About the author

Related Articles

 • draz

  tök igazad van, nekem annyi a bajom ezzel (és a videózással is), hogy még töredezettebb lesz az egész. Bármilyen sportban (ahol van bíró) benne van a bírói hiba, ott is meccsek mennek el rajta, sorsokat befolyásol stb… , de ez a sport, ezzel szerintem együtt kell élni. Amit egyszer elvesz, máskor visszaad. (lásd a NYG oldaláról, a hail marynél elvett, a facemasknál visszaadott). Jó ez így.

 • Coolbrady

  Sörmeccseken belefér, hogy hibázik a bíró, de amibe ennyi munka és pénz van beleölve, ott szerintem nem engedhető meg, hogy bírói hibán múljon bármi is. A technológia velük van, csak használni kell.

 • Nyílméregbéka

  Marhaság! Ki akar ötórás meccseket? Ezek a tévedések benne vannak a pakliban, amiket max csökkenteni lehet, profi főállású bírókkal, továbbképzésekkel, bírói gárda fiatalításával és bővítésével.

 • YNWA21

  Ebben semmi plussz nincs.. a TD-t turnovert így is úgy is visszanézik.. egyszerűen hiába látja az ordas nagy lökést-facemask-ot.. NEM TEHET ELLENE SEMMIT, mert a szabályok nem engedik… semmivel sem több idő..
  teljesen jogos felvetés

 • szerintem azért nem lehet ilyen félmegoldásokkal élni, mert akkor minden mást is meg kéne nézni. Szal pl lökött az elkapó, de amúgy volt egy baszott nagy holding is a támadófalban, akkor azt nem nézzük? Ez miért igazságosabb? Akkor a labdától távol lehetne nyugodtabban szabálytalankodni, mert azt nem nézik vissza.

 • YNWA21

  ott se lehet “nyugodtan” szabálytalankodni, mert élőben dobhatnak rá sárgát..

 • igen, de ha nem dobtak, akkor megúsztad. Nyilván ahogy Cobb is “nyugodtan” szabálytalankodott úgy megtehetné ezt más is. Persze lehet bedobják, de ha meg nem, akkor az pl nem nézhető vissza

 • YNWA21

  értem amit mondasz, meg jogos is valahol.. nehéz kérdés..
  gondolom videónál nem a teljes play-t nézik vissza csak a “térténés” előtti-utáni 1-2 mp-et.. és valahol ez jó limitáló lehetne, hogy mondjuk ha az akcióra befolyással lévő szabálytalanságot vesznek észre +/- 3-4-5 mp-en belül akkor beleszólhatnak..

  így megmarad a káposzta is meg a kecske is jóllakik.. bírói tévedések lesznek.. ez van.. de a cikkben említett két példa tényleg elég meredek volt, és ezeket talán ki lehetne szűrni

 • draz

  a “bírózás” minden sportban ott van, ahol szükséges a bíró. A bíró is hibázik, a játékos is hibázik. “Ősrégi” sportokról beszélünk, amik a technika ilyen szintű fejlődése előtt is elvoltak valahogy. És mindig ment a hülyebírózás. Hozzá tartozik a sporthoz. És ha ezt elveszik, akkor megint kiölnek valamit a sportból. A NYG sem emiatt esett ki, a Lions sem a bírói hiba miatt esett ki, benne van. Tudják a vezetők, a játékosok és a bírók is. Persze, lehet utána barominagy igazságtalanságot kiáltozni, meg csalózni… ahogy legalább 100 éve minden tévedés után. Része a játéknak a hiba. A túlszabályozottság egyetlen dolgot öl meg: a játékot. Ki akar olyan sportot nézni, ahol 3 percenként 5 percet videóznak…

 • draz

  ha ezeket kiszűrnék, akkor jönne majd egy következő probléma, ha azt megoldják, egy következő, és akkor tényleg az lesz, amit lentebb írtam egy kommentben, 3 perc játék, 5 perc videózás. És tegyük hozzá, hogy a NY-ban székelő bizottság sem épp a tévedhetetlenségéről híres, majd lesz az ott rossz döntést hozó bizottságot felügyelő bizottság és az 5 perc videózásból lesz 10. És akkor az (itteni idő szerinti) hétórás meccsek majd nem 10-ig, fél 11-ig tartanak, hanem éjfélig. A helyi drukker meg odafagy a székéhez.

