Connect with us

Minden ami NFL

Frank Reich “hazatért”

Utolsó csapatként az Indianapolis Colts is megtalálta új vezetőedzőjét, Frank Reich személyében. A McDaniels blama után gyorsan lezavart három interjút Chris Ballard és végül vasárnap este bejelentették hivatalosan (szerződés is alá lett írva) a Super Bowl győztes Eagles támadókoordinátorát. Reich edzői pályafutását a Coltsnál kezdte, 2008 és 2011 között dolgozott a csapatnál, többek között irányító és elkapó edzőként is, így együtt dolgozhatott Peyton Manninggel. Mennyire lehet sikeres a Coltsnál? Erre a kérdésre keressük a választ a következő cikkben. 

Miért pont Frank Reich?

Mint a bevezetőben már említettem, ismerik a csapatnál, így valószínűleg tisztában vannak a vezetői képességeivel. A kinti sajtóban megjelentek olyan híresztelések is, hogy nem feltétlen Ballard első számú célpontja volt a szakember, hanem a tulajdonos Jim Irsay szerette volna Reichet edzőnek, akit a klub legendás irányítója Payton Manning ajánlott a tulajdonos figyelmébe. Manning a kinevezés után ki is fejtette, hogy elégedett a csapat lépésével, hogy Reich lett az új vezetőedző.

Milyen lehet a Reich által irányított csapat?

Az Eaglesnél nem Reich hívta a playeket, hanem a főedző Doug Pederson. Azonban ez nem azt jelenti, hogy nincs semmi köze a sikerekhez, hiszen az irányítók edzőjével, John DeFilippoval együtt Wentzre, majd sérülése után Folesra is egy olyan sémát alakítottak ki, amivel sikeres lehetett a csapat és mindkét irányító eddigi karrierjének legjobb formáját nyújtotta.

Az Eagles gameplan kialakítása is Reich nevéhez fűződik, amivel több éjszakát is eltöltött, hogy megfelelő legyen. Ez reményt kelthet a Colts szurkolóiban, hiszen az Indianapolisnál is van egy jó irányító, aki ha egészséges, akkor ugyanúgy lehet építeni, mint az Eaglesnél tette meg. Amennyiben Luck nem térhet vissza, jelenleg Jacoby Brissett a másik QB a csapatnál, aki a tavalyi szezonban is megmutatta, hogy képes egy átlagos kezdő szintre, de az biztos, hogy ha Brissettre kell az offense-t felépíteni, az sokkal nehezebb lesz, mint a franchise irányító, Andrew Luckra.

Sokan elmondták, hogy egy QB-barát edzőről van szó, aki az öltözőben sem a kiabálós fajta, hanem a játékosok és a személyzet többi tagja is jó szakembernek tartja. Ebben a tekintetben Paganóval sem volt probléma, azonban az edzőt hiába szerették a csapatnál, nem tudott megfelelő erősségű csapatot felépíteni és veszélybe sodorta a liga egyik legtehetségesebb irányítójának karrierjét.

Sajtó információk szerint támadókoordinátort a Chargerstől fog hozni majd Reich, Nick Sirianni személyében, aki jelenleg a WR coach Los Angelesben, onnan ismeri őt Reich. A védelmet már biztosan Matt Eberflus fogja irányítani, aki valószínűleg a 4-3-as védelemre való áttérést fogja levezényelni Indianapolisban.

Mennyire lehet sikeres?

McDanielsnél is beszéltünk arról, fontos tényező lesz, hogy ki fog irányítani. Amennyiben Luck teljesen felépül, könnyen lehet, hogy MVP címre esélyes irányító lesz Reich kezei alatt, hiszen ha ez Wentz esetében sikerült, akkor Luck is képes lehet rá. Felépülése esetén egy olyan falat kell az irányító elé építeni, ami meg tudja védeni, ez lesz a fő feladata az edzőnek. Pénze mindenképpen van rá a csapatnak, csak kérdéses, hogy a márciusban nyitó piacról milyen szintű játékosokat tudnak elhozni. Második lépésként egy olyan támadóegység kialakítása lesz fontos, ahol a futás és a passz is működik, (a Super Bowlon ez volt az egyik nyerő taktika, hogy a passz mellett a futás is működött, amit nem tudott levédekezni a Patriots) ehhez is szükséges egy jó fal, hiszen futó poszton a Colts nincs rossz helyzetben, ha Gore-t megtartják és mellette még Marlon Mack is jó újonc szezont futott az előző évben.

