Connect with us

Playbook

A Super Bowl játékai – New England Patriots

 

A New England Patriots számára a Super Bowl első két és fél negyede egy rémálommal ért fel, gyakorlatilag semmi nem sikerült, azonban utána varázsütésre megváltozott minden. A támadósor és a védelem is majdnem tökéletesen szerepelt, persze a Falcons hibái is kellettek ahhoz, hogy minden idők legnagyobb fordítását bemutathassa a csapat. Igazi csapatmunka volt ez a siker, így a meccs játékai közül igyekeztem hasonló mennyiségű támadó és védő playt hozni. Ugyanezt tette Leonidasz is, csak ő a Falcons playei közül válogatott ITT.

 

Hightower sack és fumble

 

 

12-28-as állásnál 3&1-re a saját 36-osról indította a Falcons a játékot. Abból, hogy Freeman nem Ryan mellett vagy mögött áll fel, egyértelművé válik a védők számára, hogy itt biztosan passzjáték lesz.

 

Hightower sack_1

 

Ennek megfelelően a védelem is nagyobb nyomást igyekszik Ryanre helyezni, hiszen amíg a mérkőzésen eddig általában 3 vagy 4 emberes pass rush volt jellemző a Patriotsra, itt ötemberes passzsiettetést láthatunk. A többieknek pedig megvan az embere. Chung a tight endet veszi fel a bal oldalon, míg a jobb oldalt láthatjuk, hogy a három elkapóval folyamatosan megy a három defensive back és a safety, McCourty, valamint a visszalépő Van Noy is a cornereknek segít be.

 

Hightower sack_2

 

A játék kulcsa Ninkovich szélről történő befele mozgása lesz, ugyanis Freeman folyamatosan őt figyeli, így nem látja a balról érkező Patriots linebackert. Ezt kihasználva, Hightower egy blitzet követően gyakorlatilag érintés nélkül érkezhetett meg Ryanhez, aminek következtében kierőszakolta a fumble-t és visszahozta a meccsbe a Patriotsot.

 

Hightower sack_3

 

Amendola TD

 

https://www.youtube.com/watch?v=uXss_TGz16w

 

A labdaszerzést követően rövid pályán kellett végigmennie a Patriotsnak és mindenképp TD-re volt szükség ahhoz, hogy tényleg meccs lehessen a Super Bowlból. Habár döcögősen indult a drive, a végén a sack és 3 yardos passzt követően ahhoz nyúlt a Patriots, amiben igazán jók.

 

Az alábbi play a legegyszerűbbek egyike, amit a Patriots egyébként egész szezonban gyakran játszott és ezeknek egy jó része még a mérkőzés elején is működött, hiszen sebességből sikerült megvernie a Patriots elkapóinak a Falcons cornereit a közepes-hosszabb route-okon. Amendola TD-jénél ugyanezt láthatjuk. Empty backfielddel és öt elkapóval áll fel a Patriots, a Falcons részéről mindenkinek megvan a maga embere, a két safety pedig marad zónázni.

 

amendola_td_1

 

A route futások után egyértelmű, hogy Amendola van a legjobb helyzetben, aki egy out útvonalat követően helyzeti előnyben van a vele szemben álló Collinsszal, a külső vállra érkező passzal szemben pedig teljesen esélytelen a cornerback. A safety Keanu Neal pedig hiába indul el a passz pillanatában az elkapó irányába, még hátrábbról kéne felérnie, mint Collinsnak, így ő sem tud érdemben hozzátenni a játékhoz.

 

amendola_td_2

 

Egyébként, ha megfigyeljük a Patriots elkapók helyzetét, jól látszik, hogy mindenki tudja, hogy ez a játék a slotból induló Amendolára van felrajzolva. Szinte csak ő tekint vissza Bradyre a passz elengedésének pillanatában, a többiek mind a saját védőjüket figyelik.

 

amendola_td_3

 

Flowers sack

 

 

Annak ellenére, hogy egy labdabirtokláson belül került a New England, nem a saját kezükben volt a sorsuk, ugyanis a Falcons egy esetleges pontszerzéssel ismét két birtoklásnyi előnyre tett volna szert, amivel a mérkőzést is lezárhatták volna. A drive is úgy indult, hogy lezárják a találkozót, Freeman és Julio nagy játékait követően azonban valami megakadt az Atlanta gépezetében. Előbb jött egy negatív yardon megállított futás, majd a bizonyos 2&11-re hívott passzjáték. Itt szeretném megjegyezni, hogy jobban belegondolva, Shanahan alapkoncepciója védhető volt. A Patriots a második félidőben az Atlanta futójátékát sikeresen megállította, a passzjáték azonban ült ekkor is, legyen akár rövid, akár hosszú. Persze a time management egy megint más kérdés, de maga a playhívás nem volt akkora ostobaság, mint amekkorának a közvélemény beállítja.

