Connect with us

Minden ami NFL

A történelem legnagyobb irányítópiaca lehet 2018-ban

Az amerikai futball legfontosabb posztja az irányító, ebből adódóan jó irányítót találnod nagyon nehéz a szabadügynökök között. Nem mindennap van ugyanis egy Peyton Manning az elérhető QB-k között, ahogy arra sem bízhatod a csapatod, hogy egy wannabe FA irányító felmarkolásával el tudsz lavírozni a Super Bowlig. Nos, ha a kedvenc csapatodnak QB gondjai vannak, akkor jó hírünk van!

 

 

Az idei szabadügynök piac ha egy poszton borzasztó erős lehet, az az irányító. Bár hivatalosan kevesen lesznek szabadügynökök, a salary capnek hála több irányítótól is megválhat jelenlegi csapata. Ráadásul vegyük hozzá az újoncokat is, ahol akár öt fiatal irányító is kimehet az első körben. A történelem legnagyobb QB-keringőjére számíthatunk a márciusi FA market megnyitásakor.

 

Akik szabadügynökök lesznek, de vélhetően nem kerülnek ki a piacra

 

Jimmy Garoppolo, San Francisco 49ers

Jimmy G jött, látott, és mindenkinek magömlést okozott az öbölben. Bár szerződése lejár, kizárt, hogy ne kötnének vele hosszú távú szerződést, de legrosszabb esetben is rárakják a franchise taget. Amíg nem mutatkozott be, addig a franchise tag tűnt a legésszerűbb megoldásnak, de látva hogyan szállt be, alighanem megtalálták a következő 10 év irányítóját, akit nem akarnak kiengedni a kezükből.

Kihez kerülhet: Marad a helyén.

 

Drew Brees, New Orleans Saints

Brees apó még mindig elképesztő. 39 éves kora ellenére továbbra is a liga legjobb irányítói között van, és egy SB-contender csapatnak óriási adalék lenne a hadjáratához. Ám Brees és a Saints úgy tűnik közös nevezőre jutott a folytatást illetően, és nem valószínű, hogy tesztelni fogja a piacot. A szerződése és a Saints pénzügyi helyzete lehet az egyetlen, ami belekavarhat a frigybe.

Kihez kerülhet: Ha kikerül, akkor kizárólag olyan csapathoz, aki a rájátszásért küzd. A Broncos neve itt is adná magát, de nem hiszem, hogy távozna New Orleansból.

 

Jay Cutler, Miami Dolphins

Cutler is szabadügynök lesz, de az idei csalódást keltő szezonja nem valószínű, hogy további játékra ösztökéli a visszavonulásból visszatérő irányítót, így valószínűleg innentől már csak a TV stúdióban láthatjuk.

Kihez kerülhet: Minden jel szerint visszavonulna.

 

 

Akik szabadügynökök lesznek ÉS tesztelhetik a piacot

 

Krik Cousins, Washington Redskins

A legnagyobb név, aki a szabadügynök piacra kerülhet, az egyértelműen Kirk Cousins. A Redskins zsinórban második szezonjában is franchise taggel látta el, és nem hallani semmilyen előrelépésről a hosszú távú szerződéssel kapcsolatban. Pedig Cousins közel top 10-es számokat produkál, még idén is, amikor szinte új elkapógárdával kellett dolgoznia. Egy utolsó franchise tag még lehetséges, de ez 34 millió dolláros garantált fizetéssel járna a 2018-as idényben. Cousins eddigi megnyilvánulásai alapján nincs baja a huzavonával, de előbb-utóbb nem csinálhatja tovább ezt a Redskins, és ez könnyen bekövetkezhet az idei szezonban. A legvalószínűbb forgatókönyvnek a franchise tag – trade kombinációt gondolom, mert így legalább valami haszna is lehetne a csapatnak az elengedéséből, bár az új GM lehet nem tököl tovább az egyéves szerződésekkel, és leláncolja hosszú távra.

Kihez kerülhet: Ő a legjobb elérhető irányító, így bármelyik QB-needy csapat szóba jöhet. A legkomolyabban a Denver Broncos nevét emlegetik, de ahhoz helyet kell szorítaniuk a salary capben.

 

Teddy Bridgewater/Sam Bradford/Case Keenum, Minnesota Vikings

Nem akartam külön kezelni őket, hiszen hármójuk közül egyvalaki biztos marad, mert QB nélkül nem fog maradni a Vikings. Hogy végül ki lesz az, az itt a millió dolláros kérdés. Sokan sokféleképpen gondolják a prioritásokat, és mindhárom játékos megtartásában lenne ráció. Bradford amikor játszott, akkor nem volt rossz, Bridgewater az új stáb által kiválasztott irányító volt a draftról, míg Keenum az NFC döntőbe repítette a Vikingst. A pénz nem lehet akadály, hiszen bőven lesz a capben hely egy nagyobb fizetésre, akár kettőre is. Hogy ne legyen egyszerű, a negatívumokat is érdemes megemlíteni: Keenum véleményem szerint a Shurmur-rendszer legnagyobb profitálója, Bradford sérülékeny, Bridgewater pedig ki tudja milyen szinten képes játszani a horrorsérülését követően. Valamelyikükre viszont biztos lecsaphat egy irányítóra vadászó csapat.

