Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #1

Végre elérkezett a 2017-es szezon első NFL-hétvégéje! És hogy miért fontos már az első forduló a csapatok számára? Ha visszamegyünk az időben, 1978 óta 570 csapat győzött az első körben, ebből 298 bejutott a rájátszásba. A vesztesek közül csak 137-en. Ha csak a tavalyi évet nézzük, akkor a 12 rájátszásba jutó csapatból 9 is megnyerte első mérkőzését a szezonban. Szóval kösse fel mindenki a nadrágot, főleg a játékosok, hiszen már most nyerni kell!

 

 

Az idei évre egyébként külön fogadós rovattal készültünk vasárnaponként, azonban egyrészt első hétre sosem fogadunk, másrészt a rovat felelőse, Leonidasz megérdemelt szabadságát tölti (és megy az Eagles@Redskins meccsre, hogy roh***** meg, mármint nagyon irigykedünk), ezért most a previewba lesz beleszőve 1-2 érdekesebb, rizikósabb ajánlás tőlem, amiket talán inkább érdekességnek szánok, mintsem tényleges ajánlásnak, szóval kocsit, házat semmiképp ne rakjatok rájuk.

 

New York Jets @ Buffalo Bills 19.00

Kezdjük a beharangozót a legkevésbé várt meccsel, essünk túl rajta jó gyorsan. Hívhatnánk ezt a Tanking Bowlnak is, hiszen mindkét csapat szemmel láthatóan azért küzd inkább, hogy minél jobb (a Bills esetében a minél több is megállja a helyét) draftcetlivel rendelkezzen a 2018-as játékosbörzén. Tyrod Taylor játékra alkalmas, így sajnos nem láthatunk egy Peterman-McCown párharcot, pedig az lett volna az igazi… Sean McDermott főedzői bemutatkozására azért mindenképp kíváncsi vagyok, meglátjuk milyen filozófiával fognak játszani a védőoldalon (meg persze a támadón is).

LeSean McCoy annyi szerepet kap majd, amennyi kell a győzelemhez, de a hazai pálya neki nagy előny a Billsben, az utóbbi két szezonban ugyanis otthon 119 yardot és 1,08 TD-t átlagol meccsenként, idegenben viszont csak 91,9 yardot és 0,4 TD-t. A túloldalon Bilall Powellnek is jó napja lehet akár, hiszen tavaly a Bills engedte a legtöbb 10+ yardos futást, míg Powell a futásainak 18,3%-ában ért el legalább 10 yardot, ami a legjobb arány volt az NFL-ben. Persze ezen változtat, hogy a Jets OL gyengült, a Bills védelem pedig szemléletében változott.

A Bills az esélyes, de nekem sok a 9,5 pontnyi előny, úgyhogy spread ellen én a Jetsre tippelnék.

 

 

Jacksonville Jaguars @ Houston Texans 19.00

A két csapat hasonló filozófiával működik: gyenge irányító, viszonylag gyenge támadófal, erősnek remélt futójáték és egy erős védelem. Papíron legalábbis így néz ki a két csapat. A Jaguars tavaly az egyik legrosszabb red zone csapat volt a ligában támadóoldalon, míg a Texans az egyik legjobb volt 20 yardon belül védőoldalon, így ne számítsunk pontparádéra a Jagstől.

DeAndre Hopkins a túloldalon megkapta a nagy szerződését, és jó kapcsolatot is ápol Savage-dzsel, aki tavalyi passzainak 31,5%-át irányított Nuk felé (23/73). Ehhez képest tavaly Mike Evans vezette a ligát 29,9%-os target share-rel az egész évet tekintve, úgyhogy ha a fenti adatot vesszük figyelembe, akkor Hopkins nagyon jól járhat Savage kezdőben maradásával.

A Jaguars az utóbbi öt évben 2-22-es mérleget tud felmutatni idegenben, míg a Texans 17-7-eset otthon, így a houstoniak győzelmét várom, akiknek biztos különleges emocionális élmény lesz ez a találkozó a Harvey hurrikán után. A mérkőzés szerintem elég szoros lesz, ami azt jelenti, hogy a Jags +5,5 nekem tetszetős ajánlatnak tűnik.

 

 

Arizona Cardinals @ Detroit Lions 19.00

A Lions bajban lehet, ha nem tud nyomást helyezni a szezonban az ellenfél irányítóira és egyelőre úgy tűnik, nem fognak tudni, ráadásul Ansah sem teljesen egészséges még. A Lions védelme ellen a csapatok ráadásul tavaly 72,7%-ban pontosan passzoltak, ami a legrosszabb mutató volt az NFL-ben. A slot elkapók elleni védekezésük volt a legrosszabb, így Larry Fitzgeraldnak lehet jó napja.

