Connect with us

Prémium cikkek

Egy dinasztia születése – Super Bowl XXXVI

2001-es szezon történelmi volt. Ekkor kezdődött el ugyanis egy új, máig is tartó korszaka az NFL-nek. Ekkor került Tom Brady a kezdőbe, ekkor nyerte meg története első Super Bowlját a csapat, ráadásul végtelenül stílusosan: minden idők talán legjobb támadósorát, a Kurt Warner vezette “The Greatest Show on Turf”-öt legyőzve. Illetve ezen a meccsen kapta meg irányító a valaha volt legsemmilyenebb teljesítményért az MVP díjat.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Patriots a szezont Drew Bledsoe irányításával kezdte meg és borzalmasan indultak: 0-2. Ráadásul Bledsoe megsérült a Jets elleni meccsen, miközben megpróbálta ő maga megfutni a first downt. Nyolc hétre kidőlt, helyette pedig egy bizonyos Tom Brady lett a beugró, aki bár nem váltotta meg a világot, Bill Belichick mégis mellette döntött. 11-5-tel be is jutott a Patriots a rájátszásba, viszont ez nem egy Nick Foles-féle Eagles menetelés volt: csak hogy izgalmasabb legyen, Tom Brady megsérült a pittsburghi AFC döntőn, így újra pályára léphetett Bledsoe, hogy győzelemre vezesse a csapatot. És hiába játszott jól, hiába jutott vele Super Bowlba a Patriots, a kezdő posztot nem kapta vissza.

 

Eközben a Rams bedarálta az NFC-t, 14-2-vel első kiemeltek lettek a konferenciában és azt a két meccsüket is összesen 10 ponttal veszítették el. Kurt Warner zseniálisan játszott, a második MVP-címét gyűjtötte be három év alatt, míg 2000-ben a csapattársa, a legendás Marshall Faulk lett a liga legjobbja, így a Patriots amúgy top védelmének az utóbbi három év két legzseniálisabb támadóját kellett hatástalanítania.

 

A védelmek nyerik a bajnokságokat

 

Érdekes volt a helyzet, mert a Rams védelme a hetedik legjobb volt a ligában (17,1 pont/meccs) és yardokban is remekeltek, miközben hiába engedett meccsenként 334 yardot a Patriots (8. legtöbb), 17 pontos átlaga a 6. legjobb volt a ligában. Ez többek között annak is köszönhető, hogy egy igazi ballhawk védelem volt New Englandban, 22 INT-jük a 6. legjobb volt a ligában, a Super Bowl pedig ennek megfelelően pont olyan képet festett, mint a Patriots egész éves teljesítménye.

 

 

A Rams támadók parádésak voltak, a meccs végére 427 yardot szereztek, míg a Patriots csak 267-et. Azonban az eredményjelzőn 17-3-as Patriots vezetés volt látható. Hiába haladt ugyanis a Warner-Faulk duó, mindig közbejött valami: a Richard Seymour, Tedy Bruschi, Mike Vrabel, Ty Law fémjelezte védelem ugyanis hozta a formáját.

 

Warner két INT-t dobott (az egyiket Vrabel blitze után egyenesen Ty Law kezébe, aki 40+ yardot nyargalt vele az end zone-ig) a második és harmadik negyedben, illetve az elkapó Ricky Proehl egy fumble-t is összehozott az első félidő vége előtt. A Patriots pedig kegyetlenül kihasználta a hibákat, mindhárom labdaszerzésből pontokat szereztek és a negyedik negyedben 17-3-ra vezettek (sőt, volt egy 97 yardos visszafújt fumble return TD-je is a védelemnek).

 

Persze Warnerék nem adták fel és 1,5 perccel a meccs vége előtt sikerült kiegyenlíteni. A momentum náluk volt, a Patriotsnak nem volt időkérése, ráadásul a saját 17 yardusokról indulhattak Bradyék. Bill Belichick azonban bízott a fiatal irányítóban, vagy még inkább a kisegítő személyzetben, ugyanis időkérés nélkül, egy 10 yardos, valamint még négy 2-3 yardos Brady passzal sikerült 53 yardot megtenni. Ezek után már minden csak Adam Vinatierin múlt, aki nem hibázott a vége előtt és megnyerte saját maga és csapata első Super Bowlját.

 

Semmit nem érnek a számok

 

A mérkőzésem a sokkal esélyesebb Rams volt a jobb csapat. Sokkal több yardot (247 vs. 267) és first downt (26 vs.15) szereztek, hatékonyabbak voltak a 3. kísérleteknél (5/13 vs. 2/11), de a három turnover mindent felülírt. Pedig a Patriots offense-nek kis túlzással köze nem volt a meccshez, egyedül a 133 futott yardra lehetnek büszkék, de igazából ez sem volt elég ahhoz, hogy saját erőből pontot szerezzenek. Tom Brady annyira game manager volt, hogy arra még Alex Smith is csettintene, az utolsó drive előtt, vagyis a mérkőzés 58,5 perce után mindössze 92 (!!!) passzolt yardja volt, amit ha lekerekítünk a sackekkel, akkor mindössze 81 yardra volt képes a Patriots a levegőben.

 

 

Persze az utolsó drive nagyon szép volt, de Brady itt sem csinált semmi extrát, ezzel együtt is egy 16/27, 145 yardos, egy TD-s teljesítmény elég volt az MVP címhez. Ez valahol védhető, mert vesztes csapatból senkinek nem lehet adni, az offense-ből pedig senki nem volt kiemelkedő, de ez a meccs a védelemé volt (de például a 39. Super Bowlon nyugodtan adhatták volna Bradynek a címet Deion Branch helyett).

 

[quote]A győzelmével a Patriots elindult azon az úton, aminek a végén minden idők legnagyobb dinasztiájává váltak, míg

[/ppp_patron_only]a Rams dominanciája és a The Greatest Show on Turf ezzel a vereséggel megszűnt létezni.[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!