Connect with us

Draft

Az utóbbi 20 év legjobb 1/1-esei

Az 1/1-es draftpicknek van a legnagyobb értéke, hisz azt a tehetséget választhatja ki vele egy csapat, amelyiket csak szeretné. Viszont ez közel sem jelenti azt, hogy minden 1/1-esből sztár lesz, sőt. Összeszedtük és rangsoroltuk az utóbbi 20 év első választottjait: két MVP, egy Hall of Fame-er és jó sok csalódás.

 

 

1. Peyton Manning, 1998

 

Ez nem is kérdés, jó eséllyel Manning minden idők legjobb 1/1-ese annak ellenére, hogy azért volt pár legenda első választott. Kétszeres Super Bowl győztes, négy különböző edzővel (az egyik Jim Caldwell!!) és két különböző csapattal is eljutott a fináléba, ami egyszerűen zseniális teljesítmény. Ötszörös MVP, 14 szeres Pro Bowler, 10-szeres All Pro, aki csúcstartó szinte minden mérvadó irányító statisztikában. Legenda, hamarosan Hall of Famer.

 

2. Orlando Pace, 1997

 

Kicsit olyan, mint Manning, csak offensive tackle-ben. A Rams legendája hétszeres Pro Bowler és négyszeres All Pro, akinek hatalmas szerepe volt abban, hogy a Rams bajnok lett.

 

3. Eli Manning, 2004

 

Kicsit vacilláltam a között, hogy ő, vagy a negyedik helyezett kerüljön ide, de a két Super Bowl győzelem, és főleg az, hogy egyedül ő tudta legyőzni a Patriotsot, egyértelműen mellette szól. Persze sokan az interception rekordokra és a Manning-face-ekre asszociálnak, ha róla van szó, de mégis sokkal többet tett le az asztalra, mint a mögötte lévők.

 

4. Andrew Luck, 2012

 

Megelőlegezem Lucknak ezt a magas helyet, ugyanis ő tényleg elit játékos a posztján már most, nélküle a Colts pont olyan 1/1 aspiráns lenne, mint volt Manning sérülése után. Ez a csapat egyedül miatta vehető komolyan, az új generáció legnagyobb alakja lehet.

 

 

5. Cam Newton, 2011

 

Newton megítélésén nagyon sokat segít a 2015-ös szezon, amikor a 15-1-es Panthers Super Bowlba jutott, az irányító pedig MVP lett. Az utána jövő leolvadás persze nem tesz jót a renoméjának, de azért mégiscsak egy franchise irányítóról beszélünk.

 

6. Matthew Stafford, 2009

 

Staffordnak eddig csak Megatron zavart, tavaly karrierje legjobb játékát hozta a Hall of Fame kaliberű elkapó nélkül. Nélküle ugyanúgy nem lenne sehol a Lions, mint Luck nélkül a Colts, ráadásul az is mellette szól, hogy mindössze 1,5 évvel idősebb, mint Luck, de három évvel régebb óta van a ligában. Tehát még jó pár évig meg van oldva a Lions irányítóhelyzete.

 

7. Jameis Winston, 2015

 

Winston helyezését a benne lévő potenciál dobta meg, a vérmesebbek simán hátrébb tehetnék, hisz két év alatt nem sokat bizonyíthatott. Viszont ennek ellenére is ott van benne a tehetség, az érett és profi hozzáállás, a győztes mentalitás, nem véletlenül sötét lova a 2017-es szezonnak a Bucs.

 

8. Michael Vick, 2001

 

Én imádtam Vick játékát, igazi reformer volt, aki ha kutya helyett teknőst tart, az utóbbi évtized egyik meghatározó alakja is lehetett volna. Nem hozta ki magából a maximumot, a Falcons meg is szívta vele kicsit,  de a játékra gyakorolt hatása miatt ennyire előre tettem.

 

 

9. Alex Smith, 2005

 

A 2005-ös év csúcsirányítója kétségtelenül Aaron Rodgers, de azért Smithnek sincs oka a panaszra. Képes volt NFC döntőbe vezetni a 49erst, az 1/1 szintű Chiefset az AFC egyik legjobb csapatává tette Andy Reiddel. Nem egy sztár, nem egy elit irányító, de egy stabil és biztos pont, akivel képes nyerni és rájátszásba jutni egy csapat.