A labda túloldalán érdemes lehet kicsit többet futnia a Lionsnek, mint tavaly, hiszen a front7 megtizedelődött Arizonában, négy új kezdővel fognak kiállni, akik nincsenek még összeszokva. A jobb oldalt lehet érdemes célba venni, hiszen a bal oldali tackle poszton Greg Robinson játszik majd, ami nagy problémákat okozhat még Staffordéknak. Golden Tate-et pedig minél többször kell majd a slotba mozgatni, hiszen oda Patrick Peterson nem fogja követni. Mondjuk ha épp Mathieu-t állítják oda, akkor sem lesz sokkal jobb sora a Lions elkapójának. Viszont ha Tate és Marvin Jones lesznek sokat a szélen, akkor Marvin Jones kaphat több labdát.

 

 

Atlanta Falcons @ Chicago Bears 19.00

Jordan Howardnak nem igazán ment tavaly akkor, ha erős underdog volt a csapata, tehát ha a fogadóirodák szerint legalább 6 pontos favorit volt az ellenfél. Ezeken a meccseken Howard átlagszámai így néztek ki: 13,6 futás, 73,2 yard, 0 TD. A Falcons pedig jelenleg 7 pontos favorit, így fantasy-játékosainkat figyelmeztetnénk, hogy mérsékeljék elvárásaikat Howarddal kapcsolatban, hiszen a fantasy foci világára lefordítva Howard 10,58 PPR pontot átlagol, ha nagyon underdog a csapata, és 17,93 pontot, ha nem.

A Falconsnak 8 embert kell a boxba küldenie Howard ellen, hiszen szignifikánsan visszaesik a futó teljesítménye ilyen szituációkban. Hét emberes boxnál 6,1 yardot, nyolc vagy több emberes boxnál csak 2,8 yardot átlagol. A Falconsnál a passzjátéknak jobb napja lehet, mint a futójátéknak, hiszen a Bears tavaly egész jól védekezett a futók ellen, Matt Ryan viszont fenomenálisan szokott játszani az első fordulókban.

A Falcons a valaha volt legdurvább Super Bowl vereségből kénytelen felállni, de szerencséjükre könnyen kezdik a szezont és remélik, hogy egy nagy arányú győzelem feledtetni tudja a február elejei emlékeket.

 

 

Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals 19.00

A két csapat örökmérlege pontosat döntetlenre áll jelenleg (21-21), így valaki felé billenni fog a mérleg nyelve. Joe Flacco ugyan már edzett a csapattal, a sérülése számomra továbbra is aggasztó és nem tudom, hogyan fog mozogni a pályán, ráadásul a Ravens összesen 9 játékost vesztett el a teljes szezonra június elseje óta, ami szintén problémákat okoz. Sok passzt ne várjunk a szélre a hollóktól, hiszen a Bengals engedte a Broncos után a második legkevesebb elkapást WR-eknek, ellenben Woodheadnek – ha egészséges – jó kis meccse lehet sok elkapással.

A Bengalsnál mindenképp figyeljünk AJ Greenre, aki a két csapat utóbbi 5 egymás elleni találkozóján összesen 32 elkapást, 604 yardot és 6 TD-t (mindegyiken legalább egyet) szerzett. Ezzel szemben Andy Dalton a 11 Ravens elleni találkozójából 8 alkalommal maximum egy  TD-t tudott kiosztani és így volt ez az utóbbi öt alkalomból négyen is. Ebből következtethetnénk arra, hogy majd a futójáték fog menni, de a Ravens ellen nem lesz egyszerű, főleg hogy Tony Jefferson is megérkezett a boxba.

 

 

Pittsburgh Steelers @ Cleveland Browns 19.00

Az egyik érdekes storyline ezen a meccsen Joe Haden lesz, akit nem rég vágott ki a Browns és igazolta le a Steelers, most rögtön az első körben hazatérhez. A másik pedig, hogy a második körös DeShone Kizer az első az újonc irányítók közt, aki kezdőként pályára lép. Kizer egyébként az NFL történetének harmadik legfiatalabb irányítója (21 évesen és 250 naposan), aki egy szezon első hetében kezd. Csak Bledsoe és Stafford voltak nála fiatalabbak.

Az egész Browns egyébként nagyon fiatal, ráadásul teljesen kicserélődött a csapat az utóbbi két évben, hiszen mindössze 11 olyan játékos van a jelenlegi 53 fős keretben, aki 2016 előtt is a csapatot erősítette. Rossz hír a barnáknak, hogy Myles Garrett nem léphet pályára, így nem lesz esélye történelmet írni és 1/1-esként az első fordulóban sacket szereznie.

