Connect with us

Szabadügynök

A medve nem játék! – FA-kitekintő

 

Nagy dolgok készülhetnek Chicagoban! A csapat fiatal, rengeteg olyan játékos van, akik a teljesítményük alapján elbocsáthatók, ráadásul spórolni is lehet velük, plusz a drafton is elég magasan húzhatnak minden körben. Természetesen a legfontosabb az irányítóhelyzet, amire három helyről is találhatnak megoldást.

 

jeffery_cutler

 

Cap helyzet

 

Az Over The Cap információja szerint jelenleg $51 632 252-ból gazdálkodhat Ryan Pace general manager. Viszont ez az összeg bőven növelhető, például ha elbocsátják Jay Cutlert, akinek kivágásával +14 millió dollár jönne a házhoz. Aki még esélyes, hogy a menesztés áldozata lehet, az Eddie Royal. A 30 éves elkapó dead money nélkül elküldhető, ráadásul a Bears elkapó szekciója nagyon mély, ahová Royal feleslegessé válhat, elküldésével 5 millió dollárral toldanák meg a fizetési sapkát. Valamint Bobby Massie is könnyen búcsút inthet a szeles városnak, hiszen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ráadásul 5 milliót nyerne a csapat az elküldésével.

 

A védelemből is várható egy cut, Lamarr Houston erre a legesélyesebb, elbocsátásával újabb 5 millió dollár szabadulna fel. Tracey Porter helyében sem dőlnék hátra, 30 éves, a formája pedig évek óta pocsék, elküldése pedig +3,6 millió dollárt hozna a házhoz. Rajtuk kívül több veterán játékos is olyan szerződéssel rendelkezik, akiknek az elküldésével sok millió szabadulhat fel, de őket nem érné meg elküldeni.

 

Fontosabb szabadügynökök

 

bears_fa_2

 

Véleményem szerint a fenti képen látható játékosok a legfontosabb szabadügynökök, ráadásul innen sem kell mindegyik játékost megtartani. Kezdjük mindjárt a két irányítóval, akik közül elég lesz az egyikkel hosszabbítani. Brian Hoyert egykori edzője, Kyle Shanahan is szívesen látná újdonsült csapatában, így a választás lehet egyszerűbb lesz mint gondolnánk. Barkley ugyan nagyon hektikus, de backup irányítónak megfelelő lehet, nem mellesleg olcsó is. Marquees Wilson még fiatal, és lehet benne potenciál, őt biztos megtartanám, szemben mondjuk Deonte Thompsonnal, aki szintén szabadügynök lesz. Connor Barth sem a pótolhatatlan kategóriába sorolandó, ha megtartják olcsón, azzal is jól járnak, de ha más rúgó után néznek, akkor sem dől össze a ház, Barth ugyanis nem túl pontos.

 

Mind közül a legnagyobb kérdés egyértelműen Alshon Jeffery sorsa lesz. Ha egészséges, abszolút a jobb elkapók közé soroljuk, csak Jeffery nem az acélember mivoltáról híres, idén ráadásul el is lett tiltva tiltott szerek használata miatt. Ezek nem tudni, mennyire ártottak a megítélésének Ryan Pace szemében, mindenesetre egy ilyen kiváló elkapótól ilyen anyagi háttérrel nem lenne túl okos megválni. Jefferyért sorban állnak a csapatok, szóval sokáig nem kell nélkülöznie majd, kérdés, hogy hol lesz a következő állomása.

 

Egyéb szabadügynökök

 

Josh Bellamy (WR) vagy Patrick Scales (LS) az ERFA státusza miatt nagyon olcsón megtarthatók 2017-re, amivel vélhetően élni is fog a Bears, ahogy a két ERFA QB közül (Connor Shaw, David Fales) is egyet lehet megtartanak majd harmadik számú irányítónak. Demontre Hurst pedig RFA státuszú, de egy tendert ő is megérhet a csapatnak, illetve sok más, rotációra használt játékos megtartására is lehet esély minimális összegért.

 

Hiányposztok

 

És ez az a pont, ahol a Bears hatalmas császár lehet az offseasonben, merthogy hiányposztok akadnak, de pénz is áll a házhoz. A legfontosabb az irányítókérdés, nem tudni, hogy honnan kívánnak új irányítót szerezni, már ha egyáltalán van erre szándék. Az FA piac is ad erre lehetőséget (Kirk Cousins), egy trade is legit opció lehet (Jimmy Garoppolo, A.J. McCarron), és az 1/3-as (vagy a 2/3-as) draftpick birtokában egy újoncot is kényelmesen kiválaszthatnak. Hogy ne agyba-főbe verjék, nem ártana egy normális offensive tackle sem a csapatba, mindkét oldalra elférne. A védelemben pedig a secondaryt kell helyrepofozni, mert tátongó lyukakat tartalmaz, szerencséjükre van kikből választani.

 

Összegzés

 

bears_cap

 

 

Na itt jön a fekete leves! Jay Cutlerben elfogyott a bizalom, és nála jobb játékosokra lehetne az elküldésével beruházni. Barkley-t olcsón megtartják, és a draftról fog érkezni az új irányító. Pace rezsimje alatt egy piszkosul fiatal Bears kezd felépülni, ezért inkább egy rizikós, de újonc irányítóba fektetnek, mint egy rutinosabb játékosba. A Bearsnek nem ezen a tavaszon kell SB esélyes csapattá épülnie, ezért hosszabb távra gondolva ki lehet nevelni egy újoncot, még ha a felhozatal nem túl veretes, ugyanakkor nem kötelező az első körben irányítót húzni.

 

Amint megvan az irányító, lehet is köré csapatot építeni. Ezért a Bears elég jó belső támadófalához hozzácsapják a Ravenstől úgy néz ki távozó Wagnert RT-nek, valamint a csapatnál tartják Jefferyt és Wilsont is, Kevin White-tal, Zach Millerrel és Jordan Howarddal kiegészülve elég jó támadósor épülhet Chicagoban. A védelemben a secondary némi ráncfelvarrásra szorul, ezért a top 5 fizetést akaró Stephon Gilmore itt megkaphatja, Amos mellé pedig az ex-Jaguarsos Cyprien jöhet safetynek. Azért ezt a két játékos választottam, mert vélhetően ők biztos új csapatban folytatják ha megfizetik szolgálataikat.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!