Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Dalvin Cook

 

Tavaly úgy alakult a running back class, hogy egy játékos nagyon kimagaslott a mezőnyből, ráadásul az egész osztályt igencsak gyengének titulálták, ismerve az elmúlt évek felhozatalát és némileg a jövőre is előre tekintve. A 2017-es draftra viszont egy sokkal erősebb névsor jelentkezett, melynek a krémjébe tartozik Dalvin Cook, a Florida State Seminoles legnagyobb sztárja. Nincs akkora mértékű konszenzus, mint amilyen tavaly volt, de ha valaki megérdemli, hogy a class legjobbjának titulálják, akkor az Cook.

 

 

Cook játékával könnyen szerelembe lehet esni, hiszen amikor a labda a kezébe kerül, elképesztő dolgokat tud művelni vele, simán tud first downt csinálni olyan játékokból, mikor már a backfielden megütik, nagyon szépen tud lavírozni a tackle-ök között és ha megtalálja a lyukat, űrüzemmódba vált és faképnél hagyja az egész védelmet. Végzős évében 223 labdacipelésből 1691 yardot futott, mely 7,4-es átlagot eredményez. Ehhez társult az a 19 TD is, amivel karrier rekordot ért el. Nem hazugság tehát azt állítani, hogy a class legrobbanékonyabb running backje és sokan egyből Jamaal Charleshoz hasonlítják, olyan “elegánsan fut”, mások viszont egy fiatal Matt Fortét látnak benne, aki szintén nagyon agilis és elkapásoknál is vajkeze van.

 

Erősségei

 

Lássuk is, mi teszi Cookot a class egyik – ha nem a – legjobb futójává. Elsőként kell kiemelni, hogy elit szinten lát a pályán, nagyon jól tudja felismerni a fal által megnyíló lyukakat és könnyen észreveszi, hogy a védelem milyen ütemben és melyiket fogja majd betömni. Ennek köszönhetően nagyon hatékonyan tudja támadni azokat és könnyen tud már akár első downra is hosszú yardos futást produkálni. Lábmunkája is átlagon felüli, kifejezetten türelmes futó, aki apró lépésekkel várja meg a fal mögött, míg a társak megblokkolják a védőket. Amellett, hogy az észak-dél irányú mozgása nagyon magabiztos, könnyen tud kiváltani oldalra és elküldeni a védőket egy-egy kiharcolt missed tackle-lel. Köszönhetően ezeknek a horizontális irányváltásainak, nagyon kiszámíthatatlan, hogy milyen testcsellel és melyik oldalra kívánja elküldeni az őt szerelni próbáló védőt. Ezek amolyan igazi anckle-breaker testcselek, tehát a védőnek esélye sincs a szerelésre, sokkal inkább majd egy highlightban fognak rajta mosolyogni.

 

 

Futás közbeni mozgáskoordinációja közelít a tökéleteshez, nagyon nehéz kibillenteni őt az egyensúlyából, ezáltal nehéz is földre vinni, legyen szó belső vagy külső futásról. Ez azért igazán érdekes, mert nem egy prototípus futó alkat, hiszen “csak”  5’10 magas és 210 font, mellyel az NFL ezen mutatóiban bőven az alsó harmadban végezne. A viszonylagos kis termete ellenére mégis nagyon jól tud lejönni a szerelési kísérletekről, ez a jó lábmunkáját igazolja. Egyes esetekben hátrány a kisebb méret, máskor pedig előny, hiszen nem kell akkora lyukakat nyitni a falnak. Pont ez tudja jól kihasználni, tehát a szűk folyosókon is képes átlavírozni, aztán úgy begyújtani a rakétákat, hogy alig érik utol őt a defensive backek.

 

A Combine 40 yardos felmérőjén elért 4,49 másodperces ideje nem emelkedik ki a mezőnyből, ennél többen is futottak meggyőzőbb időt, mégis azt kell megjegyezni vele kapcsolatban, hogy nem az a fontos, hogy vegytiszta körülmények között milyen gyorsan tud futni, hanem a pályán mennyivel gyorsabb társainál. Az idei classban neki van a legjobb hosszútávú sebessége, nagyon jól fenn tudja tartani az első 10-15 yardon diktált ütemet és képes azt akár 60 yardon keresztül “kitartani”. Életveszélyes, ha átverekszi magát a védelem első vonalán, melyet még jobban tetéz az, hogy a szabad karját tökéletesen használja egyensúlyozásra és olyan stiff armmal dolgozik, hogy nem egy – már NFL-ben szereplő – játékost elfektetett már erőből.

 

 

Jelenkorunkban az NFL edzői és játékosmegfigyelői olyan backeket keresnek elsősorban, melyen a futójáték valamennyi fázisában elit munkát tudnak végezni. A running backnek nem csupán a futás a feladata, elkapásokban is jeleskednie kell, valami a pass protectionben is helyt kell állnia. Tekintve, hogy a Florida State egy profi stílusú offense-t futtatott, Cooknak több feladata is volt. Rendre hívtak rá passzjátékot, mellyel a szabad területeken okoztak kárt a védelemnek. De nem csak screeneknél volt használható, több hosszú passzt is lehúzott, kezei nagyon “finomak”, jól tudja használni őket az elkapásoknál. Amin viszont dolgoznia kell majd a profi ligában, az a passzjátéknál való blokkolás, melyben nem túl kiemelkedő, de azért nem is tekinthető átlagon alulinak a munkája ezen a téren. Ez a gyengeség részint testalkatának is köszönhető, de megfelelő technikával lehet ezen  javítani, ezért nem kell félni attól, hogy csak egy két downos running backről beszélünk, sőt.