 

10. Carson Palmer, 2005

 

Palmer közel MVP szezonja a Carindalsszal azt feltételezheti, hogy ő azért egy meghatározó és top irányító volt a karrierje során, pedig nem. Voltak jobb szezonja, de összességével nem tudott stabilan jól játszani, az egész pályafutása során az volt, mint most a Cardinalsszal. Egy jó év után jött egy nagyon felejthető. Már csak emiatt is Smith mögött van.

 

11. Mario Williams, 2006

 

Williams akkora egy alibikirály lett az utóbbi két évben, hogy majdnem kiraktam a top15-ből is. De a 97,5 karrier sack, az öt 10+ sackes szezon azért mégis csak azt mutatja, hogy amikor olyanja volt, oda tudta tenni magát. Ez sok pass rushernél csak álom.

 

12. Jake Long, 2008

 

Long a karrierje elején egy nagyon pöpec tackle volt, ezt bizonyítja az öt év alatt szerzett négy Pro Bowl és két All Pro cím. Azután viszont jöttek a sérülések és szép lassan leeresztett a karrierje. Még mindig csak 31 éves, kis szerencsével még van keresnivalója a ligában.

 

13. Jadeveon Clowney, 2014

 

Clowney tavaly egy szörnyeteg volt, de a rengeteg sérülés és a három év alatt (31 meccsen) szerzett 10,5 sack azért még nem megnyugtató. Ha jövőre is hoz egy ilyen szintet és esetleg frissíteném a listát, akkor biztos, hogy előrébb kerülne, de egyelőre még nem győzött meg. Főleg, hogy Khalil Mack, aki utána kelt el, azért megmutatta, milyennek is kellene lennie.

 

 

14. Sam Bradford, 2010

 

A Rams iszonyúan megszívta vele, már csak a hatalmas fizetése miatt is. Persze nem csak az ő hibája volt, hogy folyton sérültre verték, de például a Vikingsos 5-0-ból lett 8-8as szezon sem őt fényezi. Még akkor sem, ha épp nem voltak ideálisak a körülmények.

 

15. Eric Fisher, 2013

 

Fisher a tavalyi évig ordas nagy bustnak nézett ki, aztán csak sikerült felvennie az NFL ritmusát. Ha ilyen ütemben javul, pár év múlva egy nagyon potens kis tackle is lehet belőle. Nem lesz Hall of Famer, de például ezen a listán is tudna idővel feljebb lépni.

 

16. Jared Goff, 2016

 

Csak azért van itt, mert a többiek óriási bustok lettek. De még így is majdnem elé tettem David Carrt az első szezonjában mutatott játéka miatt.

 

17. David Carr, 2002

 

Carr volt a frissen alakult Houston Texans első választása, ennek megfelelően egész karrierje során bucira verték, nem csoda, hogy végül befüstölt. Szerencsétlen helyzet, de ez van.

 

 

18. Courtney Brown, 2000

 

Egy a listán lévő két Browns 1/1-es közül. A defensive end mindössze öt évig volt a Browns játékosa, utána egy évet húzott le a Broncosnál, mielőtt véget ért a pályafutása. Újonc éve nem volt rossz 69 tackle-lel és 4,5 sackkel, de utána soha nem tudott már egészséges lenni, 33 meccset hagyott ki négy év alatt, ami betett a karrierjének. 61 meccs, 19 sack a mérlege.

 

19. Tim Couch, 1999

 

Egy újabb 1/1-es bust a Brownstól, ráadásul ő az egyik korai képviselője a befuccsolt clevelandi irányítóknak. 5 évig volt a csapatnál, 64-67-es TD-INT aránnyal büszkélkedhetett.

 

20. JaMarcus Russell, 2007

 

Ironikus, amikor egy újonc holdoutol, hogy sok pénzt kapjon, aztán miután megkapta, három év alatt kikopik a ligából. Russell minden idők egyik legnagyobb bustja, 18-23-as TD-INT arányt és 4083 yardot tud felmutatni, pedig karereje volt, mint talán senki másnak.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!