Connect with us

Beharangozó

SuperCam leküzdi a Kriptonitot

Nem is olyan régen a világot – de legalábbis a ligát – egy bizonyos SuperCam Newton és hűséges bandája uralta. Aztán jött a galád Vadlovak gárdája és felmutatta a Kriptonitot hősünk számára, ami nem csak egy mérkőzésre, de további egy egész idényre legyengítette a fiatal vezért. Idén viszont visszatért és bár az ellenfelek nagy része rendelkezik kriptonittal, mégis van esély rá, hogy visszaállítsa a megdőlt egyensúlyt és bevigye az első ütést a világ megmentése érdekében.

 

 

A mesés formát kicsit háttérbe szorítva, kicsit emlékezzünk meg arról, hogy a két évvel ezelőtti Panthers támadósor milyen könnyedén kényszerítette földre az összes ellenfelet, hogy aztán a Super Bowlban a Broncos egy tökéletes gameplan segítségével megtörje a sorozatot. A Panthers a 2015-ös szezont kis híján hibátlan mérleggel zárta, majd a rájátszásban is mindenkit könnyedén söpört el, pedig a támadósor kevesebb playmakert tudott felmutatni, mint idén. Az alapok viszont jók voltak, ami azt jelentette, hogy az akkori egyik legjobb futás- és passzblokkoló fal volt Newton előtt, volt egy hosszú célpont, volt egy klasszis Olsen és volt egy biztos futójáték is. Nem utolsó sorban, Newton élete formájában játszott. Az ellenfelek nem tudtak mit kezdeni a read-option játékokkal, valamint Newton direkt megiramodásaival sem.

 

Már-már odaadtuk volna nekik a bajnoki címet, de akkor jött a Broncos, akik főleg a green dog blitzing nevezetű stratégiával megtalálták az akkori offense kriptonitját. Idén már jóval több csapat használ egy védőt (linebackert vagy safetyt, akár defensive endet), a read option játékok vagy Newton ellen és rögtön nem is működik úgy az offense. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a Panthers egy jól kidolgozott stratégiával ne tudná őket két vállra fektetni. Főleg annak tudatában, hogy idén több ember van a csapatban, akinek a kezében jó helyen van a labda.

 

 

Őszinte leszek, offense oldalról nem sok minden szól a Panthers mellett. Mindössze két olyan dolog van, amivel sikeres lehet a Panthers és kiiktathatja a kriptonitot. Az egyik maga Newton, a másik pedig McCaffrey. Kezdjük az elsővel, mert ez az egyszerűbb. A passzjáték, mint olyan valószínűleg nem fog tökéletesen (szinte sehogy?) működni, mert egyrészt Newton borzasztó pontatlan, másrészt a Saints valami hihetetlen mód feljavult ebben a tekintetben. Newton azonban lábon továbbra is kiváló. Feljebb ecseteltem, hogy mennyire figyelnek rá, de ennek ellenére is 2006 óta (Michael Vick) neki van a legtöbb mérkőzése egyhuzamban legalább 50 futott yarddal irányítók között.

 

Valahogy mindig jön egy extra játék, egy utolsó utáni esély, amivel jó helyzetbe hozza a csapatát vagy megmenti a támadást. Ezek nem mindig megrajzolt futások, sokszor menekülés vagy improvizáció Newton részéről, de remekül ülnek. A Saints pedig nem lehet rá képes, hogy minden ilyen játékot fogjon, főleg annak tükrében, hogy a linebacker sorból kiszállt az eddig nagyon jól teljesítő A.J. Klein. Így lényegében két választásuk lehet. Vagy az egyik gyengébb linebackert állítják Newtonra vagy az egyik legjobb védőjüket, akik máshonnan kell elvonniuk. Egyik sem tűnik életbiztosításnak.

