Connect with us

Draft

Boom or bust?

 

Minden draftnál ez a nagy kérdés: egy játékos beválik-e vagy sem. Ha nem, akkor bustról beszélünk, ha viszont igen, akkor hatalmasat robbanthatnak egyesek. Mostani szerkesztőségi véleménycikkünkben kiválasztottunk néhány játékost és megjósoltuk, mi várható velük kapcsolatban az NFL-ben.

 

Mitchell Trubisky, QB, Chicago Bears

 

 

katonadani: Szerintem BUST. De nem azért, mert keveset játszott az egyetemen vagy mert nincs meg benne a kellő potenciál. Egyszerűen egy olyan helyzetbe került, ahol a főedző nem is tudott arról, hogy draftolni fogják, emellett elkapói sem nagyon vannak és a támadófal széle is elég problémás.

 

Leonidasz007: Inkább BUST, mint Boom, de a szó tipikus értelmében nem biztos, hogy teljesen be fog csődölni. Nem ideális helyzetbe érkezett Chicagóba, a csapat az utolsó utáni pillanatig nem tudta eldönteni hogy nekivágjon-e Glennonnal 1-2 évnek vagy már most szeretnének-e franchise irányítót, ez pedig sose jó alaphelyzet. Ráadásul Trubisky elég jó évet tudhat maga mögött és komfortosnak tűnt a zsebben, de egy év tapasztalattal a háta mögött nem lennék meggyőzve róla, hogy egy rossz periódus nem teszi tönkre rögtön az önbizalmát. A plafonja se tűnik többnek, mint amit egy Alex Smith lehoz, de azért írtam, hogy nem biztos, hogy a szó szoros értelmében Bust lesz, mert azt elérheti. Az hogy ez kinek elég, az majd kiderül.

 

balentin: Én legjobban azért féltem őt, mert a Bears vezetőségében egy nagy ellentét kezd kicsúcsosodni, melyből Trubisky nem biztos, hogy élvezni fogja a játékot. Kvalitásai alapján lehetne BOOM, de egyelőre nem látom azt, hogy ebben a helyzetben, ezzel a kiszolgáló személyzettel stabil teljesítményt tudna hozni. Félő, hogy lemásolja Goff tavalyi évét, ami nem túl hízelgő hasonlat, és nem lesajnálva őt, sajnos én is inkább a BUST felé húzok, de nem a játékos, sokkal inkább a szituáció miatt.

 

chester: A tehetsége alapján szerintem simán lehet BOOM a kevés tapasztalata ellenére. A sorsa viszont a szakmai stáb kezében van, ami Chicagóban mostanság elég kérdőjeles, ezért én a BUST-ra szavazok. Egy fiatal támadósorba érkezett, ahol a legjobb elkapója alig látott pályát két év alatt, és több rövid távú szerződéssel rendelkező játékos áll a rendelkezésére, ezen még Jordan Howard sem nagyon tud szépíteni. Szerintem hagyni kéne Glennont játszatni, hogy amikor kicsit erősebb és tapasztaltabb lesz az offense, akkor Trubisky is jobb körülmények között kezdje meg a pályafutását.

 

DeShaun Watson, QB, Houston Texans

 

 

katonadani: Nálam BOOM. Én imádom a srácot, fejben annyira rendben van, mint Russell Wilson vagy Dak Prescott például, egyszerűen egy győztes típus, egy vezéregyéniség. Ez pedig a legfontosabb egy irányítónál, főleg ha alapjáraton a képességei is rendben vannak, még ha messze nem is tökéletesek. A Texansban is jó helye lehet, hiszen nem kell neki megnyernie egyedül a meccset, nagyon jó a defense, illetve elkapók és futók is rendelkezésére állnak, szóval messze nem egyedül kell majd vezetnie a csapatot, de pont egy olyan pluszt adhat majd  a csapatnak, amivel előrébb léphetnek az örökös wild card vereségeken túlra.

