Connect with us

NCAA

NCAA College Football 2017 – Week 3

Elérkeztünk a harmadik játékhéthez, ahol szintén parázs mérkőzéseket rendeznek, érdemes lesz újra hajnalig virrasztani mert nem kizárt, hogy bajnokverést fogunk látni. Már délután is lesznek jó meccsek, de most is inkább éjfél után kezdődik a nagyüzem, és a legjobban akkor fogunk cselekedni, ha előbb megnézzük a Magyarország-Szlovákia találkozót, majd levezetésként a jövő NFL sztárjaira fókuszálunk!

 

 

Pittsburgh Panthers vs #9 Oklahoma State Cowboys – szeptember 16., 18:00 (magyar idő szerint)

Nem a legszerencsésebb időpontban kezdődik ez a mérkőzés, hiszen 17 órától a magyar válogatott is pályára lép a Hidegkuti Nándor stadionban a szlovákok legjobbjai ellen, de aki esetleg nem azt a meccset nézné (reméljük, nem nagyon van ilyen), az mindenképp maradjon a focinál és ezt a meccset kövesse figyelemmel. A mérkőzés pikantériáját a két csapat tavalyi összecsapása alapozza meg, ahol a Cowboys egy utolsó negyedes TD-vel húzta be a győzelmet 45-38-ra, akkor egészen parázs csatát láthattunk, ebben bízunk most is. Hiába a vendégszereplés, az oklahomai gárda a jobb és esélyesebb, ezért ha fogadnánk, rájuk tennénk a pénzünket is.

 

Egy érdekes párharc: Avonte Maddox (CB, #14) vs James Washington (WR, #28)

Washington az egyik legdominánsabb elkapó jelenleg az országban, nehéz kordában tartani, habár limitált számú labdát kapott, de amikor kezébe került a disznóbőr, senki sem fogta meg. Rudolph alaposan szétszórja a labdáit, melyből csak nyolcat kapott el a receiver, de ezekből 243 yardot és 4 TD-t jegyzett. Őt fogja majd az idő legnagyobb részében Maddox őrizni, nem kis feladatot kapva ezzel. A végzős corner elmondta, hogy felkészült Washingtonra, áll elébe a rá szánt munkának. Ha a tavalyi meccsből indulunk ki, akkor húzós estéje lesz a kis termetű védőnek, hiszen a sztárelkapó akkor 9 elkapást, 286 yardot és két touchdownt szerzett ellenük, bravúr kell a lelassításához.

 

 

Egy név, akire figyeljük: Mason Rudolph (QB, #2)

Rudolph az egyetemi foci egyik legjobb irányítója, évről évre lépett szintet, fejlődött, hogy aztán a 2018-as draftra úgy mehessen ki, hogy készen álljon az NFL-re. Noha sokat lépett előre, még mindig nem egy kész termékről beszélünk, sőt, nagyon messze áll attól, hogy a class legjobb irányítói között emlegessék. A statisztikák az NCAA-ben elég félrevezetők, hiszen a BIG12 konferencia védelmei nem a keménységükről híresek, ezért érdemes a senior irányító számait is fenntartásokkal kezelni. Ettől függetlenül Rudolph a college foci egyik legizgalmasabb, legjobb játékosa, aki idén komoly esélyekkel pályázik a Heisman-trófea elhódítására is, és már most az ő nevéhez fűződik a legtöbb passzolt yard az OSU történetében. iszont sok dolog kell még, hogy a profi ligába is eséllyel pályázzon a kezdő pozícióra. A pontosságának, türelmének, döntéshozatalának mindenképp fejlődnie kell, de a zsebben mutatott higgadtsága sem a legjobb. Van benne elképzelés és potenciál, nem szabad leírni, mindenképp érdemes követni az útját a profikig, mert tényleg az egyik legnagyobb alakja az egyetemi focinak, már-már legenda számba megy Oklahoma államának környékén.

 

 

#20 TCU Horned Frogs vs SMU Mustangs – szeptember 16. 21:30 (magyar idő szerint)

 

Két eddig veretlen csapat csatájának lehetünk majd szemtanúi, ha holnap este fél tíztől a Horned Frogs-Mustangs mérkőzésre vetjük vigyázó szemeinket. A két csapat elmúlt tíz meccséből a a TCU kilencszer is győzedelmeskedni tudott, de ha valamikor, akkor most megvan az esélye az SMU-nak, hogy újra megfogják a texasi riválisukat. Mindkét oldalon komoly támadójáték sorakozik fel, ezért egy-egy jó védelmi megmozdulás is döntő lehet az igazán izgalmasnak ígérkező szombati mérkőzésen.

