Connect with us

Minden ami NFL

Brady leszálló ágba fog kerülni – de mikor?

Akármennyire is örülünk, hogy Tom Brady 40 évesen is szezont fog kezdeni, sőt még 4-5 évet is érez magában, sajnos parányi az esélye, hogy akár már a 2017-es szezont végig tudná vinni borzasztóan beszakadó számok és teljesítmény nélkül.

 

 

Egy bizonyos életkor felett egész egyszerűen elfáradnak az emberek. Mentálisan ugyan erősödhetnek, de elfárad a karjuk, kevesebb ütést bír a testük, nehezebben regenerálódnak. Brady ugyan dönti magába a mágikus jam-jam teákat, de akármennyire is vasból van, a visszavonulásról nem ő, hanem a teste fog dönteni. Carson Palmerről és Drew Breesről is érkeztek hírek a szezon után, hogy egész egyszerűen túl sok passzkísérletük volt, és a szezon második felére nem tudtak eléggé regenerálódni. Palmer 36, Brees 37 éves volt a 2016-os szezonban. Brady napokon belül lesz 40.

 

Emlékezzünk Peyton Manningre. A csúcson játszott évekig, majd a rekorddöntögető 2013-as Broncos offense részeként karrierje talán második legjobb évét hozta le. 2014-ben, 38 évesen azonban érezhető volt már a visszaesés. A passzai sokkal gyengébbek voltak, kevésbé tudta megoldani a húzós dobásokat, és ugyan fejben még mindig ott volt, teljesen egyértelműen visszaestek a számai. Egy évvel később még inkább szembe tűnővé vált a hanyatlás. Amikor épp nem volt sérült, akkor is többé-kevésbé game manager pozícióban működött csak, sereghajtó volt minden tekintetben. Nem vitathatjuk el tőle, hogy mit tett még így is a csapatért, azonban be kellett látni: Peyton megöregedett, és a karjai helyett nudlik nőttek a vállából.

 

Joe Montana, Kurt Warner, Doug Flutie, Warren Moon, Brett Favre, Rich Gannon. Mind beestek egy bizonyos életkor után, és ugyan lehet, hogy volt még harminc-sok évesen is egy-egy kiemelkedő szezonjuk, nagy átlagban 36-37 éves kor után visszafordíthatatlanul elkezdtek összeesni. Ezt alátámasztják az életkorkutatások is az amerikai futballban. A franchise-irányítók (10+ kezdő év) és a közepesen sikeres (5+ kezdő év) irányítók is 26 évesen érik el a csúcsot, majd előbbi csoport 29, utóbbi 28 évesen kezd el lassan lecsúszni. A franchise QB-k kevésbé erősen gyengülnek, de 38-39 éves korukra teljesen elveszítik a képességeiket, és visszaesnek a pályakezdő, rémesen sok hibát elkövető szintjükre. Mikor évekre bontjuk minden irányítónál, látni, hogy nem akkor vonulnak vissza, mikor elérik pályafutásuk “időskori” csúcsát, hanem a nagy botlás után.

 

 

[quote]Brett Favre 2009-ben NFC-döntőig vitte a Vikest egy parádés szezonnal. De belevágott 2010-be is, ahol kezdőként 5-8-as mérleget hozott össze, és minden téren drámai volt a visszaesése. A 2009-es szezonban elszenvedett sérüléseit nem tudta kiheverni. Montana a friscoi QB-balhé után megpróbált levezetni a Chiefs kötelékében, ahol olyan teljesítményt mutatott fel, mint zöldfülű korában. Rich Gannon élete szezonját játszotta 37 évesen. Egy évvel később 7 meccsen tudott csak a pályán lenni, még egy évvel később már csak hármon. 38-39 évesen nem tudott már regenerálódni a sérülésekből.[/quote]

 

Megnéztük, hogy kik játszottak hasonló szezont, mint Brady, és megnéztük, mit hoztak össze a következő szezonjukban. Olyanok kerültek így be a vizsgálatunkba, mint maga Tom Brady, Carson Palmer, Peyton Manning, Drew Brees, Elvis Grbac, és Rich Gannon. Többen közülük azonban nagyon fiatalok voltak a hasonló szezonjaikban, így szűrnünk kellett. A táblázatban láthatjátok Brady 2016-os szezonjának meccsekre bontott számait, a karrierátlagját, illetve a 31 és 35 pluszos bontásokat Brady-vel és nélküle. Ebből a csapatból csupán az öreg Peyton Manning, Brees, és Romo tudott 34-35 éves kora felett fejlődni, de Romo is csak csökkentett terhelés mellett sikerült (2014-ben húsz százalékkal kevesebbet passzolt, mint 2013-ban). A táblázat alján pedig az NFL és az ESPN elérhető jóslatát láthatjátok.

 

 

A Brady-hez hasonló játékosok még jóval fiatalabban is rosszabb képet mutattak az N+1-ik szezonjukban. Mélyen Brady karrierátlaga alatt van a várható Y/A és Int, de a TD és a pontosság terén is van kívánnivaló. Benne van a pakliban, hogy ő lesz a felfelé kiugró új eset, aki felhúzza az átlagot, de erre mindig kicsi az esély. Nehéz nem észrevenni amúgy, hogy mind az ESPN, mind az NFL mennyire optimistán tekint a következő évére.

 

Brady összeomlása nem lesz kiszámítható. Egyszer pályára fog lépni, és onnan nincs megállás lefelé. A kérdés persze, hogy ez mikor következik be. Én már jövőre tippelem, de teljesen meg vagyok győződve róla (ahogy az amerikai elemzők jelentős része is), hogy legjobb esetben két éve van hátra a ligában, de a Patsben biztosan. Make no mistake: Brady ligaelit szezonja után biztosan lesz visszaesés, hiszen minden kiemelkedő teljesítmény után visszacsúszunk az átlaghoz. De a történelem azt mutatja, hogy idén, de legkésőbb jövőre, ez a visszacsúszás valójában egy zuhanás lesz.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!