 

Leonidasz007: BOOM, de ha nem, az gyorsan el fog dőlni nála. Én azokat az irányítókat preferálom, akik tudják mit akarnak, nem félnek hátukra venni a csapatot és ha kell hibáznak is. Nos, Watson hibázik szó se róla, de megvan benne a vezérszellem és a magabiztosság, ami elengedhetetlen egy csapat irányításához. A jelenlegi helyzet szerint még ideje is lesz tanulni, de ha nem, akkor is ott egy olyan defense a háta mögött, amivel biztos nem fog sorozatos vereségekbe beleszaladni, ami lélekromboló lehet.

 

balentin: Könnyen BOOM lehet, ha Bill O’Briennek sikerül egy Prescott-féle szerepkört rászabnia, mely egy futásokkal erősen támogatott, leegyszerűsített olvasásokkal teli szisztémát takar. Watson se kész termék, de olyan szerencsés szituációba került, hogy számtalan tehetség fogja támogatni a játékát, a bombaerős védelemről nem is beszélve. Egy kiváló egyetemi csapatból került az NFL jelenlegi egyik legerősebb franchise-ába, ahol – mondhatni – sikerre van ítélve. A BOOM felé húz a megérzésem.

 

chester: Bill O’Briennek itt az utolsó lehetősége, hogy bebizonyítsa a ráaggatott “QB-guru” jelzőt, amit sokan megkérdőjeleznek. Trubiskyvel ellentétben Watson egy remek közegbe került, tele győztes típusú és tehetséges játékosokkal, ami az ő helyzetét is megkönnyíti. Azt viszont nehéz eldönteni, hogy vajon day 1 starterként jó ötlet-e alkalmazni, én inkább a nemre szavazok. Én szeretek optimista lenni, és a BOOM-ra szavazok.

 

Pat Mahomes, QB, Kansas City Chiefs

 

 

katonadani: Na ezt nem tudom igazán eldönteni, legyen inkább BOOM. Ezt legfőképp Andy Reid személye miatt mondom, aki egy igazi QB-guru, még ha ezt sokan nem is gondolnák róla. Mahomesnak megvan a fegyverarzenálja ahhoz, hogy kihozzák belőle a maximumot, a potenciálja hatalmas, azonban mellé ténylegesen kellett egy olyan edző, aki ezt ki tudja nevelni belőle, hiszen rengeteg hiba van még a játékában. Érdekes váltás lesz 2018-ra Alex Smithhez képest (idén ugyanis nagyon meglepne, ha pályára kerülne, persze Smith sérüléssel nem számolva), tényleg a tökéletes ellentéte a Chiefs jelenlegi kezdőjének, hiszen erős karja van, megdobja a hosszú passzokat játszi könnyedséggel és rendkívül bevállalós, igazi gunslinger, mint mondjuk Brett Favre volt. Most Andy Reiden múlik, hogy ki tudja-e ezt hozni belőle, szerintem igen.

 

Leonidasz007: Mindenképpen BOOM. Trubiskyvel ellentétben ideális körülmények közé kerül. 1-2 évig tanulhat, mert Smith még addig tudja vinni a csapatot, ráadásul az egyik legjobb edző keze alatt, aki a hozzá hasonló irányítókkal csodát képes művelni. Megvan benne a tökösség, ami mérkőzéseket dönthet el és minden tulajdonsága adott ahhoz, hogy kiváló irányító legyen. Ilyen dobóerővel és lábakkal az egészen extrém hívásokat is gond nélkül tudja végrehajtani és egy magabiztos csapat áll mögötte.

 

balentin: Rettentően rizikós lenne egyből rámondani a BOOMot, de személy szerint annyira kedvelem, hogy kénytelen leszek. Tökéletes helyre, egy tökéletes szisztémába került, ahol nagyon jó a coaching, nem kell beleerőltetni a kezdő irányító szerepkörébe, bőven van ideje tanulni és az edzőkarnak is úgy alakítania a playbookot, hogy az kedvezzen Mahomes adottságaihoz, játékához. Nem fog egyből berobbanni, de amikor eljön az ő ideje, nagyot fog szólni.