Kihez kerülhet: A legtöbb teória szerint Keenum és Bridgewater maradhat a csapatnál, és Bradford lesz a távozó. Bár a sérülékenysége hatalmas red flag, egy Arizona Cardinals vagy Buffalo Bills jó fit lehetne hozzá. Kérdés, hogy az NFC döntő és Pat Shurmur távozása mennyire lesz hatással a döntésükre.

 

Josh McCown, New York Jets

McCown a fitzmagici útra lépett, és élete szezonját hozta a New York Jets csapatában. A New York-iak viszont nem szeretnének kétszer ugyanabba a folyóba lépni, és biztos érkezni fog egy új, fiatalabb irányító a csapathoz, akár FA-ról, akár a draftról. Azonban ez nem azt jelenti, hogy McCownt ne várnák vissza, Todd Bowles főedző és John Morton támadókoordinátor is szerette volna visszakapni jövőre a 38 éves irányítót, aki mentorálhatja a fiatal vetélytársát. Morton azóta nincs a csapatnál, de vélhetően ez nem szab gátat egy újabb egyéves szerződésnek.

Kihez kerülhet: Valahova backupnak.

 

A.J. McCarron, Cincinnati Bengals

McCarron elég kapós név lehetne a szabadügynök piacon, csakhogy egy a baj: ő lehet, hogy RFA lesz, vagyis egy tenderrel megtartható lenne a 2018-as idényre – az irányító nyilván nem ezt szeretné, február közepén lesz döntés a jövőjéről. Ha tényleg RFA lesz, akkor mivel ezek nem drága tenderek, valamint kapható érte kompenzáció, valószínűleg megtartja őt a Bengals. Ám ez nem jelenti azt, hogy ezután ne váltson csapatot, bár ha egy első körös tendert tesznek rá, akkor egy első körébe kerülne az érdeklődő csapatnak, annyit pedig minden bizonnyal nem adnak majd érte. Bár várjuk még meg a Cleveland Brownst, akik nagyon szerették volna megszerezni a trade deadline előtt.

Kihez kerülhet: A Browns lát benne fantáziát, de máshová nem tudom elképzelni kezdőként, vagy max úgy, mint idén Glennon.

 

Akiket elcserélhetnek/kivághatnak

 

Alex Smith, Kansas City Chiefs

Jöhet az izgalmasabb része a dolgoknak, ugyanis akad jó pár irányító, akiknek a jövője bizonytalan jelenlegi csapatában. Ilyen Alex Smith is, aki Patrick Mahomes draftolásával és a Chiefs cap helyzetével ingoványos talajra került. A 2018-as idényt mínuszos cappel kezdenék, így elkerülhetetlenné válhat Smith elküldése. Akár elcserélik, akár kivágják, $3,6 milliós halottpénz keletkezne, és $17 millió dollár szabadulna fel. Érthető okokból a cserét favorizálhatják az ellenérték miatt, egy 2. kör is simán kinézhet az üzletből, de a 3. kör eleje talán reálisabb. Smith szerződése még egy évre érvényes, így azt kell átvállalnia az érte trade-elő csapatnak.

Kihez kerülhet: Jó kérdés. Smith nem egy világot megváltó irányító, de aki nem csodát vár az irányítójától, és bele tudja illeszteni a rövidpasszos játékában, annak aranyat érhet. A Browns John Dorsey miatt lehet érdekes jelölt, hiszen a korábbi Chiefsnél dolgozó GM első dolgai között volt Smith Kansas Citybe hozatala. Én valószínűbbnek tartom, hogy nem egy elölről építkező csapat hozza el, hanem egy olyan, akinél ő lehet a kirakós utolsó darabja, például a Broncos vagy a Cardinals, esetleg a Jaguars.

 

Tyrod Taylor, Buffalo Bills

 

A Bills cap helyzete nem indokolná Taylor elküldését, viszont McDermotték jelen információk alapján nem vele képzeli el a közös jövőt, és inkább egy zsebirányítót szeretnének. Az ő szerződése is a 2018-as szezonra érvényes már csak, viszont elküldése esetén hagyna maga után terheket a salary capben. Ha kivágják, akkor a csapatoknak nyert ügye van, hiszen egy vadiúj szerződésről tárgyalhatnak vele, Taylor pedig bizonyította az elmúlt években, hogy ha nem azt várják el tőle, hogy a zsebből passzoljon 5k yardot minden évben, akkor egy életképes offense-t lehet köré építeni.

Kihez kerülhet: A stílusa és helyzete is kísértetiesen hasonló Smithéhez, így a szóba jöhető opciói is.

