Connect with us

Beharangozó

Vigyázat! A kutya harap!

Egész évben lenéztek minket. Elvették az érdemeinket. Figyelmen kívül hagyták a sikereinket. 

Csak könnyű ellenfelek ellen nyertünk – mondták. A csoportban mindenki összeesett. Mindig szerencsénk volt. Rossz passzban voltak az ellenfelek. Nem volt Elliott. A Broncos összeomlott. Sosem játszottunk hátrányban. 

Wentz nem is olyan jó – mondták. Nem elég pontos. Sokat hibázik. Túl könnyű dolga van. Folyton az ellenfél térfeléről indulhat. Nem csinál semmi extrát. Nem fordított meg egy meccset sem. 

Egyből elhasalunk majd a playoffban – mondták. Folesszal esélyünk sincs. Nem elég jó a védelem. Nem tudjuk megállítani a Falconst. Sima vereség lesz. Sosem nyertünk Super Bowlt és soha nem is fogunk. 

De azt tudtátok, hogy 2018 a kutya éve? Bizony! Jönnek az underdogok! 

Egy kis történelem

Csak hogy bemelegedjünk a hosszú cikk elején, nézzük hogyan alakultak az eddigi egymás elleni összecsapásai a két csapatnak a rájátszásban. Eddig háromszor találkoztak. Mind a háromszor az Eagles nyert.

  • 2008-as szezon, wildcard kör, Eagles 26, Vikings 14
  • 2004-es szezon, divisional kör, Eagles 27, Vikings 14
  • 1980-as szezon, divisional kör, Eagles 31, Vikings 16

Az alapszakaszban utoljára tavaly kerültek össze, akkor az Eagles 21-10-re nyert, miközben hatszor vitte földre és tartotta egész meccsen rettegésben Sam Bradfordot. Na nem mintha ebből bármi is számítana ma, de azért érdekességnek elhoztam ezt is.

A hazai pálya előnye

Múlt héten láthattuk, mennyit számít a hazai pálya. A philadelphiai szurkolók elképesztő hangorkánt varázsoltak a Lincoln Financial Fieldre és nagy szerepük volt a győzelem kicsikarásában. Rájuk ma is számíthatnak az Eagles játékosai, ráadásul most még félelmetesebbek lesznek, hiszen tele lesz kutyafejjel az egész lelátó. Azt mondjuk remélem, hogy leveszik, mikor a védelem van a pályán, mert biztos elnyomja az ordibálást.

Az Eagles nem mellesleg a legjobb csapat az NFL-ben hazai pályán. Doug Pederson alatt (tehát az utóbbi két évben) 14-3-as mérleget tudnak felmutatni a Lincen, aminél senki sem volt jobb ez idő alatt.

Hazai pályán ez a defense még egy szintet lép a szokásos elithez képest. A védelem mindössze 13,4 pontot enged meccsenként (2. legjobb), ami összehasonlítva az idegenbeli 23,5-tel, hatalmas különbséget mutat. Hazai pályán 1,5 TD-t engednek csak meccsenként (3. legjobb), 4,6 yardot játékonként (4. legjobb) és 1,9 turnovert szereznek meccsenként (4. legjobb). Ebben nagy szerepe van a szurkolóknak, akik ellehetetlenítik a kommunikációt az ellenfél támadóinál – láthattuk mekkora hatása volt a közönségnek a meccsre a Falcons ellen.

A Vikings pedig nem valami jó idegenben. Na jó, ez túlzás, de nagy a visszaesés a hazai meccseikhez képest és ez is leginkább a védelem oldalán tapasztalható. Otthon 12,5 pontot engednek csupán, idegenben viszont már 19-et. Otthon csak 2,8-as yardátlaggal futnak ellenük, idegenben már 4,3-mal. Otthon 55 futott yardot engedtek átlagban, idegenben már 112,1-et.

Azt is említsük meg, hogy a Vikings ugyan északi csapat és biztos hozzá vannak szokva a hideghez, azonban a pályán ez nincs így, hiszen fedett stadionban játszanak. Case Keenum különösen, aki karrierje eddigi állomásain nem nagyon játszott hidegben. A Texansnál fedett a stadion, St. Louisban is, Los Angelesben elég jó idő van egész évben, Minnesotában pedig ismét fedett a stadion. Érdemes kiemelni a mutatói közti különbséget fedett és kültéri pályák esetén az idei szezonban:

  • fedett stadionban: 70,6%-os pontosság, 7,9-es yardátlag, 12 TD, 2 INT, 105,1-es passer rating
  • nyitott stadionban: 63,3%-os pontosság, 6,6-os yardátlag, 10 TD, 5 INT, 88,7-es passer rating

Abban is biztosak lehetünk, hogy nem nagyon játszott még olyan stadionban idegenben, ahol ekkora hangzavar lett volna, mint ami ma lesz a Lincen.

