Connect with us

NCAA

Az egyetemi foci császárai – 2017

Eltelt kilenc forduló az idei szezonból, kezd kialakulni a Heisman trófea esélyeseinek szűken vett élmezőnye. Az alapszakasz végéhez közeledve, nagyon úgy fest, hogy idén is egy irányító vagy egy futó lesz az, aki odaérhet a legvégén. A felhozatal elég impozáns: űradatokat produkáló running backek és olyan irányítók, akik igazi varázslók. Köztük fog eldőlni minden. Nálunk pedig így áll a verseny jelenleg:

1. Bryce Love, RB, Stanford

Ki emlékszik már Christian McCaffrey-re, mikor ez srác halomra döntögeti a rekordokat? Jó, biztosan vannak olyanok is, akik igen, de Love-ot nehéz nem szeretni. Hét meccsen 135 futásból 1387 yardot (10,3 YPC) és 11 TD-t pakolt fel a statisztikai lapokra, gyakorlatilag állva hagyta az egész PAC12 konferenciát. Ez a csávó a total package, akiért megőrülnél, ha fenn tudnál maradni minden héten hajnalban is, hogy nézhessed. Legutóbb, két éve, amikor McCaffrey volt harcban a trófeáért, akkor ő pont azért bukta el Henryvel szemben, mert a nyugati part nem kap akkora rivaldafényt, most nem szabadna, hogy ez történjen, hiába üldözik őt földönkívüliek.

2. Saquon Barkley, RB, Penn State

Ő a legjobb, nem csak a futók között, hanem mindenkit egybe vetve. Az egyetlen dolog, amiért nem ő vezeti a versenyt, arra vezethető vissza, hogy nem éppen vanilla defense-ek ellen kell minden héten pályára lépnie, illetve rá már külön gameplant írnak az ellenfél védőkoordinátorai. Mindezek ellenére, átgázol mindenkin, de nem csak futásban, hanem elkapásban és pass protectionben is 10/10. Ha van futó, aki megéri, hogy 1/1-en húzzák, akkor az pont ő. Ilyen tehetség 10 évente van, érdemes ezt a fejünkbe vésni. Statjai nem hoznak olyan űrszámokat, mint Love-é, de így is 801 yard és 9 TD jött össze neki a földön, valamint 471 és 3 hatpontos a levegőben. De nem is a statok az érdekesek, hanem az, ahogyan játszik.

3. Baker Mayfield, QB, Oklahoma

Van egy Russell Wilson az egyetemen, aki bármilyen meccset meg tud nyerni a csapatának? Igen, ő Baker Mayfield, az egyetemi foci jelenlegi legjobb irányítója. Nyolc meccsen passzolt 2628 yardot, 23 TD-t és csupán három interceptiont. A 72,5%-os passzpontossága még impozánsabbá teszi a számait, ami egészen elképesztő még az egyetemi körülmények között is, gyakorlatilag párját ritkítja. Minden labdája gyönyörű, alacsony termete ellenére tökéletesen passzol a mélyebb zónákba, parádésan tud kiszabadulni a védők nyomása alól, egész egyszerűen egy Wilson veszett el benne. Sokan kételkednek, hogy lehet-e belőle franchise irányító az NFL-ben, őket megnyugtatom: az lesz. Már tavaly is sikerült a Heisman fináléba kerülnie, idén is ott a helye.

4. Josh Adams, RB, Notre Dame

Sokan szemet hunynak Josh Adams és a Notre Dame idei teljesítménye fölött, de ők nagyon rosszul cselekednek. Egyes hangok a Fithting Irish futóját még Barkley-nál is jobbnak tartják, és ha a statisztikákat nézzük, akkor nehéz ezzel kötekedni. Adams 132 futásból 1169 yardot tudhat magáénak a 9 TD-je mellett, mely 8,9 yardos futásonkénti átlagot ad ki, ami messze jobb, mint a Penn State üdvöskéjéé. A kiváló running back nyolc meccséből 5-ször is 150 futott yard fölé ment és elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Notre Dame csak egy vereséget szenvedett el (a Georgiától) és ott tart, ahol. Ha ilyen mértékben termeli a yardokat és a hatpontosokat, akkor nehéz lesz őt nem a top3-ba tenni.

5. J.T. Barrett, QB, Ohio State

Barrett a csávó, aki hiába bűn rossz NFL prospect, a hátára tudja venni a Buckeyest és bármilyen hátrányból meg tudja fordítani a meccset, láthattuk ezt a Penn State ellen is. Az az igazság, hogy az interceptiont csak hírből ismeri, hiszen 25 passzolt TD-je mellé, csupán egyszer adta a levegőben, miközben 171 sikeres átadásából 2166 yard született. De nem csak a passzaival, hanem a futásaival is tud bőven sebet ejteni az ellenfél védelmein, 454 yard és 5 TD került fel a neve mellé a földön. Ami viszont igazán naggyá teszi, az a győzni akarása, hogy az utolsó másodpercig lehet rá számítani, hogy megoldja a feladatot. Ennek köszönheti az Ohio State is, hogy csupán egy vereséggel állnak és a playoff reményeik még életben vannak.

6. Lamar Jackson, QB, Louisville

A regnáló bajnokról sokan megfeledkeznek, mert nem csinál olyan mennyiségű highlight játékot, mint tavaly, de nem érdemes leírni őt, top esélyesként kell számon tartani. Csak egy stat a legutóbbi, Wake Forrest elleni meccsükről: Jackson a csapat 523 total yardjából 491-ért volt felelős, ami 94%-kal egyenlő! Ennél betegebb teljesítményt nehéz lenne összehozni, de az is említésre méltó, hogy total yardokban vezeti az első osztályt, ráadásul 909-cel több egysége van, mint a második helyezettnek. Csak hogy szemléltessem: a 2. és a 41. közötti különbség is 909-cel egyenlő. Idén is félisten módjára nyomja, nem nagyon van védelem, amely kordában tudná tartani. Jelenleg 2808 passzolt yardnál, 18 passzolt TD-nél, valamint 1029 futott egységnél és tovább 14 hatpontosnál tart, ezzel pedig az ország egyik legjobbja, hands down.

7. Khalil Tate, QB, Arizona

Tate az igazi sötét ló, az ember, akit október 7-én ismert meg mindenki. Akkorra datálódik a nap, amikor egymaga élve temette el az egész Colorado csapatát. 13 passzából 12 ért célba 154 yardért és 1 TD-ért, de ami igazán halálos volt, az a futójátéka. 14 labdacipeléséből 327 yardot (23,4 YPC!!!) és 4 touchdownt ért el. Ekkor robbant be igazán a köztudatba az Arizona akkori csereirányítója, aki mára már természetesen kezdőnek és potenciális Heisman győztesnek tekinthető. 784 passzolt és 926 futott yardja mindenképp dicséretre méltó, főleg úgy, hogy mindennek a legnagyobb részét négy meccs alatt hozta össze. Ha így halad, akkor a legjobb ötbe mindenképp be fog kerülni, lehet, hogy még magasabbra is repíti önmagát.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!