 

Reuben Foster, LB, San Francisco 49ers

 

 

katonadani: Szeretném azt mondani, hogy boom, de nem tudom magabiztosan ezt jósolni. A vállsérülése aggasztó, a pályán kívüli személyiségét pedig Dez Bryanthez hasonlítják, akivel hasonló sorsuk volt gyerekkorukban és ezért szociálisan talán nem olyan “fejlettek”.

 

balentin: Nem fognak szeretni ezért, de nálam BUST. Kicsit aggaszt az egész személyisége, nem beszélve a sérüléséről. Valamiért azt érzem, hogy egy amolyan Rolando McClain 2.0, aki iszonyatosan nagy tehetség, de egyszerűen sehova sem tud beilleszkedni. Ettől függetlenül én leszek a legboldogabb ember, ha sikerül az ellenkezőjét bebizonyítania.

 

chester: BOOM, imádom a srácot, csak meg ne sérüljön. A személyisége lehet aggasztó, de hány hozzá hasonló temperamentumú játékost látunk a ligában, akik posztjuk jobb játékosai közé tartoznak?

 

Haason Reddick, LB, Arizona Cardinals

 

 

Leonidasz007: Sajnos inkább BUST szerintem. Egyrészt sokáig harmadik-negyedik körös tehetségnek volt számon tartva, amit a sok jobb prospect sérülése és off-field ügyei löktek egyre feljebb, majd egy kiváló Combine miatt már az első körben volt. Pass rusherhez nem teljesen ideálisak a méretei, off-ball linebackerként pedig nincs elég tapasztalata és pont abban a legrosszabb, amiben egy ILB-nek jónak kéne lennie. Borzasztó a szerelési hatékonysága, ez pedig döntő lehet a profik között.

 

katonadani: Ez a Cardinals védőkoordinátorán, James Bettcheren múlik majd, akinek rendelezésére áll több sokoldalú játékos is, ilyen Reddick is. Mathieu első éveiből kiindulva szerintem Baker és Reddick helyét is megtalálja majd a defense-ben, szóval szerintem BOOM.

 

balentin: KÉRDÉS: melyik csapat találta meg tökéletesen Tyrann Mathieu és Deone Bucannon helyét a védelemben? VÁLASZ: az Arizona Cardinals. KÉRDÉS: melyik csapat fogja tökéletesen megtalálni Haason Reddick helyét a védelemben? VÁLASZ: az Arizona Cardinals. BOOM.

 

Leonard Fournette, RB, Jacksonville Jaguars

 

 

Leonidasz007: BUST. Az elejétől kezdve nem értettem a hype-ot. Egyszerűen a mai NFL-ben nincs létjogosultsága az ilyen egydimenziós játékosoknak, mint ő. Elkapáshoz alig használták, de amikor mégis route-ra ment és labdát kapott, azt is rossz hatékonysággal tette. Pass protectionben szintén gyenge, amikor pedig nincs előtte nyitott folyosó, akkor a futás sem megy olyan jól neki. Ettől még egy korrekt kezdő futó lehet, de negyedik választással nem húzunk ilyen játékost, majd UDFA-ként.

 

katonadani: Ezt az UDFA részt erős túlzásnak gondolom, mert Fournette tényleg egy szörnyeteg, a következő Adrian Peterson, csak szerencsétlenségére nem tíz évvel korábban született. A mai NFL-ben sokkal nehezebb dolga van egy ilyen kettő, de inkább másfél downos játékosnak, mint Fournette. Köré egyértelműen rendszert kell építeni, center alól I formation futásokkal, egy ground and pound filozófia kell mellé, amihez Tom Coughlin adott lehetne, de irányító és fal nem igazán. BUST

 

Kevin King, CB, Green Bay Packers

 

 

balentin: Biztosan nem az első éves teljesítménye miatt fogják a legtöbben szeretni, mert azt gondolom, hogy az nem lesz kiemelkedő, de hosszútávon be fog válni. A rizikófaktor nála sem alacsony, de minden adott hozzá, hogy BOOM legyen, és szerintem az is lesz. Kiváló atléta, nagyon jó érzéke van a játékhoz, egy igazi csiszolatlan gyémánt, aki hajlandó tanulni és dolgozni, hogy a legjobb legyen.

