Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #3

Összecsap a profi liga és az egyetemi foci első osztályának címvédő irányítója, a Saints az életéért küzd, az Eagles és a Giants sackparádét rendezhet, a Browns pedig végre esélyes egy NFL-meccsen. És ez csak egy része az eheti “nem kiemelt” meccseinknek, tehát elég jó hétvégére van kilátásunk. 

 

 

Houston Texans @ New England Patriots 19.00

Ezen a meccsen az NFL legutóbbi bajnok irányítója és az egyetemi foci első osztályának legutóbbi bajnok irányítója vezeti ki a két csapatot a pályára, ilyenre legutóbb 2011-ben volt példa, amikor Aaron Rodgers és Cam Newton csaptak össze. Most négy statisztikával/érdekességgel mutatom meg, hogy miért fog (simán) nyerni a Patriots:

  • Egyetlen újonc irányító sem verte meg még a Patriotsot otthon, mióta Belichick 2000-ban átvette az irányítást. A mérlegük 0-8, 5 TD, 16 INT, 50,7-es passer rating.
  • A Houston Texans a liga legrosszabb playenkénti támadójátékával rendelkezik, összesen 3,6 yardot tesznek meg játékonként.
  • A Patriots utoljára 2008-ban kapott ki egymás utáni kétszer a Gilette Stadiumban, akkor Matt Cassel volt az irányítójuk.
  • Tom Brady 18 évvel idősebb DeShaun Watsonnál. Utoljára Ben Roethlisberger volt képes egy 18 évvel idősebb irányító ellenében diadalmaskodni, még 2004-ben, amikor Vinny Testaverde volt a túloldalon.

Miami Dolphins @ New York Jets 19.00

Ennél a meccsnél pedig öt statisztikával/érdekességgel mutatom meg, hogy miért fog (simán) kikapni a Jets:

  • Az ellenfelek 42,9%-ban (9/21) touchdownt szereztek a Jets ellen idén a drive-jaikból, ami a legmagasabb arány a ligában.
  • A Jets az első két meccse során 91,7%-ban vesztésre állt, ez a legtöbb idén az NFL-ben.
  • A Jets első két hét során engedett 370 futott yardja a csapat legtöbbje 1976 óta.
  • A Jets 12 darab 10+ yardos futást engedett két meccs alatt, ami a legtöbb a ligában.
  • A Jets minden 11,2 passz után TD-t engedett az ellenfeleinek, gondolom kitaláljátok, hogy ez is a legrosszabb arány a ligában két meccset követően.

Jay Ajayitól várok nagy meccset, aki a Dolphins futásainak 87,5%-áért felelős (ez a legjobb arány a ligában) és a meccs képe is az ő erőltetését sugallja, hiszen valószínűleg győzelemre fog állni a Dolphins a találkozó nagy részében.

New York Giants @ Philadelphia Eagles 19.00

A Giants borzasztóan kezdte az évet: két hét alatt 13 pontot szereztek csupán, ami a legkevesebb a franchise történetében 1947 óta. Zsinórban nyolc meccse nem szereztek 20 pontot, ami a leghosszabb sorozat az NFL-ben. A támadófal pocsék, futójáték nincs, az elkapók dropolnak és Eli is gyenge.

Egyetlen reményük támadóoldalon a most már rendesen visszatérő Odell Beckhamben lehet, aki mindössze 8 elkapásra van a 300-as határtól és ha ezt a következő két meccsen megszerzi, akkor neki kell majd ehhez a legkevesebb mérkőzés (most 44-nél tart, a rekorder Anquan Boldin 47-tel). Beckham pedig eddig hatszor találkozott az Eaglesszel karrierje során, ezek alatt 6,8 elkapást, 87,3 yardot átlagolt és 4 TD-t is szerzett.

A mérkőzés igazi védelmi ütközetnek ígérkezik, a Giants védelmét nem kell bemutatni senkinek, de az Eaglesé is top egység. Hazai pályán a tavalyi évtől kezdve mindössze 15,5 pontot engednek meccsenként ellenfeleiknek, ami a második legkevesebb ez idő alatt (Ravens, 14,2). Eli Manning pedig nem rokonszenvez velük, hiszen utóbbi öt találkozásuk alkalmával négy TD-t és hat INT-t dobott.

A találkozó a Giants támadófalán dőlhet el, illetve pontosabban azon, hogy mennyire tudják elkerülni a sackeket, hiszen a Giants 2014 óta 1-12-es mérleggel áll, ha 3+ sacket nyeltek be és 22-15-tel, ha 3-nál kevesebbet.

