Connect with us

Minden ami NFL

A 10 legjobb újonc támadó négy forduló után

Bármennyire is hihetetlen belegondolni, de az alapszakasz negyedén már túl vagyunk. Ennyi idő elteltével messzemenő következtetéseket még nem lehet és nem is szabad levonni, de hát a listákat meg imádjuk, így nem tudtuk megállni, hogy ne állítsunk össze egy újabbat! Ezúttal az újoncoké lesz a főszerep, hiszen összeszedtük négy fordulót követően a 10-10 legjobban teljesítő újonc támadót és védőt – utóbbi holnap érkezik!

 

 

10. Dion Dawkins, OT, Buffalo Bills

 

Dawkins guardként lett draftolva a 2. körben, de mivel Jordan Mills nem tartozik posztja legjobbja közé, sejthető volt, hogy az ő helyére tennék be előbb-utóbb a right tackle pozícióba. Ám szükség törvényt bont alapon nem akármilyen figurát, mint Cordy Glennt kellett pótolnia a fal túloldalán, és tette azt a tapasztalatlanságához képest elég jól (1 engedett sack, 6 siettetés passzjátékok során). Az idei class nem a támadófalemberekből jeleskedett, ez a listán is meglátszik majd, de egyelőre a Bills újonca egy átlagosnál jobb újonc szezont produkál. Úgy gondolom, hogy megérdemel a top 10-ben egy helyet, de ennél feljebb semmiképp sem tenném őt, főleg hogy csak a total snapek felén volt csak pályán.

9. Christian McCaffrey, RB, Carolina Panthers

 

Magic Man kezdi megcsillogtatni foga fehérjét a Panthersben, de még nem igazán melegedett be a támadósor a szezon elejére (a Patriots elleni pontparádét most vegyük le), emiatt még ő sem tudott teljesen kibontakozni. Viszont amit eddig látunk tőle, arra nem panaszkodhatnak a drukkerek. Futásoknál nem valami hatékony, de nem is ez, hanem a passzjátékok során mutatott teljesítménye volt az, amiért mindenki bele volt szerelmesedve a draft előtt. 147 yardot hozott össze az elkapások után(!), pedig mindössze 206 elkapott yardja van.

 

8. Evan Engram, TE, New York Giants

 

Igazából egyik első körös tight endtől sem láttunk nagy villanást – de újonc tight endektől sosem szoktunk -, hármójuk közül én Engramet tenném csak a listára, őt is csak a végére. A fiatal játékost azért hozták, hogy elkapás utáni yardokat termeljen, jelenleg kereken 200 elkapott yardnál tart, amiből 67 született elkapás után, ráadásul Odell Beckham Jr. hiányában is tőle várták, hogy az offense playmakere legyen. Úgy gondolom lesz ennél jobb is, viszont a leghamarabb tőle láthattunk a draftpickjéhez méltó teljesítményt.

7. Tarik Cohen, RB, Chicago Bears

 

 

Cohen a semmiből bukkant elő kvázi, noha sejteni lehetett, hogy már az első héttől kezdve nagy szerepet kaphat az offense-ben. Jordan Howard ugyanis nem egy 3 down back, hiszen borzalmas kezei vannak, Cohen meg pont ebben erős – már csak össze kellett rakni a képet. Na de ilyen kezdésre senki nem számított tőle! Azóta kicsit visszaesett a teljesítménye, bár így is legalább 6-os yardátlagot hoz futásonként és elkapásonként, egyedül fumble-ökkel kell vigyáznia a későbbiekben. Talán Mitchell Trubisky az ő játékára is jó hatással lehet.

 

6. Chris Carson, RB, Seattle Seahawks

 

Cohennél csak egy játékos robbantott nagyobbat a “teljes ismeretlenségből”, ez pedig a Seahawks üdvöskéje, Chris Carson. Azok után, hogy tavaly három újonc futó is érkezett a Seahawkshoz, illetve az idei szabadügynök piacról Eddie Lacy is csatlakozott az egységhez, nem sokan gondolták volna, hogy nem hogy snapekhez fog jutni, de kezdő is lesz a 7. körben kiválasztott rookie. Igaz, ehhez kellettek sérülések és brutális formahanyatlások is, de ugyanaz a fal blokkolt neki is mint a társai előtt, mégis csak ő nézett ki mögöttük életképes futónak. Sajnos egy darabig nem csodálhatjuk a játékát, hiszen egy bokatörés következtében IR-re tette őt a csapat, de a szezon végére visszatehetik az aktív rosterre.