Tisztább meccset kell játszani

Szinte csoda volt, hogy a Falcons ellen mínusz kettes turnover-mutatóval nyerni tudott az Eagles. A meccs elején gyengén és dekoncentráltan játszott a csapat, kétszer is eladták a labdát. Ez lehet az idegesség, az első playoff-meccs vagy a dupla pihenőhét hatása is. Az, hogy ennek ellenére fel tudtak állni és meg tudták nyerni a meccset, egész egyszerűen lenyűgöző és jól mutatja a csapat erejét. Hogy számokkal szemléltessem: 1990 óta a rájátszásban 15-145 a mérlege azoknak a csapatoknak, akik mínusz kettes vagy rosszabb turnover-mutatóval nyerni tudtak. 15-145!

Most minden bizonnyal ez nem fog beleférni. Tisztább, pontosabb, koncentráltabb kezdés (és folytatás) kell a sasoktól.

Pederson és Reich zsenik

Doug Pedersont vesszük elő általában a remek támadósor miatt és teljes joggal, hiszen ő hívja a játékokat és ő felel a támadószisztéma összerakásáért. Azonban Frank Reichról se feledkezzünk meg, ugyanis a gameplant a támadókoordinátor rakja össze és aztán abból hívja a játékokat Pederson. Reich pedig egész szezonban remekül dolgozott és ezt láthatta mindenki a Falcons elleni találkozón is.

Szükség is lesz mindkettejük kiváló felkészülésére, ugyanis nem igazán látom ennek a Vikings védelemnek a gyenge pontját. Nem tudom, hogyan fog tudni konzisztensen haladni az Eagles, mert ez a D mindenhol elit. A Falcons védelem is rendkívül jó volt és nagyon gyors játékosokból állt, de az Eagles például Agholor nagy futásánál a maga javára fordította a védelem sebességét és kihasználták, hogy Deion Jones nagyon elment a fake tossra. Nem tudom még mi lesz a mai nagy hívás, de biztos vagyok benne, hogy Pedersonék kitaláltak valamit, hogy legalább 2-3 hosszabb, pontszerző drive-ot tudjanak vezetni.

 

 

Ahogy múlt héten, úgy most is a futójátékra és ezután az RPO-kra kell építeni. A Falcons ellen 3,48 yardot átlagoltak a földön, ami nem annyira lenyűgöző önmagában, de ha azt nézzük, hogy az ellenfél folyamatosan feltöltötte a boxot és leginkább a futásra koncentrált, akkor már elég jónak mondható. A Vikingsnak mondjuk jobb a front7-je, úgyhogy megint nem lesz könnyű dolga az Eaglesnek, de ez a támadófal és a kreatív játékhívás ellensúlyozni tudja Griffinék erejét. A futójátékoknál pedig kiemelném a Csapda koncepciót, amiről csütörtökön írtam hosszabban és amiben kiváló az Eagles és kétségkívül el fogják sütni kétszer-háromszor ma éjjel is.

A futójátéknak pedig meg kell alapoznia a play action és RPO játékokhoz. Múlt héten kiválóan működtek ezek, kiváltképp az RPO-k, amikben – várakozásaimmal ellentétben – remekelt Foles. Ez annak (is) volt köszönhető, hogy sok hasonló dolgot játszott még Kelly alatt és jól kamatoztatta azt, hogy csak egy védőt kell olvasnia, nem kell végigpásztáznia a pályát, hanem a (legtöbb esetben) linebacker első mozdulataiból dönt, mit fog csinálni. Nem kell sokat gondolkodni, nem kell hozzá jó karerő sem, egyszerűen követed a sémát és azt az egy olvasást, amit megírtak előre az edzők. Pont, mint az egyetemen.