Cleveland Browns @ Indianapolis Colts 19.00

DeShone Kizer nagyon sokáig tartja magánál a labdát, ezért engedett annyi sacket a támadófal. Kizer ugyanis átlagosan 3,01 másodpercet követően dobja csak el a labdát, nála tovább senki sem tartja magánál a lasztit. Érdekes, hogy Kizer passzainak 31,7%-a repül legalább 15 yardot, ami a legmagasabb arány az NFL-ben, ezt egy újonctól nem nagyon szokhattuk meg. Most tökéletes matchupja lesz a Colts ellen, hiszen ellenük az ellenfelek sikeres passzainak 36,6%-a volt legalább 20 yardos, ami a legtöbb a ligában. Így tehát sok hosszú passzt fog elereszteni Kizer, erre lehet számítani, főleg, hogy a Colt pass rushának nem szabad gondot okoznia a Browns támadófalának.

A Colts elég borzalmas támadóoldalon is, mindössze 18,6 yardot átlagolnak labdabirtoklásonként, ami a legkevesebb a ligában. Érdekes, hogy Jacoby Brissett az elkapóit mindössze 11/26 arányban találja el 149 yardért, míg a tight endjeit 9/9 arányban 99 yardért, így tehát Jack Doyle-nak lehetnek jó hetei az elkövetkezőkben.

Nálunk a Browns az esélyes, de nem mertem őket behúzni a Survivor Pick játékunkban, hiszen zsinórban 14-szer kaptak ki idegenben. Habár ennél jobb lehetőségük nem nagyon volt, így végre eljöhet az áttörés.

New Orleans Saints @ Carolina Panthers 19.00

A Saints elkeseredett lehet, hiszen ha most kikapnak a Pantherstől, akkor 0-3 lesz a mérlegük és szinte beláthatatlan távolságba kerül a rájátszás. A szezon eddigi részében azonban amikor a Panthers támadói pályán voltak, akkor 81,4%-ban győzelemre álltak, ami a legmagasabb arány a ligában. Ezzel szemben amikor a Saints támadói voltak a pályán, akkor 70,5%-ban kettő vagy több labdabirtoklásnyi hátrányuk volt, ami a legrosszabb arány az NFL-ben.

A Panthers védelme mindössze 6 pontot engedett eddig két meccs alatt, a védelem tehát nagyon hasít, még hogyha nem is találkoztak eddig a Sainthez fogható támadósorral. Az viszont tagadhatatlan, hogy a párducok támadói nincsenek még a helyzet magaslatán és Greg Olsen kiválása is érzékenyen érintheti a csapatot, de a Saints védelménél jobb matchupot el sem lehet képzelni, hogy végre beinduljon a gépezet.

Ugyan mindenki a Panthersre tippel közülünk és ez a legutóbbi két meccs alapján nagyon is egyértelmű, mégsem vagyok olyan magabiztos, épp a Saints elkeseredett helyzete miatt.

Denver Broncos @ Buffalo Bills 19.00

A Broncos nagyon úgy néz ki, hogy összekapta magát támadóoldalon is, de azért várjunk még egy jó védelemre. Azt viszont nem lehet elvitatni, hogy Siemian jól mutatott az utóbbi két hétben és a tavalyi évet is nézve szeptemberben 5 győzelemmel áll vereség nélkül, 100,2-es passer ratinggel. A Broncos pedig 2014 óta nem kapott ki szeptemberben, zsinórban nyolc meccset nyertek az NFL-szezon első hónapjában.

Ami ennyire átütővé teszi a Broncost, az a harmadik kísérletes hatékonysága. Támadóoldalon 56,7%-ban váltják first downra ezeket a helyzeteket (#1 jelenleg az NFL-ben), míg védőoldalon mindössze 23,1%-ban engednek first downt (#2). A futás elleni védelem pedig rengeteget javult Vance Joseph érkezésével. Tavaly a liga legrosszabbja volt a csapat a 0 vagy negatív yardos megállításokban (run stuff rate) 13,7%-kal, idén pedig eddig 30,6%-kal dolgoznak, ami a legjobb az egész NFL-ben. Ennyit számít a “kisebb” szemléletváltás.

Ezen a meccsen is ők a favoritok, ráadásul arra is nagy pénzzel lehet fogadni (holnap új rovatunkban kitérünk erre), hogy Tyrod Taylor nem fog 200 yardot sem passzolni, ugyanis mióta a Billsnél irányít, neki van a legtöbb meccse, ahol 200 passzolt yard alatt maradt (16). Most pedig a NoFlyZone jön szembe.

