Connect with us

Magyar foci

A HFL legjobb egységei – Special teams

A HFL legjobb támadóit és legjobb védőit már korábban górcső alá vettük, azonban a speciális egységekről mindeddig nem volt szó. Hogy ne maradjon le egyik csapat se a listáról, ezúttal nem rangsoroltuk az egyes egységeket, hanem az alapszakasz sorrendjének megfelelően megemlékeztünk a speacial teamek legfontosabb játékosairól, elemeiről. Punters are people too, mondaná az amerikai, de nem csak róluk, hanem kickerekről és visszahordókról is olvashattok, előre elnézést kérve a kimaradó long snapperektől, punt protectoroktól, gunnerektől és az egységek többi tagjaitól.

 

Miskolc Steelers

A Steelers speciális egységének egyik legemblematikusabb figurája kétség kívül Sviatkó Gábor, a veterán rúgó több, mint egy évtizede rugdossa a labdát puntok és kickek formájában egyaránt. Nem nehéz őt felismerni a lelátóról sem, hiszen sárga cipője már messziről kirí a tömegből, de ha ez nem lenne elég, akkor csak annyit kell megemlíteni, hogy meccsek közben szotyizni szokott, és legyen bármilyen idő, rajta van a sportnapszemüveg. Hihetetlenül jó rugó, az ő nevéhez fűződik a hazai mezőnygól rekord is 54 yarddal. Ha nem Sviatkó áll a labda mögé, akkor pedig a bal lábas Jónás Máté szokta becsűrni a disznóbőrt, akinek lábereje szintén kivételes, ezt láthattuk az Eger ellen is. A returner szekciónál pedig elég csak Troy Rice nevét kiemelni, aki a HFL legjobb visszahordója még úgy is, hogy más csapatok is hoztak villámgyors importokat.

 

Eger Heroes

A Hősők részéről Tóth Attila az a játékos, aki a támadósorozatokat szokta lezárni, rendszerint egy sikeres extra ponttal. Az egri rúgó feladata a jutalompontok elvégzése, de a védelem egyes tagjaitól, Vaszkó Jánostól és Bayer Marcelltől is láthattunk rúgásokat, ők olykor a kikcoffokért volt felelősek. A puntokat is egy olyan játékos végezte, akinek elsősorban a defense-ben voltak teendői, de ha megrekedtek a támadások, akkor Molnár Máté volt az, aki átrúgta a másik térfélre a játékszert. A visszahordásokat pedig rendre importokra bízták, a megsérült Chris Hall mellett Anthony Green, majd később Kali Rashaad is sok szerepet kapott. Utóbbi ráadásul a Miskolc ellen egy 100 yardos kickoff return TD-t is jegyzett, mellyel be is nevezett a szezon legnagyobb játékai közé.

 

 

Budapest Cowbells

A Budapest Cowbellsnél sem egy ember volt a felelős a rúgásokért, de a jutalom-, illetve extra pontokat leginkább Szentimrai Zoltán végezte el. Ha nem ő, akkor Magyar Csanád állt a holder/csereholder mögé és igyekezett pontokra váltani a kísérleteket. A kirúgások specialistája pedig az eredetileg cornerback Nagy Kevin volt, aki elég szépen rugdosta át az ellenfél térfelére a disznóbőrt. A magyar bajnokság egyik legszínesebb punter játékát pedig szintén Magyar Csanád tudhatja magáénak, elég csak visszaemlékezni a tavalyi Hungarian Bowlra, ahol nagyon szépen adott el egy fake-et. A Bells visszahordásait pedig rendre a nagyon dinamikus és robbanékony Eric Agyeman vállalta magára, így az ezüstérmes csapat is volt, hogy egy importra bízta a returnöket, mellette viszont Takács Bence is meg-megvillant.

 

Fotó: varadi-kiraly-foto.hu

 

Budapest Wolves

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a 2017-es HFL szezon legkedveltebb rúgója, a szintén ballábas Baksa Ferenc lett, aki a Gorillaz elleni 53 yardos field goaljával meg is kapta a “The Leg” becenevet is. Ahogy Sviatkót, őt se nehéz kivenni a tömegből, hiszen a rózsaszín cipője világít a többi stoplis között. Sajnos, a Wolves Future Team egyik mérkőzésén lábsérülést szenvedett egy elkapás közben, így huzamosabb időt ki kell hagynia. De nem kell aggódni a Farkasok szurkolóinak, hiszen a hazai rúgópápa, Majoros Csaba mindig megbízható játékot tud nyújtani nem csak akkor, ha a földről, állított helyzetből kell fenéken rúgni a labdát, hanem puntoknál is. A visszahordásoknál a csapat rendre két embert küldött hátra, egyikük általában Elek Ádám volt, aki nem csak elkapásban elit, másikuk pedig az importok érkezésének köszönhetően Mike McCrary személyére esett.

 

Győr Sharks

Egy meccstől eltekintve, a Győr Sharks viszonylag kevés pontot tett fel a táblára, csupán az utolsó meccsük volt az, ahol a támadók igazán tudtak hasítani. Ennek megfelelően, nem túl sok extra pont és mezőnygól kísérletet végezhetett el Benkő Szabolcs, de mikor odaállt rúgni, sikeresen tette. Ahogy a kezdőrúgások elvégzése is rá hárult, hiszen elég erős lábbal áldották meg a győri fiatalembert. A puntoknál egy érdekes megoldást választott a Sharks, Burleson mester nem küldött rúgót a pályára, hanem az irányítóra, Philip Garciára bízta a rúgásokat, akinek eleinte sokszor túlrúgta a coverage-et, de több puntjai is parádésra sikerült, főleg mivel az ellenfél nem állíthatott fel returnert egy passz veszélye miatt. Returnöknél a nagy kedvenc Becs László és az újonnan szerzett import, Andres Fernandez kapott nagy szerepet, kettőjük közül is inkább az utóbbi, köszönhetően félelmetes agilitásának és gyorsaságának.

 

Dunaújváros Gorillaz

Az újonc csapatnál is köszönthetünk egy igazi rúgóspecialistát, nem mást mint ifj. Beretka Józsefet, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a lista megszületésében. A Gorillaz kezdőrúgásait, extra és mezőnygóljait, valamint puntjait is ő végzi el, ezért volt ok az aggodalomra, mikor lábát húzva hagyta el a pályát a Cowbells elleni mérkőzés egyik játéka után. Azonban a tight end poszton is szereplő játékost nem abból a fából faragták, hogy egy kisebb sérülés hátráltassa a játékát, fogcsikorgatva is rúgta a disznóbőrt a fájós lábával is. A visszahordásokat Dunaújvárosban is több emberre bízták, de egy dologban nem volt náluk hiány: a robbanékonyságból. Mészáros Márton az egyik legjobb elkapó és visszahordó egyben, míg Lamarco Crawford sem tartozik az ügyetlenebb játékosok közé, ezt többször is bizonyította. Továbbá, azt is meg kell említeni, hogy a szezon során kétszer is sikerült hat pontot szereznie az egységnek úgy, hogy egyik sem visszahordott TD volt.

 

Fotó: Photopium

 

(A borítóképért köszönet a Photopiumnak.)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!