Connect with us

Kupaktanács

FK! Kupaktanács – #4

 

Eljött a december, ami annyit jelent, hogy mi is körbeültük virtuális aszatalunkat, hogy megtárgyaljuk az elmúlt napok/hetek legfontosabb történéseit. Kommentben várjuk a Ti véleményeiteket is a kérdéekre!

 

 

1. Megkerülhetetlen téma Eli Manning az elmúlt napok történése után. Mit gondoltál a padoztatásáról, és mit gondoltál akkor, amikor McAdoo és Reese is repült?

kerekisti: Eli-on röhögtem. McAdoo kirúgásánál pedig kifejezetten felcsillant a szemem, hogy ennél jobb alkalom nem lesz arra, hogy Josh McDaniels elhúzzon a náthásba. A Giants pedig meg is érdemelné.

KGYM: Szégyenteljes. McAdoo akármilyen jó OC lehetett, a HC-hez nem értett.

rowi: Ez így teljesen felesleges volt. Akkor már legalább Webbet próbálták volna ki, vagy mint ahogy az eredeti tervekben szerepelt, Manning viszi az első félidőket, a másodikakat meg megkapja Smith vagy Webb. Ez utóbbival is lett volna bajom, de még mindig kevesebb, mint most. A kirúgásnál én csak azon csodálkozom, hogy eddig húzták.

katonadani: Kirúgásokkal teljesen egyetértek, Elinál igazából egyet tudtam volna érteni, ha Webbet próbálják ki, hogy megtudják, hányas a kabát.

Leonidasz007: Az egész történet egy vicc. Előbb kellett volna gondolkodni és nem szórakozni itt Manning leültetésével, legalább a sorozata nem szakadt volna meg. Ennek így nem volt értelme. Annak viszont van, hogy McAdoo-t elküldték, kár hogy már sokkal előbb kellett volna.

Renningan: A világ baromsága és óriási tiszteletlensége volt. McAdoo részéről pedig egy szánalmas húzás és mindenki szégyellheti magát, aki ebben részt vett. Egy híg fos szezonban ezt megtenni a franchise arcával végtelenül ellenszenves dolog a részemről, meg is érdemelte mindenki azt, amit kapott.

chester: Nem gondolnám, hogy Geno Smith vagy Davis Webb kedvéért padoztatni kellett volna Manninget. Ha év végén megköszönik az eddigieket, és elválnak útjaik, szerintem az emberek 90%-a megértette volna. McAdoo-t annyiból sajnálom, hogy tavaly azért csak összehozott egy rájátszást a csapattal, de teljesen elvesztette az öltözőt, semmi értelme nem volt folytatni. Reese menesztése pedig a legjobb dolog, ami a Giantsszel történhetett.

balentin: hiába vagyok a rivális csapat szurkolója, nagyon sajnálom Manninget, méltatlan, ami történt vele. Mindent elárul az edzői stábról, McAdoo inkompetenciájáról. Reese kirúgása sem túl nagy meglepetés, sok melléfogása volt, nem találta meg a helyes balanszot a draft pickek és az FA igazolások terén, egyes csapatrészeket agyonerősített, másokat teljesen elhanyagolt. Valamint nem egy komoly reach is az ő számlájára írható. Bízom benne, hogy távozásukkal idővel egy jó Giants száll majd harcba a Keletért.

 

2. Hangolódunk a rájátszásra, akad is egy-két szoros csoport. Mindenki az NFC Southról beszél, de én inkább az AFC Westre lennék kíváncsi. A Chiefs kipukkadt, a Chargers feljött, a Raiders hullámzik. Hogy történhetett ez, és mit vártok a továbbiakban?

 

 

kerekisti: Mesébe illő lett volna, hogyha mind Kareem Hunt, mind Alex Smith egy egész szezonon keresztül tudta volna tartani azt a formát, amit a szezon első felében. A Chargersről tudtuk, hogy jók lehetnek, a szezon elején is csak a kickerekkel való töketlenségük gátolta meg őket abban, hogy ne őket tartsuk vitathatatlanul a csoportelsőség legfőbb várományosának. A legjobb formában Riversék vannak, tulajdonképpen minden klappol náluk mind támadásban, mind védekezésben és nagyjából olyan lendületben vannak most, mint a Chiefs volt anno. Ennél jobb formaidőzítés nem kell. A Raiders nekem olyan semmilyen, ha nyernek nem látványosan, ha kikapnak, akkor meg nagyon reménytelenek. Ekkora kilengésekkel pedig nem látom, hogy kihívói lehetnének a Chargersnek még akkor sem, hogyha jelenleg mindhárom csapatnak ugyanakkora esélye van matematikailag csoportgyőztesként a playoffba jutásra.

