Connect with us

Beharangozó

Legalább lehet majd Wentz sérülésével takarózni

A Divisional Round hét egyik slágertémája az volt, hogy a Philadelphia Eagles első kiemeltként, underdognak számít a hatodik kiemelt Falcons ellen. Elsőre tényleg meglepő lehetne Vegas számítása, de ha jobban beleássuk magunkat a tényekbe, akkor egyáltalán nem túlzás ez a gondolkodás. Sőt én egyenesen keveslem azt a közel kétszeres oddsot, ami az Eagles győzelme után járna, ugyanis messze gyengébb csapat, mint a Falcons. Vegas pedig soha nem téved, mindössze a szerencsében bízhat a Sasok tábora, én pedig meg is mutatom miért.

 

 

Kezdjük mindjárt a legnyilvánvalóbbal. A meccsek megnyeréséhez pontokat kell feltenned. Lehetőleg minél többet. A pontszerzéshez pedig két dologra lehet szükség. Jó irányítójátékra vagy mindent elsöprő futójátékra. Az Eagles egyikkel sem rendelkezik, sőt, közepes irányítójátékkal és jó futójátékkal sem. Wentz kiesése szörnyű az Eagles fanok számára, de abból kell főzni, ami van. Ez pedig Nick Foles. Kezdjük csak néhány egyszerű statisztikával, de vigyázzunk, el ne kapjon minket a röhögőgörcs.

 

Szóval Nick Foles az alapszakasz utolsó három fordulóját figyelembe véve, a ProFootballFocus adatai szerint a hetedik legpontatlanabb irányító volt 54%-kal, ami rosszabb például, mint Jacoby Brissett célzószázaléka. Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem kértek tőle sokat, mert átlagosan 5.05 yardot passzolt próbálkozásonként, ami a harmadik legalacsonyabb mutató a ligában, minimálisan magasabb ez a szám, mint Brett Hundley esetében.

 

Már ez elég lehetne hozzá, hogy megmosolyogjuk a teljesítményét, de tegyük hozzá, mi történik, ha nyomás alá kerül. Ekkor ugyanis három forduló alatt összesen 97 yardot passzolt, ami a hatodik legkevesebb. Éppen 18 yarddal kevesebbet, mint Bryce Petty (igen, Bryce Petty!) és a passer ratingje 18.7 volt, ami a negyedik legrosszabb. Összefoglalva Brissett, Hundley és Petty féle irányítókkal hozott azonos számokat Foles. Ilyen egy playoff irányító kérem szépen. Akkor sem fogadnék rá, ha ingyen lenne.

 

 

Foglalkozzunk kicsit a másik oldallal is, mert feltételezhetnék azt is, hogy azért volt ilyen rossz Foles, mert kemény defense-ekkel találkozott, akár keményebbekkel, mint a Falcons. Ez azonban nem igaz, sőt, pont az ellentéte a megfelelő. Foles ugyanis a Giants, a Raiders és a Cowboys védelmei ellen hozta ezeket a számokat, akik nem a liga élvonalába tartoznak. A Falcons defense azonban igen. Az Atlanta védelme egész évben stabil teljesítményt nyújtott, néha még az offense töketlenkedését is átvészelte, de az utolsó pár fordulóra valami eszméletlen formába kapcsolt. Az utolsó öt mérkőzésen átlagban nem engedtek 15 pontot az ellenfeleknek, pedig a Panthers, a Rams és kétszer a Saints volt a túloldalon.

 

A playoff első fordulójában idegenben a liga legtöbb pontot átlagoló támadósorának 13 pontot engedtek. Annak a támadósornak, akik átlagosan majdnem 30 pontot szereztek egy egész idényen keresztül. Képzeljük el mit csinálnak azzal a támadósorral, amit Nick Foles irányít. Hullagyalázás várható.

 

Eddig tiszta sor hogy esélye sincs a hazaiaknak, de akkor kicsit nézzük meg a vendégek számára problémásabb részeket is. Az egyértelmű, hogy a Falcons számára a prioritás a futójáték megállítása lesz, mert Foles nem veri meg őket, ezt pedig ők is tudják. Szerencsére a futójáték ölése nem idegen a csapattól. Az alapszakasz során 104.1 yardot engedtek mérkőzésenként, ami a kilencedik legjobb statisztika, de ez a tendencia abszolút javuló volt náluk. A Wild Card mérkőzésen a liga legjobb formájában lévő Gurley-nek is mindössze 101 yardot engedtek, aminek a 30%-a egyetlen nagy futásból jött.