 

flowers_sack_1

 

Maga a játék a Falcons Z-Iso játékára hajaz, annyi különbséggel, hogy a route-ra futó running back nem Ryan mögött, hanem mellett áll fel, így a Z-Iso-nál, az irányító jobbján álló játékos helyett egy elkapó kerül a line of scrimmage-re. Ezzel a változtatással ugyan eggyel több elkapója lesz Ryannek, viszont eggyel kevesebb blokkolója, ami a játék során vissza is ütött.

 

flowers_sack_2

 

A Patriots nagyon agresszívnak látszik a védőoldalról, hat embert küldenek el első körben Ryanre. Azonban, amint Sheard olvassa, hogy Freeman route-ra megy, rögtön felveszi, Van Noy pedig marad a zónájában és csak akkor indul a line of scrimmage mögé, amikor már a társak Ryant a földre viszik. Így gyakorlatilag a hatemberes agresszív rush, a mérkőzésen megszokott 3-4 emberesre változik vissza. A defensive backeknek pedig ezúttal is megvan a saját embere, Julio Jonesra pedig ezúttal két ember figyel.

 

flowers_sack_4

 

A mérkőzés előtt kiemeltem, hogyha valahol támadható a Falcons, akkor az a támadófal belseje. Ez pedig ebben a játékban csúcsosodott ki. Flowers egyszerűen megveri a jobb oldali guardot, ezt követően a center igyekszik menteni a menthetőt, de ez törött lábbal nem igazán sikerült Macknek, a másodéves defensive end már lendületből kijön a blokkból és földre viszi Ryant.

 

flowers_sack_5

 

Amendola 2 pontos

 

 

A Patriots megállíthatatlanul robogott előre, de még az engedett TD is belefért volna a Falcons részéről, hogyha kivédekezik az azt követő kétpontos kísérletet, így ezt a játékot választottam a második legfontosabb támadó playnek.

 

amendola_twopoint_1

 

Empty backfielddel áll fel a Patriots, de ez nem jelent semmit, hiszen az első sikeres kétpontosnál pontosan ugyanígy álltak fel a snap előtt, aztán White mégis bejött motionbe és ő vitte be. Ezúttal azonban más lesz a játék. Láthatjuk, hogy ezúttal is mindenkinek megvan az embere.

 

amendola_twopoint_2

 

A játék indítása előtt közvetlen, Amendola elindul befelé motionbe, Edelman és Hogan mögé, akik a játék során egyenes route-ot futnak, majd megblokkolják a velük szemben álló defensive backeket. A motionbe mozgó Amendolát, mivel emberezik a Falcons, leköveti 34-essel Brian Poole. Edelmanék azonban úgy blokkolnak, hogy Poole mozgását is korlátozzák, így gyakorlatilag rátolják az embereiket Amendola emberére, aki így amellett, hogy üresen kapja a labdát, terület is nyílik előtte, amit aztán sebességből megold.

 

amendola_twopoint_3

 

Hoganről ugyan leválik Collins, hogy besegítsen Poole-nak megállítani az endzone felé igyekvő Patriots elkapót, azonban mire átjut Hoganen, már átment a gólvonal síkján a labda.

 

White győztes TD

 

https://www.youtube.com/watch?v=dXNk0Huucok

 

A sikertelen goal line play actiont követően a Patriots visszatért a három elkapó, egy futó, egy tight end felálláshoz. A tight end a baloldalt áll fel, Hogan pedig közvetlen a jobb oldali tackle, Cannon mellett, Edelman és Mitchell pedig a pálya szélén. Ez lehetne akár egy hétköznapi Patriots játék is, hiszen gyakran indul Edelman és Hogan közvetlen a fal mellől egy rövid route-ra az ellenfél linebacker sora mögé.

 

white_td_1

 

Viszont ekkor jön egy fontos pillanat. Edelman elindul befelé. Az emberezés miatt Alford vele párhuzamosan mozog befelé, így a pálya jobb oldala még tisztább lesz.

 

white_td_2

 

A QB tosst követően mindenki blokkolja a saját emberét. Alapesetben Cannonnak kéne felvennie a defensive end Beasley-t, de most Hogan blokkolja őt, a jobb oldali tackle, meg kifelé mozog. Edelman a fellépő Poole-t veszi ki a játékból, a futást követően pedig Alford és a safety Allen szintén befelé tolódik.

 

white_td_3

 

Azzal, hogy Cannonnak nem kell blokkolnia belül, a külső zónában lesz komoly feladata, a belülről kirohanó linebackert, Deion Jonest kell távol tartania White-tól, miközben a kép alján Mitchell továbbra is Collinsszal harcol.

 

white_td_4

 

A játék kulcsa Cannon blokkja lenne, ugyanis ha sikerül kiblokkolnia a belülről érkező Jonest, akkor az üres folyosón begyalogolhatott volna a Patriots running backje. A blokk nem sikerült, azonban túl nagy sebességgel érkezett a linebacker, így lecsúszott a running backről.

 

white_td_5

 

Eddigre azonban már kiérnek a társak, de mivel már White meg tudott tenni akkora távolságot, hogy elég legyen már csak bedőlni valahogy, ő pedig lendületből és erőből beérintette a labdát, amivel a Patriots megnyerte az 51. Super Bowlt.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!