KGYM: A Chiefs kiismerhetővé vált, és megvan az ellenszer. Maga Travis Kelce is erre hivatkozott, hogy elkezdtek zónázni rajtuk folyamatosan, és felülről fogták az utakat. Emberezés hiányában nem tudnak érvényesülni a mismatch-ek, és nem működnek a trükkös gadget játékok. Alex Smith rá van kényszerítve a védelem nagyobb fokú olvasására, és már nem tudnak 50-70 yardos playekből pontot szerezni. Számomra ez a csapat kampó idénre, teljesen új gameplan és playbook kéne a gödörből való kimászáshoz. A beosztásuk alapján bejuthatnak a rájátszásba, de minek. A Raiders nem meglepő, inkább az, hogy tavaly eddig jutottak. Rettentő szűk meccseket nyertek meg egy borzasztó védelemmel, nagyon rossz playhívással és koordinátorokkal. Ezt a helyzetet sikerült lejjebb rontani, és így már nem lehet palástolni Carr hibáit. Ideges, nyomás nélkül is mennek a checkdownok, nem várja meg, míg kifejlődnek a futott route-ok, gyengén olvassa az elkapóit. Legyenek hálásak, ha idén 8-8-ra kihozzák. A Chargers játékát öröm nézni, a hetedik héttől kezdve a labda mindkét oldalán Top 10 csapatot látunk. Nagyon remélem, hogy odabasznak a rájátszásban, kis szerencsével esélyesek lehetnek az AFCCG-re is akár.

katonadani: Most sajnálom nagyon, hogy nem voltam elég tökös és nem mertem behúzni a Chargers csoportelsőséget év elején (négy köt urán mondjuk örültem, hogy nem tettem). Nagyon adom a csapatot, főleg a pass rushereket, remélem nem balfaszkodják el a szezon végét.

Leonidasz007: Azt vártuk valahol, hogy a Chiefs nem tudja ebben az überüzemmódban végigtolni a szezont. Azt már nem igazán, hogy ennyire kipukkannak. Lehet nekik is jobb így, mint egy 12-4 után tükörsimán kikapni a Patriotstól a divisional roundban. A Chargers körülbelül ott van, ahol év elején gondoltuk őket. A szeptembert elchokerkedték szokásosan, de annál tudjuk, hogy jobb csapat. A Raiderst nem tudom hova tenni. Egyértelmű csalódás tőlük a szezon, szerintem nem egy jó csapat, de érdekes módon mégis lehet esélyük bekerülni.

Renningan: A Chiefs már nem biztos, hogy a legjobb csapat a csoportban, a Chargers ugyanis nagyon komolyan feljött. Persze lehet, hogy csak egy győzelem kellene és újra éles lenne a Chiefs is, mert ez inkább mentális gödör, de jelenleg a Chargers a favorit nálam, ami végre úgy játszik, ahogy a tehetségek alapján elvárható lenne. A Raiders pedig távol áll a jótól, csak a gyenge vagy pocsék formában lévő csapatokat tudták megverni, azon sem lepődnék meg, ha egyetlen meccset sem nyernének már a szezonban.

chester: A Chargersnek örülök, megérdemelnének egy rájátszást, hiszen a labda mindkét oldalán jó nevekből állnak. A Chiefs ekkora behorpadása meglepett, a visszaesés azért borítékolható volt, de nem ennyire. A sokáig MVP esélyes Alex Smith visszavedlett régi bőrébe, az OROY (és MVP) esélyes Kareem Hunt a 3. hét óta nem szerzett TD-t, a védelem pedig továbbra sem képes meccset nyerni, és hullanak ki a fontos emberek. Egyedül Matt Nagy nagyobb szerepe jelenthet kiutat, ami a Jets ellen látható volt. A Raiders nekem totál semmilyen csapat, egy jobb mérlegű Browns: tele vannak tehetségekkel, és nem tudnak velük mit kezdeni.

balentin: A Chargers Chargers marad, hiába most ők a fő esélyesei a csoportnak, ha meg is nyerik azt, nem látom magam előtt, hogy ne bénáznák el a rájátszást. Amúgy tényleg nagyon jó nézni őket, tehetségesek, fiatalok, jók, szép focit játszanak. Remélem tényleg behúzzák a csoportot, mert jelenleg ők érdemlik meg a legjobban. Rivers meg ámulat még ebben a korban is, kíváncsi vagyok, mikor kezd el kikopni, egyelőre nem látszik rajta, hogy az öregedés jelei jelentkeznének.

