Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Derek Barnett

 

Nem egyszerű profinak állni úgy, hogy még le sem draftoltak, de már Reggie White-hoz hasonló karrierre számítanak tőled. A korábbi Hall of Famerhez hasonlóan Derek Barnett is a Tennessee egyetemről érkezve próbálja meghódítani az NFL-t, és minden képessége megvan a célja elérésére.

 

 

Barnett 3 évet töltött a college-ban, mindháromban kezdő volt, és ami még fontosabb, mindháromban két számjegyű sacket szerzett a védelemben, és hasonló mennyiségben gyűjtötte a negatív yardos szereléseket az ellenfeleken. Ugyan tudjuk, hogy az egyetemi statisztikák nem feltétlen jelentik azt, hogy ezt profi szinten is tartani tudja egy játékos, Barnett esetében azonban az esszencia abban rejlik, hogy ezeket a számokat 18, 19 és 20 évesen produkálta. Merthogy a szezon kezdetére csak 21 éves lesz, ez egy kicsit átírja a fenti számoknak a jelentését. Ha valaki 18 évesen 10 sacket és 20 TFL-t csinál true freshmanként, arra azért felfigyelnek az emberek.

 

Erősségek

 

Barnett elemzését először kezdjünk a fizikai adottságaival. Ami leginkább szembetűnő Barnett esetében, az az egyensúlyérzék. Egy hozzá hasonló monstrumnál elég ritka, hogy ilyen szinten tudja irányítani a testét, amihez elengedhetetlen a kiváló lábmunka, a jó csípő és a megfelelő súlypont elosztás. Barnett az öt legjobb játékos között volt a védőfalemberek között a 3-cone drillben a Scouting Combine során, ami csak igazolja a fenti állításokat. Az ilyen fordulékonyság nagy segítséget nyújt számára a falemberek megkerülésére.

 

 

Ami igazán különlegessé teszi a játékát, hogy a mozgáskoordináció mellé megfelelő technikai képzés is társul. Már a snap elindítása pillanatában helyzeti előnybe szokott kerülni a vele szemben álló ellen, hiszen remek az első lépése és a kézhasználata is, ezáltal nagyon nehéz volt őt kivenni a játékból egyetemi pályafutása során. 2016-ban 78-szor helyezett nyomást az irányítóra, ebből 45-öt a falember külső válláról, azaz őt megkerülve indított. A kérdés, hogy ezt vajon az NFL-ben hányszor tudja majd elsütni.

 

 

Talán a legmeglepőbb tulajdonságai közé tartozik a coverage képesség, amik nem feltétlen egy edge rusher specialitása, Barnett mégis kimagaslik ezen a téren. Bob Shoop, a csapat védőkoordinátora ugyanis néha elküldte zónázni Barnettet, és sokak megdöbbenésére nem is ment neki rosszul a passzok leütése, szám szerint 5 is összejött neki, valamint egy interception is fűződik a nevéhez, mindkét mutató az előző szezonban jött össze. E mellett jól tudja olvasni a játékokat, rövid passzok vagy reverse játékok ellen kifejezetten hatékonyan tud fellépni, ha az ő irányába menne a play.

 

 

Bár nem feltétlen bír ideális paraméterekkel, megvan benne az a nyers erő, amivel akár 6-tech játékos is lehet, hiszen a tight endeket is át tudja játszani, illetve a futásokat is képes ezáltal megfékezni.

 

Hiányosságok

 

Azonban néhány előnye éppen a hátránya is lehet az NFL-ben. A hajlékonyság jó dolog, de profi szinten azért elég sok kérdést felvet, hogy vajon a veterán tackle-ök ellen is menni fog számára a külső vállról megkerülés, azaz gyakorlatilag megkerülni a falembert? Sok szakértő szerint ez inkább egy nemleges válasz, és abban mindenképp fejlődnie kell, hogy belső vállról is tudjon nyomást gyakorolni. Hiába jó az első lépése, nem egy gyors vagy robbanékony játékosról beszélünk esetében. Egy mobilis irányító például simán képes úgy kimozogni, hogy Barnett ne jelentsen rá veszélyt.

 

 

Sokszor abból él, hogy a reakcióidejének hála jól kapja el a snapet, de ez sokszor vezetett offside büntetésekhez is. Ha nem kapja el jól a snapet, és nem tudja ő először ráhelyezni a kezét az ellenfélre, abból nem sok jó szokott kisülni a számára, duplázások ellen pedig még kisebb esélye van. A sebességbeli korlátok mellett a méretei sem éppen a prototípus 43-as DE-re vagy 34-es OLB-re hajaznak, tartanak tőle, hogy fenn fog akadni a falembereken.

 

 

Összegzés

 

Nem véletlen, hogy az első kör bármelyik részén találkozhatunk vele a mock draftokban. Jelenleg arra is bőven van esély, hogy a top 10-ben kiválassza valamelyik csapat, ahogy arra is, hogy még 20 fölött is elérhető lesz. Az alaptudása miatt mindenképp első körös lesz, viszont sok munka lehet még a védőkoordinátoroknak abban, hogy felkészítsék a profi tempóra. Hogy lesz-e belőle egy új Reggie White? Nos, pár év múlva választ kaphatunk a kérdésre.

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

Solomon Thomas

Christian McCaffrey

Leonard Fournette

OJ Howard

Mike Williams

Haason Reddick

DeShone Kizer

Jabrill Peppers

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!