Connect with us

Beharangozó

Előre Berryért!

Nem gondolom, hogy különösebb magyarázatra szorul, miért a tapasztaltabb, összességében jobb és szebb focit játszó, valamint dörzsöltebb Chiefs juthat tovább, de összeszedtem azt a hét aranyszabályt, ami elmagyarázza, miként fogja megnyerni ezt a rájátszás mérkőzést Chiefs.

 

 

1.szabály: Végy egy jó irányítót

 

Sose gondoltuk volna a szezon előtt, hogy Alex Smith ilyen jelzővel lesz jellemezve, de még a szezon közepén nyújtott hullámvölgy ellenére is ki lehet jelenteni, hogy idén Smith kiváló. Csak a legnagyobb nevek képesek vele felvenni a versenyt a statisztikai mutatókban, de általában még őket is lenyomja. Tom Bradyvel holtversenyben a második legpontosabb irányító, a 67,5%-os pontosság pedig tovább, jelentősen, 78,8%-ra ugrik (szintén második), ha kiszűrjük az elejtett labdákat, spike-okat és minden olyan mutatót, ami nem az ő hibájából keletkezik. Nyomás alatt már kicsit visszaesik, de itt is a nyolcadik legjobb, labdáinak közel fele ekkor is pontos, ráadásul öt TD mellett kétszer adta csak el a labdát, ami százalékosan a negyedik legjobb. Ha azonban támadófala megvédi, akkor nincsen párja. Tiszta zsebből övé a legjobb passer rating és csak három nagyágyú (Brady, Brees, Ben) passzolt több yardot nála.

 

2.szabály: Védd meg a jó irányítód

 

Az előző szabálynál említettem, hogy Smith különösen akkor veszélyes, mikor a fala megvédi. A Kansas City offensive line-ja pedig meg is teszi ezt. A szezon során 144 nyomást engedtek, ami csak a tizennegyedik legjobb, de ezek 78,5%-a csak siettetés. Azaz nem engedik megütni (vagy Smith kerüli el) az irányítójukat. Engedett ütésekben a hatodik legjobb, de ami még fontosabb, engedett sackekben a negyedik legjobb ez a fal.

 

3.szabály: Tegyél mögé egy potens futójátékot

 

Kareem Hunt az idei év (főleg év eleje) egyik legnagyobb meglepetéscsillaga. Az újonc futó úgy robbant be az NFL-be, hogy már-már azt hittük elsöpör minden rekordot, amikor a csapat hullámvölgyével párhuzamosan ő is megrekedt. Aztán év végére újra formába lendült, így neve továbbra is a statisztikai lapok elején van. Neki van a legtöbb futott yardja, neki van a legtöbb legalább 15 yardos futása (18), neki van ezekből a futásokból szerzett legtöbb yardja és kontakt utáni átlagos yardokban is harmadik (de akik megelőzik, legalább 50 kísérlettel kevesebbszer próbálkoztak). A futóteljesítménye mellett a passzjátékba is eredményesen száll be, neki van ugyanis a futók között a hetedik legtöbb elkapott yardja és elenyésző a drop száma is.

 

4.szabály: Lepd meg az ellenfelet nagy játékokkal

 

Smith statisztikai mutatói közül szándékosan hagytam ki a mély labdákat. Egyrészt azért, mert Smith évekig azzal volt csúfolva, hogy nem lát öt yardnál messzebb, másrészt azért, mert ez külön szabályt érdemel. Smith ugyanis idén csúfot űzött minden rosszakarójából és a teljes mezőnyből is. A 20 yardnál hosszabb labdák esetén ugyanis mérföldekkel veri a teljes mezőnyt. Neki van a legtöbb yardja 1344-el, ami közel 300 yarddal jobb, mint a második helyezetté, neki van a legtöbb touchdown átadása és a legkevesebb interceptionje is (azok között, akik legalább 60-szor próbálkoztak). Pontossága 56,5% ilyen labdáknál, ami – mondanom se kell – szintén a legjobb, az így kialakult passer rating pedig nevetségesen magas, 131.3, ami majdnem 20-szal magasabb, mint a második legjobb. Egyszerűen nevetséges a többiek lőlapja ehhez képest.

 

 

Ehhez persze segítséget is kapott. Tyreek Hill az egyik legmegbízhatóbb hosszú célpont a ligában. 1183 szerzett yardja a hatodik legjobb, de ekkora yardszámhoz neki 10 elkapással kevesebbre volt szüksége, mint bárkinek, aki megelőzi. Amikor pedig őt vette célba Smith, hét touchdown elkapása mellé mindössze egy interception társul, ami százalékos szintén az egyik legjobb. Nem meglepő módon magasan veri a WR ratingben is a többieket. Természetesen a mély labdáknál felmutatott statisztikákban is első. Ő szerezte a legtöbb yardot a legalább 20 yardot haladó labdákból, ő szerezte a második legtöbb TD elkapást és egyetlen ilyen labdát sem ejtett el.