 

3. Az NFC idén is több izgalmat rejt, és talán nem túlzás állítani, hogy itt több jó csapat sem juthat be a rájátszásba, akiknek ott lenne a helye. Köztük például a Packers is, akik ha mind a négy hátralévő meccsüket nyerik – jövő héttől Rodgersszel a fedélzeten – akkor simán ott lehetnek a húsos fazék körül. Ki az a hat csapat, akiknek ez összejöhet ebből a konferenciából?

 

 

kerekisti: A kiemelések megjóslására nem vállalkoznék, annyira együtt van a mezőny, de szerencsére a kérdés nem is erre vonatkozott. Az Eagles és a Viking kiemelkednek a saját csoportjukból, azonban a másik két négyes között nagyon szoros lesz a verseny. Az NFC South-ban most indul be a nagyüzem a csoporton belül, amiből a legjobban a Saints fog kijönni szerintem, de Wild Card helyre odafér majd a Falcons. A Westből pedig továbbra is a Rams jut be csoportelsőként, a Packers pedig egy Run the table 2.0-val kiüti a Seahawkst a hatodik rájátszást érő helyről.

KGYM: Vikes és Eagles lemeccselik az első két kiemelést a jelen állás szerint, a Saints/Panthers/Falcons/Rams/Seahawks pedig rongyosra veri egymást a maradék négy helyért. Közülük talán a Falconsban nincs meg az X-Faktor, ami kéne hozzá. A Packers részéről a remény megvan, de közepesen jó csak a tiebreaker, és azért rezeg a léc.

rowi: Vikings, Eagles, Saints, Seahawks, Rams, Panthers. Ebben a sorrendben. A Packersnek nem fog összejönni a 10-6, mert már most elszúrják Rodgers visszatérésének az esélyét Clevelandben, de ha véletlenül mégse, akkor a következő két meccsen valahol. A Falcons is inkább lesz 9-7, mint 10-6.

katonadani: Az első kettő a Vikings-Eagles lesz – nem nagy meglepetés -, valószínűleg ilyen sorrendben. A Rams-Seahawks páros szerintem bejut (igazából jó eséllyel három vereség kéne bármelyiküktől a négy kör alatt, hogy kiessenek), ahogy a Saints is és akkor a Packers – Falcons – Panthers trióból kettő kiesik. A Packerstől félnék nagyon a többi csapat helyében, de szerintem 1 meccsel lecsúsznak. A Falcons-Panthers párosból sem nagyon mernék nyugodt szívvel jósolni, de a Falconst látom jobb csapatnak. Ez mondjuk nem jelenti, hogy ők is fognak bejutni.

Leonidasz007: A Packers playoffba jutása igazi tündérmese lenne, amit épp ezért szeretnék, de szerintem nem fog bekövetkezni. Az Eagles-Vikings-Saints trió nem lehet kérdés, utánuk pedig A Seahawks és a Rams lehet benn. A hatodik helyért lesz óriási harc, ami talán a Panthers szerez meg.

Renningan: Amikor Rodgers legutóbb lesérült, akkor a Lions 6-4-ről szúrta el és a Packers az utolsó fordulóban behúzta a csoportot. Előbbi megvan, utóbbira már nincs esély, de a rájátszás még így is összejöhet, bár a Falcons-Saints meccs nem tett nekik jót. Ha most kellene tippelnem, akkor a Vikings, az Eagles és a Seahawks-Rams páros mellett a Saints-Panthers duót mondanám. A Falcons nem olyan jó, hogy meglegyen a PO, a Pantherst viszont a Packers akár ki is üthetné, ha az egymás ellenit hozza. Bár összességében még így is kicsi a sansz, hogy meglegyen a rájátszás.

chester: A Vikings és az Eagles innen már nem szúrja el. Jelenleg a Packers van a legnehezebb helyzetben, hiszen az sem biztos, hogy a maradék meccsek megnyerése is elég lesz, illetve az NFC South is még játszik egymás ellen, amiből én most a Pantherst érzem a leginkább instabilnak. Jelenleg ezt a két csapatot mondanám lemaradónak a meglévő nyolc csapatból.

balentin: A Vikings az NFC királya, a legjobb, legösszetettebb csapat, mellettük pedig jön az Eagles, majd – nálam – a most kikapó Saints, illetve a Rams-Panthers duó. Az utolsó wild cardos helyre remélem, a Seahawks kerül be, és akkor nagyon bika playoff lesz idén (is) – már ami az NFC-t illeti.

