Connect with us

Minden ami NFL

Miért nincs még csapata Kaepernicknek?

Colin Kaepernick március 3-án lépett ki a szerződéséből és azóta sem hallottunk olyan híreket, hogy közel lenne bármelyik csapathoz vagy bárki is érdeklődne iránta. Az irányító pár éve még két NFC-döntőbe és egy Super Bowlba vezette csapatát és amíg ő munkanélküli, addig olyan játékosok is szerződést kapnak, mint Blaine Gabbert, Mark Sanchez, Josh McCown vagy Brian Hoyer. Ennek számos oka van, hallottunk már komolyabb és komolytalanabb indokokat is, most viszont összeszedtük, mi is áll emögött valójában.

 

 

1) A vegán diétája

 

Kezdjük a komolytalanabb indokokkal, amik napvilágot láttak. Ez a kifogás amiatt kezdett el terjedni, mert Kaepernick a szezon kezdetén nem volt jó formában, a karja is gyengébb volt és súlyban is könnyebb volt, mint kellene. Erről viszont inkább a holtszezon-beli három műtét tehetett, de persze nem segített a vegán diéta abban, hogy visszanyerje a formáját, kicsit lelassíthatta a folyamatot. Az NFL-ben voltak és vannak még vegán játékosok, a jövőbeli Hall of Famer Tony Gonzalez például, de Tom Brady is főleg vegán étrendje miatt nem érzi meg az idő vasfogát, őt pedig elég sokan imádják…

 

2) A foci helyett inkább a jótékonykodással van elfoglalva

 

Az NFL Network egyik riportere szerint a csapatok úgy gondolják, hogy Kaepernick nem koncentrál eléggé a focira, helyette inkább a jótékonykodást helyezi előtérbe. Az irányító tényleg elég sokat jótékonykodott a holtszezonban, de azért meglepne, ha emiatt nem tudna másra is koncentrálni. Volt edzője, Chip Kelly is elmondta, hogy amikor a csapatnál van Kaep, akkor 100%-ban a fociról szól minden.

 

3) A csapatok nem akarnak lejárató tweetet Trumptól

 

Donald Trump amerikai elnök még márciusban verte a mellét, hogy ő az oka annak, hogy Kaepernick nem talált magának munkáltatót, mivel a csapatok félnek attól, hogy Trump majd lejárató tweeteket ír róluk. Egy AFC general manager egyetért ezzel és szerinte vannak olyan csapatok akik ezért, vagy ezért is félnek leigazolni az irányítót. Kaepernick ugyebár tavaly nem állt fel a himnusz alatt, hanem féltérdre ereszkedett, így tüntetve az Amerikában tapasztalható kisebbségekkel szembeni diszkrimináció ellen, mint például a rendőri túlkapások. Ugyan voltak, akik támogatták a tüntetésében, elég nagy felháborodást váltott ki az emberekből. Trump sem szívlelte meg emiatt és fenyegetőzött már azzal a bizonyos lejárató tweettel.

 

4) Túl nagyok az elvárásai

 

Állítólag Kaepernick évi $10 milliót kér legalább és kezdő pozíciót. Ezek a híresztelések azért nagyon viccesek, mivel Kaepernick vagy az ügynöke még egyetlen egy csapattal sem ült le tárgyalni, meg sem keresték még őket, így elég nehéz elhinni, hogy ezek nem teljesen alaptalan találgatások.

 

5) Zavaró tényező

 

A már említett AFC general manager szerint rengetegen egyszerűen utálják az irányítót és ki nem állhatják, hogy térdelt a himnusz alatt. Szerinte néhány csapat meg akarja ezért büntetni és példát akarnak statuálni a többi játékos számára. A Bleacher Report újságírója, Mike Freeman egy másik magas beosztású front office tagtól pedig azt hallotta, hogy Kaepernick megszégyeníti a focit.

 

6) Nem elég jó játékos

 

A tavalyi statisztikái elég jól mutatnak, legalábbis a 16 TD – 4 INT arány mindenképp, azonban Nick Folesnak is volt Kelly alatt egy 27 TD – 2 INT mérlegű szezonja és egyébként is a Kelly által használt rendszerek eléggé irányító-barátok, már ami a statisztikákat jelenti. Kaepernick messze nem játszott olyan jól, mint amit ez a két szám mutat, rendkívül pontatlan volt, csupán 59,2%-a talált célt a passzainak, ami a 26. legjobb volt a ligában. A játéka egyértelműen visszaesett az utóbbi években, ez pedig a statisztikáin is látszik, évről évre rosszabbul produkált a Super Bowl óta (ha kivesszük a 2016-os, Kelly-féle évet).

 

 

Mi a valóság?

 

Az első négy felsorolt indok elég nagy kamunak tűnik, de leginkább nagyon rossz kifogásnak. Azt el tudom képzelni, hogy kis százalékban ezek is közrejátszanak, de ha az utolsó két pont nem lenne, akkor már rég lenne csapata Kaepernicknek. Szerintem alapvetően az a probléma, hogy nem volt elég jó ahhoz a pályán, hogy a csapatok fölül tudjanak emelkedni a pályán kívüli dolgain. Az mindenesetre nagyon furcsa, hogy ő és az ügynöke nem mondanak semmit, még azt sem, hogy nagyjából mik az elvárásaik játéklehetőséget és fizetést tekintve. Amíg erről nincs valós információnk, nagyon nehéz megállapítani, hogy a csapatok tényleg ki akarják-e közösíteni a politikai dolgai miatt, vagy tényleg a pályán mutatott teljesítményével vannak problémáik.

 

És persze lehet példálozni azzal, hogy Gabbert is előbb kapott szerződést, miközben Kaep kiszorította őt a kezdőből, de azt vegyük figyelembe, hogy Gabbert egy egy éves, $900 ezres kontraktust írt alá, meglepne, ha Kaepernick is beérni ennyivel. Az biztos, hogy vannak olyan csapatok, akik semmit nem akarnak vele kezdeni, de az is biztos, hogy ha veterán minimumért hajlandó lenne játszani, akkor valaki elvinné őt. Az egyértelmű, hogy helye van a liga legjobb 64 irányítója között, tehát a cserepadra mindenképp oda kéne férnie a képességei alapján. A csapatok viszont nem akarják, hogy a csereirányítójuk zavaró tényező legyen, ez pedig azt eredményezi, hogy Kaepernick jelenleg toxikus az NFL számára.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!