Pittsburgh Steelers @  Chicago Bears 19.00

A Steelers 2010 óta nem kezdett 3-0-val, most itt a ragyogó alkalom a 0-2-vel kezdő Bears ellen, akik viszont a sorozatban harmadik 0-3-as szezonkezdetüket akarják elkerülni. Mivel nem igazán jutott eszembe egyedi vagy érdekes megközelítés a meccshez, így álljon itt négy, egymástól teljesen független statisztika/érdekesség a két csapat kapcsán:

  • A Steelers zsinórban 20 meccse nem engedett kettőnél több passzolt TD-t az alapszakaszban, ami a Giantsszel holtversenyben a leghosszabb aktív sorozat.
  • Mióta profinak állt, Martavis Bryant meccseinek 52,2%-án szerzett touchdownt, ami a hatodik legjobb mutató a ligában.
  • Le’Veon Bell a Steelers játékainak 45,8%-áért felelős, de a csapat yardjainak mindössze 24,4%-áért, ez a legnagyobb különbség a futók között idén.
  • Tarik Cohent vette célba legtöbbször irányítója idén a futók között (21) és neki a legmagasabb a “piaci részesedése” 24,7%-kal (ezt azt jelenti, hogy a csapat targetjeinek hány százaléka irányul felé). Ez nem is akkora csoda, elnézve a Bears elkapóit.

Cincinnati Bengals @ Green Bay Packers 22.25

A Bengals egyszerűen szörnyen kezdte az évet, most pedig jöhet Bill Lazor támadókoordinátor, aki az Eaglesnél és a Dolphinsnál is dolgozott eddig és aki nagy QB-guruként kezdte karrierjét, aztán belesüppedt a középszerűségbe. Remélik a Bengalsnál, hogy valami csodát tesz a csapattal, hiszen drive-onként csak 2:09 percet van náluk a labda, ami a legkevesebb a ligában, ez pedig a támadók mellett a védőknek is gondot okoz.

Eddig mindössze 1,6 passzjátékkal kellett szembenézniük támadásonként, ami a legkevesebb volt két kör alatt, most viszont fordul a kocka, hiszen a legtöbbet passzoló QB érkezik hozzájuk, Aaron Rodgers drive-onként 4,8 passzt ereszt el átlagban. Az a Rodgers, aki ha nyer most a Bengals ellen, akkor elmondhatja magáról, hogy egy kivételével az összes NFL csapat ellen diadalmaskodott. Erre csak 7 irányító volt képes eddig: Peyton Manning, Brett Favre, Tom Brady, Drew Brees, Ben Roethlisberger és Kerry Collins. Mi pedig egyöntetűen az ő sikerét várjuk vasárnap.

Bold predictions

balentin: Legutoljára 2013 október 31-én fordult elő, hogy egy mérkőzés a hosszabbításban egy safetyvel dőljön el. Akkor Cameron Wake sackelte Andy Daltont az end zone-ban (előtte is csak kétszer fordult ilyen elő: 2004, 1989). Ebben a fordulóban újra hasonló véget fog érni így egy mérkőzés, méghozzá a Londonban megrendezett Jaguars-Ravens találkozó.

chester: A Ravens-Jaguars meccsen az 5-ösben játszó irányítók csatája lesz, ahol Joe Flacco 5 TD-t, míg Blake Bortles 5 INT-et szerez majd.

andreas: Az NFL történetében egy mérkőzésen Norm van Brocklin paszolta a legtöbb yardot(554) egy mérkőzésen. Cam Newton most megdönti ezt a rekordot a Saints ellen

tom: Bár egyre több a fiatal főedző, ebben a körben az 5 legidősebb HC győzni fog (Seahawks, Patriots, Cardinals, Lions, Bears)

rowi: Marcus Mariota karrierjének legrosszabb meccse a tavalyi Denver elleni volt, amikor mindössze 88 passzolt yarddal zárt. Most a Hawks D a múlt hét után (Hoyer 99 yds) újra 100 passzolt yard alatt tartja az ellenfél QB-ját, amire back-to-back kb. ezer éve volt példa, ha egyáltalán. Például sem a 2000-es Ravens, sem az 1985-ös Bears nem tudta ezt.

katonadani: 1978. szeptember 24-én – tehát holnap napra pontosan 39 éve – játszottak egy Packers-Chargers mérkőzést, ahol 18 sack született, ez pedig máig NFL rekord. Most az Eagles és a Giants megdönti ezt.

renningan: Marcus Mariota eddig 33-0 a Red Zone-ban, vagyis nem dobott INT-t. A Seahawks ellen kettő is összejön neki.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!