Connect with us

Szabadügynök

Új seprű jól seper – FA-értékelő

 

Komoly változásokon ment át az Indianapolis a szezon végeztével. Az első és legfontosabb változás, hogy a csapat megunta Ryan Grigson töketlenkedését, és Chris Ballard kezébe adta a karmesteri pálcát. A feladat adott: van egy franchise irányítód, építs köré egy épkézláb csapatot. És akkor Ballard munkába látott…

 

 

Az Indianapolis Colts lemaradt a rájátszást érő helyekről, sőt, egyenesen a csoport 3. helyén végzett az AFC South-ban, ami már megkongatta a vészharangokat a vezetőségben is. Grigson repült, Pagano kapott egy utolsó utáni szalmaszálat, ám sz*rból nem lehet várat építeni. Luck előtt a támadófal bár a szezon második felére valamelyest feljavult, még mindig nem bíznám rá az életemet, a védelem pedig teljesen használhatatlan és öreg volt. Ezen problémák közül kellett legalább egyet orvosolni, és a védelemre esett a választás.

 

Szerződés részletei: overthecap.com

 

Az építkezés első lépése a fiatalítás jegyében telt, ami miatt számos korosodó játékost vagy kivágtak, vagy elengedtek. A fenti képen a nevesebb távozók névsora látható, akiknek az átlagéletkora 31,6 év, ami elképesztő. Három játékosuk is visszavonult, akik közül McAfee All-Pro szintű punter, Robert Mathis pedig a védelem vezére volt, Joe Reitz pedig a megannyi sérülése után akasztotta szögre a sisakot.

 

D’Qwell Jackson maximum a fantasy játékosoknak okozott örömöt, és nem a Colts edzői stábjának, így hiába volt hangadó az életkorából adódóan, az eltiltása és a teljesítménye után nem volt maradása. Patrick Robinsont és Arthur Jonest is hosszabb távra képzelték el, akiket már Grigson láncolt a klubhoz, Ballard azonban nem kért belőlük, ahogy Dwayne Allent sem marasztalták, és egy 6. körrel karöltve elcserélték a Patriotshoz egy 4. körös draftcetliért. Utóbbiért kár, mert ha egészséges, akkor nagyon hasznos játékos, de az új rezsim nem elégedett a szerződésével az egészségi állapota arányában, előbbi két játékos elküldése nem okozott nagy veszteséget.

 

Mike Adams szintén a kora miatt nem kapott új szerződést, azon kevés Colts játékos közé tartozott a védelemben, aki jól játszott. Erik Walden és Trent Cole távozásával pedig szinte elfogytak az edge rusherek a depth chartról, pedig Walden élete szezonját hozta utolsó évében, de nem győzte meg a vezetőséget. 10 távozó, legtöbbjük a kezdőből, fel volt adva tehát a lecke.

 

Szerződés részletei: overthecap.com

 

Mielőtt kitérnék az érkezők listájára, két fontos és egy kevésbé fontos újraigazolást érdemes megemlíteni a Colts kapcsán. Az egyikük a tight end Jack Doyle, aki bár első ránézésre elég súlyos szerződést kapott (3 év, $18,9 millió), Dwayne Allen elcserélése miatt első számú tight enddé vált a Colts rosterén, aki a 2016-os teljesítményével bebizonyította, hogy megérdemel egy új szerződést. Ám ami talán még nála is fontosabb igazolás volt, az Darius Butler. A 31 éves játékost cornerből safetyvé képezte át a Colts, és nem is állt neki rosszul az új szerepkör, ugyanakkor annyira nem győzte meg az edzőket, hogy hosszú távú szerződést kössenek. Ennek tükrében kapott egy $3 milliós szerződést 2017-re, hogy bizonyítsa képességeit, remek fogás volt ez a védelem számára. A kevésbé fontos pedig Robert Turbin, aki csak a futóposzt elértéktelenedése miatt nem kap akkora figyelmet, holott a redzone-ban rendre szorgoskodta a TD-ket.

 

Ahogy már korábban írtam, szinte teljesen kiürül a depth chart a pass rusherek között, és ezt most alaposan feltöltötte a Colts. John Simon szerződése a legjobb, olcsón sikerült egy korrekt játékost szerezniük, ám kérdés, hogy a Colts nem éppen ligaelit védelmében is hasonló dolgokra lesz képes, mint Houstonban. Jabaal Sheard és Barkevious Mingo hasonló utat járt be, a Brownsból a Patriotsba, majd a Coltshoz vezetett útjuk. Előbbi motivációja a gyűrű megszerzése után kérdéses, ugyanakkor ha ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta, akkor ki fog tűnni ebből a védelemből, utóbbi pedig maximum a mélységet hívatott betölteni.

 

 

A védelem további erősítése érdekében a védőfalba és a linebacker sorba is érkezett új játékos. Al Woodst a Tennessee tette lapátra, a csoportriválishoz való távozása miatt lesz lehetősége megmutatnia, hogy hiba volt (szerintem nem, de ez más kérdés). Jackson helyét pedig egy szintén ex-Titán, Sean Spence veheti át, aki a pocsék pittsburghi évek után újra életjelet kezdett mutatni magáról, meglátjuk, hogy ez mennyire tartós állapot nála. Mivel a korábbi első körös elkapó, Phillip Dorsett finoman szólva is óriási bust, Kamar Aikent szerződtették Andrew Luck fegyverarzenáljának kibővítésére egy “prove it” deal keretein belül.

 

Hogy egy kicsit színezzék az öltözőben a nemzetiségeket is, McAfee helyére a Németországban született Jeff Locke érkezett, a további pass rusher mélyítésre pedig az észt Margus Hunt tette át székhelyét egy pár óra kocsikázással odébb.

 

Összegzés

 

Nagyon sok tennivaló akadt, amiket egy átigazolási szezon alatt nem lehet megoldani, és nyilván a következő szezonra is gondolni kell a sok-sok kiosztott fizetéssel. Kimondott sztár nem érkezett, ugyanakkor sok-sok hasznos játékossal lehet többre megy a Colts, ez csak Ted Monachino védőkoordinátoron múlik majd. Ugyanakkor talán nagyobb figyelmet fektethettek volna a támadófal befoltozására, hiszen volt elit RT és RG is a piacon, de a viszonylag magas draftpick miatt erre ott is lehetőség nyílik.

 

Valami új kezdődött el Indianapolisban, aminek nem az első szezonra kell kész lennie. A salary cap rendbetétele volt most a prioritás, és érdemi erősítés vélhetően a következő szezonban várható. Maradtak lyukak a csapatban, de ezeket újoncokkal is be lehet tömni. Ha ez nem lenne elég, a nagyobb volumenű szerződéseket úgy kötötték meg, hogyha nem válnak be, halott pénz nélkül el lehet küldeni. Ezt figyelembe véve, és hogy nem lehet ennyi hiányosságot megoldani egy szezon alatt, én B osztályzatot adok Chris Ballard első szabadügynök tevékenységére.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!