Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Gareon Conley

 

Az Ohio State Egyetemen olyan jó futball-programot sikerült összerakni, hogy az elmúlt játékosbörze első körében három védő (Bosa, Apple, Lee) is elkelt és nem kizárt, hogy idén is legalább ennyi Buckeyes-tehetség hallhatja majd a nevét az első napon Philadelphiában. Lattimore-t és Hookert is top10-es játékosnak vélik, mögöttük picivel lemaradva jön Gareon Conley, aki szintén a cornerback poszt krémjébe tartozik. Sokan szem elől tévesztik a nagyon telített classban, de érdemes foglalkozni vele is, be is mutatjuk, miért!

 

 

 

Az ohioi születésű Conley három évet töltött az Ohio State Buckeyes defensive backjeként, ahol ugyan nem első évére lett full time starter, de freshmanként is oroszlánrészt vállalt a csapat bajnoki menetelésében. Nincs egyszerű dolga a Buckeyes játékosoknak, hiszen átlagon felüli tehetséggel és képességekkel kell rendelkeznie valakinek, ha ki akar tűnni a nagyon minőségi tömegből, ez Conley-nak sikerült is a 2016-os idénye alatt, nagyon stabil munkát végzett és méltó párja lett Marson Lattimore-nak, mint outside cornerback. A rettegett védelem egyik legstabilabb tagja volt, az irányítók tartottak tőle és nagyon jól végezte dolgát az egyes, olykor szupersztár receiverek levédekezésekor.

 

 

Erősségei

 

A legelső dolog, mely kitűnik vele kapcsolatban a testalkata, hiszen 6’0″-ás magasságával és 195 fontjával prototípus NFL cornernek tekinthető, megvan az alkata ahhoz, hogy nagyobb termetű elkapók ellen jól dolgozhasson. Elsőre kicsit fura lehet, de sok csapatnak pont ez a magasság az, amelytől elkezdenek foglalkozni egy-egy CB prospecttel. A testalkatához mérten kifejezetten atletikus, nagyon agilis játékos, melyet a Combine-on tökéletesen igazolt az ügyességi drillek során.

 

De nem csak nagyon agilis, hanem elképesztően gyors is, melyre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek abban az NFL-ben, ahol rövidtávfutónak is beillő atléták kapkodják el az irányítók passzait. Conley gyorsasága kiemelkedő, de meg kell jegyezni, hogy nem csak a rövid route-okon, hanem a hosszabb, akár 40 yardos, mélységi útvonalakon is képes fenntartani az “utazó” sebességét anélkül, hogy lemaradjon az elkapóról.

 

 

Bár a jövő NFL-je nem díjazza a nagyon fizikális cornerbackek játékát, mégis szükség van olyan szélső defensive backekre, akik a testi adottságaikra és kompetitív szellemükre támaszkodva próbálják kivenni a játékból az ellenfél receivereit. Ebben a kategóriában Conley élen jár és talán elmondható, hogy az egész draft egyik legfizikálisabb cornere. Szeret a route-ok elején jammelni és kulcsszituációkban némi kézmunkával úgy hátráltatni a “párja” munkáját, hogy az még a szabályosság keretein belül maradjon. A labdát nem támadó karját rendre az elkapóra teszi még a passz célba érése előtt, ezzel nehezíti az elkapás folyamatát és egyben segíti önmagát a játékszer leütésében.

 

 

Conley leginkább emberezésben érzi jól magát, ez nem meglepő, hiszen az Ohio State a snapek döntő hányadában emberezni szokott, ezt láthattuk tavaly Apple-nél is, aki szintén man coverage-ben jeleskedett, de ugyanez igaz Lattimore-ra is. Mikor a megadott embert kell ez az egyben levédekeznie, hihetetlenül magabiztosan végzi dolgát, mely abból fakad, hogy nagyon gyors, robbanékony és kellőképpen laza a csípője, így könnyen vált irányt és nem hagyja elszakadni a rá bízott elkapót. Ennek megfelelően, kevés irányító dobja fel rá az 50/50-es labdákat, mert vagy leüti azt vagy pedig interception születik a passzból.

