Connect with us

Prémium cikkek

Jimmy G ezt is elleste Bradytől: csapatbarát szerződés mesterfokon

Jimmy Garoppolo egy öt éves, 135,7 millió dolláros szerződést kötött a 49ersszel, ezzel ő lett minden idők legjobbak kereső NFL-játékosa. Ez azonban semmi, ugyanis a szerződése gyakorlatilag csak egyetlen évig érvényes, ha esetleg osweileri mélységekbe jutna, simán elköszönhet tőle a csapat akár már jövőre (de legfeljebb két év múlva). Zseniális szerződés mindkét fél részéről.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Garoppolo szerződésének teljesen garantált tartalma mindössze 48,7 millió dollár (2018-as alapfizetés, 7 millió dolláros aláírási bónusz, 28,8 milliós roster bónusz és 7,5 millió dollár a 2019-es alapfizetéséből). Ez konkrétan a második legnagyobb garantált jelenleg a ligában Matt Stafford után, viszont a teljes szerződésének mindössze a 35 százaléka, ami már csak középmezőny. Ráadásul ez a garantált rész gyakorlatilag az első évben le is megy, így ezek után már csak akkor kap pénzt a fiatal irányító, ha jól teljesít.

 

A szerződés lényege, hogy a 49ersnek annyi pénze van, hogy rossz belegondolni, így simán megtehette azt, hogy Garoppolót betegre fizeti az első évében. Az irányító idei 6,2 millió dolláros alapfizetése teljesen garantált, e mellé pedig még kap kerek 28 millió (!) dollár roster bónuszt. Illetve jár neki még 7 millió dollárnyi aláírási bónusz (a roster bónusz miatt ilyen alacsony), tehát 41,2 millió dollárt már az aláírás pillanatában át is utalt neki a 49ers.

 

Bizonyára meglepő lehet a 7 milliós aláírási pénz, mert ilyen szinten ez alsó hangon egy 20-assal kezdődik, de ez is a rengeteg cap space miatt van így. A legtöbb csapat farnehéz szerződést köt, mert nincs helye arra, hogy már a szerződés elején kiperkálja a nagy pénzt. A 49ersnek viszont volt,  vagyis Jimmy G garantált tartalma a szerződése maradék négy évére mindössze 5,6 millió dollár lesz (plusz ugye 7,5 millió dollár a 2019-es alapfizetéséből).

 

Emiatt érdemes alaposan megnézni a spórolás oszlopot. Idén nyilván hülyeség lenne kivágni, meg hát miért is tenné a 49ers? Egy évet tehát garantáltan kap a fiatal QB a bizonyításra, de inkább kettőt, mert 6,9 millióért sem vágnak ki egy franchise QB-nak szánt valakit még akkor sem, ha nagyon rossz. Ha viszont a második szezonja is pocsékra sikerülne, akkor bagóért elküldhető akár már a 2020-as szezon előtt, vagyis a 49ers nem fogja évekig nyögni a szerződést: ha nem jött be, akkor villámgyorsan megszabadulhatnak Jimmy G-től.

 

 

A szerződés továbbá tartalmaz 4 millió dollárnyi meccsenkénti roster bonuszt, ami öt évre lebontva 800 ezer dollárt jelent. Ezt akkor kaphatja meg, ha minden meccsen pályára lép. Továbbá van minden évére 600 ezer dollár workout bónusza, amit akkor kap meg, ha részt vesz a szezon előtti edzéseken és táborokon.

 

Természetesen a szerződésének vannak sérülés esetére garantált tartalmak is, a 2019-es fizetésének maradéka, vagyis 9,7 millió dollár, illetve a 2020-as fizetéséből 15,7 millió dollár. Valamint van még 7,5 millió dollár sérülés esetére, de ez csak akkor aktiválódik, ha Garoppolo All-Pro lesz vagy NFC döntőbe jut vele a csapat (hogy melyik évről van szó, nem tudni), ez egy elég fura záradék. Mindent összegezve tehát a 137,5 millió dollárjából 81,6 millió garantált ilyen vagy olyan módon.

 

Garoppolo ráadásul közel van a 30 milliós átlaghoz is bizonyos szempontból, hisz szerződése első két évében 61,2 milliót, első háromban pedig 86,4 millió dollárt fog keresni. Előbbi egyébként 5-10 millióval több, mintha kétszer tagelték volna, utóbbi pedig pont ugyanennyivel kevesebb, ha háromszor kapott volna taget, tehát igazi középutas megoldás.

 

Mindent egybevetve ez mindenki számára egy csodálatos szerződés. Garoppolo egy valag pénzt keres szerződése első két évében, soha nem kell éheznie még akkor sem, ha amúgy bűn rosszul játszik. A 49ers ugyan sok pénzt fizetett, de bebiztosította magát, hisz gyakorlatilag egy év után kivághatja az irányítót, aki viszont ha jól játszik, akkor 3 év múlva jó eséllyel a top15-20-ban sem lesz benne a fizetése, tehát a többi posztra is fog jutni. Értékelés: A+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!