 

 

Amit még szeretni fognak a játékában, hogy nagyon jól tud olyan formációból futni, amikor az irányító center alól kapja a labdát. Itt persze előnyben van, mert több ideje van reagálni a védelem mozgására, de az átlag feletti olvasásával még jobban a saját malmára tudja hajtani a vizet ezekben a szituációkban. De nem csak ilyen felállásokban bízható rá a labdacipelés, hanem shotgunból is képes óriási playek szállítására. Szerencséje van, mert olyan szisztémában nőtt fel, melyben mindkét felállás sűrűn használták, tehát nem idegen neki egyik sem és nem a profik között kell megtanulni, hogy kell a QB-tól úgy átvenni a disznóbőrt, hogy ő center alól kapta azt.

 

 

Gyengeségei, red flagek

 

Hogy teljes képet kapjunk Cookról, nem csak az erősségeit kell ismerni, tisztában kell lenni, hogy mi az, ami miatt csúszhat a boardokon, mik a gyengéi a pályán és azon kívül. Legelőször is kanyarodjunk kicsit vissza a testalkatához, mely miatt többen nem gondolják őt egy feature backnek, tehát nem tartanák a pályán a késői downokon. College-ban még jól oldotta meg a rövid yardos erőfutásokat, de a profik között 230-240 fontos linebackerek fogják tömni a lyukakat, ellenük nem lesz elegendő a 210 fontjából fakadó erő, tehát úgy kell még rá izmot pakolni, hogy ne veszítsen a sebességéből.

 

A Combine-on eléggé felsült az ügyességi gyakorlatokban és több draft-szakértő boardján is elkezdett csúszni, mert attól tartanak, hogy elérte a benne rejlő maximális potenciált, az atletikus képességeiből már nem nagyon lehet kisajtolni semmit. A gyakorlatok és mérések eredményéből felrajzolt pókhálója nem a legideálisabb, ezt több csapat is figyelembe fogja venni, mikor “beárazza” majd.

 

 

Az atletikussága mellett az egyik legnagyobb red flag a sérülékenysége. Többször volt bokasérülése, valamint számos meccset kellett kihagynia a combhajlító izmának rakoncátlankodása miatt. Bizonyára ezen lehet segíteni egy jó stábbal, egy megfelelően felkészült erőnléti edzővel és orvosi csapattal, de riasztó, hogy már az alsóbb szinteken is sok meccset kellett kiülnie. Ami a hátrányokat illeti, nem a legegyszerűbben indult a karrierje az FSU-n, hiszen megvádolták azzal, hogy megütött egy nőt, melyet nem tudtak rábizonyítani, de többen is tényként kezelik, hogy bűnös volt. Volt már problémája abból is, hogy nem megfelelő módon tartotta a kutyáját, aki ki volt láncolva és fuldokolt és még az egyetem előtt keveredett kisebb bolti lopásokba is. Karaktere tehát nem a legegyszerűbb, kell egy erőskezű GM és főedző, aki kezelni tudja, valamint fontos lesz az is, hogy az öltözői közegbe hogy tud beleilleszkedni.

 

A pályán mutatott gyengeségei közé tartozik az, hogy nem képes teljesen uralni a labdát, 14 fumble-t vétett 763 labdaérintésből, mely nem tűnhet soknak, a profik között mégsem fog beleférni. Ez némileg annak is köszönhető, hogy a kezei viszonylag kicsik, ezért eleve nehezebb úgy fogni a labdát, hogy az teljes biztonságban legyen. Emellett, ahogy az korábban említésre került, a pass protection az, amin dolgoznia kell majd, de egyébként nem nagyon találunk mást, mely igazán kifogásolható lenne a játékában.

 

 

 

Hol kelhet el a drafton?

 

Nem kérdés, hogy Cook az első körben fog kimenni a 2017-es NFL Drafton, hiszen az idei év egyik legjobbjáról beszélünk, ha csak a futókat nézzük. A magasan draftoló csapatok közül többeknek is van running back needje, de valószínűbb, hogy az első kör közepe/vége felé fog csak kimenni. Ideális fit lehet neki az Eagles, a Buccanneers vagy éppen a Chiefs, de a Colts, a Redskins és a Giants szurkolói sem lesznek szomorúak, ha az ő nevét mondják be a csapatukhoz. Egy viszont biztos: aki kihúzza majd, az egy nagyon robbanékony, hihetetlenül sokoldalú játékost fog majd szerezni, akitől számtalan nagy játékra és highlight-ba illő megmozdulásra lehet majd számítani.

 

(A gifekért köszönet a draftbreakdown.com, profootballfocus.com és a gifscouting.com oldalaknak.)

 

Eddigi ismertetőinket pedig kattintás után eléritek:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!