 

 

Klein kiválása azonban máshol is visszaüthet és akkor térjünk rá a másik nagy fegyverre. Történetesen McCaffrey jelenlétére. Az újonc futó ugyan kénytelen Kamara árnyékában élni, pedig kivételes szezonja van neki is. A Panthers nem is rest kihasználni őt. Összesen 448-szor futott route-ot idén (2. legtöbb), amiből 651 yard született (5. legtöbb), de ha tisztán a targeteket nézzük, akkor felé nézett a legtöbbször az irányítója (106). Ez nem is csoda, hiszen a fiatal futó hibátlanul futja az úgynevezett route tree-t. Newton találta már meg Swing, Sting, Sit, Flat, de Angle, Drag vagy szimpla Quick In útvonalakon is. Kamara elképesztő, de szerintem messze McCaffrey futja a legtisztábban, leggyorsabban a kijelölt útvonalakat. Newton pedig előszeretettel dobálja neki a labdát, akár megtervezett játék, akár biztonsági játék céljából is. Az említett Klein kiesésével pedig pont egy olyan űr keletkezett a Saints védelmének a közepén, ami CMC fenségterülete.

 

A két Panthers erősséget összegyúrva azt kaphatjuk, hogy a Saints meggyengült linebacker sorát és az amúgy is hiányos safety sorát, Newton-futásokkal és McCaffrey-játékokkal megpróbálja szétszedni a Panthers, majd ha már túlságosan ráállt a futásra védelem, akkor a visszatérő Olsen szétfeszítheti az itt keletkezett sebet. Ez nem nagy ördöngösség, de ha közel hibátlanul csinálják Newtonék, akkor pont elég lehet. A segítséget minden bizonnyal megkapják a támadófaltól is, mert a Panthers O-line, ahogy a Super Bowl évében, úgy idén is az egyik legjobb a ligában. Andrew Norwell konkrétan talán a legjobb guard a ligában, mindössze 13 nyomást engedett egész szezonban, sacket vagy ütést pedig egyet sem. Hozzá csatlakozik Daryl Williams, akinek a jó szereplése még Norwellénél is nagyobb meglepetés. A jobb oldali tackle ugyanis szintén kiválóan teljesít, 33 nyomásengedélyezése a top15 a ligában.

 

 

Ez a támadósor nem arra lett ítélve, hogy feltegyen 30+ pontot, de stabil játékkal és megfelelő koncentrációval 23-27 közötti teljesítményre bármikor jó lehet. És itt jön képbe a védelem. A Panthers defense ugyanis átlagban nem enged 20 pontnál többet és a Saints ellen sem lépnek harmadszor ugyanabba a folyóba. Ugyanis a 20 pontos átlag lehetne jóval kevesebb is, de pont Brees és gárdája ellen mondtak kétszer csődöt. Ez a Saints viszont már nem az a Saints, ugyanis pont az idény végégre estek kicsit vissza támadásban. Az utolsó négy mérkőzésükön egyetlen egyszer mentek 24 pont felé, pedig alapvetően 28 pontot átlagol a csapat. Ha nem számítanánk ezt az utolsó négy mérkőzéses szériát, akkor majdnem 30 pontot tennének fel átlagosan. Az látható tehát, hogy majdnem egy touchdown hiányzik az év végén az átlagukból, ami a rozsdásodás jeleit mutatja.

 

 

A Panthers defense ezzel szemben az év végén is hozza a stabil formát, ami azt jelenti, hogy az utolsó négy mérkőzésükön egyszer sem engedtek 24 pontnál többet, pedig olyan offense-ek ellen kellett küzdeni, mint a Falcons, a Vikings vagy a Rodgersszel felálló Packers. Nem is csoda, hogy ilyen stabilak, hiszen a liga két legjobb linebackeréből az egyik itt játszik, Kuechly személyében. A három Panthers LB egyébként tökéletesen egészíti ki egymást. Kuechly a futás ellen és coverage-ben is top3 a ligában (de a játék többi aspektusáéban is átlag feletti), Thomas Davis passzsiettetésben van a liga legjobbjai között, Shaq Thompson pedig szerelési hatékonyságban hoz szép számokat.

 

Nem akarok hazudni. Összegségében ez egy rendkívül kedvezőtlen matchup a Panthers számára, de ha van csapat akiről elmondható, hogy offense és defense szinten is képes olyan játékot hozni, hogy bárkit megfogjon, akkor azok ők. A legjobbjukat kell nyújtaniuk ez nem is kérdés, azonban ha kihasználják a Saints gyengeségeit (linebacker sor, féloldalas safety sor), akkor lesz keresnivalójuk a meccsen.

 

 

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!