Connect with us

Hír

Az újoncok csak úgy nem holdoutolhatnak

Aaron Donald, a liga egyik legjobb védőjátékosa kihagyta eddig az edzőtábort, mert új szerződést akart magának. Erre minden joga megvan, hisz már három éve az NFL-ben van, így a csapat most már tárgyalhat vele hosszú távon. Azonban a Rams ramaty helyzetben van anyagilag, egy nagynevű játékost ki kellene vágnia, ha pénzt akarna felszabadítani, ezt viszont aligha szeretnék meglépni. Így hát marad egyelőre a holdout, azonban a PFT egy érdekes dologra mutatott rá.

 

 

Azt írják, hogy amennyiben Donald nem jelenik meg a csapatnál keddig, vagyis 30 nappal az új szezon első meccs előtt, akkor elveszít egy hivatalosan teljesített évet (teljesített szezonnak az számít, ha a játékos legalább hat meccsen pályára lépett a szezonban). Ez azért fontos, mert a lejátszott szezonok alapján változik egy játékos joga a szabadügynök piacon:

 

  • ha 2 vagy kevesebb teljesített szezonja van egy játékosnak, akkor ERFA,
  • ha 3 teljesített szezonja van, akkor RFA,
  • ha 4 vagy több, akkor UFA.

 

Az ERFA játékosok kizárólagosan korlátozott szabadügynökök, vagyis egy évig nagyon keveset keresnek, ha kapnak egy ERFA tendert, illetve csak a saját csapatukkal tárgyalhatnak. Az RFA játékosok kaphatnak első-, második- vagy eredeti draftkörös tendert (Malcolm Butler például első köröset kapott): nyilván az első a legdrágább, az eredeti a legolcsóbb egy évre – bár még így is minimális pénzekről van szó –, viszont a játékos itt már tárgyalhat más csapattal is. Ha megállapodnak a felek, akkor az eredeti csapatnak lehetősége van matchelni az ajánlatot: ha megteszi, övé a játékos, ha nem, akkor kompenzációt fizet. Így lett például Chris Hogan Pats játékos. Az UFA pedig a korlátlan szabadügynök, neki nyilván mindegy, mi van, azzal köt szerződést, akivel csak akar.

 

Aaron Donald esetében egyébként teljesen mindegy, hány teljesített éve van, hisz jelenleg kétéves szerződés köti a Ramshez, egy ilyen szinten való kihagyása belefér. Az viszont elég komoly, hogy az újoncok milyen szinten nehéz helyzetben vannak, hisz nekik minden teljesített év dollármilliókat jelent, és csak úgy kedvükre ezek szerint nem tüntethetnek új szerződésért.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!