Connect with us

Prémium cikkek

A legjobb védelem vs a legjobb támadó egység – Super Bowl XXV.

Folytatjuk a Super Bowlokat bemutató sorozatunkat a XXV. döntővel. Voltak fontos szabálymódosítások a 1990-es NFL szezonban, melynek döntőjébe a New York Giants és a Buffalo Bills jutott be. A Buffalo első Super Bowl részvétele volt, míg a Giants második alkalommal vett részt a bajnokság csúcseseményén. A Bills ettől az évtől kezdve négy alkalommal is bejutott egymás után a döntőbe.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Változások a lebonyolításban

Nagy változások történtek erre a szezonra az NFL-ben. Elsősorban az alapszakasz most már nem 16, hanem 17 körből állt, de a csapatoknak nem kellett emiatt több meccset játszaniuk, hiszen bevezetésre került a bye week is. A második fontos döntés, hogy a rájátszásba jutó csapatok számát felemelték 12-re, ami a jelenlegi lebonyolításnak is megfelel.

A Bills útja a döntőig

A Buffalo 13-3-as mérlegével megnyerte az AFC alapszakaszát, így a wild card körben nem kellett részt venniük. A Jim Kelly vezette offense 428 pontot tett fel a táblára 16 mérkőzés alatt, ezzel a legjobb támadóegység Buffalóban volt ebben az időben. A konferencia elődöntőjében a csoportrivális Miami várt rájuk, az alapszakaszban 1-1 volt a mérlegük, a második körben kikaptak Miamiban 30-7 arányban, míg a tizenhatodik fordulóban hazai pályán visszavágtak a delfineknek, ez a győzelem segítette a Billst a csoport megnyeréséhez. A rájátszásban egy pontgazdag mérkőzésen 44-34-re nyertek, így várhatták a főcsoportdöntőt az akkor még Los Angeles Raiders ellen. Az alapszakaszhoz hasonlóan itt is a Bills nyert, 51-3-ra ütötték ki a Raiderst.

A Giants útja a döntőig 

A Giants is 13-3-mal zárta az alapszakaszt, de nekik ez nem volt elég, hogy az NFC élén végezzenek, habár a wild card körben nekik sem kellett játszani, mert a második helyet azért megszerezték a San Francisco mögött. A Giants azonban védelmének köszönhette inkább a menetelést, hiszen az alapszakaszban az egész ligát nézve ők kapták a legkevesebb pontot, azonban a 15. héten bekövetkezett az, amitől mindenki tartott, Phil Simms, a kezdő irányító megsérült. Az első rájátszásellenfél a Chicago volt, akiket 30-3 arányban le is léptek. Jöhetett a nagy csatának ígérkező 49ers-Giants NFC-döntő, izgalmas mérkőzés lett, hiszen mindössze két pont döntött a New York-i együttes javára. A mérkőzés hőse Matt Bahr volt, aki öt field goaljával egyedül szerezte meg a csapat 15 pontját.

A XXV. Super Bowl

A döntőt Floridában rendezték, a Tampa Bay Buccaneers stadionjában. Nem először és nem is utoljára a liga legjobb támadó egysége (Bills) és a liga legjobb védelme (Giants) csapott össze. Izgalmas és végig szoros összecsapást hozott a Super Bowl, a végén egy kihagyott mezőnygól döntötte el a találkozót.

Az első negyedet a védelmek dominálták. Matt Bahr mezőnygóljára tudtak válaszolni Scott Norwood révén, így 3-3-mal fordulhattak a csapatok az első játékrész után. Az látszott, hogy még a Bills remek irányítójában, Jim Kellyben bízott, aki több labdával is kereste Andre Reedet. A Giants inkább futójátékban bízott és Ottis Anderson volt a kulcs a támadóegység előrehaladásában.