Ezeket a feladatokat megtudja oldani valószínűleg Reich, hiszen Philadelphiában is ugyanez volt a feladata Pedersonnal együtt, hogy egy olyan támadó egységet alakítsanak ki, ami passzol az irányítóhoz és a csapathoz. Reichről több helyen is megjelent, hogy munkamániás, így biztosan addig dolgozik a megfelelő taktika kialakításán, ameddig nem lesz egy jól működő egység, ehhez mindenképpen idő kell, így nem valószínű, hogy az első héten egy óramű pontosságú offense fog pályára lépni.

Mentalitása hasonló Andrew Luckhoz, soha nem adják fel. Luck nevéhez is több fordítás köthető, egy érdekes statisztika pedig arra mutat, hogy Reich játékos korában is ilyen irányító volt, hiszen jelenleg a rájátszásban a két legnagyobb fordítás Reich és Luck nevéhez fűződik.

A közösségi médiában szinte mindenki gratulált és örült Reich kinevezésének, persze nagy kérdés, hogy mit hoz a jövő az edzőnek, aki megkapta most élete lehetőségét. Amennyiben sikerül egy olyan gameplant kialakítani, mint az Eaglesnél, akkor nagy baj nem érheti, de egy jó irányítóra és köré egy megfelelő támadóegységre lesz szükség, valamint nem mellékesen Matt Eberflusnak is egy olyan védelmet kell kialakítania, ami megadja a lehetőséget a csapatnak arra, hogy újra nyerő szériába kerüljenek és újra tényezők legyenek az AFC-ben.

Reich tehát szeptemberig nem fog unatkozni az biztos, arra kell figyelnie, hogy Indianapolisban el voltak kényeztetve a szurkolók jó pár évig, így egy rájátszás-csapat kialakítása a minimális elvárt szint rövid időn belül. Az építkezés elindult a tavalyi évben, idén jó draft helye is van a csapatnak, valamint az egyik legtöbb elkölthető pénzük is, amiből ki lehet alakítani egy olyan együttest, amivel elindulhat felfelé az Indianapolis.

Összegzés

A Colts véleményem szerint a kialakult helyzetből kihozta a legjobbat, jelenleg nem tudnék mondani olyan szakembert, aki Reich helyett jobban passzolna a csapatba és elérhető is. Az utóbbi időben a Colts vezetőedzői posztja nem egy álomállás, mivel Luck játéka/nem játéka mellett sok a kétség, ami az úgymond “nagy neveket” távol tarthatta a csapattól.

Reich kinevezése azért jó döntés, mert ismeri a csapatot és ezért elhivatott iránta, valamint sokan ismerik a csapatnál, így ha nem lennének meg a megfelelő vezetői képességei, akkor nem nevezték volna ki. Ballard egyik nagy előnye, hogy remek emberismerő, ez szenvedett egy kis csorbát a McDaniels ügynél, hiszen állítólag szeptember óta scoutolta a Patriots támadókoordinátorát, de mégis meghiúsult a kinevezés. Ballard eddigi érdemeiből egy kicsit levon ez az eset, de azért lehet bízni, hogy még egyszer ekkora hibát nem követ el a GM.

Reich még azért is jó döntés a Colts számára, mert a támadó egységet mindenképpen fel kell lendíteni és ehhez jelenleg jobb embert nem találhattak. Az egyetlen buktató a védelem lehet, Eberflus megkapta élete lehetőséget, nagy kérdés, hogy tud-e vele élni, mert az utóbbi évek védelme nem lesz elég ahhoz, hogy sikeres legyen a csapat.

A jelenlegi helyzet alapján tehát egy jó döntést hozott a Colts, most már csak Luck játéka és egy remek offseason kell Ballardtól, Reichtől és Eberflustól, hogy újra sikeres csapat legyen az Indianapolis Colts.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!