Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Bills’ Maffia

Lehet úgy is mérkőzéseket nyerni, hogy nyilvánvalóan gyengébb a csapatod emberanyaga, mint az ellenfélé. Ekkor azonban nagy varázslatot kell előhúznod a cilinderedből, amit jól is kell megvalósítanod. Pontosan ezt csinálta a Bills a Falcons ellen, meg is lett az eredménye!

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A támadófoci egyik legnagyobb szépsége, hogy úgy is lehet sikeres egy offense, ha skill playerek között nincs olyan játékos, aki elitnek számítana. Lehet úgy drive-okat vezetni, gameplant alkotni, hogy azokat a játékokat hívja a koordinátor, amikről tudja, hogy az emberei jól végre tudják hajtani, illetve be tudja ültetni vele az ellenfél védőit a hintába.

Ezt az elméletet követte Rick Dennison, a Bills támadókoordinátora is, aki a Falcons ellen a red zone-ban tökéletes játékhívást alkalmazott egy kulcsszituáció megoldásához. Rögtön a negyedik negyed elején, 3&8-nál támadott a Bills, amikor az OC egy mesh concept játékhoz nyúlt. A mesh lényege, hogy a támadófal előtt az elkapók útvonalai keresztezik egymást, ezzel a zónázó védelmen könnyű sebet ejteni, mert a zónahatárok támadásával a védők könnyen elveszítik a rájuk bízott területet. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy jól át tudják engedni a csapattársuknak az egyes elkapókat, amivel -adott esetben – sikeres lehet a védekezés.

A videóból látható, hogy a védelem nem tökéletesen oldotta meg a feladatot, három elkapóval teljesen össze tudta a Buffalo zavarni a belső zónákért felelős védőket. A távolságot tekintve, egyértelmű passz szituáció jött, a 11-es felállásból induló támadósor elkapói egymást keresztező útvonalakat futottak, McCoy és Clay pedig a flat zónát támadta. A bal oldalon felálló Zay Jones volt az under (alsó keresztező), Jordan Matthews az over (felső keresztező), míg Andre Holmes egy snag route-ot futott és beült a középső zónába úgy, hogy ne kelljen elkapás utáni yardokat megtennie a first downért.

Amellett, hogy Taylor nagyon nyugodtan és éretten viselkedett a játék során, ki kell emelni a fal munkáját, aki biztosította, hogy nyomás nélkül dolgozhasson. Az első olvasása Jones volt, aki ugyan jó helyzetben volt, de Taylor felmérte, hogy a zónázásnak köszönhetően szinte esélytelen lett volna a first down elérni. Ezért gyorsan váltott Matthewsra, akivel közel hasonló volt a helyzet, nem volt megfelelő a pozíciója, viszont kettejük szerepe tökéletesen megzavarta a zónákat nem tökéletesen fogó védőket, főleg Campbellt.

A kulcsszerepet ezúttal Holmes kapta, akinek az útvonala pontosan olyan hosszú volt, amekkora kellett a támadás folytatásához. Mivel Campbell ellépett a megfelelő helyről, Holmes üresen várhatta, hogy Taylor átlépjen hozzá, és ha nem ejti el a játékszert, akkor sikeres a játék. Taylor tehát tökéletesen olvasta a játékot, jól ismerte fel, hogy tovább kell lépni a harmadik opcióra, mert az biztosítja a first downt. Így is történt, könnyű első kísérletet sikerült csinálniuk, amivel már karnyújtásra került a következő TD, viszont a Falcons kivédekezte, ezért csak egy mezőnygólt tudtak rúgni.

A játék tanulsága, hogy nem minden a tehetség, sőt, a támadók részéről inkább fontos a jó séma, mint egy szupertehetség, akire a védelem fel tud készülni. Az offense a sémákról szól, amiket jól kell tudni alkalmazni, hogy sikeres legyél. Ezt bizonyította korábban a Patriots, de nem kell messzire menni, Andy Ried és a Chiefs is úgy alakítja a játékot, hogy Alex Smith MVP formában tündököljön abban a támadósorban és agyonverjenek bárkit a ligában.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!