Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #16

Karácsony alkalmából – és mivel a Kandalló zárva tart – egybe vonjuk a hétvégi beharangozónkat és majd csak a hétfői meccsekről lesz külön (különleges) felvezető. Ne feledjétek, ma éjjel láthatunk két meccset, majd szenteste tizenkettőt, bejglivel a szánkban. 

Tét nélkül

Cleveland Browns @ Chicago Bears (vasárnap 19.00)

A tét nélküli csak rájátszás szempontból igaz, mert ha nem innen közelítünk, akkor a hét meccsei közé is bekerülhetne ez! Hiszen a Browns nagyon küzd az első győzelméért, vagy épp az 1/1-ért. Mindkettő meglehet már holnap, ráadásul ha a Giants nyer a későbbi sávban, akkor a Browns győzelme mindkettőre jó lehet.

Persze nem lesz könnyű dolguk, hiszen a Browns szerzi drive-onként a legkevesebb pontot a ligában, amiben közrejátszik, hogy Kizer hat alkalommal is eladta már a labdát a vörös zónában, miközben rajta kívül az összes többi NFL-irányító összesen 33-szor tette meg ezt.

Denver Broncos @ Washington Redskins (vasárnap 19.00)

A Broncos jobban játszott az utóbbi két hétben, mint a Redskins, azonban korai meccset játszanak a keleti parton, ami soseem egyszerű feladat. A Redskins támadói az utóbbi három héten a legkevesebbet voltak fent a pályán az egész ligát tekintve és a legkevesebb yardot is tették meg a földön. Mindeközben az ötödik hét óta a legtöbb futott yardot engedik, ez lehet a Broncos győzelem kulcsa CJ Anderson vezérletével.

New York Giants @ Arizona Cardinals (vasárnap 22.25)

A Giants offense feléledt múlt héten, míg a Cardinals Drew Stantonnal fog kiállni a találkozóra. Ez utóbbi Fitzgeraldnak tehet jót, Stantontól kapta a legnagyobb arányban a labdákat. Amikor a Cardinals támad, akkor két borzasztó egység lesz a pályán pontszerzést tekintve, hiszen a Giants engedi idén a legtöbb támadó TD-t (2,8/meccs), miközben a pintyek szereznek legrosszabb arányban TD-t a labdabirtoklásaikból (12,8%).

Kevés téttel

Indianapolis Colts @ Baltimore Ravens (szombat 22.30)

A Ravens jó eséllyel ott lesz a rájátszásban, ráadásul az utóbbi hetekben jól is játszanak. Az utóbbi négy hétben a negyedik legjobbak voltak támadóoldalon olyan szempontból, hogy a labdabirtoklásaik hány százalékát váltják touchdownra (11/34). Flacco ez idő alatt két yarddal növelte a passzainak átlagos hosszát (7.3 vs 5.3), aminek további erősítésében a Colts is partner lehet, akik a leggyengébb védelem ebben a kategóriában. A Ravens védelmének pedig nem szabadna problémákat okozzon a Brissett vezette támadósor, így sok ellenállásra nem számítok a Coltstól.

Minnesota Vikings @ Green Bay Packers (szombat 02.30)

Sajnos a Packers múlt heti veresége elég érdektelenné tette a szombat éjjeli meccset, így elég simának ígérkezik a találkozó. A Packers feltételezhetően vissza fog állni a többet futó stratégiára (el sem kellett volna ezt engedni a sérült Rodgersszel). A Vikingsnak egyébként tök mindegy hogyan próbálkoznak ellenük. Vagy hogy az ellenfél védelme miben jó. Ugyanis top10-ben vannak mind futott yardokban, mind passzolt yardokban, mind engedett futott yardokban, mind engedett passzolt yardokban. Az utóbbi 17 ilyen csapatból 5 Super Bowlt nyert egyébként.

Miami Dolphins @ Kansas City Chiefs (vasárnap 19.00)

A Chiefsnek a következő két fordulóban egy győzelem kell, vagy egy Chargers-vereség és meg is van a negyedik kiemelés, úgyhogy ezt kvázi be is írhatjuk. A Dolphins pedig lemondhat a rájátszásról, de legalább a Patriots elleni győzelem emléke ott maradhat mindenki fejében. Cutlernek egyébként akkor kellett volna visszavonulnia…

A Chiefsnek januárra ki kellene találnia valamit, hogy ne csak a nagy játékaiból éljen, ennek első lépcsőfoka az, hogy ismét beindult a futójáték Matt Nagy játékhívásainak hála. Erre pedig jól lehet alapozni, főleg ha minden egyes alkalommal kihasználja Alex Smith, ha Tyreek Hillre csak egy ember vigyáz. Nem sokszor fordul ez elő, de amikor a védelem az 50-ből kétszer nem rak egy plusz safetyt az oldalára, akkor azt megbünteti a Chiefs.