A második negyed elején beért a célterületre a Bills, Don Smith kapta meg a labdát Jim Kellytől egy yardra az end zone-tól, a futó pedig megtalálta a szabad utat, így Norwood jutalompontjával hét ponttal elhúztak a Giantstől. Sokan várták, hogy a New York védelme fog dominálni, ők hozták is a szokott formát, de a Buffalo védelmi egysége is felvette a kesztyűt. Jeff Hostetler, a csereirányító többször is nehéz helyzetbe került, így nem sikerültek jól az irányító passzai. A Giants problémáit tovább növelte, hogy saját célterületükhöz közel Hostetler átesett Ottis Anderson lábán, így egy safetyt tudott elérni a Bills és már kilenc ponttal vezetett. Azért Hofstetlert dicsérni is lehet ebben a szituációban, mert a labdát megtartotta, így hét pont helyett csak kettőt szerzett a Bills. Ezek után újra élet költözött a Giants támadásaiba és Anderson futásai, valamint Hostetler jó passzai után Stephen Baker ért el touchdownt egy 14 yardos elkapással, így félidőre visszajöttek 12-10-re.

A harmadik negyedre a Bills védelme elkezdett fáradni, így Hostetler jó passzainak, valamint a hosszú futásoknak köszönhetően csak ők értek el pontokat. A harmadik és rövid valamint hosszú playeket is jól oldották meg és ennek köszönhetően Anderson egy rövid yardos futást touchdownra váltott, így már 17-12-re a New York vezetett.

Ezek után Kelly összekapta a támadó egységet, a fal előtte jól dolgozott és megtudta védeni, így volt ideje passzolni az irányítónak. Ennek eredménye, hogy a negyedik játékrész elején megfordították a mérkőzést Thurman Thomas 31 yardos futásával. Az eredményjelzőn már 19-17 állt a Bills javára. A Hostetler vezette Giants szépen haladt előre, így gyorsan eljutottak a Bills térfelére, de TD-t nem sikerült elérniük, mert a Bills az end zone előtt megállította őket, Bahr mezőnygóljával egy ponttal vezetett a Giants. A végére jött a dráma, Kelly eljuttatta a csapatot addig, hogy Norwood nyolc másodperccel a vége előtt rúghasson egy mezőnygólt 47 yardról, azonban a rúgó a jobb kapufa mellé helyezte a labdát, így a New York Giants nyerte meg második Super Bowlját. A Super Bowl XXV. MVP-je Ottis Anderson, a Giants futója lett.

Érdekesség a döntőről

Egy rekordot is tart ez a döntő, hiszen a két támadó egység pályán töltött ideje között rendkívül nagy volt a különbség. A Giants offense 40 percet és 33 másodpercet, még a Bills csak 19 percet és 27 másodpercet töltött a pályán. Ekkora különbség azóta sem volt két csapat között a Super Bowlban, emiatt lehetett, hogy a második félidőre elfáradt a Bills védelme, mivel sokkal több időt töltöttek a pályán.

Super Bowl rekord még egy harmadik negyedbeli Giants drive is, amely 9 percig és 29 másodpercig tartott. Ez idő alatt a csapat 75 yardot tett meg, aminek a végén Ottis Anderson vitte be a labdát a célterületre.

A Giants abban a drive-ban, amikor fordított 17-12-re, Hostetler három darab 3. kísérletet is megoldott, amiből kettő 10 yard feletti volt.

A két csapat statisztikája a labdabirtokláson kívül kiegyenlített volt. A passzolt és futott yardok nagyjából megegyeztek és labdaeladás is csak egy volt, amit a Bills veszített el fumble formájában.

A Super Bowlban bekövetkezett a többször ismételt mondat, a védelem nyeri a bajnokságot. A Giants védelme nagyban hozzájárult a győzelemhez, mivel a Jim Kelly vezette offense jóval kevesebb időt töltött a pályán. Ezzel a Giants nyerte

[/ppp_patron_only]meg második döntőjét, a Bills pedig elveszítette az első Super Bowlját, amit még három követett zsinórban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!