Connect with us

Minden ami NFL

Az év csalódásai

Lassan véget ér az alapszakasz, és már többnyire körvonalazódott, mely csapatok jutnak tovább, és mely csapatok kezdhetnek készülődni a következő szezonra. Voltak az idén nagy meglepetések, és értelemszerűen voltak hatalmas csalódások. A most következő két cikkben az év legnagyobb meglepetéscsapatait, és legnagyobb csalódásait fogom bemutatni. Mivel pozitívan zárni mindig jobb, ezért először jöjjön az a 6+1 csapat, akik csalódást okoztak.

Mielőtt belekezdenék, fontos megjegyezni, hogy ez egy szubjektív lista. Azok a csapatok kerültek ide, akiktől én a szezon előtt elvártam valamit, de azt nem voltak képesek teljesíteni ilyen-olyan okok miatt. Biztosan lesz olyan csapat, akik gyenge teljesítményén ti nem lepődtetek meg annyira, mint én. Biztosan lesz olyan csapat, akiket ti nem raktatok volna ide, ellenben valaki mást igen. Ezzel nincsen semmi gond, nyugodtan leírhatja mindenki a saját véleményét, hogy szerinte X csapat miért nem csalódás, ellenben Y csapat miért igen.

6: Dallas Cowboys

A Cowboys volt a tavalyi év egyik nagy meglepetéscsapata, akik szinte a semmiből rántottak elő egy ütős irányító-futó párost, nyerték meg a csoportjukat, és szerezték meg az első kiemelést.  Tavaly ezt senki nem várta volna tőlük, idén azonban minimum egy Wild Card volt az elvárás feléjük. Ezt végül nem sikerült teljesíteniük.

Talán kicsit gonosz dolog őket idetenni, hiszen ameddig Elliott játszhatott, addig ha döcögősen is, de ment a szekér. Viszont amint kiesett hatalmas mélyrepülésbe kezdett a csapat. Mint egy kártyavár úgy dőlt össze az egész offense. Nyilván nem csak Elliott, hanem Tyron Smith kiesése is közrejátszott az támadósor sokszor siralmas teljesítményében, de azért ennyire nem szabadott volna visszaesni. Ez a csapat volt annyira tehetséges, hogy képes legyen valamilyen szinten kezelni a kezdő futó, és a kezdő bal oldali tackle hiányát. Hát nem tudták.

Prescott teljesen elfelejtette, hogyan kell jól játszani, egyáltalán nem érezte a nyomást, sokszor dobta túl vagy alul az elkapóit, és a labdát is rengetegszer eladta. Nem ez jellemezte a játékát tavaly. A mostani Seahawks meccs volt az utolsó tőrdöfés ebbe a szezonba. Pedig a védelem a kerethez képest egész jól tartotta magát, de a támadósor szerencsétlenkedéseit már nem tudták ellensúlyozni

5: Green Bay Packers

Valahol talán igazságtalan, hogy ideraktam őket, hiszen amíg Rodgers egészséges volt, addig a csapat komoly tényező volt az NFC-n belül. És ha csak annyi történt volna, hogy kicsit visszaesik a csapat teljesítménye, majd egy szoros versenyben lemaradnak a playoffról, akkor még nem is lenne semmi baj. DE!

Rodgers sérülése után kétszer lettek lenullázva a saját stadionjukban, és a Buccaneerst valamint a Brownst – két bottom 5 csapatot – is  csak a hosszabbításban tudták megverni. Ráadásul mindkettőt úgy, hogy a másik csapat bénázta el a végjátékot. Ezek után itt a helyük.

Azt eddig is tudtuk, hogy ez a csapat elsősorban Rodgers miatt erős, de most kiderült, hogy mennyire képesek jól játszani, ha a legjobb játékosuk kiesik. Hát láttuk. A legrosszabb csapatok ellen még képesek szoros győzelmet aratni, de amint egy kicsivel erősebb ellenfél jön velük szembe, már megvan a baj. Ezek után tényleg csak annyit lehet mondani Rodgersre, hogy nem ember, mert egy ilyen csapatot minden évben NFC döntőig vagy elődöntőig csak valami félisten tud eljuttatni.