 • hát de pont ez az, hogy ez csak további igazságtalanságot szülne, mert X dolgot vissza lehet nézni, Yt meg nem, ugyanabból a fajtából. Most legalább “fajtánként” megvan hogy mit lehet és mit nem lehet visszanézni. Szóval ami objektíven megállapítható, azt vissza lehet, ami szubjektív, azt nem. 1-1 pass interference esetnél is simán lehetne szabálytalanságot és nem szabálytalanságot ítélni, ezt bírói mentalitás is válogatja (ki engedi a keményebb játékot, ki nem), meg a szabályban is van egy szubjektív faktor, hogy “szignifikánsan akadályozta-e”. Na erre nem lehet mit mondani és megállapítani visszanézés után sem sok esetnél. Persze van ahol igen, de ez csak további frusztrációt szülne

 • mondjuk amit renningan említett a cikkben, hogy ugyanúgy 3 challenge-e lehetne az edzőknek az ezt kiszűrné

 • draz

  én akkor is azt gondolom, hogy a bírói hibákkal együtt kell elfogadni az olyan sportokat, ahol van bíró. Más kérdés, ha az én kezemben lenne a piros zászló, egy hail marynél ahogy elhagyja a qb kezét a labda, már dobnám is a zászlót. Valamilyen szabálytalanság úgyis lesz.

 • Coolbrady

  Persze eltúlzod, nem arról van szó, hogy 3 percenként 5 percet videóznának, hanem teljesen egyértelmű dolgokról. A hail mary elkapás előtti PI-t sem 5 perc múlva láttuk, hanem 10mp múlva.
  A bírói hiba akkortól nem tartozik bele a sportba, amikor behozták a challenge lehetőségét. Ezzel nem kiöltek valamit a sportból, mert szerintem senki nem háborog azon, ha a videózás után helyes döntés születik. Ha a játékos hibázik, az ellenfele bünteti. A bíró nem ellenfél, így ő nem büntetheti a saját hibájával a csapatot.

 • syddy1

  Nem idén jelentették be, hogy néhány főállású bírót fognak foglalkoztatni a következő szezontól kezdve?

 • László Fodor

  “mert X dolgot vissza lehet nézni, Yt meg nem, ” “objektíven megállapítható, azt vissza lehet, ”

  Na ez azért egy kicsit sántít. Ha bővítenék a visszanézhető dolgok számát akkor is ugyan az lenne, mint most. X dolgot vissza lehet nézni Y-t meg nem. ez az objektív dolog egy teljes maszlag. itt vannak például az elkapások amit vissza lehet nézni és teljesen szubjektív a megítélése; ami az egyik meccsen elkapás a másik meccsen nem. a holding vagy a pass interference is van legalább ennyire objektív.

 • a “szignifikánsan akadályozta” kevésbé objektív szerintem, mint a “futóvá vált a labda elég hosszú birtoklásával”. De persze az elkapás-szabály sem tökéletes, azon például biztosan lehetne javítani és kevesebb konfliktust szülő megoldásra jutni

  De még nem hallottam senkitől olyan javaslatot, ami csökkentené a bírói hibák számát vagy igazságosabb lenne a jelenleginél. Mert az hogy visszanézhessük az interference szabálytalanságot a labda körüli 1-2 másodpercben az nem megoldás, mert akkor az interference-t máshol nem nézhetjük vissza? Vagy akár támadó, akár védőholdingra vagy bármire hozva a pldát

 • László Fodor

  “szignifikánsan akadályozta” kevésbé objektív szerintem”

  Na látod már ez is szubjektív :)

  Egyébként fentebb már írtam. Ha a facemaskot vissza lehetne nézni már igazságosabb lenne és abban sok szubjektivitás nincs. Persze a többire ez se megoldás, de ezzel is már pár %-al igazságosabb lenne az egész.

2017 Fűzővel Kifelé! Impresszum     Infinety hirdetés   Kapcsolattartó: Veres Annamária