Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – NFC East

Általánosságban az egész csoportról elmondhatjuk, hogy bivalyerős sorsolásuk lesz az előttünk álló évben, de a csapatokat egyenként vizsgálva is megállapíthatjuk, hogy nagyon nehéz év elé néznek a NFC East résztvevői. Ebben főleg annak van szerepe, hogy a csoport mind a négy résztvevője pozitív mérlegre számíthatna roster alapján, de az sem segíti a dolgukat, hogy megkapták az AFC West csoportját, akik vitán felül a liga legerősebb kvartettje, valamint a bivalyerős védelmekkel rendelkező NFC Westet is.

 

Philadelphia Eagles

 

Kezdjük is mindjárt talán a legnehezebb sorsolású csapattal, a Philadelphiával. A Football Outsiders oldal szerint egyenesen az Eagles kapta a legnehezebb sorsolást a ligában, amire gyorsan bizonyítékokat is találunk a menetrendre nézve. Az első négy mérkőzésből hármat idegenben vívnak meg, később kétszer is átutaznak a nyugati partra, a Seahawks ellen idegenben lépnek pályára, hogy aztán a decembert is három idegenbeli mérkőzéssel várják. Az egyetlen pozitívum a jókor érkező bye week, ugyanis a 10. héten pihen a csapat, ami nagyjából a szezon fele, ráadásul egy zordnak tűnő dallasi túra előtt.

 

Közelebbi pillantást vetve a sorsolásukra, kiemelhetjük, hogy az idény eleje kulcsfontosságú lehet. Először rögtön a csoportrivális Redskins pályájára utaznak, ahol a tavalyi jó kezdésükre alapozva én megadom nekik a bizalmat, így egy győzelemmel kezdik az évet. A következő idegenbeli mérkőzés azonban az egyik legjobb védelemmel rendelkező Chiefs, akik ellen Wentz egy éves rutinja nem lesz elegendő. A harmadik héten aztán bemutatkozhatnak otthon, ahol a jócskán megerősödött Giants offense érzékeli, hogy miért is volt hiba a támadófal elhanyagolása, az Eagles pass rush az újonc Barnett segítségével hibákra készteti őket. A csoportrangadót megint egy AFC West csapat követ, ezúttal a Chargers otthonába látogatnak, ezt az offense-t pedig már nem tudják megállítani. Az Eagles ezzel saját csoportjában 2-0, az AFC West ellen 0-2. Szerintem ezt alá is írnák látatlanba.

 

 

 

Itt jön egy olyan öt mérkőzéses széria a pihenőhétig, amiből egyetlen mérkőzést játszanak csak idegenben, így meg kell húzniuk a bye week előtti részt. Szerintem ez a periódus olyan hektikus lesz, mint az Eaglesre jellemző 2016-os szezon, tehát lesz közte meglepetés vereség, meglepetés győzelem és sima mérkőzés is. Tippre a Cardinalst otthon legyőzik, hogy aztán a Panthers vereséget mérjen rájuk, a Redskins a második találkozást már nem adja ki a kezéből, a 49ers meglepetést okoz, a Broncos pedig könnyebb dió lesz, mint gondoljuk. Elsőre elég elképzelhetetlen forgatókönyv, de gondoljunk bele, mikor tavaly az Eagles meglepetésre valósággal megalázta a Steelerst és elvette a Vikings szüzességét, hogy aztán sorozatos buktákkal veszítse el a reményt. Ugye hogy nem olyan elképzelhetetlen? A pihenőhét tehát 4-5, de három csoporttalálkozón begyűjtöttek annyi csoportgyőzelmet, mint tavaly év végén, így itt még élni fog a remény.

 

A Bye week után egy hatalmas csatában – akárcsak mint tavaly – a hosszabbításban maradnak alul a Cowboys otthonában, de a Bears alapos elgyepálásával vigasztalódnak. Itt jön az említett 3 mérkőzéses, decemberi idegenbeli túra, melyből csak a Rams zárul győzelemmel, de lezárásként az Oakland nem tud nekik megálljt parancsolni, a ’Boys pedig most hiába lesz még motivált, ez is kevés lesz. Így alakul ki a 8-8, ami playoffra még nem elég, de a sorsolás nehézsége és a csoportban elért 3-3 bizakodásra adhat okot.

 

Dallas Cowboys

 

Az Eagles után következzen a csoport címvédője, akik a változatosság kedvéért az nfl.com szerint kapták a legnehezebb sorsolást. Persze ugyanaz igaz a csapatra, mint a csoport riválisokra, ráadásul a csoportelsőket kapják, így nem csoda, hogy van olyan oldal, ahol ők szívták meg a legjobban. Csak hogy lássuk mennyire nincs könnyű dolguk, a múlt sincs mellettük, ugyanis a 95-96-os szezon óta nem sikerült nekik kétszer egymás után legalább 10 győzelmet elérniük.