 

Egy érdekes párharc: Ranthony Texada (CB, #11) vs Courtland Sutton (WR, #16).

Sutton a class legjobb elkapói közé tartozik, ezt igyekezett bizonyítani a második héten a North Texas ellen, ahol 4 TD-t és a 163 elkapott yardot ragasztott fel az ellenfél védelmére. Iszonyatosan fizikális, nagy termetű elkapó, aki már-már képtelenség levédekezni ezen a szinten, legit első körös várományos a jövő évi drafton. Idén még nem nagyon találkozott komoly védelmi egységgel, de a Horned Frogs defensive backjei már komolyabb erőpróba elé állítják. Élükön lesz Texada, a végzős cornerback, aki ugyan biztos nem csak egyedül, de sokat fogja Suttont kísérni az útvonalai során. Fizikális játék fog kelleni tőle, hogy le tudja majd lassítani a receivert, illetve Nick Orr és Niko Small segítségére is szüksége lesz.

 

 

Egy név, akire figyeljük:Kenny Hill (QB, #7).

Hill szintén azok közé a srácok közé tartozik, akik az egyetemi foci legérdekesebb arcait alkotják. A Texas A&M-en éppen a helyi sztár Johnny Footballtól kapta meg a karmesteri pálcát, mikor Manziel jelentkezett a draftra. Az Aggies színeiben azonban csak két szezont húzott le, ahol voltak iszonyatosan jó meccsei, olykor pedig teljesen homály volt. A jó teljesítményének köszönhetően (2014, vs South Carolina) maga Manziel aggatta rá a “Kenny Trill” becenevet (amit már legszívesebben inkább elfeledne), de az az év csúnya véget ért, miután részegen letartóztatták és ki is rúgták az egyetemről. A sors azonban adott neki még egy esélyt, a Texas Christian University fogadta kegyeibe, ahol aztán Trevone Boykin örököse lett, ami a kezdő pozíciót illeti. Tudni kell óla, hogy egy nagyon atletikus, mobilis irányító, lábon kiválóan tud dolgozni, az egyetemi foci spread típusú rendszereiben nagyon jól tud lubickolni. A már ötödéves játékos a rutinjának megfelelően sok mindent látott, sokat fejlődött mint irányító, de profi típusú QB-nak koránt sem lehet nevezni. Egy nagyon izgalmas figurája az első osztálynak, aki idén szintet akar lépni, szeretne átlépni korábbi árnyékán és végleg egy új Kenny Hillként kitűnni a többiek közül. Kíváncsian várjuk, sikerül-e neki.

 

 

Wyoming Cowboys vs Oregon Ducks szeptember 17. 01:00 (magyar idő szerint)

 

Két nem kiemelt csapat rangadóját vettük elő a hajnali műsorsávból, de bőven van miért követni ezt a mérkőzést. A 2018-as draft egyik legjobbnak vélt irányítója, Josh Allen az idény legnagyobb tesztje elé néz a régi formájához visszatérő Ducks ellen. Az ellen az Oregon ellen, akik Mariota távozása után végre találtak egy olyan vezéregyéniséget, aki – ha nem is idén, de – újra playoffba juttathatja őket. A találkozó nagy esélyese a Ducks, iszonyatosan nagy meglepetés lenne, ha nem nyernének, de még ha sima is lesz a meccs, érdemes lesz fenn maradni rá.

 

Egy érdekes párharc: Josh Allen (QB, #17) vs Justin Herbert (QB, #10).

Ez a párharc sem úgy fog lezajlani, hogy szemtől szemben, egyszerre a pályán mérik össze az erejüket, hanem külön-külön lesz érdekes őket megfigyelni. Allen jövőre a profik között fog szerepelni, már tavaly is jelentkezhetett volna a draftra, biztosan elkelt volna, de inkább egyetemi körülmények között akart még fejlődni. Nem rossz döntés ez, mivel játéka elég nyers, de iszonyatosan nagy az upside-ja, igazi csiszolatlan gyémánt. Idén nem úgy kezdte az évet, mint egy NFL kész irányító, de ha az Oregon ellen stabil és pontos lesz, újra full gázzal fog menni a hypetrain. Herbertről sokan azt vélik, hogy a PAC12 legjobb irányítója, pedig többek között Josh Rosen és Sam Darnold is ebben a konferenciában pallérozódik. A még csak másodéves quarterback nagyon pontos, higgadt, érett játékot mutat, igazi vezérré nőtte ki magát az offense-ben. Irányításával a Ducks támadósora újra gyilkos lehet, hiszen a futójáték hagyományosan erős, de Herberttel új dimenzió nyílik meg előttük.

