Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Budda Baker

 

Az idei safety class két szupertehetséget és két elképesztő, sokoldalú atlétát is felvonultat. A legérdekesebb safety számomra mégsem közülük kerül ki, hanem egy ötödik játékos, aki első ránézésre senkinek nem keltené fel a figyelmét. Mégis kiváló ösztöneivel és folyamatosan pörgő motorjával elérte, hogy az első körös beszélgetések tárgya legyen, Nézzük, ki is ő!

 

 

Budda Baker, a Washington egyetem üdvöskéje egy nagyon érdekes figura. Első ránézésre nincsenek meg azok a testi adottságai, amik egy jó defensive backnek az alap paraméterei. Rendkívül alacsony, a 180 centiméteres magasságot sem éri el, ehhez mérten pedig kezei is rövidek. Majdnem 90 kilogrammja ugyan a tömeget legalább hozza, de így elég zömök testfelépítéssel bír, koránt sem tűnik atletikusnak.

 

Baker azonban nagyon jól leplezi testi felépítéséből adódó kisebb hátrányait. 90 kg-jából kitalálható, hogy bizony nem kevés izom van rajta és ennek megfelelően lábai is elég erősek. Kitűnő sebessége van, gyorsan képes elérni a végsebességét és huzamosabb ideig fenn is tartani azt. Megindulása dinamikus, könnyen forgatja bókáját és törzsét, így a gyors, hirtelen irányváltások nem esnek nehezére. Álló helyzetből is hirtelen képes megiramodni, izmos lábaival gyorsan lő ki, a snapek után pár másodperccel már utazósebességen van. Érdemes még megemlíteni, hogy nem csak felgyorsulni képes, de visszalassítani is. Hatalmas sebességről is gyorsan fékezi be magát, nehéz becsapni comeback útvonalakon is. Backpedálja elsőrangú, a route-ok elején is végig emberével képes maradni, anélkül, hogy nagyon forgolódnia kéne.

 

 

Fizikai adottságainál is fontosabb a játékintelligenciája. Kiváló ösztönökkel van megáldva, a pillanat törtrésze alatt érzékeli, majd elemzi a játékot. Az irányítókat folyton figyeli és a szemükből, tekintetükből próbálja olvasni a játékot. Érzi a passzsávokat és időben reagál is passzokra, így igazán veszélyes fegyver a pálya közepén. Backpedáljának köszönhetően sokáig tudja követni a játék menetét, így nem tévesztik meg az offense ”cseles” húzásai sem.

 

 

A line of scrimmage vonalának közelében érzi igazán jól magát, futás ellen különösen pusztít, de nickel cornerback poszton is rendkívül hatékony. Nem ritka, hogy olvassa a futás irányát és már azelőtt odaér a futóhoz, mielőtt az átlépné a LoS vonalát. Képes blitzelni is, akár nickel posztról, akár safetyként felhúzódva, tudja támadni az ellenfél irányítóját anélkül, hogy esztelenül rohanna bele a falba. Szűk területen nagyon gyors és biztosan csinálja meg a szerelést is, slot receiverek ellen kiválóan oldja meg feladatát. Képes nickel cornert és strong safetyt is játszani, de intelligenciája és ösztönei alapján linebacker is lehetne. Mint említettem a fő vadászterülete a line of scrimmage közelében húzódik, de a pálya minden pontján feltűnik. Aki látott már Washington mérkőzést, az rögtön ki fogja szúrni azt az embert, aki a játékok nagy részében a képernyőre kerül.

 

 

Mielőtt teljesen elolvadnánk tőle, vizsgáljuk meg kicsit hiányosságait is. Ahogy sejteni lehet, termete azért nem teljesen ideális. 180 centiméter alatt nem igazán lehet teljesen hatékonyan levédekezni minden támadót, főleg nem a termetesebb tight endeket. Ebből adódóan 50-50-es labdáknál, harciassága ellenére is esélytelenebb, mint egy TE vagy egy nagyobb RB. Testi ereje, jó izomzata sem teljesen elégséges, lendületből nagyobb futók képesek feldönteni.

 

Nyílt térben, free safetyként például, nehezen csinálja meg a tackle-t és sokkal rosszabb a játékolvasása is, mint a line of scrimmage vonalán. Nem kezeli otthonosan a zónát sem, leghátsó emberként nem igazán használható. Hajlamos ”nyílt terepen” elszállni a támadó mellett, akkora sebességgel közlekedik. Ösztönei és játékai alapján a legfelsőbb szinten linebacker, safety és nickel corner is lehetne, de termete leginkább csak utolsóra megfelelő. Az enzone-ban kevésbé hatékony, feldobott labdákat lehúzni egyáltalán nincs esélye.

 

Összességében egy nagyon sokoldalú, erőszakos és nagyon jó ösztönökkel megáldott játékos, akinek a megállíthatatlan motorja sok csapatnak szimpatikus lehet. Egy igazi modern éra defensive back, aki a passzjáték térnyerésével igen értékes lehet. Termete azonban elég nagy red flag lehet a csapatok számára, így az első kör vége, a második kör eleje lehet a reális számára. Az szerintem elég egyértelmű kire hasonlít, a mai NFL-ből stílusát és termetét is tekintve. A Raiders, a Saints vagy a Titans is lecsaphat rá a második kör elején.

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!