Connect with us

Érdekességek

Baromira nem fontos már megállítani a futást

Szokták mondani, hogy a modern NFL-ben az offense-ek előretörése és különösen a passzjáték dominál. Ehhez igazodva pedig azok a csapatok lehetnek sikeresek, amelyek passzvédekezése erős. Hol vannak már azok az idők, amikor még arról szólt a történet, hogy állítsd meg a futást és nyert ügyed van.

Jeff Risdon legújabb kimutatása szerint például a futásmegállítás idén minden eddigi szintnél hátrébb szorul, ugyanis azok a csapatok, amelyek futásmegállításban rosszak, mégis a liga elejébe tartoznak. Hogy ne kelljen messzire menni, a lista utolsó helyén a New England Patriots áll, akik futásonként 5.1 yardot engednek átlagban, összességében, csapatként mégis a liga tetején vannak.

 

 

Közvetlenül előttük, de a lista végén van a Chargers, a Rams, a Saints, a Jaguars és a Falcons a futás megállításában. Csupa rájátszás esélyes csapat, mégis a liga végében találhatóak, ha futásonkénti engedett yardokat nézzük. Az mindegyik csapatról egyaránt elmondható, hogy a támadógépezetük elég jól működik (Jaguars talán kivétel), így az ellenfelek talán nem is futnak annyit ellenük, aminek az lehet az eredménye, hogy a kevés próbálkozásból összehozott magasabb átlagyard szerepel a statisztikákban, de nem szabad csak erre kihegyezni.

A Patriots egyértelműen a passzjáték megölésére fejezi a hangsúlyt, a Chargersnél játszik talán a liga legjobb formában lévő cornere, a Saints idén óriásit fejlődött secondaryben, a Jaguars a legfélelmetesebb CB párost birtokolja, a Rams és a Falcons pedig szintén szép légvédelmet alakított ki. Ezek a csapatok pedig mind sikeresek.

Ha a lista másik oldalát vesszük elő, akkor megállapíthatjuk azt is, hogy hiába öli jól valaki a futást, nem állja meg a helyét a mondás, hogy nyert ügyük van. Az első két helyen ugyanis a liga legutolsó helyén tanyázó Browns és a majdnem történelmi mélypontját élő Broncos áll. Szintén fenn lehet tartani az érvelést, hogy mivel a két csapat bűn rossz, ezért sokat futnak ellenük és adott esetben az ellenfelet már nem is érdekli az előrehaladás, csupán az idő pörgetése, így előfordulhat, hogy sok futásból, rosszabb yard/carryt érnek el ellenünk. Ugyanakkor a statisztika elgondolkodtató a futáskorszakot vizsgálva.

Persze vannak olyan csapatok, akik az old school stílusban nyomják, mint az Eagles, a Seahawks vagy a Vikings, ettől függetlenül elmondhatjuk, hogy egy jó offense-zel vagy egy labdahalász védelemmel lehet kompenzálni a futások terén mutatott hiányosságot. Legalábbis a top csapatoknak.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!