Connect with us

Beharangozó

Tejfog nem karcol

Egy valamit be kell ismerni. Ez a Jaguars védelem elég pengén össze lett rakva, különösen ahhoz képest, amilyen romokban hevert nem is olyan rég. Elég csak a két csapat legutóbbi találkozójára gondolni. 2015-ben a Patriots szó szerint meggyalázta a Jaguarst az 51-17-es győzelem során, de az azóta eltelt 2 évben teljesen kicserélődött ez a keret és tulajdonképpen minden posztra jut legalább egy a liga legjobb játékosai közül. Emberpróbáló feladat egy ilyen egységet felőrölni, de a Patriots már több ízben is megmutatta, hogy egyáltalán nem akkora trouvaille darabjaira szedni a liga top védelmeit. Hiába van nagy a szája a Jaguároknak és hangoztatják minden platformon a magabiztosságukat, mindig csak az a kutya ugat, amelyiktől nincs félnivaló.

 

A rájátszásban egy-egy yard, inch vagy másodperc is dönthet meccsek végkimeneteléről, ahogyan annak is kulcsszerepe van, hogy egy csapat milyen váratlan dolgot tud húzni, miben tud egy olyan extrát hozni, amire az ellenfélnek biztosan nem lesz válasza. Az egyik ilyen a spread offense lehet. 4 WR-es felállások, empty backfield játékok és shallow cross játékok.

Az ismeretlen: spread offense

Idén a Patriots egész szezonban egy, azaz EGY olyan támadósnapet hajtott végre, mely során nem volt running back a pályán, a tavalyi szezonban pedig egy ilyen sem történt. Vagyis egyértelmű, hogy a csapat támadójátéka alapjaiban épít a futókra a passzjáték során is, függetlenül attól, hogy a running back a backfielden áll fel, vagy a pálya szélén WR pozícióban. A Patriots egész évben remekül használta a rövid, gyors passzjátékokat, különösen a slot receiver felé, akinek rengeteg opciós útvonala volt. Ha kinyitja a playbook 4 WR-es részét a Patriots, akkor egy olyan nyulat húzhat elő a kalapból Josh McDaniels, amire rég nem volt példa. Ez pedig könnyen okozhatja a Jaguars vesztét.

Leginkább azért, mert a Jaguarsnak nincsen dime defense-e, ami a 01-es (1 TE, 4 WR) csomag ellen a leghasznosabb. Az alábbi snapcountokat tartalmazó táblázatból egyértelműen kiderül, hogy a Jaguars öt defensive backkel dolgozik, de Colvin is például csak a nickel package részeként kerül a pályára. Ezzel a sorral egyébként semmi probléma nincsen. A gondok ott kezdődnek, amikor hatodik DB-ként nem marad más választása a Jaguarsnak, mint egy linebackerrel dolgozni. Vagyis ők dime helyett is nickelt kénytelenek használni. A Patriots pedig itt egyértelmű előnyben van. A Gronkowski, Cooks, Hogan, Amendola és Dorsett vagy alkotta sornál kevesebb komplex gárda van. Ebben az esetben akár Myles Jack, akár Telvin Smith menne az egyik elkapóval, biztosak lehetünk benne, hogy ez a párosítás lenne a legkeresettebb a passzjáték során.

 

 

A Titans ellen már láthattunk hasonló szisztémájú játékot. A rövid játékok határozták meg akkor is a támadójátékot, Amendola pedig igazi nyerőembernek bizonyult a slotból úgy, hogy közben Hogan erősen limitált volt és White szintén nem kapott akkora szerepet.

A gyors játékoknak az az egyik nagy előnye, hogy nem igényelnek komoly pass protectiont, így az irányítóra érkező nyomás is csökken. Ezzel ki lehet küszöbölni a csapat offensive tackle-jeinek határozottan visszafogott teljesítményét. Sem LaAdrian Waddle, sem Nate Solder (ketten együtt 9 pressure-t engedtek a divisional roundban) hozza azt a formát, mint ami tőlük elvárható lenne. Különösen Solder játékát látva lehet hiányérzet az egyszeri Patriots szurkolóban. Mindezzel azonban semmi gond nincsen addig, amíg Brady 2.54 másodperc alatt szabadulni tud a labdától. Ennél gyorsabb átlagot csak a tizedik heti Denver elleni meccsen hozott össze, akkor átlagban 2.39 másodpercet követően passzolt. Ennyi idő pedig a #sucksonville-nek sem elegendő ahhoz, hogy komoly nyomás alá helyezzék Bradyt, akire ettől függetlenül komoly feladat vár.