5. Ryan Ramczyk, OT, New Orleans Saints

 

Újabb kényszermegoldás, ami végül nem is sült el olyan rosszul. A borzasztó tackle class egyik legjobb játékosának tartották, de sokan féltek az ő kiválasztásától a hozzáállása miatt. A Saints nem tartozott ezen csapatok közé, és az első kör utolsó draftcetlijével nem kis meglepetésre rá esett a választásuk. A szándék sejthető volt, ő lehetett volna az öregedő Zach Strief utódja, de Terron Armstead sérülése meghozta számára az azonnali kezdést, ráadásul Drew Brees vakoldalán. Dawkinshoz hasonlóan ő is inkább a képességei és a körülményekhez képest teljesít jól: összesen 7 alkalommal engedett nyomást, ebből 1 sack, 2 ütés és 4 siettetés volt, ami újonc létére nem is rossz, főleg hogy az összes támadósnapen a pályán volt. Mivel Striefet IR-re tette a csapat, Ramczyk sem fog pihenni miután Armstead visszatér, csak átkerül a jobboldalra.

 

4. Leonard Fournette, RB, Jacksonville Jaguars

 

 

Én is azok közé tartoztam, akik inkább bustként tekintettek a Jaguars első körös újoncára, de eddig minden kritikára rácáfol. Holtversenyben a harmadik legtöbb missed tackle-t hozta össze a védőkön futás vagy elkapás során, és a tőle várt stílusban, erőből passzírozza be ellenfeleit a földbe. A yard/kísérlet átlaga ezért nem is eget rengető (3,5), viszont a sokak által red flagnek gondolt vajkezűségről eddig szó nincs. Egy dropja van eddig mindössze, valamint 10,4-es receiving yard/catch és 117 yard after catch mutatója, vagyis eddig szó nincs arról, hogy ez lenne a gyengepont a játékában.

 

3. Deshaun Watson, QB, Houston Texans

 

Jelenleg az egyetlen irányító a listán, és ha így játszik (a többiek pedig szintén úgy ahogy eddig), akkor ez így is marad. Watson nem tökéletes, vannak hibái, és lehetne jobb is, de azt csinálja, amiért őt mindenki imádta az egyetemen: NYER! A Jaguars elleni cidát azt most felejtsük el, amióta viszont kezdő, két meccset nyertek, a címvédő tökeit pedig alaposan megszorongatták. A sok labdavesztés miatt talán erős neki a dobogó, de hát irányítóról beszélünk, akik külön kasztot képviselnek a támadók között, na meg amint mondtam, a győzelmek és a győzelmi remények miatt tartom őt a harmadik legjobb újonc támadónak.

 

2. Dalvin Cook, RB, Minnesota Vikings

 

Ezért is nagy kár az, ami Cookkal történt a Lions elleni csoportrangadón… Pedig Adrian Peterson reinkarnációja szaladgálhatott a backfielden, és színt vitt a tavaly szenvedő offense-be. 18 összehozott missed tackle-jével második a ligában, 354 futott yardjával a harmadik, a 90 elkapott yardjából pedig 104(!!!) elkapás után született, vagyis a LOS mögül is képes volt plusz yardokat hozni. Bár az elkapásokhoz hozzátartozik, hogy három dropja is volt 14 elkapható labdából, ezen tehát lenne mit javítania, de erre majd csak jövőre kerülhet sor.

 

1. Kareem Hunt, RB, Kansas City Chiefs

 

Nem csak a legjobb rookie, de talán a ligában is ő a legjobb teljesítményt nyújtó játékos jelenleg. Azért azt mindenki sejtette, hogy előbb-utóbb átvette volna Spencer Ware helyét a csapaton belül, de a rutinos futó sérülése megkönnyítette a dolgát. Viszont a Patriots elleni első megmozdulásából fumble-t vétő játékosról ki hitte volna, hogy egy kíméletlen gyilkológép lesz? Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas számadatok következnek! Kezdjük azzal, hogy négy meccs után 502 futott yardnál tart, mindezt 7,4-es yardátlaggal hozva kísérletenként, mindkettő ligaelső adat a kezdő futóknál. Aztán nézzük meg a kiharcolt missed tackle-öket, ahol ugyebár Cook volt a második 18-cal, nem lövök le nagy poént tehát, hogy ebben Hunt az első. Ja, hogy mennyivel? 31-gyel!!!

 

 

A 6 totál TD-je Todd Gurley mögött a második legtöbb a ligában, és bár ő nem az elkapásokra specializálódott, ennek ellenére azért csak összehozott 13 elkapásból 157 yardot, ami 12,1-es átlag, és ebből 126 született elkapás után, vagyis az elkapott yardjainak több mint 80%-át ő maga hozta össze, mindezt drop nélkül. Hunt simán MVP eddig a szezonban, kíváncsian várjuk, hogy vajon az erősödő menetrend alatt is hasonló szinten fog majd teljesíteni.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!