Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Haason Reddick

Az elmúlt hetekben több olyan prospectről írtunk, aki nem csak egy poszton képzelhető el a profik között vagy pedig egyetemi posztját teljesen hátrahagyva más feladatokat látna el az NFL-ben. Volt itt olyan, aki safety és nickel corner is lehet, volt aki safetyből linebackerré válhat, de olyan is, aki offensive tackle posztját hátrahagyva guard vagy épp center lehet. A modern foci sajátja (régen se volt egyébként ez olyan ritka), hogy egy-egy atletikusabb játékos több poszton is bevethető, sőt annál többet ér. Most is egy ilyen játékosról esik szó.

 

 

Haason Reddick egy viszonylag kisebb egyetem, a Temple játékosa volt. Itt elsősorban defensive endet vagy ritkábban outside linebackert játszott. Legtöbbször left defensive endként volt a pályán, de pár videó után feltűnik a sajátossága, hogy ez miért fura. Reddick ugyanis egy endhez képest nagyon alulméretezett, elsőre is inkább outside linebacker vagy inside linebacker benyomását kelti.

 

Ez persze nem jelentette azt, hogy ne lettek volna meg ennek az előnyei. Atletikusságának és súlyának köszönhetően sokkal könnyedebben, dinamikusabban mozog, mint egy defensive end. Gyorsasága ehhez a poszthoz mérten hatalmas, kívülről pillanatok alatt a tackle mellett tud teremni és nem rest nagy ívben „körbekocsikázni” emberét. Szintén sebességének köszönhetően extrém hatékony stuntok esetén, ahol kívülről indulva gyorsan zavarba tudja hozni a guardokat. Nyurgább termetének köszönhetően könnyedén átcsúszik az emberek között is és nyomást helyez az irányítóra.

 

 

Nem csak termete, de ösztönei is kiválók. Általában az első emberek között van, aki reagál a snapre, így előnyét, sebességével kamatoztatva, gyorsan a backfielden tud teremni. Jól érzi a futás irányát és még ha nem is az ő oldalára futnak, akkor is utoléri a futót hátulról. Hosszú karjainak és lábainak köszönhetően nehéz kitérni előle és biztos fogást talál az ellenfélen is.

 

 

Az igazi különlegesség azonban a játékában az, hogy defensive end pozícióból is képes visszalépni és hatékonyan zónázni vagy ritkább esetben emberezni is. Egy endhez képest kifinomult és gyors a backpedálja és ragadni tud emberére, akiket ráadásul a meglepetés ereje is hátráltat. A Combine alatt bebizonyította, hogy az egyik legjobb az irányváltások terén és kis területen, gyorsan ér oda bárhova. A blokkokról könnyen válik le, gyorsaságával „kihátrál” vagy oldalmozgással veri meg emberét. Nehéz fogást találni rajta, mert jó a kézhasználata is.

 

Sokoldalúságát bőven ki lehet használni. 4-3-ban lehet defensive end, de akár outside linebacker is, 3-4-ben pedig az outside linebacker vagy inside linebacker szerepkör sem teljesen elképzelhetetlen számára.

 

Természetesen, ahogy az lenni szokott, amelyik poszton valaki előnyt élvez egy sajátosságból ott hátrányt is könnyedén szed ebből össze. Defensive endhez nagyon alulméretezett NFL szinten, így kicsi esély látszik rá, hogy a profik között is az legyen. Egy outside linebacker szerep még szóba jöhet, de sokan inkább inside linebackert látnak benne. Ezekre ugyan alkalmas, de kevés tapasztalata van mindkét téren. Főleg ILB ösztönöket nem szerzett az évek folyamán.

 

Még nagyobb probléma, hogy szerelési hatékonyságával is vannak gondok. 76 próbálkozásból 15 szerelést is elhibázott az elmúlt évben, három éves távlatban pedig 150-ből 28-szor rontott. Ez inside linebackerként még nagyobb probléma lehet. Néha túlzottan képes sebességből élni, aminek csúnya elszállások a végei, ezt a sok elhibázott szerelés tökéletesen mutatja. Néha elfelejti használni erejét (vagy nincs elég neki), ha nem megy sebességből, akkor problémája adódik.

 

 

Összességében Reddick egy érdekes prospect, de mivel nagy valószínűséggel posztot kell váltania, nem árt vigyázni vele. Az atletikussága meglesz a linebacker poszthoz is, ahogy az irányváltási képessége és a coverage szerepe is rendben lesz. Az ösztönei azonban inkább egy defensive endéhez hasonlítanak, ami problémákat okozhat neki a karrierje elején. Ugyanígy intő jel a rossz szerelési hatékonyság is, ami endként nem annyira feltűnő, de inside linebacker szerepben nem túl tetszetős. Elsősorban olyan csapatok alkalmazhatják, akik sokat változtatnak a 3-4 és 4-3 közt, ehhez pedig tökéletes alkalmas bármelyik poszton. Bruce Irvinre vagy tavalyról Leonard Floydra hasonlít. Ideális célállomás lehet Detroit vagy Pittsburgh számára.

 

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

Solomon Thomas

Christian McCaffrey

Leonard Fournette

OJ Howard

Mike Williams

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!