4: Miami Dolphins

A Dolphins tavaly kisebb meglepetésre bejutott a rájátszásba, ahol ugyan egyből kikaptak, de az a szezon még így is szép volt, lehetett reménykedni egy hasonló folytatásban. Aztán jött a rossz hír, hogy Tannehill nem tud pályára lépni egész szezonban. Mintegy vésztervként leigazolták Jay Cutlert, akivel kapcsolatban a Dolphins szurkolók is megosztottak voltak. Volt, aki jó döntésnek tartotta a leigazolását, és volt, aki fogta a fejét. Én úgy gondoltam, hogy Gase és Cutler egyszer már bebizonyították, hogy ők ketten jó páros, és Miamiben megvolt minden, ami ahhoz kellett, hogy egy top10 offense összejöhessen. Volt elkapó, volt futó, volt TE, és a támadófal sem nézett ki olyan rosszul. Ehhez képest…

Hát először is két meccsen lettek totálisan lenullázva, és igazából a Jets ellen is le lettek, csak ott az utolsó másodpercben sikerült szépíteni. A futójáték teljesen eltűnt, amíg volt Ajayi addig sem voltak túl erősek földön, és a távozása után sem lettek jobbak. Cutler egyáltalán nem váltotta meg a világot, ugyanazt csinálta, mint Chicagóban. Ha olyan napja volt, akkor képes volt jól játszani, ha pedig amolyan, akkor meg szórta a rossz passzokat. És sajnos a helyére néha beálló Matt Moore sem tudott semmi értékelhetőt felmutatni. Mínusz 13-as a turnover mutatójuk, amivel valahol a liga legvégén kullognak. Nem ezt vártuk ettől a csapattól.

3: Tampa Bay Buccaneers

A Buccaneers egy megfejthetetlen rejtvény. Tavaly egy egész jó szezont zártak, és az offseason igazolások (pl. DeSean Jackson) is jól sikerültek, így minden adott volt ahhoz, hogy újra pozitív szezonnal zárjanak, egy esetleges Wild Card körrel. Nos, a vicc az, hogy első ránézésre ez a Buccaneers egyáltalán nem rossz csapat. Sőt, passzolt yardokban például benne vannak a top5-ben. Haladni tehát tudnak. Csak pontot szerezni nem.

Érthetetlen számomra, hogy egy ilyen jó nevekből álló csapat, hogy képes folyton elbukni a cél előtt. A Bucs idén rengeteg olyan mérkőzést játszott, ahol a győzelem karnyújtásnyira volt tőlük, de képtelenek voltak megragadni azt. Megvolt a lehetőségük megverni a Patriotsot. Nem sikerült. Meg volt a lehetőségük megverni a Billst. Nem sikerült. A Packers ellen is ott voltak a győzelem árnyékában, akárcsak a Lions vagy a Falcons ellen. Illetve most legutóbb a Panthers ellen is az utolsó pillanatban kaptak ki. Megfejthetetlen számomra, hogy tudtak szinte minden szoros meccset elbukni. Ha csak a felét hozzák, már szebben nézne ki a szezonjuk. De így…

2.Oakland Raiders

Tavaly a Raiders több évnyi szenvedés után képes volt pozitív szezonnal zárni, sőt még a playoffba is sikerült bejutniuk. Ott sajnos Carr sérülése miatt nagyon gyorsan kiesett a csapat, de az irány megvolt. Úgy gondoltam, hogy egy egészséges Carr, egy Beast Mode, és egy kicsivel jobb védelem összehozhat akár egy csoportgyőzelmet és egy bye weeket is. Hát…

Lynchet nem bántanám, ő hozta azt, amit tőle nagyjából el lehetett várni. Amikor használva volt, akkor többnyire képes volt szerezni a yardokat, rengeteg elrontott szerelést harcolt ki, 7 TD-t is futott, a Bestia még mindig benne van. Csakhogy a csapat többi része alaposan alulteljesített. A védelem tavaly is borzalmas volt, de idén sikerült még rosszabb teljesítményt nyújtani. Nyelték a yardokat, nyelték a TD-ket, és cserébe még labdát sem tudtak szerezni. 10 meccsnek kellett eltelnie, mire végre valaki képes volt ebből a védelemből INT-t szerezni. Azt is felpattanó labdából.

