Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Wolves’ Magic

A hét játékai ezúttal magyar játékokat is be fog mutatni, hiszen hazánk nagyon szép teljesítménnyel, 42-3-ra verte a szlovákok válogatottját. Rengeteg szép játékot, jól felrajzolt és izgalmas play-t láthattunk. A HFL-t is figyelemmel követő nézőknek az alábbi jelenetek nem lesznek idegenek, Kovács István a Budapest Wolves playbookjából emelt ki egy oldalt, ami végül meg is hozta a gyümölcsét.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Az egész játék értelmezése előtt, vessünk egy pillantást Bencsics Márk snap előtti munkájára, hiszen észrevesz néhány érdekességet a játék elindítása előtt, amik később majd fontos szerepet fognak betölteni.

Bencsics a védelem felállásából látta, hogy extra nagy nyomás fog érkezni a falra, ennek megfelelően osztotta le a falban a blokkokat, majd a futóját, Roják Richárdot a jobb oldalára hívta át. Gecser Mátét felé pedig jelezte, hogy motionből kell megfutnia a rá bízott útvonalat.

A játékról készült egy jobb felvétel is, a cabelcam szemszögéből jobban láthatjuk, mi is zajlott le a pályán.

Az offense részéről három elkapó, egy tight end és egy futó volt a pályán, tehát Kovács István (OC, HUN) a 11-es personnelt alkalmazta. A slotból induló Gecser a képen épp a rövidebb oldalra mozgott át, míg Czirók Márton (aki a képen sajnos nem látszik) bal oldalt foglalt helyet, párja Elek Ádám volt a jobb szélen. A védelem extra nyomást mutatott, hat ember állt fel a LoS-re, erre reagált a fenti videóban az irányító. A védekezés cover 1 man volt, ahol a free safety a labdától 10 yardra helyezkedett el.

A játék elindítása után a rutinos magyar irányító egyből balra nézett, ahol Czirók egy gyors slantet kellett, hogy fusson. Az ő útvonala viszont a pálya közepe felé haladt, amire a linebacker és a vonalhoz aránytalanul közel álló safety könnyen le tudott volna reagálni. Ez volt a játék egyik kulcsa, a mély zónáért felelő védő manipulálása, elterelése. Ekkor a védelem azt gondolhatta, hogy egy gyors játékos könnyen összeszedi azt a hat yardot, ami a first downhoz kell, ezért kellett gyorsan reagálniuk. A másik oldalon pedig Gecser egy wheel route-ot, míg Elek egy curlt futott. A fenti képen látható is, hogy a nickel corner (aki Gecsert fogta) a motion közben jóval lemaradt az elkapójától, illetve nagyon éles szöget választott, melyből az irányváltás igencsak nehézkesnek bizonyult.

A következő pillanatban már egyértelmű volt, hogy a linebacker és a safety is – a védelem szemszögéből nézve – jobb oldalra mozdult el, megették Bencsics szemjátékát, aki így 1-on-1 szituációt teremtett a wolvesos csapattársainak. Mindeközben a fal tökéletes munkát végzett, mind a hat rushert felvette, Roják pedig ott maradt biztosítéknak a RT Hartai Gábornak. A QB-nak iszonyatosan sok ideje volt, hogy elvégezze a munkáját.

Mikor Bencsics oldalt váltott, mindkét elkapója jobb helyzetben volt, mint a vele utazó védő, Elek már lelassított és visszavágott, míg Gecser egyszerűen atletikusságból és sebességből verte meg a cornert. A safety és a linebacker nagyon messze helyezkedett el játéktól, gyakorlatilag már nem voltak befolyásoló tényezők, az irányító kedvére választhatott a két lehetőségből. Meg kell említeni Varga Péter (TE, #46) blokkját is, szépen oldotta meg a szélső linebacker hatástalanítását.

A passz elengedésének pillanatában látszik, milyen sima játékot sikerült Bencsicsnek és Gecsernek összehoznia, gyakorlatilag csak az end zone-ba kellett bedobni a labdát, hogy TD legyen, illetve az elkapónak figyelnie kellett, nehogy elejtse a játékszert. A falat ki kell emelni, hogy mindvégig tisztán tartotta a zsebet, Roják is szépen taszította ki a Hartai által átengedett szélső linebackert. Ugyan Elek is megjátszható lett volna, de Bencsics a sima TD mellett döntött, mellyel hazánk szerezte meg magának a vezetést. Látható, hogy a corner teljesen elvesztette az elkapóját, kiszorult a pályáról.

Meg kell dicsérni a játékhívást is, hiszen Kovács István olyan playt hívott be, amiről tudta, hogy biztosan működik, hiszen rengeteg hasonlót futtattak a HFL-ben is. Gecser sokszor kapta meg ezt a szerepkört, nem volt ismeretlen senkinek a játék, ráadásul a szlovák védelem még az offense kezére is játszott.

A hét további kielemzett játékait ide kattintva találjátok.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!