Természetesen a Steelers a favorit, azonban a legfeljebb 9 pontos Browns vereség (ahol a cikk írásakor a határ áll) nekem tetszik, így a kiscsapat felé tenném a tippem spreades fogadásnál.

 

 

Indianapolis Colts @Los Angeles Rams 22.05

Ez lehetett volna egy 1/1 vs 1/1 összecsapás, de Luck biztos nem tudja összemérni erejét Goff-fal. Ami még jobban csökkenti a meccs élvezeti faktorát, hogy mindkét csapat nélkülözni kénytelen a legjobb játékost – a Colts Luckot a sérülése, a Rams Donaldot a holdoutja miatt. Donald nem mellesleg már több, mint $1,5 milliót bukott azzal, hogy nem jelent meg a csapatedzőtáborában.

Az indianapolisi gárdának Luck nélkül majdhogynem a legrosszabb kerete van a ligában, míg a Ramstől fejlődést várhatunk az edzői stáb megerősítésével, a védőguru Wade Phillips, illetve a valaha volt legfiatalabb főedző, egyben támadóguru Sean McVay rendszereinek működésére kifejezetten kíváncsi leszek. A fent említett dolgokkal és Tolzien kezdésével sok survivor picket várunk a tippjátékunkban a Ramsre.

 

 

Carolina Panthers @ San Francisco 49ers 22.25

Ha a Brownsnál elmondtam, hogy mennyire fiatalok, akkor a 49ersnél is megteszem: összesen 30 játékosuk van 25 év alatt, amiből 14 újonc. Nagyon várom, hogy Kyle Shanahan mennyire képes kreatív és hatékony játékot játszani a 49ersszel is, ahol messze nincs olyan jó alapanyag, mint a Falconsnál volt és hát Brian Hoyer az irányító… A védelem összetételére is kíváncsi vagyok, főleg a védőfalra és Reuben Fosterre, mert a secondarytől sokat nem lehet várni.

A Panthersnél lehet aggódni Cam Newton játéka miatt, aki mindössze két passzkísérletet eresztett el az előszezonban, amik alig szálltak túl a line of scrimmage-en, tehát nem igazán tudjuk, milyen állapotban van. Nagy túra lesz ez a Panthersnek és be is húzzák szerintem a meccset, de bevállalósaknak egy 49ers +5,5-ös fogadás nem tűnik rossznak, főleg hogy a 9ers az utóbbi két évben nyerte nyitómeccsét underdogként.

 

 

New York Giants @ Dallas Cowboys 02.30

A Giants leggyengébb pontja nyilván a támadófal, de ez nem lesz akkora probléma, hiszen a Cowboys leggyengébb pontja épp a védőfal és a pass rush. Ehhez képest a Cowboys legerősebb pontja a támadófala és a futójátéka, a Giants legerősebb pontja pedig a védőfala. Ez tehát azt jelenti, hogy a Giants leggyengébb pontját nem tudja kihasználni majd a Cowboys, a Cowboys pedig nem fogja tudni kihasználni a saját legnagyobb erősségét.

Zeke Elliott játszhat a mérkőzésen, ami most talán nem is a futójáték miatt lesz olyan érdekes, hanem mert Prescottnak 20,1 ponttal jobb a passer ratingje, ha Zeke a pályán van (112,7 vs 92,6). Ennek több oka is van, egyrészt az ellenfél jobban figyel a futójátékra, másrészt Zeke is elég jól tud elkapni, harmadrészt pedig pass protectionben is jól tevékenykedik. A Giants védelme fel fogja őrölni a Cowboyst, tavaly is mindkétszer kordában tudták tartani őket és ezt várom vasárnap éjszakára is. Ahhoz, hogy ez ne így történjen, valami pass rusht kéne összeraknia a ‘Boysnak, illetve Deznek is hatalmas meccsre lesz szüksége (tavaly a két Giants elleni meccsen összesen 2 elkapás 18 yardért 14 célba vétel során). Ezt a kettőt azonban nem látom jelenleg a dallasiakban, főleg nem egyszerre.

 

 

Bold predictions

 

balentin: Az egyik irányító pontosan annyi passzolt yardot fog elérni, mint a fordulóban kezdő irányítók mezszámának összege.

andreas: A Colts kevesebb yardot passzol, mint ahány TD lesz a fordulóban.

tom: A Jets-Bills mérkőzésen legalább 5 játékosnak lesz passzkísérlete.

rowi: A Seahawks legalább 20 ponttal nyer Green Bayben.

katonadani: Todd Gurley az utóbbi 24 meccsén csak egyszer lépte át a 100 yardos határt és csak négyszer a 80 yardot. Most karriercsúcsot jelentő 160 yardot fog futni a Colts ellen, akik tavaly 125 yardos futót is csak egyszer engedtek.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!