Connect with us

Minden ami NFL

A liga legkeményebb ütközői

 

A cikkben bemutatjuk nektek a liga történetének legkeményebb ütközőit, részben játékosok visszaemlékezései, részben egyéni értékelések alapján. Az biztos, hogy a listán szereplő 13 ember mind elhíresült a keménységéről, még ha nem is mindenki tenné őket a Top 13-ba, vagy másokat is elhelyezne ott.

 

Steve Atwater

 

A mai napig az egyetlen ismert játékos, aki egy szerelés során kiütötte magát, a labdavivőt, és egy saját csapattársát is. A Broncos safetyjéről még Elway is annyit mondott, hogy “tőle láttam először, milyen az, amikor egy 120 kilós futót egy free safety a hátára terít”. Amerika egy emberként szisszent fel, mikor Okoye a földre került.

 

 

Darren Sharper

 

Legendás safety, akit karrierje után négy államban és szövetségi szinten is elítéltek sorozatos nemi erőszak miatt (kilencet tudtak rábizonyítani több kísérlet mellett). Ugyan jelenleg húsz éves büntetését tölti, a kétezres évek során az egyik legrettegettebb védőjátékos volt a pályán.

 

 

Ronnie Lott

 

Lott mára sok helyen elfelejtett, a fiatalabbak számára nem is ismert játékos. Azonban ha van, aki csúcsra vitte a karrierjét, az ő. Cornerback/safety játékosként 4 gyűrű, 10 Pro Bowl, 8 első csapatos All Pro, 2 interception bajnok, és bekerült az NFL 80-as és 90-es éveinek All Star csapatába is. Hadd ne mondjam, ez mennyire nagy dolog. Ahogy az is, hogy 1985-ben amputáltatta a bal kisujjának az első percét, mivel az 1986-os szezon kezdetére nem tudott volna felépülni sima műtéttel.

 

 

Dick Lane

 

Még a karrierje során megkapta a becenevét: Night Train, vagyis Éjjeli Vonat. Nem láttad, hogy jön, és legalább akkorát ütött.

 

 

Lane még az ötvenes években játszott, ahol kissé lazábbak voltak a szerelés szabályai. Ezért sokszor feladta az ellenfeleire a Night Train Nyakkendőt, ami a nyaknál való szerelést jelentette. Lane felfogása szerint ha bárhol máshol szerelné a futót, előre is eshetne, és a végén még egy centit szerez a pályán. Lane-nek köszönhető, hogy ezt a típusú szerelést tiltják a szabályok azóta. A sisakrács megfogásának tiltása is hozzá fűződik, a teljes lendületből futó Jon Arnettet szerelte így 1961-ben, aki percekig mozdulatlanul feküdt a pályán az akció után.

 

Dick Butkus

 

Sok embernél Butkus a #1, érthető módon. A Bears legendás linebackere playről playre pusztított.  9 szezon után visszavonult, a Bears pedig visszavonultatta a mezét. Legendásan sok fumble-t erőszakolt ki, és méretéhez képest (191/111) nagyon gyors és robbanékony volt rövid távon.

 

 

John Lynch

 

A 49ers frissen kinevezett GM-e, akitől Barry Sanders élete legdurvább szereléseit kapta. Dallas Clark, a Colts klasszis TE-je nevezte el Fehér Rémálomnak. Komolyan hozzájárult stílusával, hogy sikerre vigyék az agresszív Tampa 2 védelmet, egészen a Super Bowl-győzelemig.

 

 

Hardy Brown

 

Brown a világháború után lett profi játékos, és ő volt az első, aki a ma is ismert, vállal való szerelést bemutatta. Annyira kemény és meglepő volt azonban ez egy 88 kilós játékostól, hogy többször is ellenőrizték, nem helyezett-e acéllapokat a vállvédőjébe a keményebb ütés érdekében.

 

Deacon Jones

 

A néhány éve elhunyt Rams-legenda Jonest mindenki ismeri. Beceneve a “Védelmi Miniszter” volt, a történelem egyik legeszesebb védőjének tartják. A képességei azonban nem merültek ki ennyiben, őt is a “hordágyasok” közé sorolják, vagyis jó eséllyel hordágyon vittek le, ha Jones eltalált téged.