Nagyon fontos lesz, hogy ismét tudjon pár hosszú drive-ot vezetni az Eagles. A Falcons ellen ez sikerült, a második félidőben két támadássorozattal több, mint 14 percet égettek el az órából. Ez egészen elképesztő. Ha ezt a még jobb Vikings védelem ellen is hozni tudják, akkor meglehet a meccs.

A falak csatája, 1. rész

Everson Griffen és Linval Joseph okozhatja a legnagyobb fejtörést az Eaglesnek. Griffen fog legtöbbször Halapoulivaati Vaitai, az Eagles leggyengébb láncszeme ellen felállni, ami hatalmas mismatch. Griffen a negyedik legtöbb sacket szerezte idén az NFL-ben, szám szerint 13-at. Ugyan Vaitai nem volt szörnyű, de egyértelműen ő a leggyengébb játékosa ennek a támadófalnak, így Pedersonék feltehetőleg segítséget fognak neki nyújtani tight enddel vagy a mellette lévő Wisniewskivel, hogy könnyebben megoldja Griffen kordában tartását. Ami nem egyszerű feladat, hiszen remek sebességgel rendelkezik, de ezt nagyon jól forgatja át és kiváló counter move-jai vannak befelé, leginkább a spin move-ja emelendő ki.

A passzsiettetés kordában tartása nagyon fontos lesz az Eagles számára. Nem feltétlen számíthatnak arra, hogy a Vikings DL kifog egy olyan gyenge napot, mint a Saints ellen, habár ha azt vesszük alapul, hogy Brees előtt is egy erős támadófal van (ráadásul nem is olyan erős, mint Phillyben) és a Saints pass rush jobban muzsikált azon a meccsen, mint a Vikingsé, akkor ez bizakodásra adhat okot a sasok számára.

A PFF értékelései a szemben álló falakról.

Kelcenek sem lesz könnyű dolga ma éjjel. Ő a liga legjobb futásblokkoló centere (játékosa?), ami mozgékonyságának köszönhető. Kis termete miatt viszont nehéz helyzetben van a hatalmas DT-kkel szemben. Ilyen Linval Joseph is, aki 193 centi magas és 150 kiló. Kelcet ekkora behemótok be szokták tudni nyomni a zsebbe, habár szerencsére Joseph erőssége nem a passzsiettetés, de akadályozhatja Kelcet majd a futásblokkolásban.

Az Eagles nagy előnye a screeneknél lehet egyébként. A Vikings általában nem blitzel, hanem csak a bivalyerős védőfalát küldi az irányítóra, azonban ők nagy rössel érkeznek a backfieldre, ezért sebezhetőek screeneknél. Ez lehet a nyerő játékeleme az Eaglesnek, hiszen ezek könnyű passzok az irányítónak a nagy rössel érkező védőfalemberek feje felett, a mozgékony támadófalemberek pedig fel tudnak lépni a linebackerekre, potenciálisan nagy játékokat kialakítva.

Ha van még gyenge pontja a Vikings védelemnek, akkor az a linebackerek futás elleni teljesítménye. A gyenge pont mondjuk túlzás, de mondjuk inkább úgy, hogy nem olyan elit pontja. Na szóval, ha a védőfalon át tud jutni Ajayi vagy Blount, akkor egy fokkal könnyebb dolguk van, mivel Kendricks és Barr is inkább coverage-ben és blitzelésben jeleskedik. De ez már tényleg csak kötözködés és inkább gyengébb, mintsem gyenge pontok megtalálása.

 

Jim Schwartz is zseni

Imádkozom, hogy ne vigye el senki főedzőnek. Egyszerűen zseniális, amit csinál. Kezdhetjük azzal, hogy az egész szezonban nem kapott még csak pontot sem az Eagles a mérkőzések utolsó két percében. Vagy említhetem azt, hogy az utóbbi hat hazai meccsen összesen 3 TD-t engedett a csapat a második félidőben, ebből egy a Cowboys cseréi ellen, kettő pedig már 20+ pontos előnyben született a Broncos és a 49ers elleni találkozókon.

Ez már önmagában azt mutatja, hogy remekül alkalmazkodik Schwartz és meccs közben tud olyanokat változtatni, amik akár eldöntik a meccset. Egy remek példa erre az, hogy a Falcons ellen a második félidőben egy olyan játékból szerzett sorsdöntő sacket az Eagles, amit nem is gyakoroltak előtte. Schwartz viszont odament Nigel Bradhamhez, elmondta, hogy mit kellene csinálni és hívott egy addig nem gyakorolt blitzet, amivel megakasztott egy támadást a félpálya környékén. Zseni ez az ember.

