Connect with us

Beharangozó

Amikor a tündérmesét arcon csapja a valóság

A 2017-es alapszakasz egyik, ha nem a legnagyobb sztorija a Los Angeles Rams felemelkedése és tündöklése volt. Azonban a mai világban már nincs helye a tündérmeséknek, a realitás talaján maradva pedig be kell látni, hogy az Atlanta Falcons pontot tesz a történet végére.

A Falconsnak mindene megvan ahhoz, hogy a labda mindkét oldalán dominálják az ellenfelüket. Kezdjük a támadókkal.

Julio Jones olyannyira magasra tette az elmúlt években a lécet, hogy az idei 1444 yardos alapszakasz miatt sokan húzzák a szájukat. Oké, a kiegyensúlyozottság idén sem jellemző rá, mindössze négy 100 yard feletti meccse van és a 16 lejátszott mérkőzésből 11-en vagy a 100 yardos határt nem lépte át vagy TD-t nem szerzett. De még ha nem is hoz emberfeletti számokat, a jelenlétével egy cornerbacket és egy safetyt is kivehet a játékból, ezáltal pedig a csapattársak sokkal jobban tudnak érvényesülni.

Habár szezon közben ritkán láthattuk azt a megállíthatatlan gépezetet, amihez hozzászokhattunk tavaly. Ugyanakkor az éles szituációkban sikerült hozni azt az extra teljesítményt. Ryan, Jones, Freeman és Coleman pedig egytől-egyig olyan játékosok, akikből bármikor kijöhet a váratlan. Ráadásul a futójáték, a passzjátékkal szemben egész évben gördülékenyen működött. Ha a futásokkal sikerül megtörni a Ramset, akkor pedig Matt Ryannek is könnyebb dolga lehet a passzjátékok során. Erre pedig minden esély megvan, ugyanis a Rams pocsék futás elleni védekezéssel rendelkezik.

Az egész mezőnyt figyelembe véve a 28. helyen zárták az alapszakaszt a futás elleni védekezésben, meccsenkénti 122,4 engedett yarddal. Továbbá carrynként 4,7 yardot engednek az ellenfeleknek, ami a harmadik legrosszabb mutató az egész ligában.

A Falcons futóira azonban nem csak a földön, de a levegőben is komoly feladat várhat. A szezon végéhez közeledve Sarkisian egyre gyakrabban vonta be a futóit a passzjátékokba, ez pedig a sorsdöntő Panthers elleni mérkőzésre csúcsosodott ki és láthatóan rendkívül eredményes is volt. Freeman és Coleman ketten együtt 11 elkapással és 99 yarddal terhelték a Carolina védelmét. Erre pedig abszolút lehet építeni a Rams ellen is. Két ilyen mobilis és eredményes játékossal alaposan zavart lehet kelteni Wade Phillips védelmében is.

 

Nyilvánvaló, hogy a tavalyi menetelés megismétléséhez elengedhetetlen a védelem is, akik a tavalyi évhez képest nagy fejlődésen mentek keresztül, még ha erről olykor hajlamosak is vagyunk megfeledkezni. Engedett yardokban top10-es egységről beszélünk, aminek az egyetlen gyenge pontja a labdaszerzésekben manifesztálódik. Ezen a mérkőzésen sem feltétlen szükséges a labdaszerzés a győzelem szempontjából, elég ha sikerül limitálni Goffot és Gurley-t.

Goff napjának megkeserítéséért a legtöbbet Vic Beasley tehet, aki Rob Havensteinnel szemben fog felállni az egész mérkőzés során. Ha a legutóbbi párharcukat vesszük alapul, akkor itt akár el is dőlhet a mérkőzés. Akkor három sacket és egy fumble return TD-t szerzett a Rams ellen a 2016-os sackkirály. Dan Quinn ebben az évben elég érdekesen kezelte legjobb pass rusherét. A szezon elején visszavonta őt erős oldali linebacker szerepkörbe. Itt viszonylag halványan szerepelt, az erősségei ezen a poszton nem tudtak érvényesülni, így aztán visszakerült eredeti posztjára, ahol a legjobb, a bal oldali defensive end szerepkörébe. A Falcons védelmének játékhívása mindenképp érdekes lesz. Quinn-nek minden bizonnyal fel kell hagynia a rengeteg blitz-cel, hogyha nem akarja, hogy a Los Angeles gyors és rövid játékai nagy kárt okozzanak a csapatnak. Így viszont a front4-nak kell generálnia a nyomást Goffon és valljuk be, Beasley nélkül nem sok esély van erre.

A Rams idei szezonja nagyjából Todd Gurley-ről szól, így ezúttal sem lehet elhanyagolni. Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy az ő limitálása lesz a legfontosabb feladata a Falcons védelmének. A csapat futás elleni védekezése egyébként is alapvetően determinálja a gárda eredményességét. Ha nem engedik az ellenfelet 100 yard fölé, akkor 7-1-es mérleggel rendelkezik a Falcons. Az Atlanta egyik legnagyobb erőssége a formaidőzítés. Az utolsó négy meccsükön mindössze átlagban 76.7 yardot és ÖSSZESEN 1 futott touchdownt szereztek az ellenfelek. Az futókat jól tartja kordában a Falcons védelme, Jay Ajayi volt az egyetlen running back, aki átlépte ellenük a 100 yardos határt.

 

Ahogyan a pass rush terén Vic Beasley, úgy a futás elleni védekezésben Deion Jones és Keanu Neal játéka lesz a kulcs. Az elmúlt hónapban ők is fantasztikusan játszottak és egy Gurley-féle futó megállítása sem lesz nekik lehetetlen és idegen feladat, ugyanis Alvin Kamarát és Christian McCaffreyt is nagyon jól megfogták.

 

 

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen. Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz. 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!