Connect with us

Minden ami NFL

Illúzió vagy tényleg rossz a Chiefs védelme?

Pár hete írtunk egy cikket arról, hogy a Chiefs végre nem csak az elit közelében, de konkrétan az elitben játszik. Akkor kiemeltük, hogy a csapat már évek óta a legjobb csapatok között van, de soha nem jön tőlük elit teljesítmény. Hiába voltak a legkiegyensúlyozottabb csapat az elmúlt 4-5 évben, olyan jó játékot soha nem láttunk tőlük, mint most. Meglepetésre ez a zsenialitás a támadókból jött ki, míg a védelem kicsit beragadt. Nézzük miről is van szó.

 

 

Elsőre lehet furának tűnik, hogy rossz a Chiefs védelme, ezért támasszuk alá számokkal! A Chiefs védelem ugyanis a harmadik legtöbb yardot engedi átlagban az ellenfeleknek, szám szerint 392.2-t, ami borzasztó első hallásra is. Ebből 261.1 a levegőben érkezik, 131.1 pedig a földön, mindkettő az ötödik legrosszabb a ligában. Ha ez nem lenne elég, akkor a harmadik legrosszabb az engedett yard/play arányuk és a legrosszabbak a nagy játékok engedésében is. Ez így nagyon nem fest jól. Ennyire nem lehetnek rosszak, vagy mégis?

 

[quote bcolor=”#dd3333″]Kezdjük pár ténnyel. A Chiefs védelem összes csapategységére az a jellemző, hogy van egy kimondottan nagy sztár és mellette közepes vagy nagyon rossz játékosok. Az ellenfelek pedig nyilván azt az oldalt támadják, ami a legkevésbé jó. Haladjunk szépen csapategységenként.[/quote]

 

A safety sorban Eric Berry volt a legjobb játékos, aki nem csak a csapat, de a liga legkomplexebb safetyje volt. Most nélküle, Ron Parker, Daniel Sorensen és Eric Murray játszik a snapek többségében. Parker és Sorensen sem rossz játékos, de rettenetesen inkonzisztensek. Van egy-egy kivételes mérkőzésük, de egy-egy vállalhatatlan is. Ami még ennél is nagyobb probléma, hogy mérkőzésen belül is változó a játékuk. Sorensennek három mérkőzése is volt, amikor összesen 20 elkapott yardot engedett az egész mérkőzésen, de a dolog szépséghibája, hogy ezeken a meccseken egytől-egyig touchdown is született mellette. Parker pedig az egyik legjobb coverage safety, de cserébe a harmadik legtöbb missed tackle-je van a poszton.

 

 

A cornerback poszt még ennél is érdekesebb. Marcus Peters a liga krémjéhez tartozik. Bár továbbra is kiegyensúlyozatlan abból a szempontból, hogy képes nagy játékokat engedni, de nagy playeket csinálni is. Interceptionökben megint az élmezőnyben van és alapvetően se enged sok elkapást, de még mindig nem egy Peterson, Sherman szint. Ami érdekesebb, hogy mellette dolgozik a liga talán leggyengébb második és harmadik számú cornerback párosa. Terrance Mitchell és Phillip Gaines összesen 7 darab touchdownért felel, aminél nincs olyan duó, aki többet tudna felmutatni. Az irányítók pedig több, mint 100-as ratingel dobálnak mindkettőjük felé.

 

Ennek tudatában különösen érdemes megemlíteni, hogy a Chiefs majdnem mindenkinél többet alkalmaz három cornerbackes felállást. Mind a három cornerüknek legalább 230 passzsnapje van, ilyen pedig kevés van a ligában. Így el is értünk a következő poszthoz, a linebacker sorhoz. Itt ugyanis nem kell számolgatnunk az embereket. Derrick Johnson és vége. A sok három cornerbackes felállás és a lehetőség hogy Sorensen vagy Parker is képes linebackert játszani (hát még szegény Berry), lehetővé teszi számukra, hogy ne hagyjanak fenn linebackert. Johnson elég és még több is annál. Jelenleg talán a legjobb coverage linebacker a ligában, aki nem enged egy harmad elkapást sem, amikor coverage feladatokat lát el. Emellé jön az átlag feletti futás elleni védekezése és vezetői képességei is. Erre szüksége is van a Chiefsnek, mert a többi LB eddig nem sok jót mutatott.

 

 

Végül pedig ejtsünk pár szót a passzsiettetésről is. Justin Houston továbbra is a legszűkebb elit tagja. Hiába mondták sokan, hogy már öregedik és a sérülés után nem lesz képes régi formájában visszatérni, mert de. A kiváló outside linebacker 31 nyomást generált már az ellenfelek irányítóira, ami továbbra is top5 közeli a posztján, futás ellen pedig csak Mack tud jobb mutatókat nála. A baj az, hogy a tavaly nagyot játszó Dee Ford idén jóval gyengébben játszik, Zombo pedig nem több egy rotációs játékosnál. Itt hiányzik a veterán Tamba Hali jelenléte. A fal közepén Chris Jones – ahogy azt várni lehetett – feledteti Poe-t, sőt nyomásgyakorlásban több is nála, de a többiek szürke munkásemberek.

 

Összességében elmondható, hogy a Chiefs defense tele van hatalmas playmakerekkel és zseniális játékosokkal, de sok a lyukas, támadható poszt is. A dörzsölt csapatok, mint például a Patriots, az Eagles vagy a Steelers pedig jócskán ki is használta ezeket az lehetőségeket. A rossz mutatókat tehát lehet azzal magyarázni, hogy féloldalas a defense, de talán ennél is fontosabb kiemelni, hogy a Chiefs legtöbb mérkőzésén előnybe került vagy úgy alakult a játék képe, hogy nyelhették a yardokat. A mismatcheket kihasználva az ellenfelek haladtak ellenük, de amikor a Red Zone közelébe ér az ellenfél, akkor a playmakereik közül valaki mindig villant, így hiába a sok yard, pontokban nem mutatkozott meg a gyengeség. Érdemes továbbá megnézni, hogy a Patriots, Eagles, Steeles hármas talán a liga három legjobb csapata a Chiefs mellett, tőlük nem szégyen a sok yard. Ráadásul volt egy Raiders elleni szorosan elbukott mérkőzés, ahol igazi yard és pontháborúba torkollott a mérkőzés és két mérkőzésre elegendő yardot nyeltek be. Nem volt könnyű a Chiefs sorsolása és ezek ellenére is talpon a gárda, a rossz defense mutatókat pedig a Red zone hatékonysággal védték ki.

 

[quote bcolor=”#dd3333″]Mindezek ellenére figyelmeztető jel kell, hogy legyen a Chiefs számára, hogy ilyen szignifikáns lyukak találhatóak a védelemben. Az NFL lényege hogy találd meg az ellenfeled leggyengébb pontját és szúrj oda egy nagyot. Jól mutat a sok nagy játék, a sok nagy play, de a meccseket és főleg a bajnokságot a kohézió és a konzisztencia hozza a csapatok számára, a Chiefs defense pedig egyelőre hátrafelé lépdel ebben a tekintetben.[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!