Connect with us

Minden ami NFL

Találkoztunk mi már? Divisional Round

Szombaton megkezdődik a playoff második köre, ám a meccsek előtt érdemes megvizsgálni, hogy  a mostani párosításoknak van-e playoff múltja, és ha igen, akkor az milyen. Jöjjön tehát egy rövid összefoglaló azokról a rájátszás meccsekről, ahol a mostani playoff csapatok találkoztak egymással.

1: Eagles-Falcons

A két csapat eddig összesen háromszor találkozott egymással a playoffban, melyből az első az 1978-as Wild Card körben esett meg. Az a meccs mindkét csapat számára különös jelentőséggel bírt. Az Eagles 1960 után jutott be újra a rájátszásba, a Falcons pedig történelme első playoff mérkőzését játszhatta, ráadásul hazai pályán.
A találkozót az Eagles nagyszerűen kezdte, és a meccs java részében teljesen dominálták az ellenfelet. 5 perccel a vége előtt 13-0 volt az Eagles előnye, ám abban az 5 percben a Falcons felébredt, és 2 TD-t érő drive-ot is levezetett. A meccs gyorsan fordult, és bár a vendégeknek még volt esélyük a válaszra, de a végén a 34 yardos mezőnygól kimaradt, így 14-13-ra a Falcons örülhetett.

A következő találkozójuk már divíziós meccs volt 2002-ben, ahol ezúttal az Eagles játszott otthon. A meccs pikantériáját nagyrészt az adta, hogy ez volt az első találkozó a korszak két legmobilasabb irányítója, Donovan McNabb (PHI) és Michael Vick (ATL) között. Ahogyan ’78-ban, úgy ezúttal most is Eagles kezdett jobban, és újfent 13-0-ás előnyt alakított ki. Ám ezúttal nem engedte ki a kezükből az előnyt, és végül 20-6-ra sikerült legyőzniük a Falconst. Ez volt az Eagles utolsó győzelme a Veteran Stadiumban, ahol éveken keresztül játszottak.

A harmadik találkozónak pedig az előbbi kettőnél is nagyobb volt a tétje. 2004-ben ugyanis az Eagles rendezte az NFC döntőt, és az ellenfél ismét a Falcons volt. Ahogyan két évvel korábban, úgy ezúttal is a McNabb-Vick párharcra volt kiélezve a mérkőzés, és az első félidőben még 14-10-es állásnál szoros is volt a meccs. A második játékrészben azonban az Eagles védelme teljesen kikapcsolta Vicket, és 13 megválaszolatlan pontnak köszönhetően 27-10-re a hazai csapat nyert.

3 mérkőzés után tehát 2-1 az Eaglesnek. Külön érdekesség, hogy mindhárom találkozót a hazai csapat nyerte, és mindhárom találkozón az Eagles 13-0-ra hozott le egy játékrészt.

2: Patriots-Titans

A Titans 1978-ban egy divíziós meccsen találkozott először a Patriotsszal, mikor még Houston Oilers néven futott. Akkor kisebb meglepetésre a hazai pályán játszó Patriots képtelen volt az első félidőben pontot szerezni, és 21-0 után már nem volt számukra visszaút. Az Oilers részben az újonc futójuk, Earl Campbell nagyszerű teljesítményének köszönhetően 31-14-re nyert, és továbbjutott az AFC döntőbe.

25 évvel később 2003-ban újra találkoztak egymással a felek, akkor már ténylegesen Titans-Patriots playoff mérkőzés volt. A meccs különlegességét pedig az adta, hogy a mérkőzés napján Foxboroughban -16 °C volt a hőmérséklet, ami a leghidegebb volt a Patriots rájátszástörténelme során. A hideg mindkét oldalt sújtotta, de a Titans hősiesen küzdött. Végül azonban az utolsó percben a Patriots kivédekezte a vendégek négy kísérletét, így 17-14-re nyerték történetük leghidegebb mérkőzését.

2 mérkőzés után tehát 1-1 az állás. Hétvégén azonban valaki elléphet.

3: Steelers-Jaguars

E két csapat mindösszesen egyszer találkozott eddig a playoffban, méghozzá a 2007-es Wild Card körben. A meccs esélyese egyértelműen a hazai csapat, a Steelers volt, akiknek még az időjárás is besegített, ugyanis a meccs napján csupán 4 °C volt a hőmérséklet, ami egy déli csapatnak egyáltalán nem volt kedvező. A Jaguars azonban mégis tudta tartani a lépést a Steelersszel, és az utolsó percekre 29-28-as hazai vezetéssel indultak. Ott a Pittsburgh védelmén volt a sor, hogy megállítsa az ellenfél támadósorát, de a Jaguars irányítója, David Garrard egy nagy futásnak köszönhetően megoldott egy 4&2-t, aminek köszönhetően mezőnygól távolságba juttatta a csapatot. A Jaguars be is rúgta a mezőnygólt, és 31-29-re megnyerte a meccset.

Így egy meccs után 1-0 a Jaguarsnak.

4: Vikings-Saints

Az utolsó párosunk eddig háromszor találkozott a playoffban, amelyből az első az 1987-es Wild Card körben esett meg. Ez volt a Saints történelmének legelső playoff mérkőzése, amit ráadásul hazai pályán játszhattak. A csapat szurkolói olyan sokat vártak erre, hogy mindent megadtak volna azért, hogy legalább egy meccset nyerhessen a csapatuk. A Vikingst azonban nem érdekelte a Saints szurkolók kívánsága. Nagyon simán, 44-10-re verték a hazai csapatot.

A következő találkozásuk 2000-ben történt a divíziós körben. Ennek a meccsnek az adott külön hangulatot, hogy egy héttel korábban a Saints győzött a Rams ellen, aminek köszönhetően megszerezték az első rájátszás győzelmüket. Így azzal a tudattal mehettek tovább Minnesotába, hogy végre megtörtek egy átkot, és talán végre összejöhet nekik minden. A Vikingst ezúttal sem érdekelte, mit szeretnének a Saints szurkolók. 34-16-tal törték össze újra az álmaikat.

Az utolsó találkozásukra pedig úgy vélem többen is emlékeznek még. 2009-ben a Saints otthonában dőlt el, ki juthat el a Super Bowlba, és ennek megfelelően egy parázs mérkőzést játszott egymással a két csapat. 28-28-as állásnál az utolsó percekben a Vikingsnak esélye lett volna egy hosszú mezőnygóllal nyerni, de Brett Favre (MIN) eladta a labdát, így jöhetett a hosszabbítás. Ott még a hirtelen halál szabály volt érvényben, így a Saints egy gyors mezőnygóllal nyerte a meccset, és továbbjutott a nagydöntőbe.

Három találkozás után 2-1 a Vikingsnak, de a legfontosabb meccset a Saints nyerte.

Ezek lennének az eddigi meccsei a csapatoknak, lehet tippelni ki fog ellépni, vagy kiegyenlíteni.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!