 

4. Mindig esett szó az MVP-ről vagy más díjazottakról, de ezeknél van egy jóval szorosabb verseny is, amire várok egy jelöltet: ki lesz az év edzője?

 

 

kerekisti: Sean McVay, szerintem különösebb magyarázkodást nem igényel. Amit a Ramsszel létrehozott alig több mint egy offseason alatt, arra a jelenlegi mezőnyből talán csak Belichick lett volna képes. Le a kalappal.

KGYM: Simán McVay.

rowi: Hogy ki lesz és ki érdemelné meg az két dolog. A magam részéről Bowles kezébe nyomnám, és fikarcnyit sem kell rajta gondolkodnom. Egyébként McVay és Pederson közül az előbbi.

katonadani: Nálam is McVay, de az év eleji Pederson jóslatommal nem voltam azért messze.

Leonidasz007: Pederson. McVay kihozta a keretből, ami benne volt, Pederson szerintem többet hozott ki, mint amit az Eagles tud.

Renningan: McVay. Az Eagles kerete eddig is jó volt, a tavalyi évhez képest annyi a különbség, hogy a sztárok és a tehetségek hozzák az elvárt játékot, valamint Jim Schwartz munkája is beért. A Ramsben viszont ez nem volt benne a tavalyi év alapján, nagyon nem.

chester: Nem gondoltam volna, hogy ilyen sima lesz. Nálam amúgy Mike Zimmer a jelölt. Emberek, Case Keenummal hasít az NFC #1 kiemelése felé!!!

balentin: How ’bout Belichick? Amúgy kapja McVay, bolond az a csávó.

 

5. Megint átment ketrecharcba az NFL, és két tök felesleges megmozdulásért járó eltiltás is született, Iloka pedig megúszta valahogy. Szerintem ez lesz a legrövidebb értekezés, de jogosnak tartjátok a büntetéseket?

 

kerekisti: Részben igen, részben nem. Szerintem mindhármat ki kellett volna szórni mindet azonnal és akkor mindenki megkapta volna, ami jár neki. Ehelyett azonban most megy az utólagos szájtépés meg a három eset elemzése külön-külön, a butthurt Steelers szurkolók verik a nyálukat, hogy miért kapott ugyanolyan büntetést JuJu, mint Gronk. Hát tesáim, azért mert ugyanakkora gyökér volt. Az eltiltások jogosak és Ilokának sem fogadtam volna el a fellebbezését.

KGYM: Gronknak simán többet is adtam volna, nem csak egyet. Földön szenvedőre rávetődni alapból kemény, de hogy még agyrázkódást is okozott neki, az elég nagy féregség. Iloka nem érdekel, JuJu meg inkább érdemelt volna simán kidobást és pénzbüntit, bár itt ugye nehéz bizonyítani a szándékosságot, csak sejthetjük. A blokk maga szabálytalan volt, abban nincs vita.

rowi: Juju egy meccsével nincs bajom. Gronknak viszont simán több járt volna, az nettó aljasság volt. De hát a következetesség…

katonadani: Nálam nem egyenrangú JuJu és Gronk “tette”, szerintem Gronké súlyosabb, így az ugyanakkora büntetést nem tartom teljesen helyén valónak.

Renningan: Gronk szerintem többet érdemelt a súlyosbító körülmények miatt, hisz egy megnyert meccsen, a játék után, egy földön fekvő, vétlen játékosba szállt bele (tök mindegy, mit fújt a bíró, ha baja van vele, verje le rajta). Elborult, nálam ez mondjuk minimum három meccs. Juju pedig tőlem kettőt kapott volna, mert amit csinált, az targeting volt és utána nagyon undorító és féreg módon még ünnepelte is magát.

balentin: Egyedül Gronk eltiltása jogos, ő a játék után, teljesen szándékosan ment neki az ellenfelének, elképesztően gerinctelen módon. Sem Juju, sem pedig Iloka nem vétett akkorát, hogy az elfogadhatatlan legyen, ezek benne vannak a fociban, 5 évvel ezelőtt vállat vontunk volna ezek felett, hogy “benne van a fociban”. Persze, egyik sem volt szép ütés, de Juju például ne is a fejet találta először, Iloka pedig büntetni akar, ahogy azt egy safety szokta. Ezen kár kiakadni, nemhogy eltiltani még mindkettő. Persze, kapjonak büntetést, mert nem példamutató a magtartásuk, de az eltiltás, háááát…nem tudom, nekem sok. Gronknál oké, a másik kettőnél sok.