 

 

Egy név, akire figyeljük: Royce Freeman (RB, #21).

Még egy két lábon járó egyetemi legendát veszünk elő, aki igazi emblematikus figurája a csapatának. Freeman szép csendben a nyugati parti egyik legjobb futója, mondhatni megbújik Barkley, Guice és a többiek árnyékában. A végzős futó az NCAA egyik legtermékenyebb játékosa, 4449 futott yardja és 50 TD-je van eddig a karrierje során és messze van még az év vége. Ha profi szemszögből közelítjük meg, akkor méretre tökéletesen illik az NFL-be, egy igazi “big back”, aki a tackle-ök között is meg tud élni, nem fogják könnyen földre vinni. Mindemellett, nagyon tapasztalt, jól lát a pályán, irányváltása már-már halálos és blokkolásban, valamint passzjátékban is használható, az NFL-ben lead backként fognak majd rá számítani. A negatívum vele kapcsolatban, hogy mire eljön a draft már 22 éves lesz, tehát viszonylag koros, illetve nagyon nagy terhelést kapott az egyetemen, hiszen eddig 825 labdaérintése volt, ami brutálisan sok, tehát rengeteg ütést nyelt már be a teste. Teljesen biztos, hogy az első körök egyikében fog elkelni jövőre, egy pass heavy rendszerben pedig jól is fog majd működni, ha nem kell 30-szor cipelni a disznóbőrt egy meccsen.

 

#2 Clemson Tigers vs #14 Louisville Cardinals – szeptember 17. 02:00 (magyar idő szerint)

 

Kétségtelenül ez a hétvége legnagyobb rangadója, a bajnok találkozik az ország egyik legfélelmetesebb csapatával, a regnáló Heiman-győztes alakulatával, ennél jobbat kívánni se lehetne. Tavaly a szezon egyik legjobb mérkőzését hozta az akkor harmadik kiemelt Cardinals és ötödik kiemelt Tigers meccse, ahol végül a clemsoni védelemnek sikerült megfékeznie Jacksont, Watson pedig mindenki fölé nőtt és vezetésével 42-36-ra győzedelmeskedett a későbbi bajnok. Ez adja majd a mérkőzés fő csapásirányát, újra meg kell fogni Jacksont, ami most még nehezebbnek is tűnik. Hihetetlen izgalmak állnak előttünk, a győztes pedig óriási lépést tesz előre a playoffba jutásért folytatott harcban.

 

Egy érdekes párharc: Tigers defensive line vs Cardinals offensive line.

A tavalyi mérkőzésen az volt a kulcs, hogy agyon terrorizálják Jacksont, hogy kényelmetlen legyen neki a játék, ne tudjon fickándozni. Ez akkor sikerült, most pedig újra végre kell ezt hajtani, ha a Clemson meg akarja védeni a címét. A bajnok védelméből sokan távoztak, de egyáltalán nem gyengült az egység, a múlt heti Auburn elleni meccsen 11 sacket, 14 TFL-t szereztek és csupán 117 yardot tett meg ellenük az ellenfél. Ez a szám most meg fog nőni, hiszen nagyon dinamikus a Cardinals offense, L-Jax új szintre emelte a játékát, még nehezebb lesz limitálni a teljesítményét. A mérkőzés kimenetelét a támadófala fogja meghatározni, ha képesek megfogni az ország legjobb védőfalát, akkor jó eséllyel nyernek is, ha viszont agyonütik Jackont, akkor a Tigers idén is győzelemmel vonul majd le a pályáról.

 

Egy név, akire figyeljük: Jaire Alexander (CB, #10).

Ha a Louisville-ről esik szó, általában a támadók kerülnek a központban, de a védelemben is van egy adu ászuk, egy igazi elit tehetségű defensive backjük. Már tavaly, másodévesként is megmutatta, hogy óvatosan kell az irányába dobálni, Deshaun Watsont kétszer is pickelte a red zone-ban, de több nagy játékot is bemutatott. Bizonyította, hogy egy igazi lockdown cornerback, aki egy az egyben a legjobbakat is letudja szedni a pályáról. Egyelőre térdsérüléssel bajlódik, amit a szezonnyitón szedett össze, de minden jel arra utal, hogy ott lesz a pályán ma és a legnagyobb falat fog jutni neki, Deon Cain. Ha sikerül idén egészségesnek maradnia, akkor az ország legjobb cornerei között fogják emlegetni, és ha úgy dönt, hogy jelentkezik a jövő évi játékosbörzére, könnyen lehet, hogy nagyon magasan választják majd ki. Mindene megvan hozzá, hogy a profik között is jól muzsikáljon, nagyon izgalmas játékos.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!