Connect with us

Minden ami NFL

Mi lesz veled Sherman?

Az utóbbi napok másról sem szóltak, mint a Seahawks elit corneréről, Richard Shermanről. Az eddig érinthetetlennek hitt védőről sorra jelennek meg a riportok: bejelentkeztek érte, a Seahawks árulja, Sherman kérte a cserét, amit csak el lehet képzelni. A helyzet végtelenül érdekes és komplikált egyszerre, a szakítás és az együtt maradás mellett is rengeteg érv van, megjósolhatatlan, mi fog történni.

 

 

A még mindig csak 29 éves Richard Sherman a 2011-es draft 5. körében került a Seahawkshoz, ahol pillanatok alatt meghatározó játékos lett. 2012-ben már All Prónak választották, hat év alatt négyszeres Pro Bowlernek és All Prónak mondhatja magát, vezette a ligát interceptionökben, Super Bowl győztes, választották már az NFC legjobb védőjének is. Nem meglepő, hogy a Seahawks a liga legjobban fizetett cornerévé tette (míg nem jött Revis, Peterson és Norman), a szókimondó Sherman pedig saját magát a Seahawks arcává, valamint az NFL egyik legnépszerűbb és legismertebb játékosává küzdötte fel. Most azonban úgy néz ki, hogy megtörik a sikersztori.

 

Sherman eladó

 

Általában a cserék titokban mennek végbe, a tárgyalások sem nyilvánosak, még az insiderek is csak akkor kapnak fülest, ha a tárgyalófelek is azt akarják. Emlékezzünk csak Jamie Collinsra, a semmiből jött a trade, még csak eszébe sem jutott senkinek, hogy a Pats megválhat egyik legjobbjától. Máskor csak pletykáról és spekulációról van szó, amit legtöbbször a játékosok ügynökei dobnak be, hogy értékesebbé tegyék az ügyfelüket. A Seahawks esetében azonban egyikről sincs szó, mindenki elismerte a dolgot. Shermant árulja a csapat – ez egy vitathatatlan tény.

 

Pete Carroll mester szerint mindig fejlődni kell, meg kell hallgatni minden ajánlatot, és elismerte, hogy érkeztek Sherman után érdeklődő telefonhívások. Persze hozzátette, hogy a corner fontos a csapatnak, nagyszerű játékos, de ettől még van az az ajánlat, amire nem lehet ellent mondani. A GM John Schneider szinten igazolta a híreket és jelezte, hogy az ajtó nyitva áll bárki előtt, aki esetleg érdeklődik a játékos után.

 

 

Ami Shermant illeti, ő először azt nyilatkozta, hogy csak nevet ezeken a híreken, azonban kicsit később már komolyabb hangot ütött meg: „Nem akarom elhagyni ezt a város és a barátaimat, de megértem, hogy ez az egész egy nagy üzlet, és minden klub ügyei gyorsan változnak.” A legfrissebb hírek pedig már arról szólnak, hogy maga Sherman kezdeményezte az elcserélését és mindenképp contender csapathoz szeretne menni.

 

Egyre több vele a probléma

 

A Seahawksnál Pete Carroll mindig is biztatta az egyéniségeket, hogy bontakozzanak ki. Nincs vasszigor, mindenki adhatja önmagát, ameddig jól játszik és át nem lép egy határt. Sherman tavalyi szezonja mindkét esetben problémás volt.

 

A corner magaviselete ordas nagy egyes volt a tavalyi szezonban. A Falcons elleni meccsen elgurult a gyógyszere, miután elrontott egy védekezést és Julio Jones TD-t szerzett: konfrontálódott a csapattársaival, körül kellett venni és tömegesen nyugtatni. Ez még rendben is volna, rá lehet fogni, hogy a meccs heve, de azért sose jó, ha valaki a saját hibája utána csapattársaihoz megy megküzdeni két pofonért. Az meg abszolút megengedhetetlen, hogy egy játékos nyilvánosan kritizáljon egy edzőt.

 

Az egyik Rams elleni meccsen Darrell Bevell offensive coordinator passzjátékot hívott az egy yardosról, ami miatt Sherman ordibálni kezdett vele és Carrollal, majd azt találta nyilatkozni, hogy “nem fogja hagyni, hogy ez továbbra is így menjen”. Mondani sem kell, hogy a védő Shermannek egy fia beleszólása sincs abba, hogy egy támadókoordinátor vagy maga a főedző milyen támadójátékot és mikor hív. Tök mindegy, neki tetszik-e vagy sem.

 

 

Sherman ezután sem állt le, hanem még az öltözőben is folytatódott a sztori Carrollal a meccs után. Ráadásul, amikor egy seattle-i riporter rákérdezett Shermannél, hogy ő talán jobban ért-e hozzá, mint a csapat támadókoordinátora, a védő kiakadt, és megfenyegette az újságírót, hogy tönkre fogja tenni a karrierjét, elintézi, hogy többet ne kapjon sajtóbelépőt. Ekkor már Carroll is szigorúbb hangot ütött meg, és finoman azért jelezte Shermannek, hogy ez megint olyan dolog, amihez semmi köze, és jó lenne nyugton maradni.