6. Elég friss esemény, hogy a Cleveland Browns megvált Sashi Brown general managertől, Hue Jacksontól viszont nem. Azóta már meglett a GM utóda John Dorsey személyében is, elég hamar. Szerintetek jól döntöttek Clevelandben?

 

 

katonadani: Nagyjából. A GM-váltás tetszik, Dorsey nagyon ért a tehetségek felkutatásához, ez pedig az összegyűjtött rahedli pick miatt nagyon hasznos lesz most. Azzal nem értek egyet, hogy Hue Jacksonnak mindenképp maradnia kellett, habár lehet, hogy Dorsey-val megbeszélték már előre, hogy neki ez oké lesz.

KGYM: Sashi nem építkezett rosszul, de én amúgy nagy Hue-párti vagyok, így örülök annak, hogy látványosan nyeri a belső hatalmi harcokat.

chester: Ha megnézzük Sashi Brown pickjeit az elmúlt két évben, azért kevés játékosra mondható, hogy teljes csőd, a legtöbbet használni lehet, márpedig 24 játékos esetén ez ritka. Viszont a szabadügynök tevékenykedése a játékosok nyilatkozatai alapján, illetve az, hogy Carson Wentzről, majd Deshaun Watsonról is lemondott, megpecsételte a sorsát. Kíváncsi lettem volna mit hoz ki ebből az elvből, egy franchise irányító kellene a teljes boldogsághoz, amire most jó esélyük lett volna akár a drafton, akár a szabadügynök piacon. Hue-t meg szeretik az öltözőben, örülök, hogy mellette legalább kitartanak.

balentin: mi az, hogy jól dönteni Clevelandben? Van olyan? Ha elhozza Dorsey Luckot a Coltstól és épít köré egy fasza kis csapatot, akkorazt mondom, hogy tök jó, mehetnek minden évben egy WC helyért. Egyelőre azonban várjuk ki, ahogy Jacksonnal is, neki még adnék egy évet, hátha.

 

+1 Szokás szerint mindenkinek van lehetősége a saját csapatáról gondolatokat formálni, hadd szóljon!

 

 

kerekisti: Négy betű, E-vel kezdődik és T a vége. Ilyen a védelmünk.

KGYM: A Vikes drukkerei készüljenek, a playoff első körében egy FG miatt veszítünk, máskülönben nem vagyunk Minnesota!

rowi: Sokkal bizakodóbb vagyok, mint 3-4 hete a Seahawksszal kapcsolatban. Ez egyelőre Wild Card helyet jelent, messzebb még a Jaguars elleni meccs utánig nem néznék.

katonadani: Nem tetszett a Hawks elleni meccs, de talán jót tesz egy vereség, végig úgysem lehetett olyan jól nyomni, mint előtte. Ha a Rams ellen is kikapunk, akkor lehet aggódni.

Leonidasz007: Örülök, hogy végre legalább egy közepes irányítójátékot láthatok, hogy a futás nem halt meg hamvában és az offense mellé fel tudott nőni a defense és a special team is. God bless Osweiler és Joseph! Kapjátok be, gyíkok, én leléptem!

Renningan: Szar az egész, az egész Lions annyira jó, amennyire Staffordot épp nem ölik meg. Se védelem, sem futójáték, sem támadófal, lassan pedig már speciális egység sincs mögötte/mellette, így én már elsősorban azért szurkolok, hogy ne nyomorodjon meg.

chester: Él még a remény a rájátszásért, de az a Panthers-Vikings-Lions hármas még Rodgersszel is nehezen nyerhető, és ki tudja mennyire jött rendbe az a váll. Ráadásul nem csak a saját kezükben van a sorsuk, hiszen a 10-6 a legtöbb, amit ebből a szezonból ki lehet hozni, ezt meg lazán ütheti a Seahawks/Rams vagy valamelyik NFC South csapat, aki wild card helyen végez. A Steelers elleni meccsért nagyon kár, ott remekül játszottak, mégse sikerült nyerni.

balentin: Most mit szépítsem a dolgot? Essünk ki. Jött két W, de a csapat nem lett jobb, az eredmények se úgy alakulnak, hogy az jó legyen a Cowboysnak, lassan teljesen rá kell feküdni a draftszezonra. Ez van, szarok vagyunk.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!