Connect with us

Minden ami NFL

Garoppolo-trade: Nyertesek, vesztesek

A Patriots egy második körös pickért cserébe elpasszolta Jimmy Garoppolót a San Francisco 49ers csapatához – ahogy arról már gondolom mindenki értesült. Most összeszedtem, kik nyertek és kik vesztettek az üzlettel szerintem.


Nyertesek

San Francisco 49ers

Nálam a 49ers nyerte a cserét a két csapat közül. Elmondom én hogy látom a helyzetüket, aztán kommentekben lehet vitatkozni. Szerintem most három opciójuk volt:

  • draftolnak az 1/2-es pickükkel (feltételezzük, hogy itt végeznek majd)
  • cserélnek Garoppolóért a 2/2-es pickükkel
  • elhozzák Cousinst év végén

Cousinsszal az a baj, hogy egyáltalán nem biztos, hogy meg tudják szerezni. Lehet a Redskins megtartja, lehet valaki (Browns?) túllicitálja őket. Ez a legrizikósabb olyan szempontból, hogy egyáltalán sikerül-e. Persze emellett igaz, hogy Cousins a legjobb QB a felsorolt opciók közül.

Az idei QB class a tavasszal beharangozottakkal ellentétben nem tűnik olyan jónak. Minden top irányítónak bőven vannak problémái, hibái, egyik sem tűnik egy Winston-Mariota párosnak, nem hogy egy Lucknak. Szerintem Garoppolo > bármelyik irányító prospect jelenleg, hívják azt Sam Darnoldnak, Josh Allennek, Josh Rosennek, Lamar Jacksonnak vagy Baker Mayfieldnek. Szerintem Garoppolónak egész jó kis plafonja van, ami persze nem akkora mint mondjuk Allennek, de közben a padlója fényévekkel magasabban van.

Abban nyilván nincs vita, hogy egy franchise irányítónak gondolt játékosért jobb egy 2/2-es picket adni, mint egy 1/2-est. A kérdés itt a pénzen van, egy újonc 5 évig olcsón játszik nálad, míg Garoppolót az idei év után meg kell fizetni. A 49ersnek azért nézem most ezt el, mert annyi pénzük van, hogy ha nagyon akarják sem tudják elkölteni a következő 3 évben.

 

 

Most egy olyan ideális forgatókönyv állt fel a 49ers számára, hogy elvileg van egy franchise irányítójuk és mellé egy 1/2-es draft pickük (meg egy második kör közepi pluszban). Ami ebben extrán jó, hogy lesz olyan csapat a ligában, akinek kell majd irányító áprilisban, ezért biztos talál magának cserepartnert a 49ers a drafton. Ideális esetben hátramozognának 3-4-5 helyet, kiválasztanák például Saquon Barkley-t és még kapnának is egy második körös picket pluszba. Azért ez még elég jól néz ki csapatépítés szempontból.

Persze benne van, hogy Garoppolo nem válik be és ő lesz a következő Osweiler. Szerintem jobb játékos ő, ám ami fontosabb, hogy jobb helyzetbe is kerül Shanahan alatt és ha nincs meggyőzve a 9ers, még tagelheti két évig simán, a büdzsébe belefér és így nem kell hosszú távon sem elköteleződni. De ha a Patriots úgy gondolta, hogy Garoppolo a franchise következő nagy irányítója – csak Brady nem gondolta így és nem akart megöregedni -, akkor nincs mitől aggódni.

Jimmy Garoppolo

Ugyan egy SB-esélyes csapattól kerül egy 1/1-esélyeshez, azonban így végre játéklehetőséget kaphat. Az látszott, hogy Brady nem esett vissza, van még benne 2-3 év, Garoppolo pedig játszani szeretne. Ezt most biztosan megkapja Friscóban, ráadásul Kyle Shanahan kezei alá került, aki kifejezetten szerette prospectként Garoppolót – nyilván ezért is cseréltek most érte. Garoppolónak egyébként elég jó élete van, előbb Brady, Belichick és McDaniels alatt pallérozódhat, majd elmegy kezdő irányítónak az NFL egyik legjobb támadógurujához. Ráadásul beteljesítheti Brady nagy álmát és elmehet a San Francisco 49ers csapatába kezdő irányítónak.

Tom Brady

Így minden egyes pletyka véget érhet, hogy esetleg ráveszik, hogy vonuljon vissza, netalántán elküldik (az azért durva lenne) és inkább Garoppolóval rohamoznak. Ezek eddig sem tűntek igazán valós opcióknak, de most legalább a pletykákat abbahagyhatjuk. Brady azért is nyertes, mert egyértelművé vált, hogy van még benne 2-3 év (minimum), egyáltalán nem esett vissza a teljesítménye az idei évben, nyilván ezért is vált meg Garoppolótól Belichick.