 

Lassan már szokás szerint a Giants ellen kezdenek és otthon, nem is lehetne szebben kezdeni az évet. Természetesen, mint regnáló csoportgyőztes nem engedhetik ki a győzelmet a kezükből, így önbizalomtól duzzadva látogathatnak az egyik legkeményebb védelemmel rendelkező Broncos otthonába. Nem feltétlenül gondolom úgy, hogy nem tudnának feltörni egy ilyen védelmet, de a Mile High nem egyszerű feladat, ebbe pedig Prescott bicskája is beletörik. A harmadik héten egy újjáépülő védelem lesz az ellenfelük, a Cardinals fiatal sorát pedig már megtudják verni. A pihenőhét előtti két mérkőzés otthon lesz, előbb egy laza Rams elleni, majd egy kőkemény Packers elleni visszavágó. A Rams nem gondolom, hogy gondot okozna, de a Packers ellen hiába akarnak revansot venni a tavalyi konferencia elődöntőért, nem sikerül nekik. Bár az offense nem fog annyira beragadni, mint tavaly, Rodgers ellen továbbra sem látom a megoldást a csapaton belül. Ezzel 3-2.

 

 

A pihenőhét egy kicsit korán éri őket, de ez lényegében meghosszabbodik a további sorsolással. Igaz itt két idegenbeli mérkőzés következik, de a 49ers biztosan nem, a Redskins aligha állíthatja meg őket. Otthon aztán megverik a Chiefs csapatát is és jön az év legkeményebb két hete számukra. Előbb az év közepére felébred a sokkból a Falcons, így egy 70 pont közeli mérkőzésen megkapjuk, amire sokan tavaly NFC döntőben vártak. Az utolsó pillanatban kikapnak Ryanéktól, de aztán a már említett hosszabbításba torkolló mérkőzésen megverik a Sasokat. A Chargers ellen még midig nem pihenhetnek és a harmadik egymás utáni 70 összpontos mérkőzésükön megverik az újdonsült los angelesi alakulatot. A széteső Redskinst oda-vissza verik, de az életéért küzdő Giants hatalmas verést mér rájuk, ami elindítja a lejtőt. Ugyanis a bye week után eddig egy 6-1-et produkáltak, de az év végét így 0-4-gyel zárják. A Giants után ugyanis az Oakland otthon, a Seahawks idegenben, az Eagles pedig megint csak otthon veri meg őket. Érdemes lesz a Cowboys jövő évét követni, ugyanis a klasszikus összecsapásokon kívül (Eagles, Packers, Giants, Seahawks) mellett hatalmas új játszmák alakulhatnak ki (Broncos, Chargers, Falcons).  9-7, tehát 12 év után megint nem sikerül a két egymást követő legalább 10 győzelmes szezon, de a rájátszásra bőven jók lesznek idén is.

 

New York Giants

 

A Giants szezonja csak egy hajszállal marad el nehézségben az Eagles és a Cowboys sorsolásától. A tavalyi győzelmek/vereségek alapján a nyolcadik legnehezebb sorsolás, de az azóta erősödött csapatok alapján bőven top5 is lehetne. Jól mutatja a sorsolás erősségét, hogy rögtön két prime time game-mel kezdik a szezont, de lesz nekik egy a 6. és a 12. héten is (illetve eredmények alakulásától függően az utolsó hetekben is).

 

Az említetteknek megfelelően idegenben kezdenek a Dallas ellen és el is vesztik ezt a találkozót. Általánosságban elmondható, hogy a csoporton belül a múltban is kiélezett meccseket játszottak és ez idén sem lesz másképp. Az első heti vereségen felbuzdulva, megverik a tavalyi rájátszás résztvevő Lionst, de a csoporton belül kikapnak idegenben az Eaglestől is. A rengeteget erősödött offense-ük ellen aztán se a Buccaneers, se a Chargers nem tud mit kezdeni, mert bár egy ideig tartják a lépést, az Óriások védelme felőrli az ellenfelet a végére. A hatodik héten ők is kikapnak Denverben, mert végre egy a sajátjukhoz hasonlóan jó defense-szel találkoznak. És ha már hasonlóan jó defense, akkor a bye előtt kénytelenek elmenni a 12. ember hazájába is, ahol szintén elvéreznek. A Sherman-Beckham párharc új epizódként jelenik meg a WR-CB csörtékben. A Bye szinte tökéletes ütemben érkezik, megtöri a kétmeccses vereségsorozatot, 3-4-ről még van visszaút és a szezon közepén is találja őket.

