Connect with us

Szabadügynök

Contender marad a Jaguars? – FA-kitekintő

Ha a Jaguars edzői stábja nem tojt volna be a Patriotsot körülölelő misztikumtól, akkor könnyen lehet, hogy októberben Londonban a Super Bowl visszavágóját nézhetnénk meg a Jaguars és az Eagles részvételével. Azonban ez a feltétel nem teljesült, így nem juthatott fel az AFC-ben is meglepetéscsapat a trónra. Mit kell tenni Jacksonville-ben ahhoz, hogy idén felérjenek a csúcsra? 

 

 

Hogy állnak a fizetési sapkával?

A Jaguarsnak körülbelül 35 millió dollárnyi szabadon felhasználható kerete van játékosai megtartására és újak igazolására. Ez már Chris Ivory kivágása, illetve Blake Bortles szerződéshosszabbítása után, hiszen ezzel a két lépéssel 12 millió dollár pluszhoz jutottak. Ivoryn kívül igazából nem feltétlen érdemes senkitől megválni, de el lehet gondolkodni Allen Hurnsön, aki $7 milliót keresne jövőre és mindenféle halott pénz nélkül kivágható. Erre leginkább akkor kerülhet sor, ha nagyobb beruházást terveznek, például a támadófalban.

Kik a fontos szabadügynökeik?

Az első és legfontosabb Allen Robinson, a kiváló elkapó, aki sérülés miatt kihagyta a teljes 2017-es szezont. Az szinte borítékolható, hogy Robinson nem megy sehová, már csak az a kérdés, hogy össze tudnak-e hozni egy hosszú távú szerződést, vagy marad a franchise tag. Egyelőre a tag mellett teszem le a voksom, még ha a Jaguars szeretne is egy ösztönzőkkel növelt egy éves szerződést, ebbe Robinson nem fog belemenni. A nagy probléma az, hogy az elkapók számára a franchise tag körülbelül $16 millióba fog kerülni.

 

 

A Bortles-hosszabbítás előtt őgy gondoltam, hogy minden bizonnyal a slot cornerback Aaron Colvin játékjogáért nem fognak tudni versenybe szállni. Colvin remekül játszott a harmadik számú CB szerepében Ramsey és Bouye mögött és ha lenne pénze a Jaguarsnak, akkor érdemes lenne őt megtartani, azonban biztos vagyok benne, hogy valaki busásan meg fogja fizetni és szélső cornerbackhez méltó gázsival csábítja el. A Bortles után felszabadított összegek azonban lehet, hogy azt jelentik, mégis megtarthatják Colvint.

A jobb és lejáró szerződésű játékosok közé tartozik még az elkapó Marquise Lee, a linebacker Paul Posluszny és a támadófalember Patrick Omameh. Lee feltehetőleg távozik, hiszen Hurns és Robinson szerződése, illetve a fiatalok (Dede Westbrook és Keelan Cole) jó játéka mellett már nem lesz maradása.

Omameh a szezon nagy részét kezdőként töltötte, de szerintem cserének szeretnék visszahozni és szerezni valakit a helyére, így feltehetőleg olcsón megpróbálják majd megtartani, aztán ha valaki túllicitálná őket, akkor inkább letesznek róla. Posluszny élete első pozitív szezonjának örülhetett tavaly, most pedig várhatja, hogy mit terveznek vele a csapatnál. Ikonikus figurája ő a Jaguarsnak, így szerintem ő is maradna és a csapat is megtartaná, ha nem kér túl sokat. Öregszik már a linebacker és inkább két downos játékos, meg hát a fiatalok kiszorították, hiszen Telvin Smith és Myles Jack is parádésan játszik.

Hova kellene igazolni? Vagy inkább draftolni.

Mivel pénzük nincs túl sok (és gondolniuk kell a jövőre, a fiatal sztárvédőikre), így nem lesznek aktív szereplők a piacon, a megszokottal ellentétben. Viszont nincs is sok hiányposztjuk, a védelemben konkrétan az egy szem slot cornerback pozíció, ami Colvin távozásával megüresedhet, egyébként ahogy azt tavaly is láthattuk, nagyon egyben van ez a védelem és minden poszton tele vannak kiváló játékosokkal. Mélyíteni persze lehet és kell is majd a draft harmadik napján, főleg linebacker posztra és defensive endbe tudnám ezt elképzelni.

A támadósorban már azért vannak problémák. Az irányító poszttal kell kezdeni, hiszen Bortles minden bizonnyal nem lesz hosszú távú megoldás. A hosszabbítás viszont azt jelenti, hogy a piacon nem keresnek majd irányítót, pedig Folest beajánlottam volna hozzájuk, olcsón egy évre, kipróbálni. Így a leglogikusabb opció Lamar Jackson lehet, aki akár elérhető lehet az első kör végén, de jó eséllyel inkább fel kell mozogniuk érte pár helyet, beáldozva mondjuk a harmadik körös picküket is. Jackson szerintem jó lehetne Jacksonville-ben, Nathaniel Hackett támadókoordinátor elég jó munkát végzett tavaly a csapatnál, még ha élénken ég is a fejünkben a Patriots elleni második félidei blama. Ha ki tudnak alakítani egy jó rendszert köré, szerintem nagyot robbanthat Jackson. És Bortles hosszabbítása miatt nem is kell első héten bedobniuk a mély vízbe.

 

 

támadófalon is erősíteni kell. Egy guard mindenképp kelleni fog, de egy tackle sem ártana. A szabadügynök-piac guardok tekintetében elég jól néz ki, és ha akarnak, be is ruházhatnak egy nagyobb névre, mint például Andrew Norwell vagy Justin Pugh, de ha ez nem történik meg, akkor a draftról elég jó eséllyel fog ide érkezni játékos és jól is néz ki a belső falember class.

Tight end poszton kellene még erősíteni, szerintem erre Trey Burton lehetne nagyon jó opció, ha marad még elég pénzük megfizetni az Eaglestől távozó fiatal játékost. A draft ennek a posztnak az orvoslására is jó lehetőséget nyújthat, az első kör végén akár ki is választhatják az általuk legjobbnak ítélt tight endet – mondjuk Dallas Goedertet. Vagy várhatnak vele a második körig.

Összességében…

… a védelem nyilván továbbra is nagyon egyben van és a támadóknál sem lesz komoly távozó, így minden adott ahhoz, hogy a Jaguars ismét versenyben legyen az AFC trónjáért. Erősíteni leginkább a draftról fognak tudni és értelemszerűen a támadóoldalt kell majd megcélozniuk az első két napján a játékosbörzének.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!