De még nem is ez volt a legnagyobb gond. Ez, ha nem is ilyen szinten, de várható volt. Ami viszont abszolút csalódás, az Carr és a passzjáték. Én nem tudom mi történt Carr fejében a sérülése után, de teljesen elfelejtett játszani. Tény, a támadófal teljesítménye is visszaesett tavalyhoz képest, de ettől még nem kellene fejvesztve elhajigálni minden második labdát, ha azt látja, jön valaki. Kicsit olyan érzése volt az embernek, miközben Carrt nézte, hogy a tavalyi elit fal mögött elfelejtette, hogyan kell kezelni a nyomást. Rengeteg volt a pontatlanul megdobott labda, ha pedig mégis pontos volt, akkor az elkapók ejtették el. Minden szempontból hatalmas csalódás ez az offense. Ráadásul a gyenge védelemnek is köszönhetően idén -12 a turnover mutatójuk. Tavaly +16 volt. Idáig süllyedt ez a csapat.

1: New York Giants

Én a szezon elején azt jósoltam, hogy a Giants lesz a Super Bowl győztes. Nyilván kicsit nagy volt az elvárásom feléjük, és az, hogy ezt nem sikerült teljesíteniük még nem is lenne akkora probléma. De 1/2? Komolyan? 1/2?
EGY.
PER.
KETTŐ???
Ez úgy mégis hogy? Hogy a jó életbe sikerült a tavaly még 11-5-tel záró, nagyszerűen játszó, Cowboyst oda-vissza verő csapatot 1/2-re lesüllyeszteni? Jó, a kérdés költői, igazából tudjuk, hogy mi vezetett idáig. Csak nem akarom elhinni, hogy egy NFL csapattal ilyen megtörténhet.

Ben McAdoo totálisan elveszítette a kontrolt a csapata felett. Ami hírek kiszivárogtak az öltözőből, mind arra mutatottak, hogy az edző és a játékosok nagyon rossz kapcsolatban vannak. Egy ponton már a meccseken is tetten érhető volt ez, mikor a védelem látványosan meg sem próbált szerelni senkit. De nem csak edző-játékos viszály volt. Játékos-játékos között is nagy volt a feszültség. Ment az egymásnak üzengetés, a másikra mutogatás, és ez totális tönkretette az egész csapatot. Mentálisan olyan szinten megtört mindenki, hogy már csak attól nem kaptak ki, aki nem is akart nyerni.

Ráadásul még szegény Manning sorozatát is sikerült tönkretenni. Soha nem voltam nagy rajongója, de azt mindig tiszteltem benne, hogy akármilyen nagy ütést kapott, ő mindig képes volt visszamenni a huddle-be, és mindig tudta vállalni a következő meccset. Illetve talán ő volt az egyetlen, aki még akart is valamit elérni ebben a szezonban. És hogy hálálják meg neki ezt az igyekezetét? Hát padra küldik, hogy… hogy… Hogy aztán egy meccs után visszaküldjék, mintha mi sem történt volna.

Hatalmasat csalódtam ebben a csapatban. Elsősorban nem is feltétlenül az eredmény miatt, hanem a belső viszályok miatt. Ilyen egy NFL csapattal nem fordulhatna elő. Mégis előfordult. És ezt nehéz megemésztenem.

Nagyon nagy lehetőség volt ebben a csapatban, ha a Super Bowl nem is jött volna össze nekik, de 10+ győzelmet simán kinéztem belőlük a szezon előtt. De nyilván nem lehet azzal számolni, hogy milyen rossz lesz az öltözői hangulat. Nagy kár értük. Ennél többet érdemeltek volna. Sokkal többet.

+1: Cleveland Browns

Nyilván én vagyok a hülye, hogy bármit is elvártam ettől a csapattól, de ránéztem a szabadügynök tevékenységükre, ránéztem a draftjukra, és azt állapítottam meg, hogy ez nem egy borzalmas csapat. Persze nem most fognak csoportot nyerni, vagy pozitív szezonnal zárni, de 3-4 győzelem csak nem túl nagy elvárás tőlük. Háááát, de!

Komolyan én már nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ennyire bénák legyenek. Még egy aránylag jó kerettel sem képesek meccset nyerni, pedig annyira azért nem nehéz. Én már nem tudom hova tudnak még süllyedni, de az biztos, hogy mostantól minden Browns szezon előtt 1 győzelem lesz az elvárásom feléjük. Tudom még az is sok, de ennél lejjebb már nem tudom vinni az elvárásaimat.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!