Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #17

Emberemlékezet óta nem volt ennyire kevés izgalmat tartogató utolsó játékhét az NFL-ben. A legtöbb kérdés már eldőlt, igazából a realitás talaján maradva csupán a két konferencia 6. kiemeltjeit nem tudjuk még. Ezen felül nem 100%-ig lefutott, de elég valószínű, hogy az NFC-ben a Vikings lesz a második kiemelt, a Saints megnyeri a csoportját, az AFC-ben a Patriots lesz az első kiemelt, a Ravens pedig az ötödik. Mind a négy csapatnak egyrészt elég könnyű dolga van, másrészt elég jók az esélyeik, így én ezeket már kvázi el is könyveltem magamban.

Ettől függetlenül azért szeretjük ezt a ligát, mert mindig tartogat meglepetéseket, izgalmas találkozókat és hajmeresztően látványos jeleneteket, így most sem maradhat el a beharangozó. Az eheti preview-ba egyetlen olyan meccs sem került, ahol mindkét csapatnak küzdenie kell valamiért, ebből a fajtából mondjuk összesen kettő van a héten, azokról viszont a Premium Selectionben olvashattok.

 

Tét nélkül

Washington Redskins @ New York Giants 19.00

Két csalódást keltő csapat. Előbbiben Cousins azért küzd, hogy a Redskins is elhiggye, ő a csapat franchise irányítója, míg utóbbinál azért küzdenek, hogy szerezhessenek maguknak az 1/2-es cetlivel egy új franchise irányítót. A Giantsnél teljesen érthetetlen, amit művelnek, most Davis Webb lesz a csere, így akár pályára is léphetne, de azt mondják, hogy az összes snap Eli Manningé lesz. Valaki magyarázza meg nekem, hogy ennek mi értelme van.

Green Bay Packers @ Detroit Lions 19.00

A Lions számára hatalmas csalódás lehet a múlt heti Bengals elleni vereség, hiszen ahelyett, hogy ez a meccs a rájátszásról döntene nekik (egy Falcons vereséggel), most csak a becsület maradt, mint győztesnek járó fájdalomdíj. Pedig ki volt kövezve az út előttük rendesen, a 16. forduló előtt én őket jósoltam playoffba. Így viszont az állásáért küzd Jim Caldwell, egy vereség szerintem a végét jelentené detroiti pályafutásának, de a győzelem sem feltétlen menti meg. A Packersnél én már egy ideje követelem várom a változást edzői fronton, de az idei jelölt-felhozatal szűkössége miatt szerintem maradnak a nem bevált jelenlegi formulánál.

Houston Texans @ Indianapolis Colts 19.00

Na, ez a meccs sem villanyoz fel, mivel egyik csapat sem küzd semmiért, a Texans ráadásul még csak a jobb draftpozícióért sem, mert csak a Brownst segítik… Úgyhogy itt is az edzőhelyzetről fogok beszélni és felvetek egy érdekes teóriát. Pagano szinte biztosan távozik a Coltstól és Ballard kiválasztja majd saját emberét. Bill O’Brien helyzete viszont sokkal érdekesebb, hiszen nagy ellentét van közte és a general manager Rick Smith között, ezért van esély a távozására. Egy év van vissza a szerződéséből egyébként és ő maradna, DeShaun Watson is szeretné, ha maradna, mégsem biztos a helye. Nagyon érdekes döntés előtt áll így a Texans.

A teória, amiről beszélni akartam pedig Albert Breer (MMQB) nevéhez fűződik, tőle olvastam, hogy akár visszatérhetnek idén az edző trade-ek. Ennek oka az, hogy rengeteg csapat cserélhetné le főedzőjét, hatalmas a kereslet új vezetőedzők után. Azonban a kínálat nagyon sivár és az utóbbi 7 évben 50 edzőcserét láthattunk, azaz évi átlag hetet. Egyszerűen kiapad a kút. Most is lesz 8-10 üresedés (alsóhangon?) és mivel ennyi jó jelölt nincs, így kreatív utakat kell találniuk a csapatoknak. Ilyen lehet, hogy speciális egység koordinátorokat vesznek fel (Dave Toub, Chiefs), vagy egyből pozíciós edzőket (John DeFilippo, Eagles). A másik megoldás pedig a cserélgetés. O’Brien lehet egy ilyen célpont, de Todd Bowles is akár, ha visszatérne Arizonába, vagy ugye Hue Jackson már felmerült Cincinnatiben. Nagyon érdekes újév elé nézünk edzői fronton.