 

 

Az Eagles taktikája a szokásos lesz:

  1. Állítsd meg a futást.
  2. Tedd egydimenzióssá az ellenfeled.
  3. Engedd szabadjára a pass rusht.

Az alapszakaszban a Vikings futotta arányaiban a legtöbbet az NFL-ben, hiszen a játékaik 47,1%-a futás volt. Ebből azt szűrhetjük le, hogy azért Keenumot annyira nem engedték szabadjára, illetve hogy elkötelezettek a futójáték iránt. Két elég különböző futójuk osztja meg a labdákat, McKinnon a gyorsabb, mozgékonyabb, Murray pedig a keményebb, buldózerebb, középen futósabb running back kettejük közül. Ez adhat majd egyfajta előnyt az Eaglesnek, hiszen attól függően, hogy melyikük van a pályán, nagyobb eséllyel számíthatnak adott játékokra. Murray esetében több belső futás, McKinnon esetében több külső futás, illetve elkapás jöhet.

Nagyon fontos lesz még az Eagles szempontjából, hogy első és második kísérletre ne nagyon engedjenek yardokat és hosszú harmadik kísérletekbe kényszerítsék bele Keenumékat. Ugyanis míg a Vikings harmadik és maximum 6 yard szituációkban 60,8%-ban oldja meg a helyzetet – ami zseniális -, addig harmadik és 7+ szituációkban 21,6%-on maradnak.

Falak csatája, 2. rész

Az Eagles védőfala és a Vikings támadófala között nagyobb a mismatch, mint múlt héten volt a Falcons ellen. Sérülések miatt Mike Remmersnek be kellett mozognia guardba, így a jobb oldali tackle poszt az eléggé tapasztalatlan, tavaly draftolatlanként a ligába érkező Rashod Hill felelőssége lesz. Ahogy az Eaglesnél Vaitait, úgy a Vikingsnál Hillt kell kisegítenie az edzői stábnak, mert egy az egyben esélytelen lesz Brandon Grahammel szemben.

A PFF értékelései a szemben álló falakról.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a túloldal és a belső fal sem eget rengető, így Coxéknak megint jó napjuk lehet. Múlt héten, a Falcons jobb támadófala ellen 3 sacket, 8 negatív yardos szerelést és 11 QB hitet hoztak össze. Ezt a teljesítményt kéne minimum megismételni ahhoz, hogy nyerhető meccs legyen.

Ráadásul azt is ki kell emelni, hogy a Vikingsnál nem szabadulnak gyorsan a labdától. Egy gyenge támadófalat ezzel lehet kiküszöbölni, ahogy a Giants is teszi az utóbbi években – az Eaglesnek meg is gyűlt velük a baja. Keenum viszont átlagosan 2,78 másodperc alatt passzol, ami a kilencedik leghosszabb idő az NFL-ben. Ez épp elég arra, hogy az Eagles pass rushnak legyenek lehetőségei sackelni a Vikings irányítóját.

Vagy csak megzavarni, az is elég lehet. Keenum volt a hetedik legtöbbet nyomás alatt a ligában, úgyhogy erre lehet építeni. És ugyan az alapszakaszban elég jól kezelte, ha az arcába jöttek a védők, múlt héten a Saints ellen konkréten 5,1-es passer ratinget tudott felmutatni, amit nyilván nem kell ecsetelnem, hogy miért borzasztó szám. Bele lehet futtatni 1-1 interceptionbe, ami szintén kulcs lehet a sasok győzelméhez.

Jönnek az underdogok

Múlt héten rengeteget segített ez a mentalitás az Eaglesnek. Ezen a héten is erőt kell meríteniük abból, hogy még mindig esélytelennek tartják őket, az első kiemelés, a hazai pálya és főleg a múlt heti győzelem után is. Erőt kell meríteniük abból, hogy amint felmennek a pályára, a nézőtérről több ezer kutyamaszk  néz majd le rájuk. Erőt kell meríteniük abból, hogy minden egyes jó megmozdulásukat 60+ ezer néző fogja teli torokból éljenezni. Erőt kell meríteniük egymásból, egymás jó teljesítményéből. És meg kell verniük a Vikingst. Mert 2018 a kutya éve!

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!