Connect with us

Minden ami NFL

Pozíciós rangsor – NFC West – támadók

Az NFC West volt az egyik legerősebb csoport pár éve, és bár elsősorban a védelmekről szólt minden, azért voltak pofás offense teljesítmények is. Most azonban ott tartunk, hogy legfeljebb a csoportriválisokhoz képest nevezhetjük a legtöbb egységet nyugodt szívvel jónak: félszeműek a vakok között.

 

[quote]Először is, a jól megszokott metódust vesszük elő, miszerint, minden pozíció kap egy súlyozott pontszámot az általunk vélt fontosságának megfelelően, ezt a szorzót minden poszt mögött zárójelben olvashatjátok. A felállított sorrend értelemszerűen egytől négyig terjed, tehát a legerősebbnek titulált egység négy pontot kap, a második hármat, a harmadik kettőt, a negyedik pedig egyet. Ezeket a pontszámokat súlyozzuk a pozícióknak megfelelően, így alakul majd ki a végső sorrend. Kezdjük azonnal a legfontosabb elemekkel, az irányítókkal.[/quote]

 

Irányító (2,5x)

 

 

Egyértelmű, hogy Russell Wilson a legjobb irányító a csoportban, ligaszinten is bőven top5-ös. Minden téren kiemelkedő, pedig támadófal előtte aztán végképp nincs, a Seahawks offense lenne a legjobban meglőve a csoportból (és talán az egész ligában), ha kiesne a kezdő QB. Palmer szintén kiemelkedik a mezőnyből, bár a tavalyelőtti elit szezonját nem tudta megismételni, ezzel együtt is bőven több a potenciál benne, mint a maradék két kezdő irányítóban. Azon már lehet vitázni, hogy Goff vagy Hoyer/Barkley-e a jobb. Szerintem utóbbiak alapvetően idén még jobbak lehetnek valamivel, bár Jeff Fisher legendásan nem értett a támadókhoz és az irányítókhoz, most pedig egy igazi QB-guru van a Rams élén, így nagyon optimistán a Ramsnek ítélem a harmadik helyet.

 

Ami a cseréket illeti, szerintem a Cardinals van a legjobban eleresztve, Stanton akár lazán kezdhetne Goff vagy Hoyerék helyén. Austin Davis sem rossz egyébként, Mannion viszont semmit nem mutatott eddig, a 49ersben meg alapból csak csereirányítók vannak.

 

Elkapók (1,5x)

 

 

Minden csapatban van egy top vagy jobb elkapó (kivéve a Ramst), illetve egy rakás közepes vagy gyengébb társ, így a sorrendet igazából az elsőszámú elkapó kiléte határozta meg. Nálam Fitzgerald Hall of Famer és abszolút elit játékot hoz még mindig, egy hajszállal előrébb van nálam, mint a fiatalabb Baldwin. Garcon veterán, de megbízható és stabil játékos, a Ramsben pedig van egy agyonfizetett Woods és Austin (ketten együtt 22 millát foglalnak idén a sapkából), miközben egyszer nem tudtak 700 elkapott yardnál többet összekaparni karrierjük során (Kupp és Reynolds újoncok).

 

Külön érdekes, hogy egy éve még a Cardinals elkapóit az egyik legjobbnak gondoltuk a ligában, azonban szépen leküzdötték magukat. A csapat második legjobb elkapója egy futó volt, senkinek nem jött össze még a 600 yard sem, ez utóbbi pedig a Seahawksra és kis túlzással a 49ersre is bőven igaz.

 

Futók (1,5x)

 

 

Ha a Cardinals rájátszásba jut, akkor jó eséllyel  David Johnson lett volna az MVP. 1239 yard és 16 futott TD, 80 elkapás, 879 yard és négy elkapott TD úgy, hogy az utolsó meccsen megsérült. All Pro, elit, nincsenek rá szavak. Ami viszont a többieket illeti…

 

Egyetlen rosteren lévő Seahawks futó sem érte el az 500 futott yardot tavaly. Hiába voltak nagy remények Rawls vagy Prosise irányába, sérülés miatt nem tudtak teljesíteni, Eddie Lacy pedig még mindig kérdőjeles. Azonban van annyi futó Seattle-ben, hogy egy csak bejön, ellenben például a Ramsszel, ahol az első körös, de tavaly borzalmasan játszó Gurley-n áll vagy bukik minden, hisz mögötte igazából senki sincs.