Közepes téttel

Detroit Lions @ Cincinnati Bengals (vasárnap 19.00)

Ahhoz képest, hogy a Lions két meccsre van a Falconstól (hivatalosan egyre, de a tiebreaker nem nekik kedvez), illetve a Pantherstől és a Saintstől is, még meglehet a rájátszás, ráadásul papírforma szerint ők is jutnának be. A két maradék meccsüket feltehetőleg hozni fogják és akkor lehet szurkolni, hogy a három NFC South csapat ne verje körbe egymást, tehát valamelyik kikapjon kétszer is. A Falconsnál van erre a legjobb esély, akik a Saintsszel és Panthersszel játszanak.

A Bengals most nem okozhat akadályt Staffordéknak, hiszen látványosan elengedték a szezont, kétszer kaptak ki 24+ ponttal, amire nem volt példa a csapat történetében 2008 óta. Nem hivatalos bold: miután az előző két meccsen 33-7-es, majd 34-7-es vereséget szenvedtek, most a Lionstől 35-7-re kapnak ki.

Tampa Bay Buccaneers @ Carolina Panthers (vasárnap 19.00)

Rövid hét, millió sérült, utazás idegenbe egy jó csapathoz, amelyik rájátszásért, sőt, csoportgyőzelemért küzd… nem könnyű a Buccaneers dolga. Ráadásul idegenben átlagban 30,3 pontot engednek az ellenfeleknek, ami a legrosszabb az egész ligában. Mindeközben idegenben átlag 148,4 futott yardot engednek (31.), a Panthers pedig az utóbbi nyolc meccsén 165,9 futott yardot átlagol. Nem valami jó matchup ez a kalózoknak, szét fogják futni őket.

Los Angeles Chargers @ New York Jets (vasárnap 19.00)

A Chargers – a Lionshöz hasonlóan – reálisan bekerülhet a rájátszásba. Ehhez az kell, hogy ne essenek orra a saját cipőfűzőjükben, illetve hogy a Bills egyszer- (Patriots ellen jó esély van rá), a Titans pedig kétszer kapjon ki (Rams és Jaguars ellen ennek is jó esélye van). A Jets védelme jelentősen visszaesett a 11. heti bye week után, hiszen előtte 22,2 pontot engedtek meccsenként, azóta pedig 30-at, ami a legtöbb a ligában ez idő alatt. Nem szabadna, hogy gondot okozzon ez a meccs Riverséknek, főleg hogy még csak nem is McCown irányít a Jetsnél, hanem Petty.

A hét meccsei

Buffalo Bills @New England Patriots (vasárnap 19.00)

Ez a meccs az előző csoporthoz is bekerülhetett volna, de a határnak ezen az oldalán maradt végül, hiszen a Patriots az első kiemelésért, a Bills pedig a rájátszásért küzd, így mindkettőnek fontos lenne a győzelem. A Patriotsnál volt már példa arra az utóbbi években, hogy elbénázták az első kiemelést és azt utána meg is szívták, szóval most oda kell figyelniük erre a meccsre nagyon.

Ebbe például nem fér bele, hogy Brady négy egymást követő meccs után most is INT-t dobjon, a Billsnek pedig elég jó a passzvédelme, TD-t például 304,5 yardonként engednek csak (a ligaátlag 169,5). Bradynek egyébként annyira nem megy decemberben divízióellenfél ellen, hiszen utóbbi 16 ilyen meccsén csak 234 yardot átlagol és 16-ból 13-szor maximum 2 TD jött csak neki össze.

Dion Lewisnak viszont jó meccse lehet, hiszen ő kiváló hosszú futásokban, míg Dareus elcserélése óta a Bills engedi a legtöbb 10+ yardos futást a ligában, meg úgy összességében is a legtöbb futott yardot.

Los Angeles Rams @ Tennessee Titans (vasárnap 19.00)

Alapjáraton nem kerülne a hét meccsei közé, de a tét miatt mégis itt a helye. A Titans ugyanis nagy bajban van, hiszen ha kikapnak a Ramstől és jövő héten a Jaguarstól, akkor egy Bills győzelemmel (vs MIA) és két Chargers győzelemmel (vs NYJ és vs OAK) lemaradhatnak a rájátszásról, pedig két hete még elég simának tűnt a helyzet. Mondjuk ha négyet buknak év végén zsinórban, akkor ne is legyenek playoffban.

A Rams idegenben parádés, hiszen 3,1 támadó touchdownt átlagolnak, ami a legtöbb a ligában. Goff is bombaformában, zsinórban négy meccsen dobott legalább két TD-t, amire a Ramsben Marc Bulger volt utoljára képes 11 évvel ezelőtt. Az MVP-formában lévő Todd Gurley-nek most nehezebb dolga lesz, mivel a Titans mindössze 7 futott TD-t engedett idén, ami a legkevesebb a ligában.

Atlanta Falcons @ New Orleans Saints (vasárnap 19.00)

Ez a meccs lehet, hogy fontosabb a Lionsnek, a Cowboysnak és a Seahawksnak, mint a Saintsnek, akik jövő héten elég jó eséllyel megverik a Buccaneerst és bejutnak a rájátszásba. Bár nyilván a csoportgyőzelmet szeretnék bebiztosítani, de mégis, a fent említett csapatok az életükért küzdenek, amihez valószínűleg két Falcons vereség fog kelleni.

