Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Reuben Foster

 

Patrick Willis reinkarnációja, a fekete Luke Kuechly, az NFL következő linebacker szupersztárja – ilyen jelzőkkel harangozták be Reuben Fostert, az Alabama linebackerét, amikor jelentkezett a 2017-es NFL Draftra. Túlzás lenne? Nem olyan biztos, hiszen kiváló képességű játékosról beszélünk esetében. Vizsgáljuk is meg miért!

 

 

Foster ILB volt az Alabama 3-4-es védelmében, így a profik között is az ILB/MLB poszton hozhatja majd a legjobb teljesítményt. Egy korábbi és a jelenlegi legjobb belső linebackeréhez hasonlítják, ami nem véletlen. Nagyon ritka manapság, hogy egy linebacker mindhárom aspektusban (coverage, futás elleni védekezés, pass rush) is jól, sőt, némelyikben kiemelkedően teljesítsen, de Foster ezen játékosok közé sorolható, ami miatt nagyon magas az értéke.

 

Futás elleni védekezés

 

Foster legfőbb ismertetőjele a futójátékok megállítása. Atletikussága párját ritkítja az idei classban, nagyon robbanékony, és kiváló lábmunkája van, amitől ha lendületbe jön, nehéz megállítani, és ezzel a futókat is képes a földre vinni. Nagyon gyakran csak pár yardot enged a LoS-ről a futóknak. Szereléseknél mindig mélyre megy, amivel elsőre le tudja vinni ellenfelét a földre, kevés olyan alkalom adódik, amikor ki tudnak jönni a szorításából. A technikai képzettsége is remek, de ezen nem lepődünk meg, az Alabamáról kikerülő játékosoknál ez már-már alaptulajdonság. Jó reakcióideje van, és többségében megfelelően olvassa a játékokat. Utóbbi miatt nem ritka, hogy néha inkább vár egy kicsit, majd atletikussága miatt pillanatok alatt odaér, és a földdel teszi egyenlővé a felé közeledő running backet.

 

 

Viszont sokszor a sebessége a veszte, ugyanis inkább abban bízik, hogy ha el is téveszti a játékot, majd utoléri a védőt, vagy körbefutja a blokkolót, sem mint hogy az ösztöneire hallgatna, emiatt néha belefut missed tackle-ökbe is. Különböző play action játékoknál meg lehetett verni, ilyenkor nem mindig hozott jó döntést, és gyakran futott üres térbe, mikor a labda már réges régen messze járt. Sok scout szerint fejben sokat kéne javulnia a profi szinthez, és jobban kell figyelnie az irányítót. Többek között ezért is olvasni olyan véleményeket, hogy nem MIKE, azaz középső linebackernek való a ligában, hanem inkább gyenge oldali (WILL) linebackernek. Többször előfordult vele, hogy nem tudott elszakadni a blokkokról, emiatt simán kizárták őt a játékból.

 

Coverage képességek

 

Ezen a területen is jól helytáll, noha nem itt leledzenek az erősségei. Sebességének hála rendre tartani tudja a lépést a slot elkapókkal vagy a tight endekkel, akiket gyakran le is tud védekezni emiatt. Jól tud jammelni, amivel szintén fel tudja tartani a vele szemben álló támadót, nem számít, hogyha fizikálisan papíron vezstesen jönne ki egy párharcból. Vonaltól vonalig képes bejátszani a pályát, ami miatt simán rá lehet állítani gyakorlatilag bárkire passzjátékoknál, és szinte ahogy elengedte az irányító a passzt, már repül is rá a célpontjára. 2015-ben 10 leütött passza is volt.

 

 

Nem ez a terület az, ahol sok gyengesége van, de ide is felsorolható, hogy jobban kell olvasnia a játékot. Gyakran mintha nem lenne összhangban a teste a fejével, és a lába előbb mozdul meg, minthogy észrevenné, ha más játékot hívnak. Emiatt gyakran szó szerint összegabalyodnak a lábai, és kontakt nélkül a földön találja magát, ezzel óriási előnyt adva az ellenfelének. Jobban kell tudnia olvasni az irányító szemeiből, mert sokszor ez okozza a vesztét. Néha nem számítja ki jól az elkapó route-ját, mert nem elég türelmes, ez pedig komoly yardokhoz segíti az ellenfelét.

 

Pass rusher skillek

 

Talán ez az a pont, ami a leginkább elhanyagolható a posztjából adódóan, mégis talán ebben fejlődött a legtöbbet. 2015-ben egyszer sikerült földre vinnie az ellenfél irányítóját, 2016-ra megnégyszerezte a sackjei számát, plusz a Clemson elleni döntőben is sikerült bezsákolnia DeShaun Watsont. Robbanékonysága miatt bizony előfordulhat, hogy elküldik blitzekre, az Alabamánál is előfordult erre példa, szinte a semmiből ért oda az irányítóhoz.

 

 

Ahogy már írtam, nem ez lesz a fő feladata, de ha fejleszteni akar ezen képességein, akkor mindenképp a kézhasználattal kell kezdeni. Mindent sebességből akar megoldani, de az NFL-ben a melák guardok ellen, vagy a jól mozgó irányítók ellen ez nem mindig lesz elég.

 

Red Flagek

 

Sajnos Foster személyisége nem minden csapat számára lehet megnyerő. A Scouting Combine orvosi vizsgálata során például úgy összebalhézott az egyik doktorral, hogy szépen haza is küldték Indianapolisból. Sokak szerint ez nem befolyásolja drasztikusan a draftpozícióját, de néhány csapat lehet elgondolkodik a kiválasztásán ezek után.

 

A kiakadás, azon felül, hogy állítólag a klasszikus „Tudja maga, hogy én ki vagyok?!” szöveggel kezdődött, nem volt véletlen Foster részéről. Hiába csak két évig volt kezdő a ‘bama védelmének közepén, sok-sok sérülés tarkítja egyetemi karrierjét. Volt már agyrázkódása, de a karja vagy a térde is megsínylett jó pár ütközést pályafutása során.

 

Összegzés

 

Tehetsége alapján nem véletlenül hasonlítják ilyen ikonikus játékosokhoz, az 5 legjobb játékos között lehet az idei felhozatalból. Sok pozotív tulajdonsága mellé akadhatnak komoly negatívok is, de ezeket bőven ki lehet nevelni belőle egy jó szakmai stábbal. Tavaly korábbi egyetemi csapattársát, Reggie Raglandet akár első körre is esélyesnek tartották, végül a 2. körben lett a Bills játékosa, Fostert azonban sokkal többre taksálják. Akad pár olyan csapat, akinek szüksége lehet egy ilyen sokoldalú, jól képzett játékosra, a draft napján majd kiderül, hogy korábbi viselkedése végül mennyire rontotta le az értékét. Jelenleg ugyanolyan eséllyel lehet akár a 2. overall picken a 49ers játékosa, mint mondjuk az első kör közepe felé valamelyik csapaté.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!