 

Blake Bortles, Jacksonville Jaguars

 

Nem csak Keenum számára tündérmese a 2017-es szezon, hanem Bortlesnek is. A Jaguars korábbi első köröse ugyanis augusztusban már elvesztette a kezdőt, de Chad Henne még nála is vállalhatatlanabbul játszott, így visszakapta azt, de nagyon rezgett a léc a folytatást illetően. Az idei szezonban volt fent és lent is, de nélküle egész biztosan nem jutott volna az AFC döntőbe a Jaguars. Ám hogy a folytatásban mi lesz, az jó kérdés. Bortles ötödik éves opciója le lett hívva, de mivel nem sérült meg, így márciusig még “díjmentesen” kivágható. Ha pár hónappal ezelőtt nézzük ezt a kérdéskört, akkor alighanem egyből rávágjuk, hogy kivágják, de a postseason talán megmentheti őt a cuttól. Viszont a hosszú távú szerződésben nem reménykednék a helyében.

Kihez kerülhet: Ha kivágják, szerintem kezdőként sehova, backupnak viszont sok csapathoz el lehet képzelni.

 

 

Mike Glennon, Chicago Bears

 

Szerencsétlen Glennon már kezdett reménykedni benne, hogy végre kezdő lehet, erre újabb első körös irányítót kapott a nyakára, aki ki is játszotta őt a kezdőből. A Bears bár sokat fizetett érte, nagyon okosan úgy alakították ki a szerződését, hogy az minimális veszteségekkel felbontható legyen. Elküldésével $11 milliót is felszabadíthat a Bears, és Trubisky játékát látva teljesen felesleges a rosteren tartani őt ennyi pénzért. Tavaly még több csapat is versenyzett érte állítólag, ám az idei éve nem tudni, mennyire befolyásolta a megítélését.

Kihez kerülhet: Az előző offseasonben a Jetset emlegették a legtöbbször, de ez a hajó elment Glennonnak. Kezdőként őt sem tudom elképzelni sehova.

 

Akik neve pletykaszinten felmerülhet még

 

Eli Manning, New York Giants

 

Ide már tényleg csak a zárójeles játékosokat szánom, köztük Manninget is. Dave Gettleman első dolga az volt, hogy megerősítette a Manningbe vetett bizalmát, és vele képzeli el a folytatást. Szerződése még két szezonra érvényes, az 1/2-es cetli birtokában pedig elég valószínű, hogy az utóda kerülhet kiválasztásra, így adná is magát, hogy abban a két évben ő mentorálná örökösét. Ahogy Bortles esetében, úgy nála is jobban rezgett a léc pár héttel ezelőtt, de úgy tűnik normalizálódni látszik a helyzet New York kék felén.

Kihez kerülhet: A fejleményeket látva nem valószínű, hogy elválnak útjaik.

 

Ryan Tannehill, Miami Dolphins

 

Egy újabb valószínűtlen forgatókönyv, de egy említést azért megérdemel. Adam Gase várja vissza a sérülésből lábadozó Tannehillt a csapatba, és vele folytatná a közös munkát. Tannehill bár inkább csak egy átlagos irányító, a tavalyi sémában ez is elég volt egy rájátszás részvételhez. Még három évre van szerződése, 30 éves lesz, szóval nem lenne indokolt alapesetben a szakítás. Csakhogy Adam Gase nem tudta kordában tartani játékosait, és a teljes támadósorra kifakadt a sajtóban, Jay Ajayit pedig el is emiatt. A cap space nem a legjobb, de nem is reménytelen, ráadásul több feleslegessé vált játékos elküldésével tovább növelhető. De az ördög nem alszik, és egy jobb irányító lehet nagyobb sikereket hozna a Dolphins számára. Hogy mennyire nem alszik, azt a Baker Mayfield coming out, és az elhintés egy QB draftolásának lehetőségéről az első körben nagyon jól megmutatja.

Kihez kerülhet: Egy fokkal gyengébb Bradford, aki kevésbé sérülékeny. Ez alapján egész sok csapat pályázhatna rá, a Billstől a Cardinalson át a Jaguarsig.

 

Nick Foles, Philadelphia Eagles

Ez a cikk nagyjából másfél hete készült el, és akkor még fel sem merült ötletként sem Foles neve, de a Vikings elleni NFC-döntős győzelem kicsit átírta a forgatókönyveket. Folesnak még a jövő évre van szerződése, ráadásul Carson Wentz is kérdéses, hogy felépül-e a szezonkezdetre, ez a maradása mellett érv. Howie Roseman viszont nem olyan GM, aki ne használná ki, ha egy cserejátékosának rövid ideig megnövekszik az értéke, így az elcserélésére is látok esélyt. Már csak azért is, mert egy csere esetén $5,2 millió felszabadulna az Eagles salary capjéből, amire nagy szükségük lenne.

Kihez kerülhet: Nem tudom, van-e olyan csapat, aki “bedől” neki még egyszer, de egy jó coachinggal és egy jó csapattal körülötte látható, hogy képes elboldogulni. De ez inkább az Eagles fanok kívánsága, mintsem a realitás.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!