 

 

Biztos vagyok benne, hogy úgy fog berendezkedni a Falcons, hogy feltöltik a boxot rogyásig, egy olyan linebackerrel, mint Deion Jones pedig senki nem jön ott át. Jones az egész szezon alatt összesen 4 szerelést rontott el a futójáték ellen, pedig 357 snapet töltött pályán a futójátékok során és 54 tackle-je van. Nem kérdés, hogy liga top5 a posztján, a kérdés, hogy mikor lépi át Wagneréket is.

 

Ne vegyük el azonban az érdemeket a többiektől sem. Az Eagles offensive line combos, de a Falcons belső védőfala idén állja a kihívást. Elsősorban két embert kell kiemelni, Grady Jarrettet és Dontari Poe-t. Részben meglepő módon Jarrett a hatékonyabb, aki már 26-szor állított meg futást a first down előtt idén, amivel top10-ben zárt, de Poe 19 stopja is megsüvegelendő. A két játékos stílusa eltérő, de ezért lesznek ultrahatékonyak az Eagles ellen is. Jarrett inkább a mozgékonyabb típus, aki a szélső futásokra is odaér, Poe pedig hozza az erőt és a tömeget. Ez pedig tökéletesen lefedi, hogy az Eaglesnek van olyan erőfutója, aki a középső futásokat erőlteti majd, de ugyanakkor van gyorsabb lábú játékosuk is, aki a fal széle felé próbálkozik majd többet. Nem állítom, hogy teljesen annulálják majd a teljes futójátékot, de az biztosra vehető, hogy nem tud majd az Eagles jelentős drive-okat vezetni a futójáték segítségével.

 

Egy dolog van még, amit tisztázni kell. Ez pedig amikor megfordul a szituáció és a Falcons támad, valamit az Eagles védekezik. Veszélyes dolog ez a Falcons számára, de ha okosan játszanak, akkor tudják, hogy minimális erőbefektetés is elég a sikerhez, mert a védelmük megteremti úgyis a lehetőséget. 12-15 ponttal akár már meccset lehet nyerni majd ezen a mérkőzésen. Nem kell mást tenni tehát, mint vigyázni a labdára és szép hosszú drive-okkal lefárasztani az Eagles védelmét, akik Foles miatt egész mérkőzésen pályán kénytelenek majd maradni.

 

 

Szerencsére ez a két képessége pont megvan a Falcons offense-nek. Matt Ryan tavaly MVP lett, így pedig hajlamosak vagyunk alábecsülni az idei produkciót, pedig egy gyengébb offense gameplan mellett is jó számokat hoz. A 12 interceptionje a középmezőnybe tehető, de ez a szám csalóka. Ryan ugyanis a harmadik legkevesebb interceptiont érő átadással dolgozott egész évben – egészen pontosan a passzainak mindössze 0.5%-a volt ilyen-, de olyan szerencsétlen volt az alapszakasz folyamán, hogy szinte az összes ilyet leszedték az ellenfél védői. Egy ideális világban neki lett volna idén a legkevesebb interceptionje. Ha nem feltételezzük, hogy ez a hihetetlen pechszéria folytatódik, akkor nem túlzás azt állítani, hogy tud vigyázni a labdára és fog is.

 

A másik szempont a hosszú drive-ok. Ezt szintén meg tudja valósítani a csapat, amit láttunk is a Rams ellen a második félidőben. Az idei Falcons kevésbé alkalmas arra, hogy olyan nagy játékokat mutasson be, mint tavaly, de arra nagyon is, hogy égesse az órát és szisztematikusan haladjon előre. Julio Jonest elő kell venni és tovább nyomatni vele a quick slanteket, rövid crossokat és corner route-okat, mert ezekben a playekben csak ő fér a labdához, másrészt ő le is szedi ezeket. Hosszan nem lehet így haladni, de pont annyit igen, amennyi kell egy-egy first downhoz. A két futó pedig továbbra is tökéletesen rotálva van és lehetetlen megmondani, hogy passz vagy futóplay következik-e, mert mindketten alkalmasak mindkettőre.

 

Összességében a Falcons rendelkezik minden olyan tulajdonsággal és erőforrással, ami ideális az Eagles ellen, pluszba megkapták azt az ajándékot az élettől, hogy Foles jön szembe. Nem lehet ezért őket hibáztatni, ők csak befejezik, amit a sors elkezdett. Lefejezik az Eagles idényét. A Philadelphia fanok pedig legalább takarózhatnak Wentz sérülésével egészen jövő évig.

 

 

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!