Nem is oly’ rég volt a legutóbbi meccsük, ahol ugyan a Falcons nyert, nem biztos, hogy ők voltak a jobb csapat. Akkor ráadásul az első drive-ban kiesett Alvin Kamara a szentektől, ami hatalmas érvágásnak bizonyult. Kamara jelenleg futásonként 6,6 yardot, elkapásonként pedig 10,1 yardot átlagol és eddig csak 2 játékos volt erre képes a történelemben, Jamaal Charles (2010) és CJ Spiller (2012). A futójáték feljavulása összefügg Brees háttérbe szorulásával, aki zsinórban 11 meccsen dobott legfeljebb 2 TD-t, ami a leghosszabb sorozata egy szezonon belül újonc éve óta.

A Falconsnak elsősorban Devonta Freemanre kell alapoznia, aki zsinórban hat Saints elleni meccsén szerzett TD-t és remek formában van, ráadásul a Saints nem épp kiemelkedő futás elleni védelméről híres. A másik x-faktor pedig Mohamed Sanu lehet, hiszen a Saints slot elkapók ellen sebezhető leginkább a passzjátékban.

Jacksonville Jaguars @ San Francisco 49ers (vasárnap 22.05)

Ugyan a többi “hét meccsével” ellentétben itt csak egy csapat számára van tét, mégis a Jaguars@49ers meccset várom a legjobban az összes közül. Nem hittem, hogy ezt a mondatot valaha leírom.

A meccs a két legjobb formában lévő irányító összecsapása lesz, hiszen Jimmy Garoppolo és Blake Bortles volt képes csak arra az elmúlt három héten, hogy megnyerje mindhárom meccsét és eközben 300+ yardot passzoljon meccsenként. Ez idő alatt Bortlesé a legjobb passer rating (128,6), a legtöbb yard passzonként (9,9) és a legjobb TD-INT arány is (7-0). A Jaguars offense dübörög, hiszen 30+ pontot tettek fel az utóbbi három meccsen, ami még sosem fordult elő a franchise történetében. Idén már öt meccset nyertek 20+ ponttal, ami szintén a legjobb a franchise történetében.

Mindeközben a túloldalon is parádés az offense (az eddigiekhez képest mindenképp). Garoppolo 2000 óta az első 49ers játékos, aki egymást követő két meccsen is 300+ yardot passzolt és jelenleg vezeti a ligát drive-onkénti passzolt yardokban (33,1). Mondjuk most nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen a Jaguars engedi a legkevesebb passzolt yardot drive-onként (15,1) és bármilyen elképesztő, a Jaguars a 9. játékhét óta nem engedett TD-t a red zone-ból. Viszonyításképpen, a második legjobb csapat hatot engedett. Ez mind oda vezet, hogy Robbie Gould folytathatja sorozatát és ismét remek napja lehet a rúgónak.

Seattle Seahawks @ Dallas Cowboys (vasárnap 22.25)

Ez az igazi “win or go home” meccs, hiszen aki veszít, biztos nem jut rájátszásba. Itt van tehát a legnagyobb tét, élet-halál harc mindkét csapat számára. A Seahawks hatalmas vereséget szenvedett a Ramstől egy hete, így éghet a bizonyítási vágy, de jelenleg nem érzem őket olyan átütőnek, ami elég lehet egy Elliott-tal kibővült, jó formát mutató Cowboys ellen.

A Hawks Pete Carroll alatt sosem engedett egymás után három meccsen is 100+ yardos futót, erre most viszont jó esély van, ugyanis az előző két találkozón nem ment a futás megállítása, Zeke Elliott pedig elég jó formában van a képek alapján eltiltását követően. Tyron Smith mondjuk hiányozhat a támadófalból, ez visszavetheti kicsit a dallasiakat.

Ha a Seahawks TD-t szerez, az minden bizonnyal passzolt lesz, hiszen ők szerzik legnagyobb arányban a levegőben a TD-iket (88,2%), míg a Cowboys engedi a harmadik legnagyobb arányban a levegőben a TD-ket (78,8%) és legalább 2 passzolt hatpontost engedtek az utóbbi hét meccsükből haton is. A labda másik oldalán érdekes kérdés lehet, hogy vajon Dez Bryant eléri-e a 100 elkapott yardot. Ugyanis 21 meccse nem jött ez neki össze, ami holtversenyben egyéni leghosszabb sorozata.

Szerkesztőségi tippverseny

Bold predictions

rowi: Zeke Elliott karrier napot tart: 219+ scrimmage yardot szerez a Seahawks ellen.

katonadani: Négy éve volt utoljára Raiders-Eagles találkozó, és milyen meglepő, akkor is Nick Foles irányított a sasoknál. Nem is akárhogy, NFL-rekord 7 TD-t pakolt fel a táblára. Most megteszi ugyanezt.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!