Egyébként a Coltsra tippelünk, mert nem lesz Hopkins és mert a Texans az utóbbi két meccsét 79-13-ra bukta el összességében.

Kansas City Chiefs @ Denver Broncos 22.25

Ugyan semmi tétje nincs a meccsnek, mégis azon kivételes meccsek közé tartozik, amit kifejezetten várunk. Bemutatkozik ugyanis Pat Mahomes! A túloldalon egyébként Paxton Lynch kezd majd, úgyhogy két fiatal első körös csatája lesz ez. Lynchről már nagyjából tudjuk, hogy nem viszi majd semmire az NFL-ben, Mahomes viszont nagyon érdekes játékos, eszméletlen karerővel és jó kis mobilitással. Sokan Brett Favre-hoz hasonlították a játékát, vagy inkább a potenciálját a játéka alapján. Feltehetőleg jövőre ő lesz a csapat kezdő irányítója, úgyhogy adhat egy kis ízelítőt magából a közönségnek, így rá mindenképp érdemes lesz figyelni a liga egyik legjobb secondaryje ellen.

Kis téttel

Chicago Bears @ Minnesota Vikings 19.00

Naaaagyon minimális tét van ezen a meccsen, hiszen a Vikings matematikailag elveszítheti még a második kiemelést, de ehhez az kellene, hogy kikapjanak, emellett kikapjon a Saints és a Rams is, illetve nyerjen a Panthers. Ez minden bizonnyal nem fog megtörténni, de azért Zimmer fiai tesznek róla és maguk nyerik meg a találkozót. Érdekesség egyébként, hogy ha valaki megveri az Eaglest a divisional körben, akkor a Vikings mostantól csak hazai pályán játszhat egészen augusztusig bezárólag. A Bearsnél ez lehet John Fox utolsó csörtéje, a kérdés igazából az, hogy Ryan Pace marad-e a general manager, vagy őt is elküldik hétfőn (vagy környékén).

Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers 19.00

Meglesz a Browns első és egyetlen győzelme idén, vagy összejön a 0-16 és nem csak a Lions mondhatja el magáról, hogy elérték ezt a szégyenteljes teljesítményt a franchise történetében? A Steelersnek feltehetőleg nem fog számítani a meccs, amennyiben a Patriots közben megveri a Jetset, de Tomlin a jelek szerint pihentetni fogja sztárjait, habár szerintem bye week előtt ez annyira nem szerencsés. Ha a Steelers nyer, akkor tökéletesen keretbe foglalják a Browns szezonját, hiszen az első és az utolsó vereségüket is ők szolgáltatják. Kár, hogy köztük volt 14 másik.

San Francisco 49ers @ Los Angeles Rams 22.25

Ha a Rams nem pihentetné a kezdőit, akkor ezt a meccset várnám a legjobban a héten, hiszen Jimmy Garoppolo továbbra sem tud veszíteni és egy elit védelem után most egy elit támadósorral és egy elég jó védelemmel találná szemben magát, így még nehezebb dolga lenne, mint múlt héten. Jövőre nagyon jó kis meccsek lesznek a két fél között, alig várom, hogy a két fiatal zseni összemérje erejét. Amikor ezt leírtam, akkor Kyle Shanahanre és Sean McVayre gondoltam, de ráhúzhatjuk Goffra és Garoppolora is ezt a mondatot.

New Orleans Saints @ Tampa Bay Buccaneers 22.25

A Saints egy győzelemmel bebiztosítaná a csoportgyőzelmet és látva a Rams pihentetési stratégiáját, a harmadik kiemelést is akár, ami azt jelentené, hogy a Falcons/Seahawks duó egyike jöhet szembe a wild cardon. A Buccaneers nem küzd semmiért, de azért Mike Evans történelmet írhat, ha szerez 54 yardot, hiszen akkor ő lesz a harmadik játékos az NFL történetében, aki első négy szezonja mindegyikét legalább 1000 elkapott yarddal zárja (AJ Green, Randy Moss). A Buccaneers az utóbbi öt meccsét elbukta, habár azt jegyezzük meg, hogy az utóbbi hármat csak legfeljebb három ponttal, úgyhogy akár szorossá is tehetik a találkozót.

