Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – OJ Howard

Az utóbbi 10 évben mindössze egyetlen tight endet választottak az első kör első felében, ráadásul Eric Ebron sem váltotta be igazán a hozzá fűzött reményeket Detroitban. Idén akár két TE is kiválasztásra kerülhet a top16-ban, OJ Howard mindenképp nagyon jó eséllyel pályázik erre, de akár Vernon Davis óta ő lehet a legmagasabban kiválasztott játékos a posztján.

 

OJ Howard a mismatch szó tökéletes megtestesítője a tight end poszton. Túl nagy ahhoz, hogy egy cornerback fogja és túl atletikus ahhoz, hogy egy linebacker őrizze. A CB-ket testi fölényének segítségével távol tartja a labdától, az LB-ket pedig egy-egy gyors mozdulattal vagy akár hosszabb távon sebességből ott hagyja, elszakad tőlük. Howard egy elképesztő atléta remek méretekkel és kiváló sebességgel. A Combine-on 4,51 másodperces 40 yardos időt futott, ez pedig a pályán is meglátszik:

 

 

Howard egy igazi all-around tight end prospect, tehát a játék mindkét nagy területén – elkapásoknál és blokkolásoknál is – kiváló teljesítményt nyújt. Elkapóként nagyon jó kezekkel rendelkezik, kevés dropja volt az egyetemen. Nagyon erősek is a kezei, nehéz kiütni onnan a labdát és ennek köszönhetően a szorultabb helyzetekből is ő tud kijönni győztesen.

 

Gyorsan indul el a line of scrimmage-ről és kiváló route runner is, tehát remekül futja meg a rá hívott útvonalakat. A zónák közti lyukakat pedig jól találja meg, ami rendkívül fontos, hiszen így üres területeken tudja tisztára játszani magát a középhosszú útvonalakon. Ugyan nem használták sokat ilyen szerepben az Alabamánál, a slotban és a szélen is használható fegyver lehet majd a nagyok között a képességei alapján. Nem megszokott egy tight endtől, de Howard az elkapás után  is veszélyes gyorsaságának és testi erejének is köszönhetően:

 

 

A legtöbb jól elkapó tight enddel azonban az szokott a probléma lenni, hogy rosszul blokkolnak. Howard 2016-ban a PFF értékelései alapján azonban a legjobb egyetemi TE volt ebben a vonatkozásban. Ez tehát megmutatja, hogy nem csak hajlandó blokkolni, de jó a technikája is. Általában jó szögeket választ és be is fejezi a blokkjait, tehát addig nem engedi el a védőjét, ameddig a játék el nem ment mellettük. Legtöbbször jól pozícionálja magát, megvárja, hogy a védő jöjjön felé és utána zárja el az útból:

 

 

 

Outside zone futásoknál a játék oldalán hatékony, jól mennek neki a reach blokkok és a combo blokkok is, ráadásul a második szintre is könnyedén lép fel és blokkolja ott a linebackereket vagy adott esetben cornereket, safetyket.

 

 

Érdekes, hogy mindezen kiváló tulajdonságai ellenére nagyon keveset használták a Crimson Tide-nál, erről egyébként Nick Saban is beismerte, hogy hiba volt. Azonban elég jól ment a futójáték a csapatnál, így elkapásokhoz kevesebbet használták a legjobb atlétájukat.

 

Howard felszedhetne már pár kilót annak érdekében, hogy erővel is tudjon nyerni a védők ellen. Nem elég erős ugyanis ahhoz, hogy az edge rushereket pass protectionben ki tudja venni a játékból, inside move-okkal könnyen megverik. 2015-ben viszonylag sok nyomást engedett passzblokkolóként, ezért tavaly nem is használták sokat ilyen szerepben, ami azért felvethet kisebb kérdőjeleket vele kapcsolatban.

 

Az erő hiánya power futásoknál is megmutatkozik, nem tudja az edge defendert elszigetelni a játéktól, mint ahogy azt az alábbi játéknál is láthatjuk:

 

 

Kisebb negatívum még, hogy küzdhetne extra yardokért elkapás után, viszonylag könnyen földre viszik, nem használja elég jól a testi fölényét, talán az egyensúlya nem elég jó ilyen téren.

 

OJ Howard játékában azért elég kevés kivetnivalót találtunk, egy elég biztos prospectnek tartjuk alacsony bust-faktorral. Sok helyen fel tud állni a formációban, rendkívül jó mismatcheket lehet vele kialakítani, ami növeli hasznosságát. Nem lennék meglepve, ha a- ahogy a bevezetőben írtam – Vernon Davis óta a legmagasabban elkelő tight end lenne a drafton, ehhez ugyebár Eric Ebront és az ő 1/10-es pickjét kell célba vennie. A “plafonja” szerintem a Jets 1/6-os választása lehet, egy köztes opcióként az éppen 1/10-en választó Buffalo Bills csapatát említhetjük, a “padlójának” pedig a Denver Broncos 1/20-as választási jogát tartom.

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

Malik Hooker

Budda Baker

Solomon Thomas

Christian McCaffrey

Leonard Fournette

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!