 

 

Ebből aztán erőt is merítenek, a pihenő után pedig két tökéletes mérkőzés következik, amivel bele is tudnak lendülni. A 49ers és a Rams sem lehet akadály, sőt ha komolyan gondolkoznak a csoportban vagy akár a rájátszásban, akkor kötelező mindkét mérkőzésen a parádé. Ezután ugyanis olyan hét mérkőzés következik, amilyen talán senkinek nincs egyhuzamban a ligában. Sokat elmond erről a periódusról, hogy ha választani kellene melyik mérkőzés a legegyszerűbb, akkor az Arizonában tett vendégjátékukra esne a választásom. Ez pedig sokat elmond. Először ugyanis fogadják a Chiefs csapatát, akik véleményem szerint rendkívül kedvezőtlen matchup az Óriásoknak. Kiváló pass rush van a Főnököknél, ami támogatva van egy fiatal, jól emberező cornerrel és magabiztos safety sorral. A labda másik oldalán pedig a rövidpasszos, sokoldalú playhívás jó ellenszer lehet a Giants védelmére. Szerintem nem is tudják megnyerni a mérkőzést, így pedig nyomás alatt utazhatnak Washingtonba. A csoportrangadót megnyerik, de aztán egy újabb AFC West gárda, az Oakland állja az útjukat. Továbbra sem tudnak tehát elhúzni az 50-50 mérleg közeléből, ám ekkor jön két hazai csoportmeccs és ez megfordítja a sorsukat.

 

Talán jobban járnak azzal, hogy itt az utolsó négy mérkőzésükből hármat is otthon játszanak, ráadásul mind a három mérkőzés csoportrangadó. Kicsit nehéz elképzelni ugyan, de szerintem a közönségük és a playoff közeli formájuk segítségével mind a hármat behúzzák, ám az utolsó előtti fordulóban az életéért küzdő Cardinals otthon megveri őket, amivel beáll nekik is a 9-7-es össz- és 4-2-es csoportmérleg, így aztán lehet számolgatni, ki nyerte a csoportot.

 

Washington Redskins

 

A csoportból egyértelműen a Redskins sorsolása a legkönnyebb, de amint az látszik a többi csapat elemzéséből, nem sok jót jósolok nekik. A Cousins körüli huzavona, a nem túl szép GM váltás és a csoport riválisok erősödése mind ellenük szól. Öt olyan csapattal találkoznak, akik megjárták a rájátszást tavaly és további két ellenfelük lesz, akik jobb, mint 0.500-os mérleggel zártak. A leginkább őket segíti, hogy váltakozva játszanak otthon és idegenben, így nem lesz olyan periódus, amikor végig az otthonuktól távol kell lenni, de a bye week nekik jön a legkedvezőtlenebb időpontban.

 

 

Az első héten rögtön meglepi őket otthon az Eagles, ez pedig kellően elontja a kedvüket és a lehetőségeiket is az évre. A második héten nem lesz ellenfél a Rams, de az AFC West tavalyi két továbbjutója már nagy falatnak bizonyul. Mondhatnánk, hogy jól jön a bye week, de négy mérkőzés után nagyon korai, így a végére kevés energia marad. Az 1-3-as kezdés után a bye week segítségével lenyomják a Friscot, valamint megbosszulják hazai vereségüket a Sasokon is, így a szezonban utoljára 50-50-nel állnak majd, tehát élni fog a remény. A Dallas könnyedén lép át rajtuk, majd Seattle-ben is nagy pofont kapnak, a Vikingst pedig megszorítják, de ez kevés lesz. Elúszni látszik a szezon, így az utolsó szalmaszálba kapaszkodva megverik a New Orleanst, de aztán mindössze négy napjuk lesz felkészülni a Giants ellen, ami nagyon kevésnek bizonyul. Rögtön utána még egy főműsoridős mérkőzés, ismét a Cowboys, ismét vereség a vége, így szinte már csak a becsületükért küzdenek. 10 napjuk lesz felkészülni a Chargers ellen, így őket sikerül megverni, valamint otthon a Cardinals is elesik az otthonukban. Ez azonban már csak kozmetikázás, mert a Broncos Karácsonykor, a Giants pedig az év utolsó napján veri meg őket. A 6-10-es mérleg pedig csak a csoport utolsó helyére lesz elég, ezzel pedig eldől az is, hogy Cousins távozik, a vezetőség pedig megkezdi az újjáépítkezést.

 

A csoportot tehát kisebb különbséggel ugyan, de megint a Cowboys nyeri, de a Giants valószínűleg szintén a rájátszásban találhatja magát. Az Eagles tovább épül, de a nehéz sorsolás és csoport miatt még kevés, a Redskins pedig végérvényesen leszállóágra kerül. A liga egyik legérdekesebb és legkeményebb csoportja marad az NFC East, de ez nekünk jó, mert rengeteg kőkemény és klasszikus mérkőzést láthatunk.

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!