Cincinnati Bengals @ Baltimore Ravens 22.25

Kerülhetett volna ez a következő kategóriába is, hiszen a Ravens lemaradhat még a rájátszásról, de mind matematikailag, mind reálisan elég kicsi az esély erre. A Bengalsnál Marvin Lewis utolsó meccse jön minden bizonnyal, így akár azt is gondolhatjuk, hogy a múlt hetihez hasonlóan extra odafigyeléssel játszanak majd a srácok. Ettől függelenül kétlem, hogy a Ravenst megvernék. Azt a Ravenst, amelyik 9-1-gyel áll olyan csapatok ellen, akik nem jutnak rájátszásba, míg 0-5-tel olyanok ellen, akik januárban is versenyben lesznek. Ez mindenképp aggasztó a playoffban való szereplésükre gondolva. Azt mondjuk tegyük hozzá, hogy Joe Flaccónak már 8 idegenbeli rájátszás-győzelme van, ami a legtöbb az NFL történetében.

Nagy téttel

Oakland Raiders @ Los Angeles Chargers 22.25

Azon felül, hogy a Raidersnek nincs miért játszania, még rövid héten is érkeznek a Chargershez és dupla idegenbeli túrával zárják az évet. No meg a Chargers jobb csapat, úgyhogy nekik áll a zászló. Viszont nem elég a győzelem, kell nekik a Titans vereség és vagy a Ravens győzelme, vagy a Bills veresége, hogy rájátszásba jussanak. Érdekesség, hogy legutóbb épp a Chargers tudott úgy bejutni a rájátszásba 2013-ban, hogy a saját győzelmükön kívül még két eredménynek kellett nekik kedvezően alakulnia. Azóta a Chargers nem lépett pályára januárban, úgyhogy stílusos lenne, ha ez így jönne össze. Azért is lenne stílusos, mert az NFL történetében csak ők voltak képesek 0-4 után rájátszásba jutni (1992) – most megtehetik másodszor.

Idén egyébként négy csapatnak van 4000 yardos irányítója, 1000 yardos futója és 1000 yardos elkapója is: a Chiefsnek, a Saintsnek, a Steelersnek és a Chargersnek. Ezek közül három már a rájátszásban van, egy pedig épp oda készül holnap este.

Buffalo Bills @ Miami Dolphins 22.25

A Bills 17 év után juthatna rájátszásba, de nem jók az esélyeik: a győzelem mellett kell a Ravens veresége, vagy a Titans és a Chargers együttes veresége. A Dolphins ellen esélyesnek számítanak, de nem vehetik könnyedén a találkozót, hiszen a Miami hazai pályán 25,5 pontot átlagol – nagy kontrasztban az idegenbeli 12,4-hez.

Ehhez vegyük hozzá, hogy futásmegállításban is sokkal jobbak otthon. Mindössze 71 yardot engednek hazai pályán (4. legjobb), ez a szám idegenben 135,1 yard (29.). Ráadásul a Bills futójátéka is szenvedősebb idegenben, a hazai 149,9 yard (3. legjobb) helyett idegenben 89,9, yardot (21.) átlagolnak csupán. Érdekesség, hogy LeSean McCoy mennyire központi figura a Billsnél, ő felelős a csapat scrimmage yardjainak 32,6%-áért, ami a harmadik legnagyobb arány a teljes ligában. Azonban Miamiban neki sem megy. Eddig két meccse volt a Hard Rock Stadiumban Bills mezben, 20 labdaérintésből 37 total yardja van csupán. Ehhez képest hazai pályán a Dolphins ellen 350 scrimmage yardja van 70 labdaérintésből. Úgyhogy ha valamelyik meccsen, akkor itt rendkívül sokat számít a hazai pálya.

Ez lesz a kulcspárharc a meccsen, hiszen ha sikerül beindítania a yardgyártást a földön a Billsnek, akkor megnyerhetik a találkozót. Vagy ha a Dolphinst nem fogja érdekelni egyáltalán a meccs, mivel nincs miért játszaniuk a becsületükön kívül.

Arizona Cardinals @ Seattle Seahawks 22.25

A Seahawksnak nem elég, ha most nyernek, kellene egy Falcons vereség is, amire azért van esély, hiszen a Panthers jobb csapat jelen pillanatban. Egy győzelemmel egyébként Russell Wilson élete első hat szezonjának mindegyikében legalább 10 győzelmet hozna össze, ami a leghosszabb sorozat egy karrier kezdetén – olyannyira, hogy a második helyen Andrew Luck áll hárommal. De vajon meglesz a sorozatban hatodik playoff részvétel is?

A túloldalon az a négy kérdés, hogy vajon ez lesz-e az utolsó meccse Bruce Ariansnak főedzőként, illetve Larry Fitzgeraldnak a pályán.

Szerkesztőségi tippverseny

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!