 

 

Bill Romanowski

 

Négy gyűrű, széttört állak, lezúzott könyökök, a földön erősen pihengető támadók. Ez Romanowski öröksége. A legérdekesebb sztori talán mégis az, mikor a futó Dexter Carterrel (4 évet játszottak együtt a 49ersnél) annyira összeveszett, hogy hozzávágott egy mikrohullámú sütőt az öltözőben.

 

 

Jack Tatum

 

A lista talán legmeredekebb neve a 2010-ben meghalt Raider, Jack Tatum. A hetvenes években agresszív, vad stílusáról volt ismert. Olyannyira vad volt, hogy egy 1978-as előszezon meccsen az akkor ötödik szezonját kezdő Patriots-elkapót, Darryl Stingley-t egy ütközésével mellkastól lefelé lebénította. (Érdekesség, hogy a meccs után közvetlenül egyedül a Raiders HC John Madden látogatta meg Stingley-t, még a Patriots is a kifutópályáról gurult vissza, miután Madden felhívta őket, hogy talán nem kéne ezt csinálni.) Tatum költői túlzással hullahegyeket hagyott maga után a pályán, szabályosan féltek vele találkozni a játékosok. A játékstílusa kemény volt, de a lehető legtöbb esetben próbált a szabályok között maradni – csupán mindezt a lehető legvadabban tette.

 

 

A Deadspin találóan írta Tatumről és a liga hozzáállásáról azóta is, hogy “nem mondhatod, hogy kevesebb agyrázkódás kéne, aztán draftolsz egy linebackert a 40 yardos ideje alapján, hogyan tud felgyorsulva szerelni. Tatum megölte Stingley-t, és miattunk tette ezt”. Tatum a baleset után nem találkozott Stingley-vel, és miután Stingley 2007-ben elhalálozott (részben az állapota miatt), ezt nagyon is sajnálta.

 

Jack Lambert

 

A Steelers fogatlan vadállata igazán kiváló középső LB volt, megújította a pozícióját, és tökéletes karriert mutatott fel. Ugyan a négy hiányzó foga helyére volt protézise, a meccseken szándékosan nem viselte, és kifejezetten próbált szerelések esetén felülre kerülni, hogy a másik arcába tudja csöpögtetni a nyálát. Elképesztő módon tudta fogni a futást, nagyjából úgy lehet elképzelni, mint Clowney manapság, csak ezt egy olyan ligában, ahol még sokkal többet futottak.

 

 

Sean Taylor

 

A Redskins safety Taylor karrierjét halála szakította félbe. 2007-ben (több rendőrségi ügye után) végre úgy nézett ki, hogy egyenesbe hozta az életét, mikor novemberben egy betörés során combon lőtték, és a vérveszteség miatt több műtéttel sem tudták megmenteni. A szezonból csupán 9 meccset játszott, mégis több mutatóban az élen járt a szezon után is. Az AP a 2007-es szezon előtt a legkeményebb ütközőnek nevezte őt. Igazi Ball Hawk volt, egyfolytában azt kereste, mikor tud leszedni egy-egy elrontott passzt.

 

 

Futottak még

 

Larry Csonka, a mai napig az egyetlen, aki labdavivőként kapott szükségtelen durvaságért büntetést, annyira lezúzta a védőket.

 

 

Kam Chancellor, a jelenleg aktívak között az egyik legkeményebb.

 

 

Brandon Browner, aki egy mezei punt coverage során 3 Cards-játékost is kiütött.

 

 

Rodney Harrison, akivel szemben az elkapók inkább hagyták elmenni a playt, de nem vállalták be az ütközést.

 

 

Brian Dawkins, az Eagles legendás safetyje, akinek a beceneve is Weapon X lett.

 

 

Mo Lewis, aki egy személyben felelős Tom Brady karrierjéért. (Ő volt az, aki annyira lezúzta Bledsoe-t, hogy Brady állt be helyette.)

 

 

És ti kit látnátok még szívesen itt?

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!