 

 

Sok elit prospectről hangzik el a mondás, hogy magas futball IQ-ja van, ez Conley esetében sincs másképp, hiszen cornerback létére nagyon jól képes felismerni és megfutni az elkapók útvonalait. Ez óriási helyzetelőny, hiszen bármikor képes a route megfutása közben reagálni és a labda útjába ugrani. Ez még inkább akkor értékelődik fel, amikor az ellenfél legveszélyesebb célpontját kell hatástalanítani, melyet nyugodt szívvel lehetett rábízni, az esetek nagy részében megoldotta a feladatot.

 

 

A magas futball-intelligenciájához tartozik az is, hogy zónavédekezésben jól képes az irányító szemét olvasni, míg a backpedalt végzi a pálya mélyebb részei felé. Bár viszonylag keveset kellett ezt a feladatot elvégeznie, mégis jó hatékonysággal tette azt és volt rá példa, hogy nagyon jól avatkozott be a játékba.

 

 

 

Gyengeségei

 

Legnagyobb hátránya, hogy a futásvédekezésnél szinte alig használható. Sok playben képtelen lejönni a blokkról, néha pedig teljesen úgy tűnik, mintha nem is akarna beavatkozni a játékba. Kisebb termetű elkapók is könnyedén képesek megblokkolni, sőt teljesen kivenni a játékból, ami azért nagyon érdekes, mert amúgy egy igen fizikális, erőszakos játékos. De nem csak a blokkokról való szabadulás a gyengéje, hanem a futójáték megállítása. Rengetegszer futtatták a labdát a tackle-ökön kívül az ő oldalára, mert hamar felismerték, hogy nem jó hatékonysággal csinálja meg a szereléseket a running backeken. Sokszor vétett szöget és rossz testtájon akarta megcsinálni a szerelést, melyet egy nagyobb testű futó simán hatástalanítani tudott, ezzel a pálya mélységi területeibe hatolva. Szerencsére a csapattársai (főleg Hooker) a segítségére voltak, de ezt biztosan nem fogják jó szemmel nézni a játékosmegfigyelők, edzők vagy GM-ek.

 

Jellemzően futásoknál tud teljesen elveszni, de olykor képes az emberét is szem elől tévesztenie, ha a pálya forgalmasabb része felé mozgatják el. Ilyenkor bizonytalanná válik és lelassul, mellyel teret nyit az elkapónak. Ez nem mindig bosszulta meg magát, de egy NFL-kaliberű irányító simán tud olvasni egy ilyen hibát, mellyel könnyű first downt lehet adományozni az ellenfélnek.

 

 

További kérdés nála, hogy mennyire tudja majd megállni a helyét egy olyan csapatban, ahol első számú cornerként számolnak majd vele, tehát nem lesznek a túloldalán olyan szupersztárok, mint az egyetemen. Bizonyítania kell, hogy meg tudja állni a helyét az NFL legjobbjai között és nem csak a slotba limitálódik a tudása, tehát képes az igazi X-típusú elkapókat is megfelelő színvonalon levédekezni.

 

 

Hol kelhet el a drafton?

 

Conley eleget bizonyított az Ohio State-en, hogy elit tehetségről, első körös prospectről beszéljünk róla. Igaz, hogy Lattimore és Hooker tündökölt leginkább abban a védelemben, de hozzájuk mérten is nagyon stabilt nyújtott, egy igazi shutdown cornerbackké nőtte ki magát, aki a pálya mindkét oldalán magabiztosan fel tud állni akár a legjobb elkapók ellen is. Valószínűleg az első kör első feléban vagy második harmadában talál magának új otthont, az Eagles például reális célpontként tekinthet rá.

 

 

(A gifekért köszönet a drafrtbreakdown.com oldalnak)

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

Solomon Thomas

Christian McCaffrey

Leonard Fournette

OJ Howard

Mike Williams

Haason Reddick

DeShone Kizer

Jabrill Peppers

Derek Barnett

David Njoku

Quincy Wilson

Corey Davis

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!