Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Leonard Fournette

Sorozatunk következő tagja egy nagyon érdekes játékos. Futókat nagyon ritkán taksálnak ennyire előre (Elliott persze erre jól rácáfolt már tavaly), de Leonard Fournette már tavaly is top10 pick kategóriába tartozott, azóta pedig talán még emelkedett is értéke. Nézzük miért.

 

 

Leonard Fournette az LSU egyetem futója és az éppen aktuális Adrian Peterson replika fő megtestesítője. Fizikai adottságaiban egy igazi erőfutó, aki tökéletes izomzattal és felépítéssel rendelkezik, a workhorse futók mintapéldánya. 183 centimétere ugyan nem túl nagy, de ehhez 110 kilogramm társul, ami rögtön megmutatja, hogy ez a zömök, izmos test mekkora erővel bírhat. Elsőre is látszik, hogy linebacker alkatnak is elmenne, így nem csoda, hogy nem szívesen találkoznak vele ezen poszt képviselői a pályán, hát még a kisebb safetyk.

 

 

Ebből a tulajdonságából ered, hogy nagyon nehéz szerelni, sőt ütközésekkor inkább úgy néz ki, ő szereli a védőt, ugyanis testi adottságai mellé még a lábmunkája és a szögválasztási képessége is nagyszerű, így ütközéseknél jól veti meg a lábát és marad talpon. 2015-ben a második legtöbb yardot ő tette meg kontakt után, mindössze Derrick Henry volt előtte, de kontakt/labdacipelés viszonylatban ő volt az első. Ebben segít kitűnő egyensúlyérzéke is, ami a magasság/súly párosból eredő koordinációt segíti, nevesül, hogy nagyon alacsonyan tudja tartani a súlypontját.

 

Súlyához és viszonylag rövid lábaihoz képest nagyon rövid távon képes hatalmas sebességre gyorsulni, elképesztő erővel és dinamikával érkezik meg lyukakba. Ha szabad tér van előtte, akkor nincs az a játékos, aki képes megállítani. Miután pedig felgyorsult, a tömeg viszi előre és szép végsebessége is van. 4.51-es 40 yardos ideje ugyan nem akkora szám, ha nem látjuk milyen futóról van szó, de az ő esetében fantasztikus.

 

 

Türelmesen vár a blokkokra, és ha nem is egy Bell, azért igyekszik megtalálni a megfelelő folyosókat a védők között. Igaz sokszor fejjel beleront a falba, de ezt jórészt olyan helyzetekben teszi, amikor csak beszűkült folyósokat lát maga előtt. Kezeit szépen használja, képes nagyobb játékosokat is lenyomni, mielőtt szerelni tudnák.

 

Külső tulajdonságai mellett változatos formációkban játszott már, ismeri a sémák nagy részét és könnyen is tanul. Ahogy már említettem, jól választ szögeket, felismeri a folyosókat és blokkolásban is elég fizikális. Nagyon sokoldalú játékokból képes hosszú futásokat csinálni, az egyik specialitása az úgynevezett toss play.

 

 

Minden szép szó ellenére, azért messze nem Elliott szintű tehetség. Bár adottságai megvannak hozzá és elmúlt idényeiben jól is blokkolt, nem használták túl sűrűn, így elég kicsi a minta. Tapasztaltabb pass rusherek valószínűleg könnyen használhatják ki a hibáit, egy-egy elrontott blokk során.

 

Hiányzik belőle az a sokoldalúság, ami már sok top futóban megtalálható NFL szinten. Nagyon kevés route-ot futott karrierje során, kevesebb mint 40 elkapása van összesen. Ráadásul ezt majdnem 50 targetből hozta össze, tehát látszik, hogy magas drop százalékkal is rendelkezik. Ez a két tulajdonság nagyon fog hiányozni neki a legfelsőbb szinten, de mindkettő fejlesztető valamilyen edzésmódszerrel.

 

Félelemre ad még okot vele kapcsolatban az is, hogy mikor rossz hatékonysággal blokkol előtte a fal, akkor neki is visszaesik az átlaga. Kevésbé tudja megteremteni magának a lehetőségeket és hajlamos belerongyolni a falba, ha nem lát kiutat. Érdemes még azt is megjegyezni hogy futásainak majdnem 85%-át under centerből futotta, tehát shotgun formációból lehetnek problémái.

 

Összességében egy nagyon erőteljes futó Fournette, de a mai NFL-ben egyre jobban kezdenek kikopni a hozzá hasonló inkább egydimenziós játékosok. Hiába veszélyes amikor megindul – mert egy ekkora test, ha eléri a végsebességét, akkor ritkán van megállj -, ha nem tud fejleszteni elkapási skilljein, akkor hátrány lehet az NFL-ben. Ettől függetlenül valahova az első kör közepére várható, egy Panthers vagy Redskins pick nem lepne meg. Leginkább Peterson vagy Gurley, aki elsőre eszébe jut az embernek róla.

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

Solomon Thomas

Christian McCaffrey

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!