 

chester: Hosszú távon szerintem BOOM, csak nem az első 1-2 szezonja alapján kell elkönyvelni, akár pozitív, akár negatív irányba. Damarious Randallnek is volt olyan korszaka újonc szezonjában, ahol DROY esélyesként kezelték, a második évére pedig csak az nem verte meg, aki nem akarta, most akkor melyik út lesz nála állandó a jövőben? Kingnek akkor jön el a Kánaán, amikor ez a fiatal Packers secondary kellő rutint szerez, és hamar elfeljetődik a 2016-os idény gyenge passz elleni védekezése.

 

Jabrill Peppers, S/LB/KR/RB, Cleveland Browns

 

 

Leonidasz007: Sajnos szerintem BUST. Rajongok azokért a játékosokért, akik nagyon sokoldalúak, mert ennek következtében nagyon látványos a játékuk. Ugyanakkor nem nagyon hiszek bennük, mert több poszton jók, de egyiken se igazán azok. Sok highlight videó készül róluk, de sokat is hibáznak, ami már nem kerül be az arany pillanatokba. Nem tudom még a Browns hol kívánja használni, de már az is elég, hogy Bust besorolást kapjon, hogy a Browns húzta.

 

balentin: Én BOOMot látok benne, egy nagyon diverz játékos, akit imádni fog Gregg Williams. Egy védelmi zseni mindig tud valamit kezdeni az ilyen típusú játékosokkal, a Browns DC-je pedig nagyon jó szakember, úgy fogja alakítani a sémát, hogy Peppers jól érezze benne magát. Nagy rizikófaktor van benne, de ki fog fizetődni a benne rejlő potenciál.

 

chester: BOOM, méghozzá Gregg Williams miatt. Kevés helyen tudtam volna elképzelni Pepperst az NFL-ben, de Williamsnél jó kezekben lesz. Már ha egyáltalán védő lesz…

 

Malik McDowell, DT, Seattle Seahawks

 

 

katonadani: Bárhová máshová került volna (még a Pats kivételével), akkor rávágnám, hogy BUST, de így is inkább e felé hajlok. Tehetsége alapján jóval hamarabb kellett volna elkelnie, de nagyon aggasztó a személyisége, állítólag nem hallgat az edzőire és saját feje után megy, a Michigan State-nél köré kellett építeni a védelmet, mert ő nem volt hajlandó beleilleszkedni. Szerintem ilyen mentalitással nem lehet boldogulni és kitűnni az NFL-ben, de ha van stáb, aki képes lehet megfegyelmezni, akkor az a Hawksé.

 

balentin: A Hawks védelmében csupa olyan játékos van, aki nagyon kompetitív hozzáállással rendelkezik, egyszerűen nem fér bele náluk a lazázás, komolytalankodás. Egy olyan falban, ahol Michael Bennettek játszanak, a fiatalok sok “szeretetet” fognak kapni, hogy kihozzák magukból a maximumot. Ez McDowellre is igaz lesz, akit már az első naptól kezdve kezelésbe fog venni a csapat, hogy ne viselkedjen úgy, mint a Spartansnál tette. Nehéz azt mondani, hogy BOOM, de inkább erre hajlok. Ha viszont BUST lesz, az nagyon hamar ki fog derülni, de kétlem, hogy a Seahawks átgondolatlanul húzta volna ilyen magasan.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!