 

5.Szabály: Támadd a gyenge pontokat

 

Akármilyen stabilnak is tűnik a Titans védelme, itt is találunk gyenge pontot. Sőt, nem is egyet, hanem egyenesen kettő komolyabbat is. Logan Ryan az egyik legrosszabb cornerback mutatókkal rendelkezik a ligában. Több, mint 550 yardot nyelt be coverage-ben, minden tizedik cover snapjében elkapást enged és már 5 TD szárad a lelkén (ebben egyébként párja Adoree’ Jackson is hasonlóan “eredményes”). Hozzá csatlakozik a safety sorból Johnathan Cyprien, aki passzjáték ellen szintén pocsék. Talán még rosszabb is, mint Ryan. Cyprien ugyanis 262 yardot engedett már, ami 28 target mellett feltűnően sok (az év nagy részében sérült volt). Ami ennél is borzasztóbb, hogy három touchdownt nyelt már be az év folyamán, aminél nincs rosszabb mutató ilyen kevés target mellett. Most gondoljunk bele, hogy a Smith-Hill mélységi játékokkal mit fog tudni kezdeni ez a kettős.

 

6.Szabály: Ne hibázz

 

Egy rájátszás mérkőzésen úgy tudod a legjobban megnehezíteni az ellenfél dolgát, ha a sajátodat közel tökéletesen csinálod és nem adsz ingyen yardokat és pontokat. A Chiefs pedig ebben nagyon jó. Smith amellett hogy tökösebb irányító lett, továbbra is megmaradt annak, aki a legjobban vigyáz a labdára. Smith mindössze ötször adta el a labdát, aminél csak egy jobb van, de azok között a játékosok között, akik legalább 400-szor passzoltak (liga háromnegyede) messze övé a legkevesebb interception. Nagyon biztoskezű, tehát továbbra sem könnyíti meg az ellenfél dolgát. Ebben segítségére van a Hill-Kelce-Hunt trió is, akik összesen kettő, azaz kettő darab droppolt passzt mutattak fel az egész évben. Nem gondolom, hogy volt még ilyen hármas, akik ennyire sokat voltak játékban és ilyen kevés hibát vétettek volna.

 

7.szabály: Zúzd szét azt, ami nem megy az ellenfélnek

 

Eddig főleg arról beszéltem miben erős a Chiefs, pedig a Titans szurkolók számára a feketeleves még hátravan. Ugyanis, ahol a Tennessee el tudja igazán bukni a mérkőzést, az a saját támadójátéka. Ez ugyanis helyenként szarul működik, helyenként botladozva. Marcus Mariota nem elit irányító, a vita tárgya inkább az, hogy közepes irányító-e egyáltalán. 3232 passzolt yardja van, ami a 20. legtöbb a ligában, még Jacoby Brissett is majdnem fel tud mutatni ennyit. Ez még talán nem nyugtalanító, de az már igen, hogy amíg Smith vigyáz a labdára, Mariota már nem igazán. 15 darab interceptionje van, ami a harmadik legrosszabb, pont eggyel több, mint Jay Cutlernek. Passer ratingje egy nevetséges 79.3, ami az ötödik legrosszabb a ligában, csak a viszonyítás kedvéért Eli Manning ennél 1 egésszel jobb. Brissett, Eli, Cutler, szép egy társaság.

 

Van még kérdés, mennyire lehet komolyan venni a Titans úgynevezett franchise irányítóját? Van? Akkor menjünk mélyebbre. Amiben igazán gyenge Mariota, azok a mély labdák. 20 yardnál hosszabb labdáknál ugyanis az egyik legpontatlanabb irányító. 54.5-ös passer ratingje az ötödik legrosszabb, 507 yardja a nyolcadik legrosszabb és van hét interceptionje is, ami szintén hetedik, de ehhez neki kellett a legkevesebb próbálkozás. A Chiefs célja tehát az lehet, hogy nyomás alá helyezzék Mariotát és a rövid útvonalakat fedezzék. A két safety sok olyan feladatot kaphat, hogy a lépjenek fel a boxba és próbálják a crossing és slant útvonalakat zárni, ezzel pedig hosszú dobásra kényszeríteni Mariotát. Nem utolsó sorban pedig a futás ellen is jól jöhet.

 

 

A másik sarkalatos pont, hogy mennyire tudják nyomás alá helyezni a Titans fiatal irányítóját. Márpedig ne legyen kétségünk, hogy nyomás alá fogják helyezni. A Chiefs pass rush talán nem ligaelit, de van két játékos, aki igenis sakkban tartja az irányítókat. Az egyik Justin Houston, aki 54 nyomást harcolt ki idén és van olyan tapasztalt, hogy a rájátszásban elővegye legjobb tudását. A másik pedig a másodéves Chris Jones, akinek a játéka miatt nem kár Dontari Poe elengedése sem. Jones a fal belsejéből generál általában nyomást, most éppen 35-nél jár, ami pont eggyel több, mint elődjének számai.

 

Mindent összevetve azt láthatjuk, ha a Chiefs a szezon közben mutatott formáját hozza és az aranyszabályok mentén halad, akkor tükörsima győzelmet kell, hogy arasson a Titánok felett. A Titans defense nem gondolom, hogy nagy kihívás lehet a Chiefs számára, inkább a Chiefs defense kontra Titans offense között lehet nagy harc. Ha sikerül megvalósítani, hogy Mariota ne élhessen rövid játékokkal, valamint jól ölik a futást, akkor nem lehet kérdés, hogy a rutinosabb csapat könnyedén lép át ellenfelén.

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen. Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz. 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!