Hogyan lehet előnyt kovácsolni a két Jaguars cornerbackből?

Mindennek a kulcsa a futójáték lehet. Egy tisztességes középső futójáték esetén (amit összehozni persze nem lesz egyszerű) nagy fejtörés elé lehet állítani a Jaguarst. Fullbackkel vagy két tight enddel a pályán a Jaguars nem teheti meg, hogy fenn hagyja mindkét sztárcornerbackjét, mert őket egyértelműen elnyomják a blokkoló játékosok. Ha egy cornerback van a pályán, ő értelemszerűen a pálya szélén levő elkapóval fog menni, így a középső területeket levédekezése a linebackerek feladata maradna futás és passzjáték esetén egyaránt. Vagyis könnyen lehet izolációs játékokat hívni a tight endekre, a futókra, de a fullbackre is.

Mi lesz Gronkkal?

Az előbb felvázolt izolációs játékok tulajdonképpen az esetek döntő többségében rá lennének kihegyezve. Azt a matchupot egyértelműen ő nyeri, akármelyik linebackerrel szemben. Poslusznyt megeszi reggelire, Jack ugyan jó coverage-ban, de méreteit tekintve alkalmatlan Gronk semlegesítésére, Smith pedig pont Jack fordítottja. Termete alapján alkalmas lenne, de coverage képességei miatt nagyjából esélytelen, hogy meg tudja fogni a liga legjobb tight endjét. Vagyis az előbbi szituációt nem engedheti a Jaguars semmiképp, mert ha sikerül ebbe a sémába bekergetni a Jacksonville-t, akkor tulajdonképpen vége mindennek.

Ha a hagyományos 4-5 defensive backes felállást vesszük, ott már megvan az esélye annak, hogy Gronk veszít a produktivitásából. Erre a legalkalmasabb ember A.J. Bouye lehet. Ehhez pedig a tavalyi Patriots-Texans mérkőzést hozom fel példaként, ahol Bouye az esetek döntő többségében tight enddel vagy running backkel szemben állt fel, illetve gólvonal előtti játéknál külön maradt 1v1-ben az elkapójával, de ez tényleg csak szituációs feladata volt, jellemzően Martellus Bennett-tel és James White-tal ment.

Bennett vs Bouye

 

White vs Bouye

 

Izolációs 1v1 Mitchell vs Bouye

Bouye-nak megvan mindene ahhoz, hogy levegye Gronkowskit. A linebacker sorról már beszéltem eleget, hogy miért nem elegendőek a tight end limitálásához és a safetyk sem képesek erre. Ha Bouye megfogja Gronkot, akkor két lehetőség áll a Patriots előtt, hogy hasznot húzzon a dologból. Vagy kitenni a pálya szélére WR posztra 1v1-ben az őt őrző cornerbackkel vagy bemozgatni motionbe, és futójátékkal megtörni a Jags védelmét. Előbbi esetben noha meg tudná nehezíteni a tight end dolgát a cornerback, hosszú távon nem lehet végig bírni Gronkkal, ekkor pedig kijön a nagyjáték a zsákból. Ha pedig az utóbbi forgatókönyv működik, akkor visszatérhetünk második nagyobb bekezdés tartalmához.

Lesz szerepe a Patriots védelemnek?

Amíg sikerül limitálni a futást, addig könnyű dolga lesz a Patricia/Belichick által irányított egységnek. És itt nem csak Fournette-ről van szó, aki a Jaguars támadásainak alapja, hanem Blake Bortlesről is, aki ugyan passzolni továbbra sem tud, azonban rengeteget fut, ami egyébként nagyon nem fekszik a Patriots védelmének. A run heavy offense miatt a Patriotsnak alapvetően base defense-t kell alkalmaznia, feltölteni a boxot, hogy csírájában tudják elfojtani a Jacksonville futásait. Vagyis a cornerbackek végig embereznek, valakinek pedig semmi más dolga nincsen, csakis Bortles-t figyelni és megállítani az irányító futásait. Ezzel az emberállománnyal ez is kivitelezhető feladat.

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!