Kyle Shanahan

Kap egy irányítót, aki nem Hoyer vagy Beathard. Kell ennél több?

 

 

Washington Redskins

A Redskins is nagyot nyert, hiszen Cousinsnak a legnagyobb kísértés az volt, hogy ha a 9ershez szerződne, akkor Shanahannel dolgozhatna együtt, akinek rengeteget köszönhet és aki kvázi irányítót faragott belőle. Így Cousins lehetőségei beszűkültek, valószínűleg szívesebben játszana a Redskinsben, mint a Brownsban vagy a Jetsben, ez pedig oda vezethet, hogy a felek meg tudnak majd állapodni március körül. Persze ez közel sem biztos és lehet Cousins nem akar majd semmivel a piaci értéke alá menni, de mindenképp jobb helyzetbe került a Redskins.

Garoppolo ügynöke, Donald Yee

Ő képviseli Bradyt is, így nem kell saját magával konfliktusba keverednie a szezon végén, azért ez nagy megkönnyebbülés lehet neki.


Vesztesek

New England Patriots

Talán ez a legingatagabb pontja az egész történetnek. Nekem úgy tűnik, hogy keveset kaptak Garoppolóért. Nem volt véletlen, hogy eddig nem akartak megválni tőle, nincs nála jobb backup irányító a ligában és ezáltal ő a legjobb biztosítás “az öreg” Bradyre. Most konkrétan nincs cseréjük a keretben, de persze jönni fog majd Hoyer minden bizonnyal, szóval ez csak úgy érdekességként…

Viszont mivel Brady nem fogja átadni a helyét, így megtartani nem lett volna értelme drágán több éven át, szóval nyilván érthető, hogy előbb-utóbb elengedik. Szerintem nem kaptak elég ellenértéket, ezért kerültek a vesztesek közé. Azért egy franchise irányító ennél jóval többet ér és értem, hogy kicsi a minta és keveset játszott, de amikor pályán volt (és amit az egyetemen láttunk tőle), akkor bőven jó volt. És ha a 31 éves, visszavonulását bejelentő Palmer egy első és egy második körös picket ér, vagy ha a folyton sérült és nagy szerződéssel rendelkező Sam Bradford egy első és egy negyedik kört, akkor én keveslem Garoppolóért a második kört (még ha annak legeleje is az).

Kirk Cousins

Fentebb a Redskinsnél írtam már erről, nagyon bánkódhat, hogy nem tudott Shanahan mellé/kezei alá szerződni, pedig úgy tűnt, ez lehet a döntő faktor az átigazolási mizériája körül. Beszűkültek a lehetőségei, érdekes lesz figyelni, mi lesz a sorsa a tavasz folyamán.

A top irányító prospectek

Ezzel a cserével egyértelművé vált, hogy a 49ers többre értékeli Garoppolót, mint az idei QB prospecteket. Ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg a liga többi része sincs oda a fiatalokért. Nem csoda persze, senki sem játszik meggyőzően az idei szezonban. Van sok korrekt játékos (Darnold, Rosen, Allen, Mayfield, Jackson), de mindegyik több problémával érkezne a nagyok közé, egyelőre senki sem mondható egy Lucknak, Winstonnak, de még egy Goffnak sem igazán.

 

 

Malcolm Butler (?)

Butler csak kérdőjelesen, feltételesen van itt. Ugyanis így rosszabb helyzetbe került az év végi tárgyalások során. Ha Garoppolo maradt volna, akkor feltehetőleg megkapta volna a franchise taget, ez így viszont Butlerre szállhat, ami azt jelentené, hogy a cornerback nem kapna hosszú távú, nagyobb szerződést. Persze ez mind megdőlne, ha a Patriots nem is akarná megtartani Butlert, ezért van a kérdőjel.

Cleveland Browns

Nem lenne nyertes-vesztes cikk anélkül, hogy Browns ne lenne megemlítve a vesztesek között. Azért kerültek ide, mert tavasszal még egy kicsit többet is adtak volna a Patriotsnak, mint a 49ers (második kör és az apró, ha lehet hinni a híreknek), akkor azonban úgy voltak Belichickék, hogy nem adják el Garoppolót. A legviccesebb viszont, hogy állítólag Belichick nem akarta egy franchise irányítóval segíteni korábbi csapatát. Azért ez elég ciki…

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!