 

Sherman ráadásul a magaviseletét a pályán mutatott teljesítményével sem tudta kozmetikázni. Ennek persze lehet köze a sérült térdének, viszont az MMQB-n azt írta Andy Benoit, hogy Shermannek a szokottnál is nagyobb kihívást jelentettek az irányváltások. Nyilván, mindenkit megégetnek egyszer-kétszer, Shermannek pedig ez a testfelépítése miatt amúgy is egy gyenge pont, de 2016-ban volt először olyan, hogy az irányváltások lekövetése konstans és szembetűnő problémát okozott. Ez persze lehet csak anomália a sérült térde miatt, de lehet egy természetes romlás eredménye is, Darrelle Revis óta pedig tudjuk, hogy ez nagyon spontán bekövetkezhet.

 

 Megérné őt elcserélni

 

Annak ellenére, hogy a teljesítménye visszaesett, még mindig egy piszok jó játékos. Az ellenfél irányítójának mindössze 68,4-es passer ratinget engedélyezett ha felé dobták a labdát. Mióta a ligában van, a felé dobott labdáknak mindössze a 48 százaléka lett elkapás, tavaly is négy interceptiont szerzett és a PFF is pozitív osztályzatot adott neki (a “jó” kategóriába került és a 13. legmagasabb értékelést kapta). Semmi ok nincs azt feltételezni, hogy egészségesen ne térne vissza az All Pro formájához, épp ezért a Seahawks joggal várhatja, hogy megkapja érte a “magas draftcetlit és egy jó játékost”.

 

 

Amikor az akkor 28 éves, sérülésből lábadozó Darrelle Revist elcserélte a Jets a Bucshoz, a Tampa egy 1/13-as és egy kondíciós negyedik körös picket adott érte. Igaz, Revis előtte megbeszélt a Bucsszal egy 6 éves 96 milliós szerződést garantált tartalmak nélkül, de ez már csak részletkérdés. Ráadásul nem is olyan fontos, hisz Shermannek két éves szerződése van, ez idő alatt évi 11 milliót keresne, egy utána jövő franchise tag pedig 14-16 millióba kerülne, tehát három évre 36-38 millióba fájna. Ez annyi lenne, amennyit Darius Slay vagy Janoris Jenkins keres, ami elég baráti (Logan Ryan vagy Dre Kirkpatrick 10-10,5 milliót kap évente).

 

Persze a sérülése és a mentalitása felvet némi kételyt, de nem elképzelhetetlen, hogy van olyan csapat, aki első kört adna érte. Esetleg második-harmadikat egy jobb játékossal, de valószínűbbnek tartom a picket. Egy első körrel például a Seahawks lazán húzhat egy remek cornerback prospectet az idei nagyon jó classból, amivel hosszú távon anyagilag és kis szerencsével szakmailag is jól járnak. Ráadásul az idei évre 9 millió dollárt, a jövő évre pedig 13 millió dollárt szabadítanának fel, ami jól jönne akkor, ha támadófalat akarnának építeni vagy megtartani olyan játékosokat, mint Kam Chancellor és Jimmy Graham.

 

A Titans lehet a befutó

 

A helyzet az, hogy Sherman a Seahawksnak jó eséllyel értékesebb, mint a legtöbb NFL-es csapatnak. Ők ugyanis döntően cover-3-as védekezést játszanak, cover-0 és 1 sémákkal kiegészítve, amibe ideális Sherman, de más csapatok ezeket a felállásokat sokkal limitáltabban alkalmazzák. Emiatt csökken a játékos értéke, hisz sokkal nehezebben alakulhat ki érte licitháború, nem előnyös ajánlat esetén pedig hülye lenne megválni tőle a Seahawks.

 

A legtöbb szakértő szerint a befutó csapat a Titans, ami az esetek 64,4 százalékában játszatott Sherman preferált sémát, van 35 millió dollárjuk, illetve két első körük, amiből az egyiket akár be is áldozhatnák a cornerre. Bőven elférne a tavaly a 18. legtöbb yardot benyelő védelemben, akár Logan Ryan, akár Jason McCourthy párjaként (ez utóbbi esetben Ryan menne a slotba Brice McCain helyére, aki 6 TD-t és 104,6-os ratinget engedett 2016-ban). Ezzel egyébként Shermannek sem lenne baja jó eséllyel, hisz a Titans kezd egy nagyon pofás kis csapattá formálódni.

 

A trade, ha meg is születik, vélhetőn a draft előtt nem sokkal vagy a draft közben fog végbemenni. Potenciális kérők lehetnek még a Packers, a Steelers, a Saints és a Patriots is.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!