Connect with us

Minden ami NFL

A fekete vezetőedzők rögös útja

A Denver Post utánajárt, és feltárta a fekete vezetőedzők történetét. Mélyinterjúkkal adtak választ a kérdésre – miért van ilyen kevés fekete edző egy feketék által dominált sportban?

 

A profi ligában a játékosok hetven százaléka fekete, miközben a lakosság körében tizenhárom százalék az arányuk. Vannak azonban pozíciók, ahol nagyítóval kell keresni őket: rúgók és punterek, egyre kevésbé az irányítók és centerek, és a vezetőedzők. Van, ahol teljesen ők uralkodnak: a futók 87.5 százaléka, és a cornerbackek 99.4 százaléka fekete. Azonban ha operatív, az “ésszel” kapcsolatba hozott pozíciókra vágynak, sokkal keményebben kell küzdeniük érte, és nem választhatják ugyanazokat az utakat, mint amit a fehérek választhatnak.

2007 óta a 147 támadókoordinátor-üresedést 110 alkalommal az irányítóedzővel töltötték be. Ebből a 110 pozícióból 5 darab lett fekete edzőé – ebből három pedig egyaránt Hue Jacksonhoz tartozik. A maradék 37 OC-állásból 8 lett fekete edzőé. Jelenleg két fekete QB-edző van a ligában, tavaly egy sem volt. A Denver Post 10 fekete edzőt kérdezett meg, akik egyöntetűen azt állították: a védőoldalon sokkal nagyobb esélyük van sikeresnek lenni. Ahogy a Chargers vezetőedzője, Anthony Lynn mondta:

Volt egy fehér edző, aki azt mondta nekem, hogy megvan bennem, ami kell. Legyek a védelemben, és nagyon hamar vezetőedző lesz belőlem. Szóval erről mindenki tudott.

 

 

A Broncos és a Chargers Vance Joseph és Lynn leigazolásával az első nem-ideiglenes fekete vezetőedzőjüket köszöntheti a kapitányi székben. Velük együtt heten vannak, ami ligarekord. Joseph a bemutatásakor megkapta azt a jelzőt Jon Elwaytől, hogy igazi vezéregyéniség. Ez egy bók, de van mögöttes tartalma. Az interjúalanyok közül többen is panaszkodtak, hogy számos alkalommal kapnak ilyen bókokat, de olyanokat nem, ami a futball-intelligenciájukat érintené. (Ez hasonló ahhoz, mint amikor a draft előtt a drafton résztvevőket teljesen máshogy írják le a bőrszínüktől függően.)

Nagyon tiszta az út a vezetőedzőség felé a feketék számára. 2007 óta 99 vezetőedzőt igazoltak a csapatok, ebből 18 pozícióba jutott fekete edző. A 99-ből 52-nek volt támadóoldali tapasztalata, ebből az ötvenkettőből pedig 5 volt fekete. A 46 védőtapasztalatúból viszont 13. (A kakukktojás John Harbaugh, akinek elsősorban a speciális egységhez van affinitása.) Hasonlóak az arányok a koordinátoroknál is, ami azt mutatja, hogy 2.5-3-szoros az előmeneteli esélye a védőoldali fekete edzőknek vezetőpozícióra, mint a támadóoldaliaknak.

A védőedzőket nem gondolják okos pozíciónak. Érzelmet és szociális készséget várnak el. Senki nem akar egy feketét az eszéért alkalmazni.

 

 

Ha el is jutnak a támadókoordinátori szintre, még egy akadály van előttük. Nem hívhatják a játékokat. A mostani három fekete OC közül (GB, ARI, TEN) csak Terry Robiskie, a Tennessee OC-je hívhatja a támadójátékokat. Az elmúlt 10 év 13 fekete támadókoordinátorából csak 6, vagyis kevesebb, mint a fele hívhatott playeket. A fehérek között ez az arány 75% felett van, és egy komoly feltétele a vezetőedzővé válásnak.

Robiskie 62 évesen egy elismert elkapóedző, és ha sikerül Mariotát és kis csapatát a rájátszásba tolnia, akkor talán megvalósíthatja a vezetőedzői álmát. Az ő története különösen fájó annak fényében, hogy például Doug Pedersonnak nincs játékhívói tapasztalata, Sean McVaynek pedig összesen nincs 10 évnyi edzői tapasztalata, mégis vezetőedzők lettek. Robiskie zsebében 35 szezon tapasztalata van.

A hasonló esetekben a liga nagyon lomha. 2003-ban alkotta meg a Pittsburgh akkori tulaja a Rooney-szabályt, amely egy olyan irányelve a ligának, aminek hatására a szenior pozíciókra kötelező kisebbségi etnikumú pályázót is meghallgatni. Egyéb előírása nincs, de már ez is hatalmas előrelépés, mivel a fekete vezetőedzők száma a szabály óta 22%, előtte 6% volt. (1920 és 2003 között csupán hat fekete vezetőedző volt.) A szabály létrehozásának körülményei felettébb érdekesek: nagy felzúdulás volt 2002-ben, mikor Tony Dungy és Dennis Green elvesztették munkáikat, mindketten fekete vezetőedzők voltak. Dungy nyertes szezon után távozott, Green pedig kilenc nyertes szezon után hozott össze egy .500 alatti mérleget, sőt általában a fekete edzők a meccsek nagyobb százalékát nyerték meg. Ennek hatására a liga több nagy formátumú személye lobbizott a szabály létrehozásáért.

Az interjúalanyok közül Vance Joseph mondta el a leginkább megindító élményét.

Amikor a Denverhez aláírtam vezetőedzőnek, számtalan hívást és üzenetet kaptam, mind gratuláltak, még Gary Kubiak is. De volt egy csoport, akiknek a leghálásabb vagyok. Az idős fekete segédedzők, akik lehúztak harminc évet a ligában az előremenetel lehetősége nélkül. Az ő hátukon állok most itt.

[quote]

Az amerikai többségi társadalomban az ötvenes-hatvanas években tapasztalható rasszizmus a fociban
is felütötte a fejét. Az első profi fekete irányító, Marlin Briscoe, 1968-ban a Broncos színeiben dobálta a labdát, és három olyan újoncrekordot állított fel, amiből kettő még áll. Miután első szezonját is csupán az előtte levő két QB lesérülése után kezdhette meg, nem csoda, hogy az edző Lou Saban a Briscoe-nál sokkal szerényebb képességekkel rendelkező Pete Liske-t akarta kezdetni, így került a Billshez, ahol azonban elkapóként alkalmazták csak. Kilenc év hosszú karrierje során begyűjtött egy Pro Bowl-részvételt, egy All Pro jelölést, és két Super Bowlt is megnyert.

Briscoe története azonban nem különösebben boldog. Korszakának Robert Griffinje volt (erős kar, gyors lábak), ennek ellenére az edzéseken a legkevesebb snapet kapta, és az újságírók érdeklődésére Saban unos-untalan kisebbítette Briscoe képességeit. A szurkolók és a csapattársai imádták. A második szezon előtt a holtszezonban egyszer csak felhívták, és megtudta, hogy nélküle tartanak irányítóknak megbeszéléseket. Saban nem volt hajlandó megindokolni, de mindenki tudta, miért. Briscoe magabiztosan hagyta ott Denvert, ennek ellenére nem kapott hívásokat – Lou Saban körbetelefonált, hogy ne adjanak neki munkát. A huszadik század fekete irányítói mind felemlegették Briscoe történetét, amikor a motivációjukról és félelmeikről kérdezték őket.

[/quote]

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!