 

A 49ers helyzete a legrosszabb, mert bár Hyde nem rossz, a sérülések és az inkonzisztens játék, na meg a rendszerváltás miatt könnyen kiszorulhat akár már idén a kezdőből, az újonc Joe Williamsről pedig csak később derül ki, mennyire is jó.

 

Tight endek (1x)

 

 

A helyzet ugyanaz, mint a futóknál. Van egy elit játékos – ez lenne Jimmy Graham – és mindenki más. Graham végre úgy játszott, ahogy a Saintsben megszokhattuk tőle, Wilson egyik leghalálosabb fegyvere volt. A 49ers lett a második a sorban, mert mennyiségből nagyon pengén állnak, ráadásul a fullback Juszczyket is ide számoltam, mert sokkal inkább blokkolni és elkapni tud, mint futni, az RB megítélésén pedig úgysem segített volna.

 

A Rams lett a harmadik, mert az újonc Gerald Everett egy fizikális szörny, akiből kiváló célpont válhat, ellenben csak a Cardinals tudja, hogy miért fizet egy Jermaine Greshamnek 7 millió dollárt évente. Hisz bár elkapásokban nem lenne rossz, de arra nem használják rendesen, blokkolásban pedig átlag alatti. Everettékből legalább lehet valami, míg Greshaméktől azért már-már csodára lenne szükség, hogy legalább egy átlagos szintet hozzanak majd.

 

Támadófal (2x)

 

 

Abban nem volt kérdés, hogy a Seahawks támadófala a leggyengébb a csoportban, de tulajdonképpen az egész ligában. Az egy Justin Britt játszik jól az egész egységben, a totális bust Luke Joeckel kvázi a második legjobb játékos, szerencsétlen Wilsont nem véletlenül verik agyon minden egyes meccsen. A másik három támadófal viszont már érdekesebb.

 

Nem állítom, hogy egyénenként a Cardinals támadófala a legjobb, de egységben bennük látom a legnagyobb potenciált. Humphries fejlődik, Veldheer és Iupati egy klasszis veterán, Shipley pedig teljesen jó, csak a RG poszt hibádzik. A Ramsnél Whitworth ligaelit, Sullivan nem is olyan rég még a liga egyik legjobbja volt a posztján a Vikingsban, Saffold pedig megint kezdett normálisan játszani. Ez a fal egész biztos, hogy klasszisokkal jobb lesz, mint a tavalyi, az más kérdés, hogy ez mennyire lesz elég (tavaly a Seahawksszal voltak egy szinten).

 

A 49ersnél Joe Staley a klasszis és a csere útján megszerzett Zuttah még átlag feletti, a többiek viszont nagyon gyengék voltak. Brown és Garnett persze még fejlődhet, hisz harmad és másodévesek, de az eddig látottak alapján túl sok ok nincs a bizakodásra, Beadles pedig egy elit falban tud egy átlagos lenni. Persze még így is sokkal jobban néz ki az egység, mint Seattle-ben.

 

Összegzés

 

 

Ha csak abból indulunk ki, hogy tavaly a Cardinals offense a 9. a Seahwaks pedig a 12. volt yardokat tekintve, a 49ers és a Rams pedig a 31. és 32., aligha lepődhetünk meg a kapott eredményen. A Cardinalsé magabiztosan a legjobb offense és emberállomány, egyedül TE-jük nincs jó, illetve Wilsont nem tudták lenyomni, minden másban elsők a csoportban. A Seahawks a skill pozíciós részeknél második, illetve nekik van egyedül jó TE-jük, bár ezt azért megpróbálták a támadófallal kompenzálni, de így is lazán másodikok a csoportban. A Rams-49ers helyezésen lehetne vitatkozni, pontosabban azon, hogy kinek vannak most jobb irányítói (ha megcserélnénk őket, a helyezésük is változna). Ezzel együtt mindössze egy-egy csapatrésznél tudtak top2-be jutni, miközben igazságosan megosztoztak az utolsó két helyen.

 

Ezek a tendenciák vélhetően a szezon közben is megmutatkoznak majd. A Cardinals, hacsak nem történik sérülés, vélhetően szétszedi a legtöbb védelmet és sokpontos meccseket fog játszani, a Seahawks pedig annyira lesz jó, amennyire Wilson, bár top15-be azért nem várnám őket. A 49ers és a Rams első blikkre a Jets, Bears és Browns hármassal fog meccselni a leggyengébb offense teljesítményért.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!